TEMAT: Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 11 Kwi 2023 22:23 #828747

• Pysiu
  • Pysiu's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 319
Cześć,
Wy tu ostatnio o sianiu a u mnie zbiory. Na święta był szpinaczek inwalida.
Zdrówka
IMG_3050zbiory.jpg
Mieszkaniec Warmii
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, Marlenka, Miragoral, Zygowa, ewakatarzyna, JaKasiula, caser, Lulu

Zielone okna z estimeble.pl

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 12 Kwi 2023 08:20 #828768

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3709
Nareszcie się zebrałam do kupna regału. Bez niego nie było jak się zabrać za pikowanie. Większość pomidorów popikowalam wczoraj, dziś zajmę się paprykami,z ktorych w tym roku jestem szczególnie zadowolona.

2E73762E-A6E5-4E4A-8B44-53D81E521235.jpeg

20230412_081602.jpg

20230412_081609.jpg

20230412_081626.jpg
Ostatnio zmieniany: 12 Kwi 2023 08:35 przez JaNina. Powód: Odwróciłam zdjęcie
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marlenka, Miragoral, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Matkud, JaKasiula

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 12 Kwi 2023 13:57 #828792

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29664
Wpisuję kolejne podłoże na czarną listę, zakupione w popularnym markecie budowlanym na C w marcu tego roku, być może dla innych sprzedawców jest OK, nie wiem, to podłoże miało być z werwą, ale jest bez vervy, padło 40 pomidorów i 20 selerów po przepikowaniu do niego. Szczęściem, to nie moje roślinki były.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 12 Kwi 2023 13:57 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Miragoral, bietkae, najemnik, del, ewakatarzyna, JaKasiula, Impessa, Lulu

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 12 Kwi 2023 14:09 #828793

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1683
Widzę że nie tylko u mnie problem z podłożem. W ostatnim czasie dużo osób zgłasza problemy z sadzonkami po pikowaniu. Mam tylko nadzieję że będę w stanie moje uratować. Na tą chwilę dziś jest 4doba od zmiany podłoża i 2 odpodlania kristanolem. Puszczają nowe liście, nie wiem może nie jest już tak źle. Miałam dylemat czy nowej rozsady nie robić :dry: ale widzę młode listki wszędzie widzę że rosną.
IMG_20230412_140350.jpg

IMG_20230412_140409.jpg

IMG_20230412_140429.jpg
Pozdrawiam Patrycja.
Ostatnio zmieniany: 12 Kwi 2023 14:10 przez Lulu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 12 Kwi 2023 14:49 #828794

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
Lulu moje były dość fioletowe i takie marne że aż strach. Po przepikowaniu do większych pojemników zaczęły przyrastać fajnie i już zrobiły się zielone te nowe odrosty.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Lulu

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 12 Kwi 2023 15:13 #828796

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1683
jagodka27 wrote:
Lulu moje były dość fioletowe i takie marne że aż strach. Po przepikowaniu do większych pojemników zaczęły przyrastać fajnie i już zrobiły się zielone te nowe odrosty.
Właśnie zrobiłam przegląd wszystkich i widzę nowe odrosty już ładniejsze. To są 200ml kubeczek jak tylko korzonki będą ładnie widoczne to je pikuje do p9. Mam nadzieję że odbiją bo chyba się zapłacze. 55 odmian. :(
Jak zmieniałam im podłoże to Nawet stożka wzrostu nie widziałam,przynajmiej tyle teraz dobrego że jednak rosną. Dam im czas. Dostały odżywianie dolistne i nowa ziemię . A później będę tylko podlewać miksturą.
Pozdrawiam Patrycja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Babcia Ala, DariaDB

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 12 Kwi 2023 21:58 #828835

• Izzaa
  • Izzaa's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 763
Ja wczoraj również zakupiłam regał do rozsad i wstawiłam do tunelu foliowego, drugą sztukę ustawię w domu lub tez wstawię do tunelu. Zastanawiam się nad przeniesieniem tam rozsady m.in. selera, ale mam lekki strach, że to trochę za wcześnie. Z drugiej strony szkoda mi parapetów dla selera, a papryki już się proszą o pikowanie.

1.jpg

Ja też mam przygody z podłożem, kupiłam warzywno-kwiatowe w ogrodniczym, marka nieznana. Pełno włokien kokosowych i gałęzi. Kwiatki mi w tym popadały, poziomki walczą, ale chyba skończy się ponownym przesadzaniem.
Pozdrawiam,
Iza
Ostatnio zmieniany: 12 Kwi 2023 22:02 przez JaNina. Powód: Odwróciłam zdjęcie
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 12 Kwi 2023 22:40 #828844

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
ja również miałem sporo takich dodatkowych grubych kawałków włokien etc. w podłożu westland, starałem się rozkruszać i w takie coś poziomki przepikowałem, rosną zdrowe.
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 12 Kwi 2023 23:07 #828847

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Izzaa wrote:
Zastanawiam się nad przeniesieniem tam rozsady m.in. selera, ale mam lekki strach, że to trochę za wcześnie. Z drugiej strony szkoda mi parapetów dla selera

Ja dziś już selery wywaliłam na balkon, trudno, musi sobie radzić, bo się pomidory nie mieszczą :D
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala, Izzaa

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 13 Kwi 2023 03:32 #828852

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Zgodnie z planem zaczynam II turę pikowania pomidorów . Tym razem do perlitu dla świętego spokoju.

Na tym zdjęciu kolejka do pikowania :

IMG_3725.jpg

A tu pierwsza odmiana K-37 już przepikowana :

IMG_3726.jpg

Ciao amore dla producentów podłoży organicznych dla amatorów ogrodnictwa :rotfl1:

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 13 Kwi 2023 12:35 #828879

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3709
To ja dołożę cegiełkę w temacie podłoży. Patyczki i włókna zdają się byc niczym w porownaniu do tego :happy4: podłoże z B.
20230413_123318.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, najemnik, jagodka27, rybur58, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Izzaa

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 13 Kwi 2023 12:50 #828880

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
A widzisz, do lasu już nie musisz jechać na wycieczkę bo kawał drzewa już masz :jeez:
Dobre do zachowania wagi i litrowej objętości
Dopiero widzimy co kupujemy jak pikujemy.
Ostatnio zmieniany: 13 Kwi 2023 14:10 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 13 Kwi 2023 13:14 #828881

• amsiz
  • amsiz's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 366
Ja wszystkie rozsady pikuję do perlitu. Z podłożami to naprawdę loteria. Tu pomidorki koktajlowe. Minimalnie się wyciągają, ale bardzo zmężniały i ładnie przyrastają.
Aga
IMG_20230413_071428.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, bietkae, rybur58, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 13 Kwi 2023 14:19 #828885

• pszczolka
  • pszczolka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 697
Korzystając z sugestii JaNinki zakupiłam podłoże Kekkila na giełdzie i jestem z niego bardzo zadowolona. Do tej pory korzystałam z Aury. JaNinko dziękuję za podpowiedż :thanks:
Pozdrawiam Maria
Ostatnio zmieniany: 13 Kwi 2023 14:20 przez pszczolka.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 13 Kwi 2023 15:02 #828887

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11828
Od lat stosuję Klasmann TS1 + perlit i po raz pierwszy na powierzchni podłoża z sadzonkami pomidorów pojawił mi się biały grzyb. Torf mam kupiony kilka lat temu więc nie jest to jakaś tegoroczna zła jakość. Zresztą to samo mam w przesadzonych na knoty fiołkach afrykańskich ale tylko stojących na wschodnim oknie gdzie nie ma kaloryfera ( ogrzewanie podłogowe ). Na południowym grzyba nie ma ale tu pod parapetem jest kaloryfer. Mam wrażenie, że winą za ten stan rzeczy jest to, że większość dni jest bez słońca a podłoże robiłam za mokre. W sadzonkach pomidorów wygrzebałam wierzch z grzybem, posypałam cynamonem i nasypałam już prawie suchego torfu z perlitem. Nie będę podlewała od góry tylko od dołu, chyba, że wreszcie zrobi się porządnie ciepło i będzie można wystawić rozsadę pod folię lub na taras tak jak wczoraj. Dzisiaj szaro, buro więc sadzonki stoją w kotłowni pod świetlówkami :(
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Miragoral, ewakatarzyna, Babcia Ala

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 13 Kwi 2023 20:05 #828906

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Ja jeszcze wstawiam na noc do domu rozsadę cebuli Ailsa Craig i porów.
Zastanawiam się, czy nie zostawić ich na balkonie na całą dobę? Dzisiaj w nocy było zaledwie 2°na plusie.
Ostatnio zmieniany: 13 Kwi 2023 20:43 przez JaKasiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 13 Kwi 2023 20:25 #828909

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Kasia, pory to już u mnie od dawna na balkonie, na te przymrozki tylko je wnosiłam, razem z sałatą i bratkami... :oops: Trudno, tak się porobiło, że mam w tym roku tylko skrawek miejsca na rozsady, jakichś cudów akrobatyki z nimi dokonuję. Musi być, jak jest, niech nie narzekają, tylko rosną.
Cebule wyrosły mi wszystkiego dwie (!), więc też stoją na balkonie - zechcą urosnąć, to super, nie - łaski bez. Dopiero dyniowate będą miały porządne warunki.
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Izzaa

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 13 Kwi 2023 20:38 #828915

• Xeno
  • Xeno's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 887
Ja pory już od jakichś dwóch-trzech tygodni trzymam w tunelu. Zniosły bez problemu mróz który trzymał przed świętami (bywało nad ranem i -8) i są ładnie krępe, w domu nigdy nie udało mi się tak ładnie utrzymać rozsady pora. Pytanie tylko czy te mrozy nie sprawią że będzie miał tendencje do jarowizacji, bo tak lubi być z selerem gdy poczuje trochę mrozu. Seler póki co trzymam w domu, będzie się hartował i pójdzie do ziemi razem z pomidorami.

A cebula, trzy odmiany... Nie wzeszło ani jedno nasiono. Fakt faktem nasiona miałem dość stare a i cebula ma u mnie niski priorytet.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.902 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum