TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 20 Gru 2020 10:03 #739155

• Kapka
  • Kapka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2259
20201220_094915.jpg

Moja mama pochodzi ze wschodu, u nich obserwowali pogodę dwanaście dni do Wigili ,co miało prognozować pogodę na cały rok . Dzisiaj sierpień :silly:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 20 Gru 2020 10:25 #739157

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
U nas mgła zadomowiła się na dobre.
Aktualnie termometr wskazuje 1 stopień poniżej zera.
Wiatr ledwo wyczuwalny. W domu ciemno. Senny dzionek.

DSC02678.jpg

Wspomnienie lata. Dalie z Ogrodu Botanicznego w Kielcach.

DSC_0289-a-2.jpg

DSC_0323-n-a-2.jpg

Dobrego dnia :coffe: :comp: :bye:
Pozdrawiam Ewa

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 20 Gru 2020 10:37 #739160

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
Pochmurny dzień z temp.2 stopnie na plusie.Odczuwalna -1.
Patrząc na zieloną trawę,wychodzący z ziemi szczypior zimowej dymki mam wrażenie ,że to początek wiosny.

20201220_094741.jpg

20201220_095026.jpg

20201219_095846.jpg

Życzę dużo zdrowia.Mnie wysiadł kręgosłup i od trzech dni mam ograniczone ruchy.Nawet orteza nie pomaga.
Maria

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 20 Gru 2020 10:37 #739161

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12064
Moi Drodzy. Niełatwy mam ten przedświąteczny czas. Nie napiszę nawet o pogodzie. W czwartek pożegnałam Szwagra. Siostra się jakoś dźwiga. Oboje chorowali na covid.
Trzymajcie się, ale też uważajcie, chociaż Siostra i Szwagier też uważali, a jednak się zdarzyło.
A po wszystkim, kiedy wydawało mi się że jestem totalnie rozsypana poszłam skopać warzywnik. Kopałam i kopałam...
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 20 Gru 2020 11:12 #739167

• Аdrian
  • Аdrian's Avatar
  • Banned
  • Otrzymane dziękuję: 425
Kapka wrote:
20201220_094915.jpg

Moja mama pochodzi ze wschodu, u nich obserwowali pogodę dwanaście dni do Wigili ,co miało prognozować pogodę na cały rok . Dzisiaj sierpień :silly:
u mnie jest 24 dni pierwsze 12 to pierwsze połowy każdego miesiąca drugie 12 dni to drugie połowy każdego miesiąca
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, rozalia, CHI, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 20 Gru 2020 11:26 #739170

• Bukowysad
  • Bukowysad's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 440
Nimfa wrote:
Moi Drodzy. Niełatwy mam ten przedświąteczny czas. Nie napiszę nawet o pogodzie. W czwartek pożegnałam Szwagra. Siostra się jakoś dźwiga. Oboje chorowali na covid.
Trzymajcie się, ale też uważajcie, chociaż Siostra i Szwagier też uważali, a jednak się zdarzyło.
A po wszystkim, kiedy wydawało mi się że jestem totalnie rozsypana poszłam skopać warzywnik. Kopałam i kopałam...

Nimfa, bardzo współczuję. Też przechorowałem Covid. Uważaliśmy bardzo, chyba bardziej niż trzeba było i gdziekolwiek o tym wspominane a i tak przechorowaliśmy. Ja nie mogłem pochować dziadka, który zmarł na Covid (nie miałem wtedy z nim kontaktu) ze względu na moją izolację. Trudny to czas i Święta w tym roku nie będą łatwe. Dlatego życzę Wam wszystkim żeby te Święta były choć trochę normalne. Trzymajcie się ciepło :kiss3:

U mnie w domu dziadek też zwracał uwagę na 12 dni przed Wigilią (jestem z Podkarpacia). Dni te miały wskazywać pogodę na kolejne miesiące roku. Twierdzi, że się sprawdza, ale wiadomo jak to jest.
Zapraszam na mojego bloga: www.bukowysad.pl/
Mój sad, warzywnik, ogród - forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...29957-moj-bukowy-sad
Pozdrawiam Mirek
Ostatnio zmieniany: 20 Gru 2020 11:27 przez Bukowysad.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 20 Gru 2020 12:05 #739175

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Witam niedzielnie!

Bardzo Wam współczuję straty bliskich.

U mnie pogoda bez zmian. Szaro, buro, ponuro i wilgotno.

W ramach przygotowań świątecznych dzisiaj od 6 rano pieczemy makowce.

Pozdrawiam i trzymajcie się zdrowo
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Baptysja, Krecik stary, Łatka, Marlenka, CHI, Zielona, Nimfa, ewakatarzyna, JaKasiula, ama, Mejra, Аdrian

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 20 Gru 2020 12:30 #739180

• Mejra
  • Mejra's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6750
Słoneczko świeci już kolejny dzień,ale codziennie po południu przychodzi to mglisko... :angry:

Ktoś tam sobie lata po niebie...

Resized_20201220_122143-1.jpg

Dużo zdrówka i spokoju..
Pozdrawiam,Anka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 20 Gru 2020 12:52 #739181

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Kolejny ponury dzień. Ciepło bo +4,ale śpiąco i nic się nie chce tylko kocyk i herbatka.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Baptysja, rozalia, CHI, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, JaKasiula, ama, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 20 Gru 2020 13:02 #739182

• ama
  • ama's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2147
Witam wszystkich
U mnie dzisiaj niedziela bez słonka ,na termometrze +1,niebo szare.

Takie moje doświadczenie z perlitem.Posadziłam kaktus,lekko perlit zwilżyłam .Rośnie tak już dwa tygodnie i jest mu chyba dobrze bo pokazały się nowe listki :)

IMG_20201220_125336.jpg

spokojnego i miłego popołudnia
pozdrawiam ama

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 20 Gru 2020 13:23 #739185

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29702
Nimfo Współczuje, jesteście dzielne kobiety, dbajcie o siebie w ten trudny czas traumy.
"Kopałam, kopałam...", bo praca w ogrodzie wyłącza mózg, też tak mam, ta praca to bardzo dobre antidotum na wszystko.
JaKasiula, bo my obie chyba jako jedyne na tym forum nie skopałyśmy jeszcze warzywników, też pracowałam wczoraj w ogrodzie, ale u nas od kilku dni pogoda taka, jak u ewykatarzyny, angielska zima.

Wszystkim życzę nie dajmy się zwariować, nie warto siadać do stołu wycieńczonym pracą przedświąteczną, naprawdę nie wszystko musi być zrobione, Ziemia będzie się dalej kręcić, za rok i tak nie będzie nikt pamiętał co było, a czego nie było, więc zachowajmy dystans, jak coś odpuścimy od razu nastrój będzie lepszy. Za to prawdziwie radosne i szczęśliwe chwile na długo pozostaną w pamięci.

Edit: A ja zamiast sprzątać dzisiaj, zrobię z wnuczką stroik, a teraz popatrzę za okno na ptaki. Uwielbiam modre sikorki, są radosne i takie ruchliwe, takie żywe sreberka.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 20 Gru 2020 13:31 przez Babcia Ala.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 20 Gru 2020 13:40 #739186

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43765
Dołączam do grona "leniuszków",też jeszcze nie mam w całości skopanego ogrodu.Jest tak pół na pół.Reszta musi poczekać do wiosny.
U mnie dziś przez cały dzień słoneczko świeci bez jakiejkolwiek chmurki.Może nie jest gorąco ale miło i przyjemnie.Nie czuć nawet kominów.Teraz jeszcze termometr wskazuje 12,6*C.Pogody nie zepsuł nawet wiatr,gdyż brak jest jakiegokolwiek powiewu. :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :drink1: :drink1: :coffe: :coffe: :bye: :bye:
Pozdrawiam Józek!!

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 20 Gru 2020 14:54 #739190

• Iwona M
  • Iwona M's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2337
Również zgłaszam, że jeszcze nie cały warzywnik został przekopany. Jak będzie taka sama zima jak przez ostatnie kilka lat, czyli bez mrozów to do lutego, lub marca wszystko wypielę i dopiero wtedy przekopię z dodatkiem kompostu.
Wczoraj i dzisiaj nad Zatoką Pucką jest piękna słoneczna pogoda, temperatura ok.4°C, wiatr niewielki jak na ten rejon, czyli ok.18 km/h. Wczoraj tylko na chwilę wybrałam się na działkę, aby nakarmić bezdomne koty i wywieźć wiaderko z odpadami organicznymi. Przedświąteczny weekend poświęcam na porządki w domu.
Pomimo, że codziennie służbowo (pracuję w aptece) mam kontakt z wieloma Covidianami, którzy nawet nie ukrywają, że mają objawy choroby, jeszcze sama się chyba nie zaraziłam. Większość ludzi myśli tylko o sobie, świadomie roznoszą chorobę, Jeszcze twierdzą, że nie będą nosić szmaty na r..u .

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 20 Gru 2020 15:05 #739192

• gazela
  • gazela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2628
Piękny słoneczny weekend. Rano na termometrze minus 2, ale przy gruncie musiało być więcej bo wszystko było białe od szronu. Teraz 5 stopni na plusie, ale powiewa bardzo zimny wiatr. Wczoraj porządki i stroiki świąteczne a dzisiaj okazja, żeby wyjść na spacer i nakarmić kaczki. :bye:
20201220_145322.jpg
Pozdrawiam, Małgorzata

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 20 Gru 2020 15:38 #739197

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Lubuskie słoneczne , choć mroźne.
Przyznaję się bez bicia, że u mnie warzywniak nie skopany , rosną sobie poplony. Ja frezuję warzywniak nie kopię . Niestety kolega pożyczył frez na pole i go uszkodził . Części z Holandii będą szły zapewnie kawał czasu. Ale jak to Iwona napisała , jak nie będzie zimy to mam czas do wiosny.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 20 Gru 2020 19:34 #739212

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29702
Kasionku zrób zdjęcie tej frezarki do gleby i gdzie to można kupić lub jak się nazywa. Dziękuję.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 20 Gru 2020 21:25 #739228

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9884
Jak miło poczytać, że nie tylko mój warzywnik nie jest skopany - nadal rośnie na nim poplon. Może uda mi się zrobić po świętach :dry:
Pogodowo Włocławek podobny do reszty - jest buro i ponuro. Dla mnie najgorsze, najkrótsze dni. Z ważnych rzeczy: rozpoczęłam dokarmianie sikorek - kulki wieszam na ogniku szkarłatnym, którego owoce o tej porze roku stopniowo znikają w ptasich brzuszkach. Dziś jeszcze wysieję ze 2 pomidorki na sadzonki zielne -ot, tak w ramach zabawy. Na jutro mam pikowanie pelargonii wysianych 15 grudnia - wzeszły małpy wszystkie i rosną :drink1:
Ostatnio zmieniany: 20 Gru 2020 21:26 przez Marzenka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Baptysja, Krecik stary, Łatka, CHI, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XII 20 Gru 2020 22:44 #739237

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8545
Bukowysad tak jak piszesz, 12 kolejnych dni od imienin Łucji 13 grudnia, wróżą pogodę na kazdy miesiąc na następny rok. I raczej się to zgadza.
Adrian też ma rację, bo następne 12 dni licząc od Bożego Narodzenia wróżą pogodę w drugiej połowie poszczególnych miesięcy,ale wtedy liczy się te miesiące od tyłu, tzn. grudzień, listopad,..itd
Ostatnio zmieniany: 21 Gru 2020 05:22 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Baptysja, Krecik stary, CHI, ewakatarzyna, Szczypiorek, JaKasiula, Mejra, Bukowysad

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.692 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum