TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 22 Sty 2023 09:13 #821538

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83456
W Karkonoszach sypało wczoraj do późnego popołudnia, w sumie leży na ziemi około 30 cm śniegu. Nie pamiętam, kiedy ostatnio tyle tu widziałam (oczywiście, przed wiekami, kiedy tu "nastaliśmy", bywały opadu "po pas"). Dobrze, że samochód stoi przy szosie, nie podjechałabym pod chałupkę w żaden sposób. Tak to wygląda:

W nocy było jeszcze dość zimno, -4/-5, ale już idzie zmiana, teraz termometr pokazuje -1, rododendrony zaczynają prostować listki.
Szalony ruch w stołówkach, chyba to pokolenie ptaszków nieprzyzwyczajone do tego, że śnieg wszystko zasypuje.

Przepraszam za pikselozę, chciałam pokazać ślicznego kowalika, a mam tylko telefon.
Pewno "w dolinie" już się robi ślisko, więc tym bardziej - uważajmy! Dobrej niedzieli!
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 22 Sty 2023 09:25 #821540

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9865
Było pięknie, biało i puszyście. Temperatura coś ok 2 i znowu po nocy szaro, ponuro. Zimno jest :pinch:

326567584_715517406822818_7077557905498533217_n.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Mamma, MARRY, Nimfa, JaNina, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 22 Sty 2023 11:15 #821552

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
U nas też biało, nie aż tak jak na południu, ale biała kołderka jest. Zimno napawa mnie otuchą i usprawiedliwia, bo sezon uprawowy odsunęłam na dalszy termin. Wszystkie wczesne rozsady wstrzymane, a ja się zawzięłam i postanowiłam zaopiekować się sobą. Do usłyszenia (napisania) za miesiąc. :flower1:
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 22 Sty 2023 11:31 #821554

• bastis
  • bastis's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Nimfa dbaj o siebie i nabieraj sił na kolejny sezon :)
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, bela, Mamma, MARRY, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 22 Sty 2023 11:34 #821556

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Poranek dziś był bez przymrozku.Słoneczka nie ma wiatru też.Termometr teraz wskazuje +6,2*C.Jezdnia bez odśnieżania i sypania solą samoistnie robi się czarna.Teraz zaczyna padać deszcz ze śniegiem.Dziś niespodzianka od dzieciaków. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :) :rotfl1: :rotfl1:

003-437.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bela, Łatka, Mamma, MARRY, najemnik, bastis, Nimfa, JaNina, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 22 Sty 2023 11:43 #821557

• bastis
  • bastis's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Józek za tek piękny portret stawiasz wnukom duże lody z bitą śmietaną :)
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Mamma, MARRY, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 22 Sty 2023 12:47 #821565

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Ula!!
Wypadało by mi zmiejszyć do małych porcji bo mam za długie wąsy.Ale niech bedzie jak jest. :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :bye: :bye: :bravo: :bravo:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Mamma, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 22 Sty 2023 13:49 #821579

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
Józiu z tego portretu to całkiem przystojny chłopak jesteś ;) Wnuczki widać zdolne :)
Ostatnio zmieniany: 22 Sty 2023 13:50 przez Marzenka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Mamma, MARRY, anaka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 23 Sty 2023 08:27 #821633

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Strasznie. Do tej pory ciemno, mgliście, mokry ziąb. Wieczorem padało jeszcze jakieś świństwo, walące w twarz jak mokra szmata, bo i wiało trochę. Teraz +2, szanse na jakiekolwiek przebłyski słońca końcem tygodnia.
Jak żyć?
Bledziutki, ostatni do lata pąk rozwinął hibiskus.

Dziś to tylko :coffe: :coffe: :coffe: , espresso ristretto celem reanimacji.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, bela, Kaja, Mamma, JaNina, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 23 Sty 2023 09:00 #821635

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
No to sobie poświętowaliśmy, ale czas wrócić do rzeczywistości ;)
Śniegu napadało sporo. Ciężko się odśnieżało, bo to mokry, a więc ciężki śnieg. Jednak daliśmy radę :happy: Na termometrze +1*, więc po śniegu zostanie wspomnienie, a szkoda, bo jest ładnie. Tak jasno i czysto.
Cytryna wypościła mi pączki i świeże listki, więc może wiosnę czuje ;) :happy:
Spokojnego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, Łatka, Mamma, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 23 Sty 2023 09:14 #821638

• bela
  • bela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2436
Tylko siedzieć w domu :coffe: +1 mglisto pochmurnie i przeszywający ziab.Dzisiaj jadę po świeżą ziemię do wysiewów bo miała być dostawa w sobotę i też parę pomidorków dam do kielkowania :bye:

20230123_090053-2.jpg
pozdrawiam Bożena
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, Mamma, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 24 Sty 2023 18:25 #821784

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Takie tu pustki z powodu pogody paskudnej, że gadać się nie chce? U mnie przynajmniej trochę bardziej sucho, niby parę kresek nad zerem, co nie znaczy, że odczuwalnie jest miło. :huh:
Zmusiłam w południe siebie i suki do krótkiego spacerku, okazuje się, że narcyzowe listki wysokie na dobre 10 cm pojawiają się i w parku.
By się rozgrzać :silly: , rozrzuciłam na rabatce z liliami i piwoniami trzy wory podłoża po 60 l i troszkę poucinałam pozostałości po jesiennych badylkach. Od razu lepiej. ;)
JaNina wrote:
Cytryna wypościła mi pączki i świeże listki, więc może wiosnę czuje ;) :happy:

Moja już od początku grudnia chyba tę wiosnę czuje, bo kwitnie nieprzerwanie, choć raz mocniej, raz słabiej.

Nic z tego nie będzie, zalążki nawet się tworzą, lecz odpadają - za mało światła. :placze: Tyle, że zapach rozkoszny.

Spokojnego wieczoru!
Ostatnio zmieniany: 24 Sty 2023 18:25 przez Łatka.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 24 Sty 2023 19:01 #821789

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Aniu, moja jak ją przeniosłam do domu, to też miała kwiatki, ale wszystkie opadły. Później sobie "spała" i teraz postanowiła się obudzić :)
Cały dzień było ciemno :( Temperatura też nie zachęcała do wyjścia na zewnątrz. Najbliższe dni mają być takie same.
Zakupiłam sobie dzisiaj parę książek w antykwariacie internetowym. Lubię czytać o jedzeniu, więc jak przyjdą, to będę miała co robić w ten paskudny czas.
Spokojnego wieczoru :comp:

'
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, bela, Łatka, Mamma, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 25 Sty 2023 09:11 #821837

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Witajcie.
Szaro, buro i ponuro. Temperatura dzień/noc oscyluje w okolicach 0*C. Robi się ciemno i chyba będzie padać. Nic się nie chce, więc trzeba było się ruszyć i ...wybrać na grzyby :happy4:

IMG_20230124_160757641.jpg

Na szczęście wiosna coraz bliżej :flower2:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 25 Sty 2023 09:39 #821843

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Mam dokładnie tak samo, jak Marlena - dzień czy noc leciutko ponad 0, mroki polarne za to. Nawet malutka lampka solarna oświetlająca drewutnię nie jest w stanie się naładować w ten "dzień".

Zdjęcie zrobione sekundę temu, po wpół do dziesiątej, żeby nie było, że zmierzch.
Też znalazłam wczoraj grzybki, w parku, ale że nie jestem obeznana, nie ruszałam ich - chyba dobrze? Wyglądały jak pomarańczowa galaretka na butwiejących liściach. :lol:

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 25 Sty 2023 12:19 #821850

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
Końcówka stycznia jest najgorsza chyba dla wszystkich :rotfl1: W lutym to już oficjalnie można siać :whistle:

Zimno, szaro. 1 stopień, wiaterek, wczoraj niby coś prószyło, ale dziś sucho.
Ostatnio zmieniany: 25 Sty 2023 14:19 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, Mamma, MARRY, JaNina, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, PomiDorka, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 25 Sty 2023 13:47 #821855

• PomiDorka
  • PomiDorka's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 245
U mnie 3 stopnie na plusie, tak szaro, że nawet sunie smutne. Tylko leśne spacery rozpędzają ich smutek, a ja się ostatnio muszę zmuszać, bo gdybym miała iść sama, to chyba bym się nie zmobilizowała.
Moją psyche też ratują suche badyle w ogrodzie. Bo co sobie kilka wytnę, to od razu mi lepiej :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Kaja, Łatka, MARRY, JaNina, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 25 Sty 2023 15:40 #821864

• anistan
  • anistan's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 77
Szaro, buro, zimowo. Dobrze, że rośliny pod pierzynką ze śniegu. Oby do wiosny…
2B0EF23B-DD36-4D86-B0B6-1220870DA5CD.jpeg
Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu. Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
Pozdrawiam Ania
Strefa 6a Mazury

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.851 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum