TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 06 Lis 2022 09:22 #817025

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
Całą noc padał deszcz.Jest pochmurny dzień z temperaturą 7 stopni.
U mnie kilka nocy z minusową temperaturą zaczęły się od września. Dalie dawno już wykopane,przesuszone i wniesione do garażu.
Dzisiaj nie ma leniuchowania,rodzinka przyjeżdża na kartacze, a to trochę pracochłonne.
Miłej, spokojnej niedzieli.

20221106_085829.jpg

20221106_085634.jpg

20221106_084452.jpg
Maria
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 06 Lis 2022 10:03 #817026

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Poranek pokazał się ze szronem choć termometr wskazywał +6*C na wysokości 2m.Ale też jest słoneczko i niestety bezwietrznie.Temperatura rośnie szybko i jest w tej chwili 14,8*C.W słońcu szron zniknął,w cieniu jeszcze jest. :bravo: :bravo: :bye: :bye: :coffe: :coffe: ;) ;)

001-748.jpg

003-424.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Jan4, Adasiowa, Łatka, rozalia, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 06 Lis 2022 11:24 #817029

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Wczoraj prawie cały dzień padał deszcz.

Za to dzisiaj co jakiś czas pojawia się słońce. Aktualnie 8 stopni w cieniu. Wiatr znośny.

DSC03195.jpg

Spokojnej niedzieli :hug:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Jan4, Adasiowa, Łatka, rozalia, koma, Nimfa, Bea612, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 06 Lis 2022 18:25 #817046

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29677
U mnie od miesiąca nie padało. Pod iglakami sucho jak pieprz, azalii żółkną liście. Miało padać przez dwa dni, ale jak zwykle prognoza się nie sprawdziła. Tą deszczówką, którą jeszcze mam, podleję mniejsze iglaki, głównie cisy posadzone w rzędzie od północnej strony, mają kilka lat, większość ładnie rośnie, więc jest nadzieja, że zasłonią "szczyre" pole. Rano mgła jak mleko i 5o, potem mgła trochę opadła lub uniosła się w górę, słońca nie było, ale pomimo dość niskiej temperatury, bo maksymalnie 8o, to w ogrodzie pracowało się przyjemnie, bo bezwietrznie, nie zmarzły mi dłonie, a to jesienią doskwiera mi najbardziej.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 06 Lis 2022 18:26 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, rozalia, koma, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 06 Lis 2022 21:01 #817052

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Zimno, ok. 19 miejscami było 1,5 stopnia na plusie. Prawie cały dzień utrzymała się mgła, a teraz jeszcze się powiększyła.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, koma, ewakatarzyna, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 07 Lis 2022 07:21 #817055

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Leniwa niedziela za mną. Jestem wypoczęta, więc dzisiaj trzeba zabrać się za robotę. Na razie jest 7* i szansa na słońce. Trochę mocno wieje,
Wyrosło mi parę nasturcji samosiejek

539BBD06-67D3-406B-AB28-B35B6C82AFEA.jpeg

Późno, ale są i oko cieszą :)
Spokojnego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Kaja, Łatka, koma, MARRY, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 07 Lis 2022 07:42 #817056

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzień ma być pochmurny z maksymalną temperaturą 10 stopni.
Zostało mi do wycięcia i przesadzenia trochę malin,to plan na dzisiaj, i na tym pracę w warzywniku będą zakończone.
Wczoraj od godz.17-tej wieczorne mgły snuły się z każdej strony działki. Z godz.na godzinę widoczność była coraz słabsza.

20221106_154058.jpg

20221106_154016.jpg

20221106_154146.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Kaja, Łatka, rozalia, MARRY, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 07 Lis 2022 08:25 #817057

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
Marysiu, zdjęcia iście filmowe, to z mgłą zawieszoną nad stawem przywodzi na myśl produkcje o inwazji "alienów". ;)
U mnie w centrum miasta mgły są rzadkością, choć nad parkowymi łąkami się trafiają - no i regularnie są utrapieniem jesiennym na trasie w Karkonosze.

Do zakończenia prac ogrodowych mam daleko, dalie jednak nie zmarzły, choć będę je i tak powoli wykopywać , zaczynając od tych, co już nie mają kwiatów. Innych mi szkoda:

Ale to ostatnie podrygi, widać, że rośliny są zmęczone.

Główna robota to oczywiście liście, choć magnolie (w sumie 11 różnej wielkości :jeez: ) i paulownia są praktycznie łyse, inne wyglądają tak:

lub tak:

\

Z tych pokazanych lecą drobne, niekłopotliwe listki, większość po prostu przysypię korą bez grabienia, ale dwie lipy między moim domem a wyższym od mojej "kostki" domem sąsiadów są takie:

Myślę, że straciły nie więcej, niż 20% listowia, które na ziemi tworzy po zamoknięciu grube, paskudne "kożuchy" nie do przebicia dla delikatnych wczesnowiosennych.
Póki nie zżółkną i nie opadną te liście, czekam z zabezpieczaniem rabat korą, co jest w sumie ostatnią ogrodową czynnością przed zimą.

A tej nie widać, po poprzedniej nocy i zimnej niedzieli ociepliło się, o wschodzie słońca +6. Jutro obiecują ponad 16 stopni i pełne słońce, dziś niewiele chłodniej. Zobaczymy.
Niech się Wam tydzień dobrze zacznie, niezależnie od pogody.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 07 Lis 2022 18:50 #817084

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29677
Dziś temperatura na termometrze wyższa niż wczoraj, odczuwalna niższa, zimny nieprzyjemny przenikliwy wiatr. Zaraz po zachodzie słońca wielki księżyc wytoczył się zza lasu, widno prawie jak w dzień. ;)
Uwielbiam aksamitki rozpierzchłe, kwitną do mrozów, są wdzięczne jak dalie.
20221107_1640242.jpg
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 07 Lis 2022 18:51 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Kaja, Łatka, rozalia, koma, MARRY, bastis, JaNina, ewakatarzyna, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 08 Lis 2022 08:29 #817112

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzisiejszy poranek od początku ze słońcem w pełnej gali.Są jakieś białe obłoczki ale omijają słońce.Brak jest wiatru więc powietrze truje.Daje się odczuć duża wilgotność a co za tym idzie jest chłodno.Rano termometr wskazywał 10,2*C.Taka pogoda pozwala na prace jesienne w ogrodzie.Spokojnego i ciepłego listopadowego wtorku. :bye: :bye: :coffe: :coffe: ;) ;)

002-595.jpg

001-749.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 08 Lis 2022 08:30 przez Krecik stary. Powód: poprawki
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Kaja, Łatka, rozalia, koma, bastis, JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 08 Lis 2022 08:47 #817113

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Nad Wrocławiem też tylko niewielkie obłoczki. Ale nocą było ich sporo więcej, przesłaniały piękny księżyc w pełni, lecz i hamowały wypromieniowywanie ciepła. O świcie było +6 i tak:

A teraz w słońcu już sporo cieplej i być może dojdzie do obiecanych 16. To chyba ostatni taki dzień w tym roku.
Zostawiam z pozdrowieniami kolejny pąk niezmordowanie kwitnącej Lady of Shalot.

Ostatnio zmieniany: 08 Lis 2022 10:44 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Kaja, rozalia, koma, MARRY, JaNina, del, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 08 Lis 2022 10:27 #817118

• Mejra
  • Mejra's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6750
12 st.pięknie słonecznie,z lekkim wiaterkiem.
Można z przyjemnością spacerować.
Oleandry jeszcze na polu,przymrozku jeszcze nie było.
Niestety trzeba zrobić obiad i do pracy....

IMG_20221108_095838.jpg

IMG_20221108_095729.jpg
Pozdrawiam,Anka
Ostatnio zmieniany: 08 Lis 2022 10:28 przez Mejra.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, koma, MARRY, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 08 Lis 2022 12:15 #817121

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
Kolejny pochmurny dzień. Jest nawet przyjemnie.Temp.12 stopni,bezwietrznie.Zaczelam okrywanie nowych różyczek liśćmi.

20221108_115622.jpg

Figo w roli psa pasterskiego.

20221108_120256.jpg
Maria

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 08 Lis 2022 12:27 #817123

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Przyjemny dzień. Na liczniku 12 stopni. Na niebie ani jednej chmurki. Prawie bezwietrznie.

DSC_0003.jpg

Przez kilka tygodni nie będzie mnie na Forum.

Pięknych dni :hug:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, koma, MARRY, najemnik, JaNina, del, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra, trzyary

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 09 Lis 2022 08:59 #817146

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Marysiu, Figo jako pastuszek nie do przebicia. Już widzę moje w tej roli - i sypiące się pióra.
Swoją drogą, pięknie wygląda, koło ślepek troszkę srebrnych włosków, ale płaszczyk aksamitnie czarny, to rzadkość.

We Wrocławiu taki świt, od wschodu

i od zachodu:

Bardzo już późno się rozwidnia. :(
Więcej rozwleczonych chmur, niż wczoraj, temperatura też nie będzie równie wysoka, bo słońce bardziej leniwe. Cóż, głęboka jesień, nie ma co marudzić, i tak na razie z gazu korzystaliśmy od lata kilka godzin, a w kominku zapalmy późnym wieczorem - i oszczędnie.

W dwa dni wykopałam może 1/3 dalii, dziś planuję jeszcze kilka, reszta kwitnie, choć kwiaty są bardzo kruche, same się łamią. Idą do wazonu

Dobrego dnia!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, rozalia, koma, najemnik, JaNina, del, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 09 Lis 2022 12:16 #817151

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Poranek słoneczny z tym że słoneczko pokazało się jakby za mgłą.Temperatura wynosiła 9,6*C.Teraz świeci w całej okazałości i zrobiło się całkiem przyjemnie.Aktualnie termometr wskazuje 21,4 ale w słońcu.Od strony północnej wskazuje 15,6*.Pogoda jest idealnie grzybowa.Przed chwilką leciał piękny sznur żurawi ale nie zdążyłem sfotografować.Nad moim domem mają codzienny przelot z pól nad zalew w Mietkowie.Tak na oko leciało ponad 50 ptaków. :bye: :bye: :bravo: :bravo: :) :)

002-596.jpg

007-86.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, rozalia, koma, najemnik, bastis, JaNina, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 10 Lis 2022 08:41 #817173

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Za napi pracowite dni, bo pogoda sprzyjała :) Trochę przeszkadzał zimny wiatr, który momentami był dosyć porywisty. Dzisiaj chyba przerwa, bo pada deszcz, a niż w ogrodzie wszystko po nim przeschnie, to będzie już ciemno :(
Burak liściowy na kwietniku jest już gotowy do zbiorów, ale nie mam sumienia go obrywać, bo robi za ozdobę ;)

8DBFB5C4-B70F-4A1E-A78F-72378A876758.jpeg

Spokojnego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, koma, MARRY, najemnik, del, Bea612, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 10 Lis 2022 09:00 #817174

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Józiu, bardzo dekoracyjna ta sałata, którą pokazałeś wczoraj. To jakaś odmiana rzymskiej?
We Wrocławiu w nocy padało, zgodnie z prognozą. Teraz powoli nie wypogadza.

Nadal relatywnie ciepło, oczywiście jak na listopad. Teraz 10 stopni, może jak wyjdzie słońce, ogrzeje powietrze do obiecywanych przez Niemca 13. Ale zdaje się to ostatnie dni dwucyfrowych temperatur.
Ponieważ ten weekend będzie dłuższy, pewno wielu z Was planuje prace ogrodowe - tym bardziej korzystnej pogody życzę.

Edit: Janko, naprawdę ładny ten burak, chyba wciągnę go na listę "warzywa ozdobne". Nasiona gdzieś tutaj kupujesz?
Ostatnio zmieniany: 10 Lis 2022 09:03 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, rozalia, koma, MARRY, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.901 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum