TEMAT: Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 10 Kwi 2023 06:00 #828573

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Lulu wrote:
Wczoraj specjalnie filtr pojechałam kupić by był dzbanek tylko do podlewania. Na tak małe sadzonki mogę taki oprysk zrobić odrazu po przesadzeniu?wczoraj wymieniłam wszędzie ziemię w sadzonkach. Oprysk dolistnym 12/16ml /1l wody z płynem do naczyń.(taka mam rozpiskę zapisaną) chyba że źle coś zapisałam. :whistle:

Woda pozbawiona minerałów jest potrzebna tylko do zrobienia koncentratu. Do podlewania woda musi mieć wapń i magnez czyli być bezpośrednio z kranu, odstana, by nie była za zimna. Jeśli wodę masz z sieci proponowałbym postarać się o analizę tej wody. Trzeba wyeliminować wszelkie możliwe przyczyny takiego zachowania się rozsad.
Ostatnio zmieniany: 10 Kwi 2023 06:01 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna, Lulu, Emilia

Zielone okna z estimeble.pl

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 10 Kwi 2023 06:33 #828574

• grazyna255
  • grazyna255's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 643
Lulu wrote:
Hej ,a ja mam problem z siewkami :( . Chyba trafiłam albo na zła ziemię lub to wina ziemiorek. Mam pojedyncze sztuki latających. Aktualnie mam lepy Są 2 tygodnie po pikowaniu a siane były 4.03.Dzis przejrzałam rozsady i Widzę że są marne. Są to różne odmiany ale one wszystkie mają takie liście od spodu. Czerwone malinowe czy czarne to wyglądają tak samo :(

Teraz nie wiem …

A w jakiej temperaturze to towarzystwo stoi? Może mu po prostu za zimno i fosfor nie jest pobierany przez roślinę? Moje wystawione w marcu do namiotu tak mają - niestety w nocy nie jestem w stanie za mocno podnieść temperatury ale w kwietniu nabierają zieleni i potem są lepsze niż te trzymane w domu - u mnie przynajmniej tak jest.
Ogród bez chemii

"ZACZNIJ TAM GDZIE JESTEŚ
UŻYJ TEGO, CO MASZ,
ZRÓB CO MOŻESZ" (A. Ashe)
Ostatnio zmieniany: 10 Kwi 2023 06:35 przez grazyna255.

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 10 Kwi 2023 07:54 #828578

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1683
pomodoro wrote:

Woda pozbawiona minerałów jest potrzebna tylko do zrobienia koncentratu. Do podlewania woda musi mieć wapń i magnez czyli być bezpośrednio z kranu, odstana, by nie była za zimna. Jeśli wodę masz z sieci proponowałbym postarać się o analizę tej wody. Trzeba wyeliminować wszelkie możliwe przyczyny takiego zachowania się rozsad.
Znalazłam coś takiego z analizy ma moja wioskę. Woda zawsze odstają podlewam wszystkie kwiaty i sadzonki.
IMG_20230410_074028.jpg

Grażynka
Raczej im nie zimno. Mam wszędzie podłogowe ogrzewanie ,temperatura minimum przy której włącza się pięc jest 19,5 stopnia. Ale dałam im folię znów na szklarnię i zmieniłam na noc to że odsunęłam od okna .
U mnie sadzonki zawsze są co roku w tym miejscu i nie miały oni szklarni ani ani foli. Po pikowaniu w nowa ziemię po dwóch tygodniach tak się :dry: stało.
Miałam też ziemiórki ,wymieniłam wszędzie ziemię na nową i od tamtego czasu ani jednej sztuki na lepach. Stawiam na trefna ziemię.
IMG_20230410_073050.jpg
Pozdrawiam Patrycja.
Ostatnio zmieniany: 10 Kwi 2023 07:56 przez Lulu.
Za tę wiadomość podziękował(a): grazyna255, Marlenka, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 10 Kwi 2023 11:18 #828582

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3709
Moje przedszkole. Wysiewane kilka dni temu. W trakcie kiełkowania stały w podgrzewanym terrarium. Razem z tymi wysiałam starsze nasiona rozyjskich odmian, tamte się jeszcze grzeją;)
20230410_103331.jpg
Ostatnio zmieniany: 10 Kwi 2023 11:19 przez PaulaPola.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, ewakatarzyna, Matkud, Lulu, calineczka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 10 Kwi 2023 12:20 #828588

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
U mnie pożywka z żółtego kristalonu się sprawdza. Wszystko bardzo szybko rosnie, a fiołki kwitną na maxa (też dostały). Jest bardzo wydajna.

Ten rok mnei zadziwia - po ok 3 tygodniach wykiełkowało nasiono z ostatniej odmiany. Nigdy tyle na pomidora nei czekałam. Czyli na 137 odmiana mam z każdej po co najmneij jedną roślinkę. Pogoda okropna, więc na razie największe rośliny nadal w domu. Mam nadzieję, że się to niedługo zmieni.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, PaulaPola, Marlenka, Jaedda, ewakatarzyna, Matkud, Lulu, calineczka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 10 Kwi 2023 21:03 #828644

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
pomodoro wrote:
Pokażę Wam ciekawy wynalazek. Zestaw kubków do rozsad gniazdowych takich , jak : koper, pietruszka naciowa, dynie, cukinie itp. Zestaw składa się z dwóch kubków po wiejskim serku. Jeden z kubków ma obcięte dno :

IMG_3351.jpg

Czy kubki 200ml są już wystarczające na cały okres rozsady cukini/dynii, czy przesadzasz jeszcze w większe kubki?
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 10 Kwi 2023 21:06 przez Grzebuła.
Za tę wiadomość podziękował(a): calineczka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 10 Kwi 2023 21:19 #828646

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Nic nie przesadzam. Wysadzam razem z wewnętrznym kubkiem bez dna. Stanowi on zabezpieczenie przed turkuciami. W taki kubek wysiewam 2 lub 3 rosliny.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Impessa, Grzebuła, calineczka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 10 Kwi 2023 21:31 #828648

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
Nie zauważyłem turkuci u mnie w Mazowieckim, ale nigdy nie wiadomo. Myślałem, ze po jednej roślinie. I rosną w kupie dwie, trzy sadzonki czy rozdzielasz ...
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 10 Kwi 2023 21:39 przez Grzebuła.

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 11 Kwi 2023 03:38 #828660

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Rozdzielanie dyniowatych, to ryzykowna sprawa.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna, calineczka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 11 Kwi 2023 09:20 #828668

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Grzebuła, je się tak sieje, tzw. siew gniazdowy, po 2-3 nasiona blisko siebie. Gdybyś siał do gruntu, byłoby tak samo. Jest sporo roślin, które tak właśnie się wysiewa i tak sobie rosną w rodzinie ;)
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, calineczka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 11 Kwi 2023 10:25 #828676

• calineczka
  • calineczka's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 225
Mandorla, czy dynie też siejesz gniazdowo? Czy one nie są zbyt żarłoczne, by mogły razem rosnąć?
Irena
Ostatnio zmieniany: 11 Kwi 2023 10:26 przez calineczka.

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 11 Kwi 2023 10:35 #828678

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
Tak, ale dynie to raczej po dwie, ze względu na gabaryty. Żarłoczność chyba nie ma nic do rzeczy, dostają po prostu sporo papu ;). Tzn. od wysadzenia oczywiście, bo rozsady i tak niczym nie zasilam. One błyskawicznie rosną i idą do gruntu.

Pojedynczo sieję cukinie, bo one rosną krzaczaście, wydaje mi się, że nie służyłoby im takie poplątanie - gęstwina aż się prosi o mączniaka.
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Ostatnio zmieniany: 11 Kwi 2023 10:37 przez Mandorla.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna, calineczka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 11 Kwi 2023 10:51 #828680

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
A kiedy siać rozsadę ogórków do wysadzenia w gruncie?
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Mirek19, Ewelina83

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 11 Kwi 2023 11:02 #828682

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
Najwcześniej w końcu kwietnia, bo i tak do gruntu mogą pójść dopiero po przymrozkach, czy raczej ich niebezpieczeństwie :). Ja będę siała wszystkie dyniowate 8 maja. Wszystkie idą do gruntu.

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mirek19, calineczka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 11 Kwi 2023 11:40 #828685

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
:bye:
Ogórki na rozsadę sieje się na przełomie kwietnia/maja
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna, calineczka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 11 Kwi 2023 11:49 #828686

• calineczka
  • calineczka's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 225
To chyba trochę zależy od regionu kraju i strefy klimatycznej? Zresztą pogoda zmieniła się, kiedyś po zimnej Zośce 15 maja przymrozki nie zdarzały się, a od kilku lat nawet w pierwszych dniach czerwca miejscami pojawiają się minusowe temperatury.
Irena
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna, Mirek19

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 11 Kwi 2023 11:52 #828688

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
Oczywiście, że zależy. U mnie przyjmuje się 10 maja za datę graniczną dla przymrozków, ale i tak zwykle czekam do Zośki.

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna, Mirek19, calineczka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 11 Kwi 2023 13:34 #828693

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29664
calineczka wrote:
Zresztą pogoda zmieniła się, kiedyś po zimnej Zośce 15 maja przymrozki nie zdarzały się ...

Mojej mamie, a nie żyje już 23 lata, czyli w poprzednim XX wieku, pomidory zmarzły w Dzień Matki 26 maja.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, whitedame, Mandorla, del, ewakatarzyna, Mirek19, Pysiu, Xeno, calineczka

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.941 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum