TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 05 Paź 2022 17:28 #815183

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32085
Ładny,jesienny dzień. Lekki powiew wiatru, odrobina promieni słonecznych, na termometrze 17 stopni.
Krzewy i drzewa z każdym dniem mają bogatszą gamę kolorów.

20221005_171652.jpg

20221005_122533.jpg

20221005_100539.jpg
Maria
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jan4, Kaja, Łatka, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 05 Paź 2022 20:38 #815201

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
U nas tak ciepło nie było, ale pomimo silnego wiatru, dało się wytrzymać. Słońce ratowało sytuację :) Byle do przodu. Skończyliśmy też dzisiaj /no prawie skończyliśmy/ przebudowę mojego "centrum dowodzenia" w gabinecie. Nareszcie. Mąż się spisał, jak zawsze zresztą :whistle:

Taki okaz dzisiaj wykopałam :oops:

20221005_095244.jpg

Spokojnej nocy :sleep:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Nimfa, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra, renons

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 06 Paź 2022 08:55 #815230

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83484
Janeczko, cóż za zmutowaną marchew uprawiasz - tylko dla dorosłych??? :rotfl1:

We Wrocławiu na razie prześlicznie, nawet dość ciepły ranek. przed siódmą, nim zza blokowiska wyszło słońce...

termometr pokazywał 12 stopni.
Niestety, po zachodniej stronie czai się gruby wał burych chmur. Niemiec ich nie widzi i obiecuje temperaturę z dwójką na przedzie, ja widzę... :(
Oby się rozeszły i jesień nadal pokazywała łaskawszą twarz, jak wczoraj:

Na wszelki wypadek zostawiam takie słonko z rabaty, życząc pomyślnego czwartku.

Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jan4, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 06 Paź 2022 14:45 #815243

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Wczoraj nie padało i dobrze, bo deszczu mam po kokardki.

Aktualnie 19 stopni zachmurzenie całkowite, niewielki wiatr.

DSC02624-20.jpg

Ciepełka :hug:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 06 Paź 2022 18:34 #815256

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Poranek był ciepły a termometr wskazywał o godz.6:47 13,7
*C.Słoneczko świeciło dość długo,później chwila dużego zachmurzenia.Deszczu nie było i wróciło słoneczko grzejąc do końca swoich możliwości.Teraz nie ma wiatru a termometr wskazuje 15,7*C. :bye: :bye: :bravo: :bravo: :) :)

001-729.jpg

004-287.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Nimfa, JaNina, Bea612, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 07 Paź 2022 06:51 #815288

• Evien
  • Evien's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2643
20221007_064223.jpg

Poranek, mgła, zapowiadają słońce, ja na nogach od 5:00 bo urlop :)
Dzis cięcie żywopłotów.
Ale ja kocham takie poranki jesienią... :hearts:
Łukasz
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, jagodka27, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 07 Paź 2022 07:07 #815289

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Miło Cię widzieć Łukaszu :)
Wczoraj była idealna pogoda do pracy w ogrodzie. Urządzenie do przesiewania kompostu ukończone, więc odbyło się pierwsze przesiewanie.

5884B048-D3C0-4B7C-9C07-3FAF4AB84C0B.jpeg

Super sprawa. Grządki pod cebule i czosnek przygotowane.
A wieczorem skończyliśmy moje centrum dowodzenia. Nareszcie zero kabli na podłodze i biurku. Bardzo też się cieszę, że biurko nie ma nóg, co bardzo ułatwia sprzątanie

AF6C4C01-DDCB-4B72-BD47-2061C8BB9135.jpeg

Dzisiaj ciąg dalszy prac w ogrodzie, bo zapowiada się kolejny piękny, jesienny dzień. Teraz jest chłodno, bo 9*, ale bezchmurne niebo dobrze wróży.
Miłego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, najemnik, jagodka27, Nimfa, Evien, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 07 Paź 2022 07:23 #815291

• Evien
  • Evien's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2643
20221007_071744.jpg

Super urzadzenie Janinko, moje jest niec eko:) czyli reczne , haha ale ciagle czasu brak, w pracy wybryki, wyjazdy, delegacje a ogródek? Nie rozumieja....mam 2 dni na ogarniecie ogrodu, slosce wstaje, mgla opada, jest super.
A to mnie czeka choc to jedna strona tylko.
Łukasz
Ostatnio zmieniany: 07 Paź 2022 07:46 przez Evien.
Za tę wiadomość podziękował(a): najemnik, jagodka27, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 07 Paź 2022 08:58 #815294

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Ojjj, dzisiaj to było zimno nad ranem, choć o ile pobieżna lustracja ogrodu dała prawdziwy obraz sytuacji, temperatura utrzymała się nad zerem - nawet przy gruncie. Wszyscy żyją, w tym wrażliwce. Begoniom nic się nie stało:

Jak słońce wzbiło się nad blokowisko, szybko zabrało się do ogrzewania (i osuszania). Niebo niebieściutkie tak ma być cały dzień.

Cieszę się, bo w nocy przylatuje młodsza córka z Finlandii, niech sobie troszkę cieplejszych dni użyje.

Janko, "stanowisko dowodzenia" świetne. Co do sprzątania, przy moich dwóch okropnie i cały rok liniejących sierściuchach życie (i kręgosłup) ratuje mi urodzinowy prezent sprzed trzech lat, chyba najlepszy, jaki dostałam - iRobot. Akurat daje radę wleźć pod biurko. :lol:
Ostatnio zmieniany: 07 Paź 2022 09:01 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, jagodka27, bastis, Nimfa, Evien, JaNina, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 07 Paź 2022 10:17 #815296

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Nocka i poranek chłodne bo tylko 7,2* i 5* w zależności od miejsca usytuowania termometrów.Wstające słoneczko szybko ogrzewa powietrze.Termometr od strony północnej wskazuje 12* a w słońcu 31,2*.Lekko powiewa wiatereki pokazują się nieliczne obłoczki.Jednak te małe chmurki nie zakłócają promieni słonecznych.Jest fajnie nie wieje,nie pada nie czuć wilgoci.W słońcu upał w cieniu chłodniej ale nie zimno.Pomidorki w piwnicznej izbie ładnie dojrzewają. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)

001-730.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, jagodka27, bastis, Nimfa, Evien, JaNina, del, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 07 Paź 2022 20:05 #815321

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
U nas tylko piękne, jesienne dni. Niestety, dziś pierwszy przymrozek przygruntowy pozbawił funkie uroku, mam cichą nadzieję, że to incydent :)

DSCN1887.jpg

DSCN1891.jpg

DSCN1885.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, JaNina, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 07 Paź 2022 23:43 #815352

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29668
Evien wrote:
20221007_071744.jpg

Łukasz jeśli tu zajrzysz, jak i z czego wykonana (chyba drewno) jest obwódka przy tym żywopłocie?
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna, renmanka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 08 Paź 2022 10:22 #815365

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Jak na październik rewelacyjnie ciepło. Również nocą dobrze ponad 10 stopni. Teraz słońce prześwituje przez gromadzące się ciemne chmury, co daje dodatkowy efekt sauny, no takiej w chłodniejszej wersji. ;)

Wysoka temperatura pozwoliła rozwinąć się stojącym w miejscu pąkom.

A dalie w tym roku mają wybitnie jesienny szczyt sezonu:

Takie obrazki kwiatowych fajerwerków na tle złotego już orzecha sąsiadki nigdy wcześniej nie były mi dane.
Fajnego weekendu życzę.
Za tę wiadomość podziękował(a): najemnik, bastis, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 08 Paź 2022 16:13 #815378

• Mejra
  • Mejra's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6750
Pięknie,słonecznie i ciepło,teraz termometr pokazuje 19 st.
Przed 7 miałam gości...nawet za pietruszkę się wzięły... fasolka i na późniejszy zbiór niestety zjedzona ale nie przezemnie :jeez:

IMG_20221008_063659.jpg

IMG_20221008_160513.jpg
Pozdrawiam,Anka
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, najemnik, bastis, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 08 Paź 2022 19:16 #815381

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Nocka i poranek ciepły o godz.6 00 termometr wskazywał 14,4*C.Od rana też świeciło słoneczko.O godz.6 45 wyjechałem do lasu w lubuskie k.Żagania.W międzyczasie spadło kilka kropel deszczu ale szybko rozpogodziło się zupełnie.Słoneczko szybko podniosło temperaturę.Grzybków od zatrzęsienia same podgrzybki.Większa część to maluchy,czyściutkie,większe były robaczywe.Do godzin wieczorowych słoneczko świeciło w pełni.Teraz jeszcze termometr wskazuje 15,8*C. :bye: :bye: :bravo: :bravo: :) :)

002-581.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, najemnik, bastis, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 08 Paź 2022 22:06 #815393

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
W dzień ciepło, po pracy przesadziłem część lilii, które rosły za gęsto. Jutro chyba będzie trzeba pozbierać trochę orzechów (o ile pogoda pozwoli), w ostatnich dniach szybko zaczęły zmieniać kolor liście orzecha, klonów i sumaków.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 09 Paź 2022 08:19 #815408

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Szykuje się piękna niedziela, przynajmniej pogodowo.
Noc dużo chłodniejsza od poprzedniej, jednak nadal dodatnie temperatury, o wschodzie słońca +5, teraz troszkę więcej. Niemiec obiecuje 15 stopni, ale to w cieniu, a ma być słonecznie.
Tylko że w moim ogrodzie tego słońca króciutko, już o trzeciej go nie uświadczę, długie cienie październikowe :(
Cóż, cieszmy się, że nie jest gorzej.

Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, MARRY, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 09 Paź 2022 09:00 #815412

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5249
Janinko- jestem pod wrażeniem pracy włożonej przez Twojego Męża. Dobra robota. Czy macie może jakąś instrukcję, wg której powstawał przesiewacz? Mam dwie popsute pralki i rowerek po dzieciach. Może coś z tego by mój M. wykorzystał.
A pokoik też fajny. Takie meble ma mój nastolatek u siebie, tylko antracyt. Nawet z jego bałaganem wyglądają elegancko.

U mnie traz zachmurzone i 10 stopni. Liczę jednak na słońce. Miłej niedzieli.
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, Mejra

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.864 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum