TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 25 Lis 2021 14:15 #782961

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83505
Gdzie ja mam głowę! :jeez:
Dziś Katarzynki, więc wszystkie oazowe Kasie, Kasionki, Kasiule - niech Wasze życie , obfituje w słoneczne dni, niech Was ogrzewa miłość tych, którzy są bliscy Waszym sercom - i niech wszystko dotknięte Waszymi rękami rozwija się i rozkwita.
Przyjmijcie w ten mroźny dzień naj, najostatniejsze róże z mojej karkonoskiej rabaty:

Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 26 Lis 2021 04:14 #783021

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
Od samego rana świeciło słońce. Nie wiem ile stopni było na plusie,ale dzień bardzo ciepły, chodziłam w cienkiej bluzce.
Ostatni czwartek listopada to Swieto Dziękczynienia.Pierwszy raz było obchodzone w 1621 roku,a w 1867 dzień ten został przez Abrahama Linkolna ogłoszony świętem narodowym.
Na świątecznym obiedzie byliśmy u znajomych.

20211125_224323.jpg
Maria

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 26 Lis 2021 06:20 #783022

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Na jednym z Ogrodów Działkowych w moim mieście. Zapadnięcie gruntu. Pamiątka po zlikwidowanej kopalni węgla . Ten przypadek miał miejsce w miniony wtorek , i to drugi przypadek w krótkim czasie. Mam obawy, że to zniechęci ludzi do ogródków .

619f7e426f288_o_large.jpg

619f7e3e89606_o_large.jpg
Ostatnio zmieniany: 26 Lis 2021 07:06 przez pomodoro.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 26 Lis 2021 11:35 #783046

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Oj, Marysiu, zazdroszczę pięknego schyłku jesieni.
Z Amerykanami mam niewiele wspólnego, ale hm, sądząc z tak zwanej literatury przedmiotu Święto Dziękczynienia jest prawie ważniejsze dla nich, niż Boże Narodzenie, czy to prawda?

W Karkonoszach znowu buras, temperatura ledwie, ledwie nad 0, szron już tylko w zagłębieniach, niebo ołowiane, smog stoi nad doliną.
Wywiesiłam coś dla ptaków - i obserwuję je przez okno.

Lutnia, jak zobaczyła smycz, wlazła pod stół i musiałam ją wywabiać kiełbaską. Ale ofiarnie zrobiłam zwykłe kółko - i zaległyśmy pod kominkiem.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, rozalia, Marlenka, CHI, Pestka, Nimfa, JaNina, del, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, gregon, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 26 Lis 2021 15:49 #783060

• bastis
  • bastis's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4349
U mnie już zima i pierwszy śnieg :)

IS_DSC_0775.jpg
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 26 Lis 2021 15:51 #783061

• gregon
  • gregon's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4133
Witam.
W koncu i mnie dopadl Covid. Na szczescie bylem zaszczepiony, wiec przeszedlem lekko. Ostaly sie tylko zatoki, z ktorymi mialem problemy od dziecka. Posmarkam jakis czas i przejdzie. Tak to bywa jak sie wbrew radom mamy nie nosilo czapki w zimie :oops:
W Tromsø od jutra oficjalnie noc polarna i pogoda odpowiednia do pory roku. Lezy ze 20cm sniegu i temp -5 do -10.

PB242930.jpg

Z domowego ogrodka pierwszy zbior

PB232926.jpg

Pozdrawiam

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 26 Lis 2021 16:07 #783065

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
gregon wrote:
W koncu i mnie dopadl Covid. Na szczescie bylem zaszczepiony, wiec przeszedlem lekko.

Cieszę się, że to napisałeś, gregon. Szybkiego powrotu do całkowitego zdrowia!

Wyjrzałam przed momentem na zewnątrz i...

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 26 Lis 2021 16:11 #783066

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Gregon, szybkiego powrotu do zdrowia :flower1:

U mnie na szczęście pada tylko deszcz, ale prognozy nie są optymistyczne, śnieg tuż tuż.
A wczoraj taki piękny, słoneczny dzień był.
Taki piękny zachód słońca oglądałam wracając z pracy
IMG_20211125_150737-2.jpg

Spokojnego wieczoru. Uważajcie na siebie :bye:
Ostatnio zmieniany: 26 Lis 2021 16:14 przez JaKasiula.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 26 Lis 2021 17:04 #783076

• gregon
  • gregon's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4133
Łatka wrote:
gregon wrote:
W koncu i mnie dopadl Covid. Na szczescie bylem zaszczepiony, wiec przeszedlem lekko.

Cieszę się, że to napisałeś, gregon.

No to dopisze cos jeszcze. W rodzinie (na szczescie nie najblizszej) mam zatwardzialych antyszczepionkowcow. Efekt jest taki, ze jutro jest pogrzeb, na ktory nie moge nawet poleciec bo mam izolacje. Nasunely mi sie wnioski na przyszlosc. Wczesniej nie probowalem jakos naciskac tych osob do szczepienia, bo w koncu kazdy dorosly sam decyduje. Dodatkowo taki temat czesto sie konczyl agresywna reakcja i chcac uniknac klotni odpuszczalem. Teraz zmienie strategie i w przypadku osob na ktorych mi zalezy bede cisnal temat. Moga sie na mnie obrazac, kilka klotni to niwygorowana cena za zycie. Smutne, ze zyjemy w czasach gdy dostep do wiedzy jest latwiejszy niz kiedykolwiek wczesniej, a jednoczesnie tysiace ludzi umieraja tylko dlatego ze wierza w jakas bzdure, ktora jakis idiota upublicznia w internecie bez zadnych konsekwencji.
Ostatnio zmieniany: 26 Lis 2021 17:05 przez gregon.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 26 Lis 2021 18:14 #783100

• bastis
  • bastis's Avatar
  • Platinum Boarder
Teraz zmienie strategie i w przypadku osob na ktorych mi zalezy bede cisnal temat. Moga sie na mnie obrazac, kilka klotni to niwygorowana cena za zycie. Smutne, ze zyjemy w czasach gdy dostep do wiedzy jest latwiejszy niz kiedykolwiek wczesniej, a jednoczesnie tysiace ludzi umieraja tylko dlatego ze wierza w jakas bzdure, ktora jakis idiota upublicznia w internecie bez zadnych konsekwencji.
Nic dodać nic ująć :bravo: :bravo: :bravo:
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, Łatka, rozalia, CHI, bietkae, Nimfa, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 26 Lis 2021 18:53 #783111

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Gregon dużo zdrowia

A może prawda leży pośrodku.

W minioną sobotę moja znajoma była na pogrzebie męża koleżanki, który po drugiej dawce następnego dnia zmarł( nigdy nie chorował),nauczycielka mojego wnuka dwie dawki szczepionki, w masce nawet na dworze, przechodzi covid bardzo ciężko.

Bez bicia przyznaję się - jestem wrednym antyszczepionkowcem,a to dlatego,że w mojej rodzinie dwoje dzieci zmarło po obowiązkowych szczepieniach.

Niestety osoby zaszczepione też są agresywne ( przekonalam się na własnej skórze)

Pewno po tym wpisie zostanę usunięta z przyjaznego forum, dlatego póki mogę życzę Wszystkim zdrowia i wspaniałych plonów z dużych i tych mniejszych ogrodów.

Pewnikiem moje ostatnie pogodowe doniesienie: leje jak z cebra.

Miłego wieczoru :kiss3:
Pozdrawiam Ewa

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 26 Lis 2021 19:06 #783113

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Ewo, nie sądzę, by ktoś Cię wyrzucał - mimo Twojego nastawienia do szczepień.

Chyba całkiem niechcący wsadziłam kij w mrowisko, temat jest dla mnie ważny i bolesny, też straciłam kogoś, starszego, prawda - nim miał szanse się zaszczepić. A kilka dni temu koleżankę z klasy. Z powodu innych schorzeń niezaszczepioną.

Proponuję jednak, by akurat w tym wątku nie ścierać się na poglądy - jest taki dział z dyskusjami, można tam założyć wątek. Choć nie sądzę, by ktoś z nas kogoś o sztywnych poglądach przekonał.
Ja w każdym razie jutro mam umówiony termin trzeciego szczepienia, zamierzam równocześnie zaszczepić się na grypę. Spytałam, czy to ma sens, osoby, którym ufam - osoby o wielkiej wiedzy i wysokiej etyce przy okazji.
Ewo, bardzo współczuję tragicznych doświadczeń.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Kasionek, CHI, bietkae, Nimfa, JaNina, del, Prządka, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 26 Lis 2021 20:22 #783126

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
(...)

Józiu, poprzednią część Twojej wypowiedzi przeniosłam do nowego wątku. Nie gniewaj się.

U mnie zaczął padać deszcz ale zgodnie z prognozami jutro ma padać również śnieg.Aktualna temperatura w tej chwili wynosi 6,6*C.No i dziś nie było przymrozku ani też słoneczka.Momentami było zimno,ale po południu jakby ociepliło się i przestało wiać zimnym powietrzem.Spokojnego weekendu. :drink1: :drink1: już nie piję,więc :coffe: :coffe: :coffe: z życzeniami spokoju. ;) ;)
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 26 Lis 2021 20:33 przez Krecik stary. Powód: poprawki
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, rozalia, CHI, bietkae, Nimfa, JaNina, del, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 26 Lis 2021 20:25 #783127

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Proszę - dyskutujmy o szczepieniach tutaj.
Będę tam przenosić głosy na ten temat.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, rozalia, Marlenka, CHI, bietkae, Nimfa, del, Prządka, ewakatarzyna, Bobka, gregon, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 27 Lis 2021 07:29 #783189

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54403
No to mamy pierwszy „atak” zimy.

A5C1866F-B344-4650-9D46-78EB04E3296A.jpeg

Na termometrze lekko powyżej zera, więc za długo ten śnieg nie poleży. Czekam na te zapowiadane spadki temperatury w nocy. Chcę rozmrozić zamrażarkę, a najwygodniej wszystko wywalić na noc na ganek. Rano zamrażarkę umyć i z powrotem powkładać towar. Przy okazji przeglądając co tam mam :whistle:
Poranek inny niż przez ostatnie 19 lat :cry3:
Spokojnego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 27 Lis 2021 08:03 #783190

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8243
mam i ja :sad2:
IMG_20211127_080229.jpg
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 27 Lis 2021 08:44 #783193

• bastis
  • bastis's Avatar
  • Platinum Boarder
" I zasypało wszystko na biało, a zdrajca nocą tak cicho legł... rusz się Zenek śnieg na dworze..."

IS_DSC_0776.jpg

Widok z kuchennego okna na "kurzy ogródek", tylko kury nie chcą wyjść :happy:

IS_DSC_0777.jpg
Pozdrawiam Ula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIV 27 Lis 2021 09:10 #783194

• Szafirek
  • Szafirek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10960
Też mam zimę.
Zaczęło padać wczoraj po południu, akurat jechaliśmy do pobliskiego LM po farby. Droga nie była ciekawa.
Sypalo całą noc, teraz nie pada, ale zamglone . Drogowcy w tym roku nie zaspali i odsniezyli drogę nocą.
Ze śniegu cieszy się dziecko. I ciekawi jesteśmy, jak zareaguje kot na pierwszy śnieg

20211127_090552.jpg

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.609 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum