TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 26 Sty 2023 11:34 #821918

• PomiDorka
  • PomiDorka's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 245
Babcia Ala wrote:
Poniżej Orion z charakterystycznym pasem Oriona (trzy gwiazdy w linii obok siebie), gdyby ktoś zapragnął go odszukać, gdy wreszcie przyjdą gwieździste noce. Jeszcze długo będzie widoczny w całości na niebie.

Alu, nawet nie wiesz jak wielką mi sprawiłaś radość :) Jestem ten sam rocznik co Ty :) 40 lat temu, gdy jeszcze byłam nastolatką, codziennie wraz z moją przyjaciółką wieczorem biegałyśmy. Oczywiście nie znałyśmy się na gwiazdach, więc pas Oriona nazywał się u nas "łańcuszek szczęścia", a sam Orion, to był Mały Książę. Do dzisiaj mamy kontakt i często patrząc w niebo na te gwiazdy, które teraz umiem nazwać, wspominamy siebie na wzajem i nasze marzenia, plany, westchnienia do chłopaków. Bo to taki był czas.
Dziękuję Ci, że w końcu wiem, na co patrzę i choć do końca życia będzie to dla mnie łańcuszek szczęścia i Mały Książę, to lubię wiedzieć jakie są prawdziwe nazwy :) Pozdrawiam :)
Dorka - PomiDorka
Ostatnio zmieniany: 26 Sty 2023 13:31 przez Łatka.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, koma, jagodka27, Jaedda, JaNina, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 26 Sty 2023 11:51 #821919

• PomiDorka
  • PomiDorka's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 245
bela wrote:
U mnie też ponuro bez słońca :tongue1: śniegu mało co bo jest plusowa temperatura.
Wczoraj dostałam przesyłkę z nasionami.
Pietruszka naciowa 'Gigante d`Italia', to najlepsza pietruszka naciowa jaką zdarzyło mi się mieć. Jest aromatyczna, krucha, rośnie bardzo bujnie jak dżungla i świetnie przeżywa zimy. W lipcu sieję rządek w szklarni i mam ją przez całą zimę na zielono. W gruncie zostawiam kilka sztuk, aby zakwitła. Przyciąga bzygowate i inne zapylacze. Doskonale dojrzewają nasiona, a ponieważ to odmiana ustalona, to od kilku lat je zbieram, bo powtarzają cechy i nie mam już problemu ze wschodami, zawsze mam świeże nasiona.

To jest zdjęcie z 2 stycznia.
IMG_20230102_155611.jpg
Ostatnio zmieniany: 26 Sty 2023 11:52 przez PomiDorka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bela, Kaja, koma, jagodka27, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 26 Sty 2023 12:44 #821922

• bela
  • bela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2436
Dzięki PomiDorka może w końcu i u mnie urośnie bo ostatnio wysiałam dwa opakowania pietruszki jedną korzeniową a drugą naciową i ledwo zamroziłąm mały woreczek :jeez: jak tylko zrobi się cieplej i stopnieje śnieg to zasieję choć jedną grządkę. :flower2:
pozdrawiam Bożena
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, koma, jagodka27, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 26 Sty 2023 16:12 #821950

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5237
Mamma wrote:
Celonko smarować nalewką z muchomora, naprawdę skuteczne. Daj znać na PV jak reflektujesz, to coś Ci prześlę.
A ja przynoszę dobre wieści z kurnika. Perliki zniosły dwa jajka :happy4: znaczy się wiosna idzie :flower2:
Spokojnej nocy :hug:

Marlenko dziękuję za propozycję. Daję sobie tydzień na dojście do siebie. Jeśli mi nie przejdzie to się zgłoszę.
Póki co to mnie nie widzę poprawy.

Pogoda jak wczoraj. Ciemno i 1 stopień. Dalej błoto. Zresztą to błoto na drobiowych wybiegach nawet w mrozy potafi być miękkie. Widocznie "coś" je grzeje.

P.s. czy nasiona poziomek trzeba mrozić przed wysiewem? Czy już czas?
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, koma, jagodka27, JaNina, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 26 Sty 2023 16:31 #821953

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29663
Pogoda b/z i tak ma być przez kolejnych 8 dni, tylko ma sypać śnieg. Zapowiedziane 3 h słońca na niedzielę Niemiec właśnie odwołał. W nocy -1, w dzień +1, niebo stalowoszare, resztki topniejącego śniegu. W takiej rzeczywistości nawet uwijające się przy karmniku ptaki trudno dostrzec, tym bardziej, że okno brudne.
Mamma wrote:
Babcia Ala wrote:
Mamma, czy perliki, to perliczki? Masz, posiadasz?

Alu to to samo. Zebrało mi się pokaźne stadko tych darmozjadów i krzykaczy.

Pogoda b/z :jeez:

Czemu darmozjady, myślałam żeby je mieć, podobno gryzonie nie lubią ich wrzasku, nie drapią jak kury, tyle że jajka znoszą w chaszczach :woohoo:

PomiDorka, do usług, miło mi, że czasem moje wpisy komuś na coś się przydadzą, a tym bardziej gdy sprawią radość :kiss3:

Ja mam z Franchi pietruszkę naciową Comune, synowa nie mogła się nachwalić, że tak dobrze odrasta po ścięciu, tym bardziej, że z kupnych sadzonek jej nie rosła.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 26 Sty 2023 16:34 przez Babcia Ala.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 26 Sty 2023 17:41 #821959

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83453
We Wrocławiu też pogoda constans. Po prostu wziąć sznurek i szukać gałęzi... :jeez:
Mimo to zmusiłam się do wyjścia do ogrodu i dzięki temu, że dostałam jako gwiazdkowy prezent lekką ręczną pilarkę łańcuchową, podcięłam wydatnie ogniki, co rozpychały się na pół resztek trawnika, kłując mnie niemiłosiernie przy koszeniu tegoż. Oraz kalinę - jeden konar położył się na dachu budki narzędziowej i dotykając zgromadzonego tam śmiecia zaczął wypuszczać korzenie :woohoo: , co okazało się po ucięciu.

No i wróciłam pieszo (zabrano mi samochód ;) ) z sukami z przychodni wet, około 2 km - zaszczepione, więc na pożegnanie usłyszałam "obyśmy się spotkali dopiero za rok".
Uważam, że powinnam dostać odznakę "aktywna staruszka" :lol:

Nawet oczar i jaśmin w tych mrokach niezbyt efektownie wyglądają.

Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bela, koma, MARRY, jagodka27, JaNina, del, ewakatarzyna, PomiDorka, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 26 Sty 2023 17:55 #821963

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9865
Aniu ale Ci za to pięknie pachną. Oczary uwielbiam, nie mam ani jednego :pinch:
No to chyba jesteś prekursorką prac w ogrodzie - moje sekatory czekają na przegląd :rotfl1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, MARRY, jagodka27, JaNina, del, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 26 Sty 2023 18:17 #821964

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Babcia Ala wrote:
Mamma wrote:
Babcia Ala wrote:
Mamma, czy perliki, to perliczki? Masz, posiadasz?

Alu to to samo. Zebrało mi się pokaźne stadko tych darmozjadów i krzykaczy.

Pogoda b/z :jeez:

Czemu darmozjady, myślałam żeby je mieć, podobno gryzonie nie lubią ich wrzasku, nie drapią jak kury, tyle że jajka znoszą w chaszczach :woohoo:

Darmozjady bo jajka niosą tylko od wiosny do jesieni. Myszy w kurniku są, więc o gryzoniach, to raczej mit. Choć spokojnie mogą robić za kota. Jajka faktycznie znoszą gdzie popadnie, ale za to są przepyszne. Rosół też (ponoć podobny do tego z bażanta). Ale największe wady to, po pierwsze; ich krzyk. Uszy pekają, jeżeli masz sąsiadów, to może być duży problem. Po drugie; są bardzo płochliwe i panikujące. Złapać to jest bardzo ciężko, potrafią sobie w panice łapy połamać. No i latają lepiej niż kury, dosyć sprawnie przelecą przez nawet kilku metrowy płot.
Ja mam teraz ze 30szt., bo jakoś obiecuję im ciągle "zaproszenie" na obiad i słowa nie dotrzymuję :devil1: Ale ja i tak bardzo lubię te dostojne ptaki. Gdyby tylko niosły się zimą, to nie miała bym tych kur-brudasów.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 26 Sty 2023 18:31 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, koma, MARRY, jagodka27, JaNina, ewakatarzyna, PomiDorka, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 27 Sty 2023 10:08 #822003

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Niewiarygodne - słońce pokazało swoje oblicze :ohmy:

Aktualnie termometr wskazuje jeden stopień poniżej zera. Leciutki wiaterek.

Dobrego weekendu :hug:

Edit: już po słońcu.
Pozdrawiam Ewa
Ostatnio zmieniany: 27 Sty 2023 12:04 przez ewakatarzyna.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, bela, Łatka, koma, MARRY, JaNina, Zygowa, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 27 Sty 2023 10:28 #822005

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
U mnie też pokazało się słońce, ale tylko na momencik. Chyba tylko po to, żebyśmy nie zapomnieli jak wygląda. Teraz znowu ciemnawo, dołująco :(
Spokojnego dnia :coffe:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bela, Łatka, koma, MARRY, Zygowa, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 27 Sty 2023 10:55 #822009

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Słońca nie ma od niedzieli.Nie ma wiatru więc nie ma czym oddychać a spacery odwołane.Rano trochę pochlapała mżawka na razie deszczowa.Ogólnie może nie jast za zimno ale jest ponuro,smrodliwie,mokro.Niebo całkowicie zachmurzone siwymi chmurami.Drzewka ani drgną.Przymrozku nie było.Teraz termometr wskazuje 5,5*C. :bravo: :bravo: :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 27 Sty 2023 10:56 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bela, Łatka, koma, MARRY, JaNina, Zygowa, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 27 Sty 2023 14:54 #822025

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32078
Każdy kolejny dzień jest podobny do poprzedniego.Ciemno,ponuro,mokro.Chyba zapomnę jak wygląda słońce. Dzisiaj temp.miedzy 0 a 1 na plusie.Z nieba momentami sypie drobny śnieżek.

20230127_141347.jpg

Za ogrodzeniem na płynącej rzeczce bobry zrobiły tamę, którą musimy jak najszybciej zlikwidowac,bo woda zacznie zalewać mi działkę.

20230127_134133.jpg
Maria
Ostatnio zmieniany: 27 Sty 2023 15:12 przez koma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, bela, Jan4, Łatka, JaNina, Zygowa, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 27 Sty 2023 15:59 #822031

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
To ja się trochę wyłamię z narzekań. W moim drugim życiu jest tak:

Już pod Bolkowem...

Rododendronowo

-1, z ołowianego nieba leci coś między rozmarzającym śniegiem a kryształkami lodu, ale i tak pięknie.Tylko mało widać. ;)

Pozdrawiam od gór, heeejjj!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, bela, Jan4, MARRY, JaNina, Zygowa, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 28 Sty 2023 08:15 #822072

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32078
-1.W nocy spadło trochę śniegu, ranek ponury,bezwietrzny,nadal bez słońca.

20230128_075539.jpg

Po spacerku trzeba się ogrzać

20230128_080636.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, bela, Łatka, MARRY, JaNina, Zygowa, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 28 Sty 2023 09:29 #822074

• madlen88
  • madlen88's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 977
Ponuro już od kilku dni, temperatura w okolicy 0st.C. Ale co tam, mąż chętny do budowy nowych skrzyń w warzywniku to jak nie skorzystać. :silly:

IMG_20230128_092701.jpg
Pozdrawiam, Magda
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bela, Łatka, MARRY, JaNina, Zygowa, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 28 Sty 2023 09:43 #822075

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Dziś poranek obył się bez przymrozku.Dalej brakuje słońca a niebo jest całkowicie pokryte chmurami.Nawet psiak nie bardzo ma chęć na spacery i szybko wraca do domu.Podwiewa bardzo lekki wiaterek,który nie uwolni powietrza od smrodu i innych plag palenia wszystkim.Ogólnie to smród,ciemno,mokro i brzydko. :bye: :bye: :coffe: :coffe: ;) ;)

002-625.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bela, Łatka, MARRY, JaNina, Zygowa, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 28 Sty 2023 10:28 #822079

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
U nas dzisiaj jakby trochę jaśniej. Niebo jest zachmurzone, ale to już nie są takie ciemności, jak przez ostatnie dni. Na termometrze -1*. Dzisiaj przyjeżdża starszy z rodziną, więc będę miała zajęcie :hearts:
Dekster preferuje podgrzewaną podłogę w łazience :happy:

IMG_5960.jpg

Spokojnej soboty :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, bela, Łatka, MARRY, Zygowa, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 28 Sty 2023 14:16 #822092

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Janko,no chyba po to tę podłogę macie, by Dekster grzał plecki :lol:

W Karkonoszach = na mojej wysokości = -2 i tak:

Na zdjęciu nie widać jednak tego, co leci z ołowianego nieba i zmienia wszystko poniżej mojego kawałka w profesjonalne lodowisko. Nawet szpilki daglezji i sosen jakby zatopione w szkle.

Zaznaczyłam "na mojej wysokości", bo dosłownie odrobinkę wyżej drobniutki śnieżek i cudnie. Natomiast my musieliśmy łopatami i kilofem odkuć lód z najbardziej stromych ostatnich 25, może 30 m drogi zamienionej w rynnę bobslejową. Nie czuję prawego ramienia i barków. Ale alternatywą było pozostawienie tutaj samochodu, aż droga odtaje "siłami natury".

Na osłodę ciasteczka z pekanowcami i rodzynkami. Proszę się częstować.

Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, bela, MARRY, JaNina, Zygowa, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.889 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum