TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 01 Paź 2022 21:09 #814883

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83475
Krecik stary wrote:
Jest to stary krzew i niestety nie znam nazwy.

001-725.jpg

Józiu, jestem prawie pewna, że to Jan Paweł - ale gdyby zdjęcie było wyraźniejsze (widzę płatki jako jednolitą białą plamę) - moja pewność by jeszcze wzrosła.
Na razie popatrz do naszego spisu pod literę J.

Kaju, grzybki bym pocięła i zamroziła, dozując sobie rozkosze podniebienia w późniejszym terminie. Kanie oczywiście w całości.

Wróciłam do miasta około 17 i przywitał mnie dość rzęsisty deszcz.

Niemiec obiecuje babie lato w nadchodzącym tygodniu...

Edit: Przypomniałam sobie, że u mnie teraz też kwitnie. taki sam?

Ostatnio zmieniany: 01 Paź 2022 21:15 przez Łatka.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, koma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra, Kornik

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 01 Paź 2022 21:16 #814884

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29668
Niemiec obiecuje poprawę pogody od miesiąca, tj. od czasu kiedy się popsuła i stale tą poprawę przesuwa. Nie chcę już nawet myśleć o tej pogodzie, u mnie jest tak mokro, że nic zrobić się nie da, a na wieczór znowu lunęło. Dzień bez deszczu, dzień stracony :mad2:, a na poniedziałek 10-20 litrów na metr kwadratowy :jeez:

Kaja, kanie suszę - całe kapelusze, przed smażeniem namaczam w mleku, właściwie jest niedostrzegalna różnica pomiędzy świeżymi i suszonymi.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 01 Paź 2022 21:17 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, Łatka, koma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 01 Paź 2022 23:01 #814888

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6412
Pokrojone usmażyłam na maśle i włożyłam do zamrażalnika. 2-3 miesiące i będzie zjedzone.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, koma, Nimfa, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 02 Paź 2022 07:46 #814894

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Chyba jednak ocieplenie powolutku nadciąga, bo już jest 11 stopni. Między chmurzyskami prześwituje niebieskie - może będą jakieś przebłyski?
W nadchodzącym tygodniu zacznę wsadzać jesienne cebulki, przyda się lepsza pogoda. Grunt, żeby nie było przymrozków.

Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 02 Paź 2022 07:59 #814896

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Jakieś ocieplenie faktycznie nadciąga, ale do środy włącznie, codziennie ma padać. O deszczu nic nie napiszę, bo to co chciałam napisać, napisała już Ala.
Ogrodowe grzybki rosną i zaczęłam już zbiory

C33749C9-9DBC-4E31-BFFE-41C6D733CD00.jpeg

Spokojnej niedzieli :coffe:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, MARRY, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 02 Paź 2022 09:25 #814898

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Aniu dziękuję.Kwiatek jest identyczny jak ten z Twojego zdjęcia.Przyjmuję ze 100% pewnością że jest to Jan Paweł.Wprawdzie nie mogę znależć etykiety ale małżonka upewniła mnie,że takowy zamawiałem.Poranek z lekko zamglonym słoneczkiem a o godz.6:59 termometr wskazywał jak na zdjęciu.Teraz zaczęło mocniej wiać i pokazują się siwo-czrne chmurki.Zapowiadają burze po południu.Spokojnej niedzieli dla wszystkich. :bravo: :bravo: :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)

001-726.jpg

002-578.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, koma, bastis, Nimfa, JaNina, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 02 Paź 2022 11:00 #814900

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
U mnie też popadało, ale jest stosunkowo ciepło.

W tym tygodniu jak Łatka planuję przesadzić cebulowate- lilie drzewiaste. Tulipany już wkopane.
Wczoraj zebrałem śliwki, bo obawiałem się, że po deszczu wszystkie zgniją, zrobiłem ciasto ze śliwkami.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 03 Paź 2022 08:32 #814985

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Od tej pogody to w depresję można popaść :jeez: Leje, wieje, jest ciemno jak wieczorem. Na termometrze 10*. Mam nadzieję, że ta zapowiadana poprawa pogody od czwartku nadejdzie i przez parę dni nie będzie padać. Na więcej nie czekam, tylko na parę dni bez deszczu :dry:
Trzymajcie się ciepło. Spokojnego dnia :bye:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, MARRY, Nimfa, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 03 Paź 2022 08:51 #814986

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
U mnie nie leje, mży, ale i tak ciemno, jak w grobie. Że wieje, to i lepiej, może porozrywa tę jednolitą burą izolację na głową i coś chociaż błyśnie.
najemnik wrote:

W tym tygodniu jak Łatka planuję przesadzić cebulowate- lilie drzewiaste.

Ja cebulowych zasadniczo nie przesadzam - a dlaczego ruszasz lilie "drzewiaste"? One mogą być w tym samym miejscu i dekadę, jak pokazuje moje doświadczenie.
Zmieniła się jakoś koncepcja?
U mnie właśnie coś takiego ma miejsce, muszę od nowa urządzić główną kwiatową rabatę "od frontu", bo raz - miałam wiosną totalne wyrzucanie betonu i zamianę na kamień (kostka+przepuszczalne granitowe kruszywo). Dwa - posadzony 15 lat temu cedr tak się rozrósł, że ograbiał lilie z wszystkiego, więc wymyśliłam lekkie podniesienie rabaty i sadzenie cebul nieco powyżej tych żarłocznych korzeni. Już zrobiłam krawędzie, przytaszczyłam 10 worów ziemi - i kicha, bo na razie nie da się pracować w ogrodzie.
Wczoraj było ewidentnie przyjemniej - nawet rozwinęły się pąki Evening Rose, bylinowego hibiskusa.

Niech będą zapowiedzią dobrego tygodnia dla wszystkich.
Ostatnio zmieniany: 03 Paź 2022 12:13 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 03 Paź 2022 09:51 #814992

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
W nocy padało,poranek z mżawką a teraz co chwilkę zmiana deszcz-zachmurzenie-prześwity słoneczka.Termometr wskazuje 12,6*C.Jest mokro i zimno.Na drzewach wiodący kolor to brąz,choć jeszcze na bukach pełna zieleń.Najwięcej brązu na klonach.Drzewa owocowe na razie jeszcze koloru nie zmieniają,choć pod już leżą liście.Spokojnego tygodnia. :drink1: :drink1: :bye: :bye: :coffe: :coffe: ;) ;)

001-727.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 03 Paź 2022 09:58 przez Krecik stary. Powód: poprawka
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, koma, MARRY, bastis, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 03 Paź 2022 18:45 #815056

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29668
Do tej pory to jakoś znosiłam, ale dzisiaj to ta pogoda przeszła samą siebie, przepraszam, że to napiszę, ale rzygam już tą cyrkulacją zachodnią, ile można siedzieć w czterech ścianach, ile może padać, a teraz jeszcze dmucha b. nieprzyjemnie. Wyszłam po pory do obiadu i w tym momencie lunęło. Wróciłam mokrzuteńka, katastrofa ta pogoda, a do czerwca 8 miesięcy, chyba nie dotrzymam do wiosny, a raczej do lata albo do afrykańskich upałów, bo od kilku lat, to już wiosny nawet nie ma. :dry:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, Nimfa, rybur58, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, JaKasiula, Mejra, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 03 Paź 2022 18:56 #815059

• renons
  • renons's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1975
Alu wytrzymaj do jutra... do 15 tej ... i będziesz mogła grzebać w porach ile chcesz :wink4:
Życzę miłego dnia... Jędruś ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 03 Paź 2022 19:27 #815065

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32083
Kolejny paskudny dzień. Z małymi przerwami leje.Do tego silne wietrzysko.Były momenty,że przez czarne chmury pokrywających niebo,przebiło się kilka promieni słońca.

20221003_173515.jpg

Kolejny "działkowy " grzybek

20221003_085321.jpg
Maria
Ostatnio zmieniany: 03 Paź 2022 19:33 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jan4, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 04 Paź 2022 08:33 #815108

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
We Wrocławiu nareszcie niebiesko nad głową. Czyli - może i idzie ta obiecana "złota jesień"?
Dobrego wtorku wszystkim!

Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jan4, koma, bastis, Nimfa, JaNina, del, Bea612, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra, Kornik

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 04 Paź 2022 12:23 #815120

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Poranek słoneczny choć wilgoć czuć wszędzie.W nocy też nie padało.Również wiatr jest spokojniejszy niż wczoraj ale jeszcze podwiewa.Było kilka momentów mocnego zachmurzenia ale rozeszło się po "kościach".Dziś dostarczono dymkę Senshyu Yellow.Przed chwilką wróciłem z lasu.Trochę grzybków uzbierałem.Jutro przygotowanie działki do sadzenia dymki. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)

001-714.jpg

006-142.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, koma, bastis, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 05 Paź 2022 07:49 #815163

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Nareszcie mogę się pochwalić słonecznym porankiem. Okropnie wieje i jest chłodno, bo 8*, ale przynajmniej niebo jest błękitne :) Roboty w ogrodzie się nazbierało, więc może przez te parę lepszych pogodowo dni nadgonię. Zaprawianie się kończy. Zostały jeszcze do przerobienia zamrożone owoce na soki, ale to mnie nie goni. Jest jeszcze to i owo do zrobienia, ale największe „przeroby” już wykonane.
Spokojnego, słonecznego dnia :bye:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, Łatka, koma, Nimfa, del, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 05 Paź 2022 08:02 #815164

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
A we Wrocławiu odwrotnie, wczoraj było prawie idealnie, dziś późno się rozwidniło z powodu burej powłoki nad głowami. O siódmej 8 stopni, niby nie najgorzej, tylko że z braku słońca temperatura bardzo powoli wzrasta - a niby ma być maksymalnie 19. :woohoo:
Nadal mam plany nasadzeniowe, dobrze, że przed domem już większość cebul w ziemi, bo łatają mi dziury w jezdni - byle jak. Smród i hałas jednak, jakby budowano drogę szybkiego ruchu co najmniej.
Życząc dobrego dnia zostawiam pączek Lustige, mało popularnej a ślicznej róży Kordesa.

Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, koma, Nimfa, del, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 05 Paź 2022 08:26 #815166

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Poranek chłodny z dużą ilością wilgoci-rosy na wszystkich powierzchniach.Termometr samochodowy wskazywał 7,4*C przy gruncie,na okiennym było 9,2*C o godz.6 30.Teraz słoneczko pokazuje się i niestety jest przykrywany chmurkami.Brak jest wiatru,drzewa stoją prościutko.Spokojnego dnia. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)

001-728.jpg
tak to wygląda
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Łatka, koma, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.801 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum