TEMAT: Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 07 Kwi 2023 17:58 #828419

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13653
Pogoda jest taka, że nie ma problemu z przesuszeniem.
Oprócz tego mogę zawsze podjechać i podlać :) mamy w biurze akwarium, więc można podjechać nakarmić rybki :drink1:
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala, Emilia

Zielone okna z estimeble.pl

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 07 Kwi 2023 19:26 #828433

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1683
Hej ,a ja mam problem z siewkami :( . Chyba trafiłam albo na zła ziemię lub to wina ziemiorek. Mam pojedyncze sztuki latających. Aktualnie mam lepy Są 2 tygodnie po pikowaniu a siane były 4.03.Dzis przejrzałam rozsady i Widzę że są marne. Są to różne odmiany ale one wszystkie mają takie liście od spodu. Czerwone malinowe czy czarne to wyglądają tak samo :(

IMG_20230407_191302.jpg

IMG_20230407_191315.jpg

Teraz nie wiem czy to wina ziemiorek czy jałowej ziemi. Pierwszy raz mam taki problem

IMG_20230407_191457.jpg

IMG_20230407_191503.jpg

(Jeszcze będę uzupełniać ziemią i perlitem)
Pozdrawiam Patrycja.
Ostatnio zmieniany: 07 Kwi 2023 19:36 przez Lulu.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 07 Kwi 2023 19:49 #828435

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
Miałam podobnie takie podfioletowione ale były siane w lutym. Wydawało mi się że to ze zimna i mało słońca. Fakt że nie dawałam im pożywki żadnej tylko sama woda. Przesadziłam do większych kubków i zaczęłam zasilanie. Stan poprawił się trochę ale też i słońca było trochę więcej.
No ale to są moje obserwacje.
Może niech wypowiedzą się specjaliści :flower1:
Ostatnio zmieniany: 07 Kwi 2023 19:49 przez jagodka27.

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 07 Kwi 2023 19:56 #828436

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
Od zimna raczej nie,mam podłogowe ogrzewanie i 23st w salonie.slonca ostatnio było codziennie od rana do 14 są w pełnym słońcu. Nigdy nie nawozilam takich małych siewek . :dry: już mi się płakać chce. Tyle pracy a wyglądają marnie
Pozdrawiam Patrycja.

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 07 Kwi 2023 20:01 #828437

• Xeno
  • Xeno's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 887
Jak na moje wyglądają jak na niedobory fosforu. A to wynika albo z za niskiej temperatury, albo coś bardzo nie tak jest z podłożem. Tyle że temperatura musiałaby być faktycznie strasznie niska, bo aż tak fioletowe siewki to widziałem raz, gdy teściowa sprawdzała czy uda się rozsada w nieogrzewanym garażu (około 5 stopni)
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna, Lulu

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 07 Kwi 2023 20:29 #828440

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
Właśnie dlatego zastanawiam się co jest grane
Czy gleba czy te ziemniorki. Nowa ziemię będę miała po świętach dopiero :( . Wolałabym już działać.
Mam żółty kristanol,saletrę potasowa,wapnowa, nawóz bio do pomidorów i magiczna siłę ,i azofaske chyba jeszcze troszkę . Szukam właśnie info o tej pożywce. Zamiast w garach będę siedzieć :club2: W nawozach jutro :dry:
Pozdrawiam Patrycja.
Ostatnio zmieniany: 07 Kwi 2023 20:44 przez Lulu.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 07 Kwi 2023 20:37 #828444

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
To może daj im trochę nawozu, jeśli to niedobory, powinno pomóc.
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 07 Kwi 2023 20:40 #828445

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29665
Lulu, ja kiedyś próbowałam uprawiać pomidory na parapecie u R., bo u niego chłodno, myślałam, że nie będą wybiegać. Wstawiłam je tam po przepikowaniu, fioletowych/bordowych liści nie miały. Panuje tam temperatura ok. 16-18o, jedno skrzydła okna, to obok rozsad, najczęściej ustawione na mikro szczelinę. Po czasie liście zrobiły się takie jak u Twoich. Próbowałam dwa lata pod rząd, za każdym razem to samo. Moim zdaniem miały zbyt zimno. Teraz uprawiam tam rozsadę kapusty i kalarepy - podoba im się tam, natomiast kalafiory już tam strajkują. Mój syn też ma podłogówkę, a jak do nich przychodzę, to pierwsze co robię, to zakładam kapcie, bo podłoga nie jest odczuwalnie ciepła tylko zimna. Do tego przy ziemi zawsze ciągnie, a im zimniej na zewnątrz tym ta wymiana intensywniejsza. Nie są te nasze domy jak termos, jakaś wentylacja grawitacyjna jednak jest. Ziemiórki możesz wykluczyć jako przyczynę tego "zjawiska", chyba mamy je wszyscy w jakimś stopniu, wyfruwają z podłoża. Wieszam żółte lepy, nie tępię pająków i jakoś zawsze sobie z nimi radzę. Spróbuj ustawić jakąś część na próbę wyżej.

Edit: taki kolor liści, to problemy z pobieraniem fosforu, tak jak napisał Xeno, a problemy z pobieraniem fosforu są w zbyt niskiej temperaturze podłoża i zasilanie tu nic nie pomoże, potrzebna wyższa temperatura podłoża. Anka Skakanka chce wysadzać pomidory, bo ma być 6 stopni w nocy, nie odezwałam się, ale widzę to czarno.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 07 Kwi 2023 20:46 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, ewakatarzyna, Lulu

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 07 Kwi 2023 20:55 #828448

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
Babcia Ala zgodzę się że jak bym miała tam zimno. One stoją przed drzwiami tarasowymi mam wielkie 3 skrzydła ,mam postawiona szklarnię przed oknem , Mam ogrzewanie podłogowe i na dole mam 23,5 st. Temperatura nie spada poniżej 22 st. Nie miałam nigdy problemu a tu takie kwiatki w tym roku.

Zarzuciłam folie na szklarnię , może faktycznie mają zimno od tych okien ,.w sumie w tym roku mniej tego słońca.
Pozdrawiam Patrycja.
Ostatnio zmieniany: 07 Kwi 2023 21:07 przez Lulu.

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 07 Kwi 2023 20:57 #828449

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29665
Włóż termometr w ziemię w doniczce i zmierz.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 07 Kwi 2023 20:58 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Lulu

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 07 Kwi 2023 21:06 #828452

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Lulu wrote:
Nowa ziemię będę miała po świętach dopiero :( . Wolałabym już działać.

A tak w ogóle, to co to za podłoże ?.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Lulu

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 07 Kwi 2023 21:09 #828454

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 07 Kwi 2023 21:11 #828456

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
pomodoro wrote:
Lulu wrote:
Nowa ziemię będę miała po świętach dopiero :( . Wolałabym już działać.

A tak w ogóle, to co to za podłoże ?.

Ta co zawsze używałam . Czyli pomieszaną ziemię substrala do pikowania z ziemią Leroy do pikowania plus dodałam trochę kompostowej.
Czy to może być problem przez ziemiórki ? Miałam troszkę tych paskud. Dałam lepy , wytluklam trochę. Włączyłam nawet rajd :think: .kupiłam już chemię na te gnidy ale nie widzę już osobników dorosłych od kilku dni więc nie wiem czy lać ten preparat czy nie.
Pozdrawiam Patrycja.
Ostatnio zmieniany: 07 Kwi 2023 21:15 przez Lulu.

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 07 Kwi 2023 21:19 #828459

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
pomodoro wrote: Oooo dziękuję :thanks: :kiss3:
Pozdrawiam Patrycja.

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 07 Kwi 2023 21:34 #828461

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Mój Czekista kilka dni temu pikowany już ruszył ze wzrostem. Dopiero raz podlany przy pikowaniu. Spód liści i łodyga są w przyjemnym , zielonym kolorze. Na podłożu brak jest białego nalotu. Rozsada stoi na podłodze, temperatura 20 * C.

IMG_3707.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, rybur58, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 07 Kwi 2023 21:40 #828463

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Wartałoby dociec powodu objawów niedoboru fosforu, by uniknąć kłopotów teraz i na przyszłość. W apteczce ogrodnika powinien być pH-metr z płynem Helliga i powinno się znać analizę wody, którą używa się do podlewania. Nalot na powierzni sugerowałby nadmiar wapnia w tym podłożu i nieodpowiednie pH. Nie należy też porzesadzać z podlewaniem.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Lulu, Emilia

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 07 Kwi 2023 21:46 #828465

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
pomodoro wrote:
Mój Czekista kilka dni temu pikowany już ruszył ze wzrostem. Dopiero raz podlany przy pikowaniu. Spód liści i łodyga są w przyjemnym , zielonym kolorze. Na podłożu brak jest białego nalotu. Rozsada stoi na podłodze, temperatura 20 * C.

IMG_3707.jpg

Stawiam na trefne podłoże w tym roku. Z temperaturą wątpię by spadła poniżej 20 jak podłogowa mi chodzi zazwyczaj o 4 już gorąca podłoga się robi. Założyłam na szklarnię folie w razie co. Jutro podjadę do jakieś sklepu po ziemię chyba nie będę czekać aż po świętach coś przyjdzie. Macie jakąś sprawdzona nie z neta którą można kupić w marketach. Z Ja podlewam dwa razy w tygodniu chyba że doniczka wysuszona. Na zdjęciu akurat są już wyszuszone podłoże. Pleśni nic nie mam jak coś :)
Pozdrawiam Patrycja.

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 07 Kwi 2023 22:01 #828470

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Ja używam ziemi z Lidla, może to i nie jest "królowa podłoży", ale rozsady wydają się o tym nie wiedzieć ;). Jestem zadowolona.
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.917 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum