TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 08 Sty 2023 08:16 #820224

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Niedzielny poranek przywitał nas słońcem i szronem na trawie. Jednak na wysokości 3 m, jest już +2*.
Też uważam, że ogród trzyma nas przy życiu i w dobrym zdrowiu /jak na swoje lata :whistle: /. Całe życie mieszkaliśmy w bloku i dopiero od 11 lat mamy „włości” . To już jednak wystarczyło, żeby zauważyć wpływ ogrodowej roboty na samopoczucie. Co byśmy na tej emeryturze robili nie mając tego skrawka ziemi pod opieką? Pewnie tapczan i pilot :jeez: Mąż też jest przekonany, że obecne „sieknięcie w krzyżu” spowodowane jest zbyt długim bezruchem. Potem jeden nierozważny ruch i boli. Na szczęście z dnia na dzień jest lepiej.
Spokojnej niedzieli :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bela, Kaja, Łatka, koma, MARRY, Nimfa, Zygowa, del, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 08 Sty 2023 08:57 #820227

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83457
We Wrocławiu też wygląda na to, że odnalazło się słońce - nareszcie! Podobnie jak u Janki, drobne kryształki lodu w trawie, zaokienny termometr pokazuje teraz +2, lecz noc była pogodna i księżycowa, na pewno lekko "przycięło". . I dobrze, może choć odrobinę spowolni wyrywne cebulowe - i nie tylko. Piwonie drzewiaste się budzą... :jeez:

Niebo wschodnie - 7.20

i zachodnie, z księżycem, odrobinę później.

Janko,Alu oczywiście, że macie rację - dodam tylko, że zajmowanie się roślinami ma zbawienny wpływ nie tylko na kondycję fizyczną, ale i psychiczną. Mnie nic nie daje takiego "strzału" endorfin, jak rozwijający się piękny pąk lilii. Wyobrażam sobie, że podobne doznania mogą towarzyszyć komuś innemu na widok wyrwanej marchewki. A już na pewno pomidora. ;) Sama (rozsądnie dozowana) fizyczna aktywność przekierowuje mózg od złych myśli ku pozytywnym, rozładowuje stres. To moje doświadczenie, nie żadna teoria.

Dobrej niedzieli wszystkim!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Kaja, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, Zygowa, del, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 08 Sty 2023 09:31 #820230

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32081
-1.Zza chmur często wygląda słońce, wieje silny,mrozny wiatr.

20230108_091201.jpg
Maria

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 08 Sty 2023 09:31 #820231

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Słoneczko wali po oczach oślepiająco.Raniutko był szronik na samochodach choć na wysokości 2m termometr wskazywał +5,4*C.Teraz jest już +7,8*C.Na razie chmurek nie widać ani też nie wieje wiaterek.Bardzo delikatnie poruszają się gałązki na czubkach drzew.Będzie znów ładny dzień. :bye: :bye: :bravo: :bravo: :) :)

002-614.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bela, Kaja, Łatka, koma, MARRY, bastis, Nimfa, JaNina, Zygowa, del, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 08 Sty 2023 09:56 #820234

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1683
Też chce słońce słońce :( . U mnie za Gdańskiem znów mgły ,szaro buro. Zimna ciemna w tym roku. Ciągle mgły ,ciemno całymi dniami. Wczoraj przed chwilę słońce było a dziś znów brzydko. Na szczęście dni coraz dłuższe :)
Pozdrawiam Patrycja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Kaja, Łatka, koma, MARRY, Szafirek, Nimfa, JaNina, Zygowa, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 08 Sty 2023 10:29 #820235

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Sezon zaczął się sam
IMG_20230108_100727.jpg

Dziś kroiłam dynię a tu sadzonki się robią same :dance:
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bela, Kaja, Łatka, koma, MARRY, bastis, Szafirek, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 08 Sty 2023 11:17 #820238

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
Trochę pomieszkałam w wielkim mieście i z wielką przyjemnością oraz tęsknotą wróciłam do swojej zielonej okolicy. Chociaż nie należę do osób, które nie wiedzą co zrobić z wolnym czasem, jakiś mieszczański ból kości mi dokucza. Najchętniej bym przebywała non stop na świeżym powietrzu, tym bardziej, że słońce przedziera się przez chmury, a na termometrze plus pięć. Wybieram się do warzywnika, niby pochodzić, popatrzeć, ale jednak rękawiczki ogrodowe założę.
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 08 Sty 2023 11:17 #820239

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6412
Powinnam zacytować to co napisała Lulu. prze jeden wieczór widać było jasność za oknem, ale to było spowodowane leżącym śniegiem, a nie świecącym księżycem. Śniegu już nie ma, a temperatura +5 stopni.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 08 Sty 2023 11:50 #820243

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 9307
Posyłam wszystkim słońce i słońca, 6 stopni, mokro bo po deszczu, piękny dzień, ale jestem całkowicie zdezorientowana może tak sama jak rośliny, cebulowe startują, lak chce kwitnąć, róże puszczają liście i rozwijają pąki; kiedy ciąć ? kiedy opryskać miedzianem ? :jeez: Przypuszczam, że wszyscy tak macie.

Pogody duchaaaaa.
MARRY
Ostatnio zmieniany: 08 Sty 2023 11:54 przez MARRY.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 08 Sty 2023 11:58 #820244

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
U nas też słońca brak, ciemno, buro i ponuro. 4 stopnie powyżej zera.
Na osłodę posiałam pelargonie i dwa pomidorki Jola.

Miłej niedzieli :hug:
Pozdrawiam Ewa

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 08 Sty 2023 12:19 #820248

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9865
Na Kujawach też bez szału pogodowego: 5 stopni, w nocy pewnie było na minusie, teraz coś popaduje :pinch: Wiaterek słaby, taki ponury ten dzień. W piątek byłam na działce - wychodzi czosnek tak na 1 cm :woohoo:
U nas dziś leniuchowanie :rotfl1:

323996082_1166621300639159_8460850701088801125_n.jpg

323570659_903899657290182_7417272359579329909_n.jpg

324339832_488328136791193_1919607292913007285_n.jpg

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 08 Sty 2023 12:41 #820251

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1683
Kaja wrote:
Powinnam zacytować to co napisała Lulu. prze jeden wieczór widać było jasność za oknem, ale to było spowodowane leżącym śniegiem, a nie świecącym księżycem. Śniegu już nie ma, a temperatura +5 stopni.
Śnieg wieczorem spadł i było całkiem przyjemnie. Wstaję rano ,myślę sobie, przy kawie że wrzucę trochę go do szklarni (nie chciało mi się wody odkręcać na dwór i wyciągać szlaucha) patrzę a śniegu nic i plus 4st. Nawet dzieciaki nie zdąży ulepić bałwana :hammer: pogoda tragiczna w tym roku . Czekam na te mocne słońce -czlowiek trochę energii dostanie.
Pozdrawiam Patrycja.
Ostatnio zmieniany: 08 Sty 2023 13:23 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, koma, jagodka27, Szafirek, JaNina, Zygowa, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 08 Sty 2023 17:07 #820290

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13147
U Marzenki zwierzyniec leniuchuje a moje dziś przeszły same siebie. Dziewczyny tak na siebie prychały że myślałam że mam tygrysy w domu. Freja skoczyła ze schodów na szafkę jak uciekała a potem za nią po raz pierwszy eksplorował teren Ulisses. Słodki jest. A taki był przerażony jak dołączył do nas mając 8 miesięcy.
IMG20230108114143.jpg
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
Ostatnio zmieniany: 08 Sty 2023 17:08 przez lucysia.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 08 Sty 2023 18:51 #820305

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9865
Te moje sierściuchy to tylko spokojne jak leżą, w pozostałym czasie zajmują się fruwaniem po domu, zrzucaniem czegokolwiek, huśtaniem na firankach, lampie :jeez: Ostatnio uparły się na odświeżacz Air wick - co rano jest zrzucony z komody :rotfl1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, lucysia, koma, jagodka27, Szafirek, Nimfa, JaNina, Zygowa, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 08 Sty 2023 19:44 #820320

• anistan
  • anistan's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 77
W temacie pogody to szaro, buro i ponuro. Śnieg się powoli topi, zazdroszczę południowo-zachodniej Polsce ostatnich ciepłych dni. U nas teraz zawrotne 3 stopnie na plusie. A w temacie kotów to u mnie choinka się poddała. Dwa komplety lampek przegryzione, zasłony załatwione a jak śpią udają niewiniątka :happy4:
F09E00ED-9A76-4237-BDE1-3DF7CCCF9B60.jpeg
Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu. Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
Pozdrawiam Ania
Strefa 6a Mazury

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 09 Sty 2023 08:32 #820369

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Poranek smutny,szary i bezsietrzny.Termometr wskazuje +6,8*C.Przy gruncie termometr samochodowy przed chwilka pokazywał +2,1*C.Pomimo dodatniej temperatury szyby samochodowe były lekko oszronione.Dziś nie widać żadnych przejaśnień na niebie.Słońce szczelnie okryte szarymi chmurami.Spokojnego dnia dla wszystkich. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :bravo: :bravo: ;) ;)

001-775.jpg
1 cebulica zakwitła

A teraz doszła jeszcze mżawka.Dobrze że nie mrozi na razie(godz.8:40). :) :)
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 09 Sty 2023 08:41 przez Krecik stary. Powód: uzupełnienie
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bela, Jan4, Łatka, koma, MARRY, bastis, Nimfa, JaNina, Zygowa, del, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 09 Sty 2023 12:32 #820386

• bela
  • bela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2436
U mnie też szaro buro i ponuro choć jest +7 to co chwile pada mżawka i jest przenikliwy ziąb.U syna w zaciszu rośnie młoda magnolia to ma już paczki :supr3:
Trzymajcie się cieplutko. :drink1:
pozdrawiam Bożena
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 09 Sty 2023 14:37 #820395

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83457
Bożenko, jak to - widać kolorowe płatki na tej magnolii?

We Wrocławiu też pogoda marcowa, a nie styczniowa - z tym, że światła stanowczo mniej, niż w najpochmurniejszym marcu. :(
7 stopni i siąpi od rana.
Wystawiając brązowy kubeł za bramę coś zauważyłam:

To Frilly Kitty, ale za troszkę będą następne. Będą, bo zimy w styczniu już raczej nie dowiozą, przynajmniej tu.
Ostatnio zmieniany: 09 Sty 2023 14:38 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.927 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum