TEMAT: Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 29 Kwi 2023 16:28 #830308

• lucioperca
  • lucioperca's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 223
Czy można zasilać rozsady w torfie tą samą pożywką co do perlitu na żółtym Kristalonie? Cf

Zielone okna z estimeble.pl

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 29 Kwi 2023 18:40 #830316

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Oczywiście, że tak.
Za tę wiadomość podziękował(a): lucioperca, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 29 Kwi 2023 19:19 #830321

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29663
Mamma wrote:
Moje towarzystwo dziś nie wyniesione do szklarni. Nie mam siły nawet kuwety podnieść :jeez: Coraz później robię rozsady, a one i tak wyrastają wielkie. Trzeba będzie wykładać nasiona jeszcze ze dwa tygodnie później. Jeszcze długo zapowiadają zimne noce :jeez:

IMG_20230429_161651295.jpg

Mamma, wierzę, ręce po kolana i robota głupiego: wnieść, wynieść, i tak w koło Macieju :jeez:

Prawie wszystko wyłożyłam później: bakłażany, słodkie papryki, selery, a i tak wychodzi na to, że zbyt wcześnie. Bakłażan, który skiełkował po 3 dniach, zajmuje w tej chwili prawie 0,25 m2 i jak tu takiego pomieścić. Szklarnię mam maleńką, na połowie powierzchni uprawiam w niej dla przyspieszonych zbiorów rzodkiewkę, 4 kalarepy i 3 kapusty. Druga połowa służy za schronienie przed mrozem rozsadzie sałaty, kapusty, brokułów, kalafiorów i niewielkiej ilości kwiatów. Na ciepłoluby brak miejsca w niej. Zainwestowałam w doświetlanie, nic nie noszę, nie mam kiedy. Jak nie będę pracować i nie będę mieć na prąd, będę nosić. Albo i nie, bo mogę już potem nie dać rady, tego nie wie nikt. Mamy jakąś fotovoltaiczną instalację, to coś tam się zwraca.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 29 Kwi 2023 19:22 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, PaulaPola, Marlenka, bietkae, Mamma, JaNina, del, ewakatarzyna, Emilia

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 29 Kwi 2023 20:41 #830330

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Ja myślałam, że rozsadę pomidorów, papryki i bakłażanów po niedzieli wsadzę do inspektów. Jednak prognozy pogody są niezbyt sprzyjające :( Bo jak te rozsady mam dać do inspektu

IMG_6205.jpg

IMG_6206.jpg

To te co są w inspekcie muszą iść na zewnątrz

IMG_6218.jpg

IMG_6220.jpg

IMG_6221.jpg

I trzeba będzie okrywać. Kapustowate muszę przesadzić do większych doniczek. Większe sałaty wsadzę do gruntu. Jakoś trzeba sobie radzić. Ja w tym roku wysiewy opóźniłam i chyba przy tych terminach zostanę.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Marlenka, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, JaKasiula, Grzebuła

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 30 Kwi 2023 01:20 #830344

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Ja sałaty już wysadziłam, została mi końcówka i takie tyci tyci, które teraz dopiero wysiałam. Nota bene 4 musiałam dosiewać, bo zostały skonsumowane w szklarni, a były tak wielkie, że bez okularów ich nie widziałam, jednak wiedziałam, że były we wszystkich doniczkach, zbrylony perlit zdradził niecne zakusy golców. Małe kapustki mieszkają na dworze, stoją na drucianym pojemniku paletowym na wysokości 1,2 m od ziemi z powodu ślimorów. Na czas zimnych nocy z możliwością przymrozków, schowałam do szklarni, gdzie mam "podłogówkę". 7 kalarep i 2 wczesne kapusty są już w gruncie, a i dziki brokuł Quarantina, bo jemu doniczka i chałupa wyjątkowo nie służy. Widzę też, że jest przysmakiem golców. Mam go z brzegu i stale monitoruję. W gruncie od razu zmężniał. Jego się sieje do gruntu, ale on by z siewu w gruncie nie przeżył z powodu ślimaków. Aksamitek nie mam, bo już nie mam miejsca, a z powodu co chwilę padającego deszczu nie potrafię wysiać marchwi wczesnej i pasternaku (wcześniej nie mogłam porzucić obowiązków zawodowych). Łaskawie trochę pietruszka wzeszła, ale cebula ogłosiła protest i nie pogadasz :dry: W czosnku ujawnił się krecik i zrobił krajobraz księżycowy :jeez: . Bób dostaje plam na niektórych liściach, nie wiem co to, obrywam liście, wygląda jak szara pleśń z brzegu blaszek liściowych. Kwitną wiśnie Groniaste, a tu taka pogoda :(
Alicja
Ostatnio zmieniany: 30 Kwi 2023 01:22 przez Babcia Ala.

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 30 Kwi 2023 09:13 #830352

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
U mnie sałaty wysadzone dwie, trzy jeszcze czekają na balkonie, szósta nie wzeszła. Poza tym w gruncie już pory, połowa selera listkowego i groszek, wysiana odrobina buraczków i marchew, która pewnie nie wzejdzie. Tyle na razie, ale to raczej nie z powodu pogody, a braku czasu i pilnej konieczności prac konstrukcyjnych w ogrodzie.
Za ochronę przed ślimakami całkiem skutecznie robi mi dymka - golasy ją uwielbiają (podobnie zresztą jak chrzan), więc wtykam po kilka w newralgicznych okolicach. W zeszłym sezonie chyba tylko dwie sałaty mi nadgryzły, widocznie jakieś odmieńce :happy3:
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Ostatnio zmieniany: 30 Kwi 2023 09:14 przez Mandorla.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 30 Kwi 2023 10:09 #830354

• Anka-skakanka
  • Anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1258
Od dwóch tygodni część sadzonek pomidora jest w "foliaku", kupiłam na portalu a..ro najtańszy foliak i tam je wysadziłam ponieważ rozsada była za duża, należało co chwila kupować coraz większe doniczki i ziemię, w rogu foliaka wsadziłam małą sadzonkę, muszę stwierdzić, że mała przy tej pogodzie świetnie sobie radzi, wszystkie duże dostały zadyszki, wyglądają nieciekawie, niestety kolejna część rozsady też jest przerośnięta, zamierzam bez względu na pogodę wysadzić ją od przyszłego tygodnia do gruntu, kolejnego foliaka kupować nie będę, ogrodu grzać też nie planuję, wystarczy że foliak trochę podgrzewam
Generalnie im większe sadzonki tym więcej problemów przy zmianie warunków, zapamietam na przyszly sezon, teraz staram się reanimowac to co wysadzone, czy wszystko się uda zobaczymy
Anka
Ostatnio zmieniany: 30 Kwi 2023 10:10 przez Anka-skakanka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 30 Kwi 2023 10:52 #830358

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Też miałem przerośnięte sadzonki.W tym sezonie opóźniłem wysadzenie w namiocie,co spowodowało przerost pomidorków.A więc najprościej co można było zrobić ,to sporządziłem sadzonki wierzchołkowe.W przeciągu tygodnia pomidorki maja takie korzonki jak na zdjęciu. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)

005-219.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Marlenka, bietkae, najemnik, bastis, JaNina, del, ewakatarzyna, Emilia, Anka-skakanka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 30 Kwi 2023 11:18 #830360

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11828
Ja też musiałam zrobić sadzonki wierzchołkowe z Auriji bo te akurat wysiałam na początku marca aby prowadzić na dwa pędy. Niespecjalnie to wyszło bo jeden pęd był znacznie wyższy od drugiego i zabierał mu całe światło więc ciachnęłam te wysokie. Wczoraj chowałam skrzynki z sadzonkami do szklarenki balkonowej, zamknęłam zamki, nakryłam włókniną a rano patrzę, że jedna skrzynka została obok bez jakiegokolwiek zabezpieczenia. Na razie nie widać aby coś się działo złego. Pod foliakiem mam szałas a w nim skrzynki z sadzonkami i na noc niepotrzebnie włączyłam olejak bo skoro sadzonki bez chowania przetrwały to znaczy, że nie było najgorzej w nocy. Spanikowałam wieczorem bo prognozy były od 3 do 8 stopni i chyba była ta druga była jednak prawidłowa.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Anka-skakanka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 30 Kwi 2023 11:58 #830363

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Elu ja zawsze przyjmuję,że te najniższe temperatury to Sudety a te milsze to są u nas.Zresztą u mnie wystepuje taka prawidłowość,że to Śnieżka decyduje jaka temperatura jest na termometrze. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 30 Kwi 2023 12:18 #830364

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11828
Józiu ja mam trochę dalej do Śnieżki bo mieszkam na granicy z woj. opolskim w kierunku z Wrocławia na Warszawę więc muszę patrzeć coś pomiędzy Wrocławiem a Opolem. Sprawdzam zawsze dla mojej miejscowości i jutro nad ranem ma być dość zimno więc wieczorem trzeba będzie ponownie opatulać wszystko. Sadzonki krzyczą, że chcą do gruntu a tu warunków nie ma. Główny wysiew robiłam ok. 20 marca a i 23 kwietnia też. Teraz wszystko goni bo światła więcej.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 30 Kwi 2023 13:37 #830372

• Anka-skakanka
  • Anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
Też próbowałam zrobić sadzonki wierzchołkowe, ale coś nie do końca wyszło, wierzchołki zgniły, reszta która została w ziemi odbija z wilków
Anka
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, bietkae, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 30 Kwi 2023 13:58 #830374

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
Już tutaj chyba pisałam -u mnie było odwrotnie- wierzchołek puścił korzenie a to co w ziemi było to uschło. Robiłam to z pomidorem który wyrósł sobie w styczniu w doniczce w kwiatku. Teraz wygląda tak:

16828558599244947058196596142153.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, Miragoral, bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala, Anka-skakanka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 30 Kwi 2023 20:24 #830408

• Xeno
  • Xeno's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 887
Psiankowate ewakuowane do remontowanej piwnicy, zapowiada się przymrozek. 9 paletek po 15 doniczek to... Sporo biegania. Bakłażany, pomidory, papryki, i z rana znów na stanowisko tunelowe. Słoneczne dni im bardzo pasują.
IMG_20230430_201852.jpg

Wiem, robię paskudne zdjęcia. I pewnie je obróci, urok smartfona.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala, Emilia

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 01 Maj 2023 07:13 #830423

• Anka-skakanka
  • Anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
Muszę Wam przyznać rację, dodanie polopiryny było przekombinowane, włożyłam wilka do samej wody, nakryłam folią i są korzonki :dance:
Dziękuję :hug:
Anka
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 01 Maj 2023 07:25 #830425

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
A po co jakieś nakrywanie folią ?.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 01 Maj 2023 08:32 #830431

• Anka-skakanka
  • Anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
W linku podanym przez dela jest mowa o szklance, moje wilki są za duże na szklanki więc nakryłam torebką foliową, może jest cieplej, zatrzymuje wilgoć :think: szczerze pisząc to nie wiem, ale korzonki są i mnie to cieszy, w końcu się coś udało :happy:
Anka
Ostatnio zmieniany: 01 Maj 2023 08:33 przez Anka-skakanka.

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VI 01 Maj 2023 19:15 #830475

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Trzeba było wstawić do wazonu albo butelki.
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.951 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum