TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 28 Wrz 2022 08:29 #814671

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25488
Dzień dobry w nocy padało intensywnie w mieście .Rano noc po godz 7 .
Teraz momentalnie jasno i przebija się słoneczko .
Temperatura +10
.od jutra lekarze :jeez:
Dziś dom do ogarnięcia na tip top chyba :wink2:
Spokojnego ciepłego dnia życzę .
Urosły na działce na trawniku tak po prostu :supr3:

Przebarwia się wino ,oby nie było przymrozków .

Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, koma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra, Kornik

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 28 Wrz 2022 10:56 #814672

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Wczoraj wieczorem lało jak z cebra. W nocy chyba też.

Na razie nie pada, ale niebo zasnuwa coraz więcej chmur. W prognoazch deszcze przez tydzień :(

DSC02446.jpg

Dobrego dnia :hug:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jan4, Adasiowa, koma, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 28 Wrz 2022 15:24 #814676

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32083
Od rana z małymi przerwami pada.Teraz trochę się przejaśnia, wyszło nawet na chwilę słońce. Temp.15 stopni.
W warzywniku nic nie zrobione.Wszystko co posadzilam/oprócz cebuli I czosnku/dalej w gruncie.Oj,będzie miał mężuś po powrocie co robić.

Pięknie wybarwiony krzak trzmieliny

20220928_092717.jpg

Owoce pigwowca gotowe do zbioru

20220928_142428.jpg

Malin na krzakach jeszcze bardzo dużo

20220928_142133.jpg

Krzewuszka z.kilkoma kwiatkami

20220928_142513.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 28 Wrz 2022 16:49 #814681

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
W nocy padało ,poranek również z mżawką a temperatura oscylowała wokół 8*C.Przed godz.9 pokazało się słoneczko więc wypad do lasu na 2 godzinki.Piękna pogoda,wspaniały las i trochę grzybków.Teraz znów słoneczko choć od 14 kilkakrotnie mżyło.Spacer udany i pomomo tych kilometrów człowiek czuje się b.dobrze. :bravo: :bravo: :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)
003-415.jpg

004-286.jpg

001-724.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 28 Wrz 2022 16:52 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, koma, MARRY, bastis, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 28 Wrz 2022 17:13 #814684

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
W Poznaniu typowo jesienna aura: o ile jeszcze do południa świeciło słońce, a temperatura powolutku pięła się w górę osiągając w kulminacyjnym momencie 13 stopni, o tyle po godzinie 14 niebo zasnuły ciężkie i ciemne chmury, z których zaczął padać deszcz - chwilami intensywny, a towarzyszy mu dość nieprzyjemny wiatr. Dopiero teraz, we wrześniu, rośliny otrzymują solidną porcję wody ... trochę szkoda, że nie latem ...
Ale na przekór szarym i zimnym dniom staram się skupiać na jesiennych ciepłych kolorach - moich ulubionych czerwieniach, rudościach, złotej żółci i wszelkich odcieniach zieleni. Zapraszam więc do domu i na parapety trochę dyń, wrzosy, rozplenice i chryzantemy, choć nadal oczy cieszą ostre papryczki, koleusy, pelargonie czy pachnące zioła.

A wszystkim Ludkom chciałam bardzo podziękować za zdjęcia ogrodowych kwiatów i leśnych grzybów, jako że ten towar jest u mnie deficytowy - miło nacieszyć wzrok takimi skarbami jesieni :kiss3:
Na szczęście mam zapasy suszonych prawdziwków z ubiegłego roku.

Nasze niedzielne spacery wyglądają ździebko inaczej :oops:

Pozdrawiam cieplutko ...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 28 Wrz 2022 17:14 przez Adasiowa.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 28 Wrz 2022 21:38 #814692

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Dla poprawy samopoczucia przed snem :rotfl1:

309343757_1483082352171941_571368329916572842_n1.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Miragoral, franki, bastis, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, renmanka, JaKasiula, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 29 Wrz 2022 07:29 #814706

• Ag
  • Ag's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 159
U nas leje, a ja mam rozkminy ogrodowe i inne.
Co by tu posadzić za rok, lub czego nie sadzić... Medialnie straszą tym i tamtym, a mój ogródek nie za duży. Pozdrawiam
6b
Ostatnio zmieniany: 29 Wrz 2022 08:13 przez Ag.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, JaKasiula, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 29 Wrz 2022 08:29 #814709

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Od rana wczoraj zasuwałam w warzywniku, bo nastąpił cud i nie padało :woohoo: Nareszcie krzaki pomidorów papryki i bakłażanów, po rozdrobnieniu rozdrabniaczem zasiliły kompost. Zrobiło się pustawo, ale dalej pełno ;)

A9B0379A-CA38-4BA0-9D57-6A4D73183162.jpeg

Później zaczęło padać i pada do tej pory :mad2: Na termometrze 8* Może po południu przestanie padać i znowu coś podziałam w ogrodzie :)
Spokojnego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, Miragoral, Nimfa, ewakatarzyna, JaKasiula, renons, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 29 Wrz 2022 18:25 #814734

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Ja cieszę się z deszczu, oby jak najdłużej padało bo całe lato potworna susza ;) w niektórych miejscach, pod drzewami skała w dalszym ciągu :(
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 30 Wrz 2022 07:07 #814769

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13654
Dzisiaj zaskoczenie, tylko +2C, choć nie jest to odczuwalne. Żeby nie kontrolka w samochodzie, to bym myślał, że przynajmniej +8 jest :)
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 30 Wrz 2022 08:52 #814775

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83468
W Karkonoszach wczoraj późnym wieczorem +4, noc nie aż tak zimna, bo gruba kołdra chmur odcięła wypływ ciepła. Nadal mglisto, choć Niemiec obiecuje przebłyski słońca.

Jak widać, zamiast kwiatów głównie kolorowe liście borówek, mimo że reszta nadal głównie zielona.

Konsumpcyjny pożytek z moich borówek nikły, są "ozdobne z owoców".

Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Miragoral, MARRY, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 30 Wrz 2022 10:46 #814783

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Poranek zachmurzony ,wiszą ciężkie szare chmury.Na razie nie pada.Termometr rano wskazywał 7* i 9,8*C.Jest duża wilgotność powietrza.Chwila refleksji po zakupach i do ogrodu czas.Teraz termometr wskazuje 12,8*C. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)

002-577.jpg
odrost po wycięciu uschnętego krzaka bukszpanu.
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 30 Wrz 2022 10:47 przez Krecik stary. Powód: poprawka
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, Miragoral, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, JaKasiula, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 30 Wrz 2022 15:22 #814802

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Najpierw życzenia - dla wszystkich naszych chłopaków z okazji Ich Święta - uśmiechu, spokoju i dobrego humoru nie tylko w tym dniu :kiss3:

( ...przypomniały mi się dawne dzieje, a konkretnie czasy szkoły podstawowej, kiedy dziewczyny razem z wychowawczynią klasy ustalały"świąteczne" drobiazgi dla płci męskiej - oczywiście w wielkiej tajemnicy. Jako że były to raczej przaśne lata 70-te, prezenty stanowiły lizaki ...)

Kwiat ozdobnej kapusty może być równie dekoracyjny :)

Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, najemnik, JaNina, del, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 30 Wrz 2022 15:33 #814804

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Ostatni dzień września żegnamy tutaj, w Poznaniu, ładnym, słonecznym dniem, z bardzo lekkim wiatrem i temperaturą 16-17 stopni. Powietrze jest rześkie, przepełnione zapachem suchych liści - przyznam szczerze, że najbardziej lubię ich zapach dochodzący z działkowych ognisk - od zawsze kojarzył mi się z pieczonymi ziemniakami ...

Na parapetach rośliny delektują się ostatnimi ciepłymi dniami, korzystają ze słońca, które teraz oszczędnie odwiedza okna, ale tymianek i pietruszka naciowa czują się o wiele lepiej w takich warunkach, niż podczas skwarnego lata:

Jarzębinowe korale ... obok żołędzi i kasztanów stanowiły mój ulubiony składnik podczas "tworzenia" ludzików i zwierzątek:

Pozdrawiam cieplutko, dobrego i spokojnego weekendu :hug:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, MARRY, JaNina, del, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 01 Paź 2022 08:43 #814860

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83468
W Karkonoszach na razie całkiem ładny poranek. O świcie - czyli koło 7 -było 8o, północne niebo błękitne. Niestety, od południa coś się zbiera...zdjęcie wczorajsze, lecz pewno dziś wygląda podobnie.

Spacer wczesny, by wykorzystać pogodne chwile.
Naszą ścieżkę zryły dziki.

Szukają spadających żołędzi, a jeszcze bardziej buczyny, której mnóstwo.
Chłodne, ale nie mroźne dni oraz krótszy dzień zaindukowały powtórne kwitnienie kilku magnolii.

A na Śnieżce leży pierwszy śnieg. :woohoo:
Ostatnio zmieniany: 01 Paź 2022 08:44 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Kaja, JaNina, del, ewakatarzyna, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 01 Paź 2022 13:53 #814868

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Nocka i poranek chłodne z temperaturą 7,8*C.Słoneczko wzeszło i od razu ciepło wzrosło.Wypad do lasu na 2 godz. i po zebraliśmy po pół koszyka prawdziwków,podgrzybków i czerwonych kozaków.Spacer niesamowity i ciepełko w lesie.Teraz przybyło chmurek i mocniej podwiewa wiaterek.Po południu są możliwe opady deszczu.Ten clematis w tym roku kwitnie po raz trzeci.Jest to stary krzew i niestety nie znam nazwy.

001-725.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kaja, Łatka, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 01 Paź 2022 14:01 #814869

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Dość ciepło, słonecznie, lekkie wiatr.

Przygotowałem drugą grządkę na czosnek. Zacząłem zbiór orzechów, dozbieram nasion jeżówki, aksamitek, kosmosów, cynii, w przyszłym roku wszystkie kwiaty wysiewam na rozsadę w tacki.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kaja, Łatka, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 01 Paź 2022 18:41 #814879

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6412
W Gdańsku dzisiaj był suchy i raczej słoneczny dzień. pisze raczej, bo kilka godzin spędziłam na wystawie storczyków, bonsai, sukulentów i roślin owadożernych. Rośliny wspaniałe. Nie mogłam się oprzeć i kupiłam trzy małe tilliandsie. Storczyki były piękne. Zwłaszcza te rzadziej spotykane w sklepach, ale ja nie mam do nich ręki. Po powrocie zastałam taki prezent. Od sąsiadów. Muszę cos z nimi zrobić. Ugotować i zamrozić? Czy usmażyć na maśle i zamrozić? Dwie kanie zjem jutro, a co z resztą? Mąż grzybów nie je.

IMG_20221001_173329.jpg
Ostatnio zmieniany: 01 Paź 2022 18:42 przez Kaja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, JaNina, ewakatarzyna, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.729 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum