TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 13 Lis 2022 14:04 #817391

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
Marysiu, to i ja dorzucę późny kwiatek Orange Intense:

"Chwaścik" to chyba farbownik.

We Wrocławiu paskudnie, mgliście, ponuro i zimno. Niemiec opowiada bzdury, że "sonnig" i pokazuje ikonkę pełnego słońca - w takim razie to smog opadł na moje miasto, bo od rana ani promyczka. :placze:
Wróciliśmy późnym wieczorem do miasta, bo Karkonosze dotknęła istna inwazja, wiejską drogą jadą sznury samochodów, nie sposób wyjechać z parkingu sprzed sklepu - i nie piszę o Karpaczu, tylko o okolicznych wioskach. A porobiło się tak, że nawet w zwykłe niedziele na S-piątce robią się zatory od Jeleniej do obwodnicy Bolkowa. Już po południu.
Podobno w Karpaczu więcej gości, niż w Zakopanem. :woohoo:
Tak więc zapraszam w Karkonosze, ale w długie weekendy lepiej omijać.

Wspomnienie z wczoraj:

Leniwej niedzieli życzę!
Ostatnio zmieniany: 13 Lis 2022 15:06 przez Łatka.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, broja, rozalia, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, Bobka, Mejra

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 13 Lis 2022 15:00 #817398

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Łatka wrote:
Leniwej niedzieli życzę!
Ja dzisiaj korzystam z niedzieli jak mogę. Leń totalny :whistle: Wczoraj trochę przesadziłam, dosłownie i w przenośni ;) Na jednej z rabatek zrobiłam rewolucję. Już musiałam. Teraz jest łyso, ale mam nadzieję, że na wiosnę zrobi się lepiej. To co wykopałam, też trzeba było gdzieś upchnąć.

20221112_155037.jpg

Później jeszcze przywiozłam kucykowe klopsiki, ale one muszą poczekać do jutra.
U nas też była mgła od rana, ale słoneczko czasem dawało radę, więc nie było za ponuro, ale zimno. Nad ranem tylko 4*, a teraz jest 7*.
Nie tylko ja mam lenia

20221113_145623.jpg

Spokojnego wieczoru :comp:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, broja, Łatka, rozalia, PaulaPola, koma, MARRY, Nimfa, Babcia Ala, Bobka, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 13 Lis 2022 19:39 #817415

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29677
Nad ranem na ścianie -2o, w myślach żegnałam się z kobeą, z zazdrością widziałam na radarze u Janki chmury, u mnie czyste niebo, na którym co prawda lubię szukać gwiazdozbiorów, jednak może jeszcze nie teraz ;) . Rano patrzę, a kobea żyje, "dzielna dziewczynka" i do tego wydała nasiona, czy dojrzeją nie wiem, sosna trochę ją osłania od północy. Przepraszam za brak zdjęcia, ale ostatnie dni daję sobie do wiwatu w ogrodzie i z dnia na dzień jestem coraz bardziej padnięta, a czas nagli, czosnek nie zasadzony, choć zagon dla niego prawie gotowy. Nie zebrane tylko pory i kapusty, ale dużo jeszcze noszenia chwastów, palików i innych ogrodowych przydasiów :jeez: i przykopanie obornika, co na mojej glinie jest nie lada wyczynem, pomimo że sucho. Nie padało od 1,5 m-ca, boję się, że to się znowu wypada w najmniej odpowiednim momencie i wszystko naraz. :bye:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 13 Lis 2022 19:40 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, Bobka, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 13 Lis 2022 20:45 #817418

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6415
W Gdańsku dzisiaj była zupełnie przyzwoita pogoda. Co prawda niebo całkowicie zachmurzone, ale było +14 i bezwietrznie. Jak tylko przybyliśmy na działkę od razu pojawiło się kilka kotów, ale na to zawsze jesteśmy przygotowani. Chociaż dzisiaj pójdą spać z pełnymi brzuszkami, bo jeszcze dostały dużo na później. Chwasty rosną na potęgę, a głównie jest to gwiazdnica. Podobno jest jadalna.
Na szczęście oko też było na czym zawiesić.
Moja jedyna róża. Jest nie do zdarcia, ale niestety bardzo kłująca.
TheFairy.jpg

I ulubione kwiaty. Rudbekia owłosionae. Wyrosła oryginalna samosiejka.

rudbekia.jpg

Zbiory też były. Musztardowiec i jagody amerykańskie.

Zbiory.jpg
Ostatnio zmieniany: 13 Lis 2022 20:54 przez Kaja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, koma, Nimfa, Babcia Ala, Bobka, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 14 Lis 2022 17:41 #817461

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25494
:flower1: 8 stopni ,dzień był pochmurny z
przejmującym zimnem .
Znieczulenie dentystyczne trzyma jak czort :wink2:
Różyczki jadą ,trzeba jutro sadzić .
Przeplatanka dobra z tym :
Czy jeszcze coś zostało do rozwalenia, czy już wsio zrobione ? :angry:
wiadomosci.wp.pl/morfina-nie-ma-bol-tysi...ow-6833643754482336a
Aż się boję myśleć co podała bym mężowi ,gdyby trzeba było ,a niech ich trafi to co ma trafić wreszcie :club2:
Dobrego wieczora i tygodnia życzę. ;)

DSC09768.jpg
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 14 Lis 2022 17:44 przez Bobka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Malkar, Krecik stary, Kaja, Łatka, rozalia, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 14 Lis 2022 18:07 #817462

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Ale zielone te brzozy! :woohoo: ;)

Tymczasem we Wrocławiu dzień jakby rozdzielony na dwie połówki - negatyw/pozytyw.
Rano mroki, czasza mgły z wszystkim, co tam wydobywa się przez kominy, ciężko leżąca nad moją dzielnicą. Ziąb przenikliwy, 3 stopnie przy wilgotności takiej, że kapało z wszystkiego. Nic, tylko wziąć mocny sznurek...
A mniej więcej od 12.30 nagle ta bura szmata albo opadła, albo wyniosła się gdzieś - błysnęło słońce, najpierw zawoalowane, po chwili całkiem żwawe. Powietrze też się ogrzało, może nie do upału, ale 3 a 10 robi różnicę.
Zmotywowana taką przemianą wykopałam 8 kolejnych dalii. Było 12. Jak teraz liczyłam, jeszcze 5 w gruncie. Czary-mary. :crazy:
\Chyba jutro dokończę dzieła - czyli mój plan "dalie kwitnące do 15.11" zostanie wykonany ;) .

W drugiej połowie tygodnia Niemiec wieszczy zimowe (jak na Wrocław) temperatury.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, rozalia, koma, MARRY, najemnik, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, Bobka, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 14 Lis 2022 18:33 #817465

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25494
Zielone zielone :wink2: trzeba lecieć ze wspomnieniami ,bo pięknie to już
było niestety .
Póki co, to są teraz doły :cry3: dosłownie i w przenośni .
Ponieważ lubimy czytać min prasę taką trochę pachnącą i szeleszczącą,
to wyczytaliśmy dzisiaj i zdjęcia też są o braku w moim
mieście węgla ,puste składy .Miejscowa prasa się odważyła zamieścić ,zakazaną
treść no no .
I pomyśleć, że to rejon dobrego sortu.

.Zapomnieli o nich ,damessa nasza ziomala
zapomniała zadbać o swoich .

Tylko wspominać trzeba póki co dobre czasy .

DSC09901.jpg
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 14 Lis 2022 18:37 przez Bobka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Malkar, Krecik stary, Kaja, rozalia, koma, MARRY, najemnik, Nimfa, JaNina, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 14 Lis 2022 19:14 #817469

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
U mnie pogoda podobna jak u Ani.Rano 3 stopnie,potem się ociepliło,momentami zza chmur wyglądało słońce.
Większość dnia spędziłam na powietrzu,muszę zdążyć wszystko zabezpieczyć,przenieść donice z kwiatami do pomieszczenia przed zbliżającą się nocą z temp.minus 8 stopni,a może i więcej.
U syna w ogrodzie drugi raz zakwitła lawenda.W dobrej kondycji jest papryczka Dziób szkola/z mojej rozsady/rosnąca w gruncie.

20221113_151740.jpg

20221113_152410.jpg
Maria
Ostatnio zmieniany: 14 Lis 2022 19:48 przez koma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, Łatka, rozalia, MARRY, najemnik, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 15 Lis 2022 07:26 #817494

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
A u mnie z kolei kwitnie rozmaryn :)
Poranek bez przymrozku, bo są 2*. Coś się jednak zmieniło, bo nie ma mgły i widać wschodzące słońce, którego wczoraj nie było widać przez cały dzień. Dzień był jednak przyjemny. Skończyliśmy zaprawianie dołków pod pomidory, papryki słodkie i bakłażany. Zostały tylko do zaprawiania dołki pod papryki ostre, cukinie i rzędy pod ogórki. Muszę jednak najpierw przywieść materiał do zaprawiania ;) Dzisiaj dostarczą mi zamówione wcześniej drzewko czereśni, ale stanowisko już przygotowane, więc pójdzie sprawnie.
Pozazdrościłam Ani - Łatce iRobota, więc skoro w TV i sklepach są już święta :jeez: to sprezentowałam sobie pomocnika ;) Dzisiaj premiera :happy:
Spokojnego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, koma, najemnik, Nimfa, Babcia Ala, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 15 Lis 2022 08:26 #817496

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
JaNina wrote:
Pozazdrościłam Ani - Łatce iRobota, więc skoro w TV i sklepach są już święta :jeez: to sprezentowałam sobie pomocnika ;) Dzisiaj premiera :happy:
Spokojnego dnia :bye:

Będzie Pani zadowolona. :lol:
Mój niestety nadal w naprawie, ale też przy dwóch beagle "chodzi" nieomal na okrągło, a teraz boleśnie (dosłownie, w plecach) czuję jego brak, każdy ruch powietrza wywiewa spod łóżek i kredensów kłęby podszerstka, bo akurat suki "zmieniają garderobę", czytaj: linieją jeszcze bardziej, niż normalnie, całymi pakietami wypada z nich mięciutka watka. Ościste włosy okrywowe też zresztą. :jeez:
Podejrzewam, że przyczyną usterki jest właśnie zapchanie kudłami tak głęboko, że do czyszczenia trzeba specjalisty. W dodatku moja "rumba" to nie jest drogi model "specjalnie dla domów z zwierzętami", tylko najtańszy możliwy. Bez mycia.
Nie tak dawno podobnie zablokował mi się obiektyw w aparacie fotograficznym.

No i zrobił się tekst reklamowy dla robota -albo antyreklamowy dla beagle :lol:

A podobnie jak u Janki, od świtu niebo wrocławskie błękitne i świat rozwesela słońce. Zimno, podobno stopień na plusie, lecz przy gruncie z pewnością przymrozek, widzę szron w trawie.

Zostało mi do wykopania kilka dalii, a teraz to z pewnością spadanie liści przyspieszy, więc i grabienie w planie dnia.
Życząc miłego wtorku zostawiam zarumienioną z zimną różyczkę Desdemona, normalnie bialutką (zdjęcie wczorajsze)

Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, koma, najemnik, Nimfa, del, Babcia Ala, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 15 Lis 2022 11:03 #817502

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13658
Mżawkowo, aż się nie chce wychodzić na zewnątrz.

Weekendowy zbiór "nowalijek" - siane na początku października w szklarni - po likwidacji pomidorów

rzodkiewka_Easy-Resize.com.jpg

saata_Easy-Resize.com.jpg
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, najemnik, jagodka27, Nimfa, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 15 Lis 2022 11:45 #817503

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
Delikatna mżawka i u mnie.Zimno i ponuro.Na zewnątrz chyba już wszystko gotowe na spotkanie z mroznymi nocami.Podczas owijania hortensji zmarzły mi ręce.Temp.jak do tej pory nie przekroczyła 5 stopni.

20221115_111739.jpg

20221115_111947.jpg

20221115_111458.jpg

Ostatnia,kwitnąca różyczka

20221115_110154.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, najemnik, jagodka27, Nimfa, del, Babcia Ala, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 15 Lis 2022 13:49 #817508

• broja
  • broja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Ogród od nowa
  • Otrzymane dziękuję: 981
Aniu korki bo przed zima asfalt zwinęli ;) droga od Podgórzyna do Sosnówki robią nowy asfalt a od Miłkowa do Mysłakowickiej Mrówki ma most w remoncie wiec droga na Karpacz od tej strony słabo przejezdna ....Przez Borowice, można zęby stracić na dziurach, ale to wiesz, bo do Swojego domku musisz dojechać, a to dopiero początek gehenny wierz mi :jeez:
Seidorf się rozbudowuje, tak jak Lake Hill wszystkie ciężarówki rozjeździły nam drogi... wyglądają jak rozmyte, dziurawe polne drogi, zwłaszcza po deszczu ...
Pogoda w Karkonoszach jest jeszcze i dzisiaj :) Ponoć od czwartku mają być przymrozki, ale słońce ma z nami zostać :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, najemnik, Nimfa, del, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 15 Lis 2022 20:20 #817528

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Edyto, korek na drodze równoległej do Karkonoszy to osobna historia - ale ostatnio w niedziele i to już od południa totalnie zapchana jest droga Jelenia- Bolków, poczynając od podjazdu w Radomierzu, a właściwie nawet od ronda za Maciejową.
A "stójki" na a4, począwszy od wjazdu w Kostomłotach to już stały element.

Ale piszę powtórnie, by zwrócić się z apelem, który wstawiłam w powojnikowym wątku - tu zagląda zdecydowanie więcej osób.
Drodzy clematisomaniacy obecni i przyszli! Ponieważ sezon zdecydowanie dobiega końca, przejrzałam wątek pod kątem ewentualnych nowości/odmian nieujętych w spisie. Zaraz zabiorę się do roboty i będę stopniowo robić porządki. Usilnie proszę o zgłaszanie mi - możliwie na pw - zauważonych braków, defektów, mylnych informacji itp.
Szczególnie prosiłabym o pomoc w uzupełnieniu aktualnymi zdjęciami tych powojników, których fotografie "wcięło", a to z powodu posługiwania się autorów portalami, których już nie ma (np. TinyPic).
Proszę, poświęćcie chwilkę i jeśli macie powojnik takiej "niewidzialnej" odmiany, dajcie mi znać. Albo po prostu wstawcie zdjęcie w niniejszym wątku.
Z góry bardzo wielkie dzięki.
Ostatnio zmieniany: 15 Lis 2022 21:47 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, najemnik, Nimfa, Babcia Ala, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 16 Lis 2022 17:39 #817584

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Strasznie.
Słońce dziś w ogóle zapomniało wzejść. Bez zapalonego światła nie dało się funkcjonować. Nawet nie tyle zimno (jak na drugą połowę listopada, 7 stopni), co przenikliwa wilgoć, która w końcu przybrała formę solidnego deszczu.
Pracy przy zabezpieczaniu ogrodu mnóstwo, a przez ten deszcz zrobione niewiele.

Moje suki prawie cały dzień na "standby" ;) .

Oby dzisiejszy wieczór i noc były spokojniejsze, niż ostatnio.
Za tę wiadomość podziękował(a): Malkar, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 16 Lis 2022 17:40 #817586

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Czuć ostre zimno w powietrzu, rano i popołudniu przechodziły przelotne opady deszczu. Na najbliższe noce zapowiadany jest mróz do -8 stopni C. Mam wykopane wszystkie dalie (może poza 2), pozostały jeszcze kanny, ale te spróbuję wykopać w piątek i po weekendzie.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 17 Lis 2022 10:38 #817618

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Nocka minęła bez przymrozku z temperaturą 6,2*C.Przy gruncie o godz.7 30 termometr samochopdowy wskazywał 4,6*.Od wczoraj pada deszcz z różnym natężeniem.Wieje dość mocno wiatr i wywiewa wszelkie dymy,smrody i smogi.W tej chwili jest chwila bez deszczu.Niebo jest zachmurzone całkowicie i nie ma szans na słoneczko.Dziś dostałem zamówiony czosnek Majówka biała podobno odmiana polska wczesna.Z opiosu nadaje się do sadzenia nie była zaprawiany żadną chemią. :bye: :bye: :coffe: :coffe: ;) ;)

002-600.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 17 Lis 2022 10:39 przez Krecik stary. Powód: poprawki
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 17 Lis 2022 11:31 #817624

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
We Wrocławiu dokładnie tak samo, jak u Józia. O tyle lepiej od wczoraj, że chmury jakby wyżej, smutno, ale nie całkiem czarno. Padało do rana, a teraz lekki wiatr podsusza chodniki.
Przygotowuję się na ten krótkotrwały atak ujemnych temperatur, wnoszę na parapety, co nie wytrzyma na zewnątrz.

Spokojnego dnia!
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, Mejra

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.779 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum