TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 06 Gru 2022 09:39 #818490

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
Również we Wrocławiu zaczęło padać w nocy.
Teraz już deszcz ustał, ale tak "cudnie":

4 stopnie, Niemiec nie może się zdecydować i daje raz prognozę buro jesienna, raz z lekkim mrozem i przelotnym śniegiem.

Najgorsze, że moja Lutnia znowu okulała na łapę operowaną dwa lata temu...mam w południe wizytę u wetki, ech.... :( :( :(
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Kaja, rozalia, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, Szczypiorek, Babcia Ala, Mejra

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 06 Gru 2022 10:38 #818491

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
Aniu, miejmy nadzieję że to nic poważnego. Trzymam kciuki.
Pogoda okropna.Pada marznacy deszcz,któremu towarzyszy bardzo silny wiatr.Na termometrze -1,ale odczuwalna znacznie niższa.

20221206_095219.jpg

Krety w swoim żywiole. Na jednej częśći działki około 100 kopców.Walka z nimi to jak walka z wiatrakami.Niech sobie kopią.

20221206_094946.jpg

20221206_095116.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Jan4, Łatka, rozalia, olegowa, jagodka27, Nimfa, Bea612, Szczypiorek, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 06 Gru 2022 12:37 #818496

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13064
koma wrote:
...Krety w swoim żywiole. Na jednej częśći działki około 100 kopców.Walka z nimi to jak walka z wiatrakami.Niech sobie kopią...
U mnie mżawka, temperatura plus 3*C,
Co do walki z kretami to u mnie zdają egzamin odstraszacze BROS SONIC MAX - długie na 4 baterie R -20.
Ostatnio zmieniany: 06 Gru 2022 12:40 przez Jan4.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, rozalia, koma, MARRY, olegowa, jagodka27, Nimfa, JaNina, Szczypiorek, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 06 Gru 2022 13:56 #818497

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 9315
Zazdroszczę Wam tych kretów, a głównie kopcy, u mnie nie chcą kopać a przecież ta ziemia to skarb; wczoraj wzięłam dwie taczki tej ziemi od sąsiada i będę miała na sadzenie wiosną. Mam nadzieje, że do tego czasu jeszcze coś u niego wykopią :rotfl1:

Mży, jesiennie, ołowiane niebo, aparat włącza lampę błyskową. Zima ma przyjść z końcem tygodnia.

Trzymajcie się ciepło i myślcie, że już niedługo będzie przybywać dnia :flower1:
MARRY
Ostatnio zmieniany: 06 Gru 2022 13:57 przez MARRY.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, koma, olegowa, jagodka27, Nimfa, JaNina, Szczypiorek, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 06 Gru 2022 14:52 #818500

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29677
koma wrote:
Krety w swoim żywiole. Na jednej częśći działki około 100 kopców.Walka z nimi to jak walka z wiatrakami.Niech sobie kopią
Marysiu masz żyzną glebę, bo krety preferują gleby żyzne i wilgotne. A dodatkowo nie będziesz mieć szkodników typu larwy i poczwarki owadów, np. opuchlaków, drutowce, pędraki, wije, ślimaki, drobne kręgowce, ślimaki, no i niestety też żaby i dżdżownice, ale myślę, że bilans wychodzi na plus.
U mnie też krajobraz księżycowy :lol:
Pogoda, taka sobie: mokro, plus 2 stopnie, wiatr słaby, ale zimno z powodu wilgoci przenikliwe.

MARRY, właśnie wczoraj się zastanawiałam, lata temu gdy nie było tych wszystkich wynalazków ogrodniczych typu podłoże, zbierałam ziemię z kretowin i skądś mam w głowie, że taka ziemia jest wolna od czynników chorobotwórczych, ale jak to uzasadnić i czy to prawda, nie mam pojęcia.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 06 Gru 2022 14:55 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, Łatka, rozalia, koma, MARRY, olegowa, jagodka27, Nimfa, JaNina, Szczypiorek, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 06 Gru 2022 15:09 #818503

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3709
Pogoda nie zachęca do zejścia z kanapy, a co dopiero wyjścia na dwór. Postanowilam sobie zrobić dzień wolny. Koty na działce nakarmi M.
Moje kanapowce znalazły troche energii na zabawy, ale w wersji "na leniwca". W kartonie siedzi czarna Tonia i wymieniają z Kazikiem "uściski" przez dziurę.
20221206_145524.jpg

Olsztyn z 9 piętra wygląda dziś tak

20221206_150040.jpg

Przy normalnych warunkach pogodowych mam świetny widok na miasto.

20220705_150651.jpg

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 06 Gru 2022 16:28 #818507

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Część jakby wyjaśnienia ziemi z kreciska -to ziemia spulchniona,napowietrzona i nawieziona przez dżdżownice.Natomiast nie słyszałem o patogenach bo w mojej przeszłości nikt o takich rzeczach nie rozmawiał.Te robaczki są przysmakiem kretów i tam gdzie są kopce ziemia jest a może była jedną z najlepszych podłoży pod rośliny.Niestety przemysł i inne dobrodziejstwa zniszczyły "czystość" powietrza,wód i gleby.
.Dziś przyszła następna przesyłka a mianowicie hortensja bukietowa Wanille Fraise.Już rośnie w gruncie.

001-765.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 06 Gru 2022 16:30 przez Krecik stary.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 06 Gru 2022 16:57 #818511

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
Gdzie Kreciku zamawiałeś wanilkę? Można wiedzieć?
Ja kupiłam sobie jesienią na imieniny ale przetrzymać postanowiłam w piwnicy a wsadzić do ogrodu na wiosnę.
Ostatnio zmieniany: 06 Gru 2022 16:57 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Szczypiorek, Babcia Ala, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 06 Gru 2022 17:02 #818512

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
W dalszym ciągu-1,ale już nie pada deszcz
W/g prognozy od godz.20-tej mogę spodziewać się opadów śniegu

Ziemię z kretowisk uzywam wiosną do skrzynek i donic,w których sądzę kwiaty.Duza oszczędność

Dzisiejsze wędzenie zakończone,jutro kilka sztuk poleci za ocean.Wnuczka już nie może się doczekać.

20221206_131358.jpg
Maria

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 06 Gru 2022 17:19 #818513

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Jagódko kupiłem w Flower-Garden. :bye: :bye: :) :)
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, koma, jagodka27, Szczypiorek, Babcia Ala, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 06 Gru 2022 19:05 #818516

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Łatka wrote:
Najgorsze, że moja Lutnia znowu okulała na łapę operowaną dwa lata temu...mam w południe wizytę u wetki, ech.... :( :( :(
Aniu, masz już jakieś wiadomości :hug:
Pogoda dalej depresyjna :jeez:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, rozalia, koma, Szczypiorek, renmanka, Babcia Ala, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 06 Gru 2022 20:11 #818517

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Janeczko, dzięki za zainteresowanie.
Na razie leki przeciwzapalne/przeciwbólowe, jeśli nie będzie szybkiej poprawy, w piątek prześwietlenie.
Przeciwbólowe zadziałały na pewno, wnoszę osiemnastokilową małpę po schodach na piętro, a ta na ostatnim stopniu wyrywa się i gepardzim skokiem hyc na łóżko. :jeez:

Niemiec trzyma się wersji z łagodną zimą przy końcu tygodnia, może i tak będzie. Opatuliłam figowiec.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, rozalia, koma, JaNina, Bea612, Szczypiorek, Babcia Ala, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 06 Gru 2022 20:37 #818518

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Miejmy nadzieję, że lekarstwa jej pomogą. I tego się trzymajmy :)
W tym tygodniu jakiś dużych spadków temperatur nie przewidują, ale widziałam prognozę na -16* nad ranem w przyszłym tygodniu :woohoo:

Edit: Właśnie zaczął padać śnieg.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 06 Gru 2022 20:43 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, rozalia, koma, Bea612, Szczypiorek, Babcia Ala, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 06 Gru 2022 22:11 #818523

• Bea612
  • Bea612's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4636
Wyszłam na chwilę z pieskiem, a tam leje... A ja mam jeszcze tyle cebul do wsadzenia :jeez: Jutro przyjdzie kolejna paczka, a obiecałam sobie, że już koniec :happy3:
ŁATKO, zdrówka dla Lutni :hearts:

Najlepiej zrobię to, co moje dwie koteczki

IMG_20221128_180022.jpg
Zielono mi i kwietnie
Pozdrawiam
Beata
Ostatnio zmieniany: 06 Gru 2022 22:15 przez Bea612.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, rozalia, PaulaPola, koma, Szczypiorek, Babcia Ala, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 06 Gru 2022 22:22 #818525

• Szafirek
  • Szafirek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10960
U mnie od kilku godzin pada śnieg, ale topnieje zaraz.

Aniu, zdrówka dla piesia.

Alu, ja też sowa, mąż skowronek, syn sowa. Wieczór to najlepszy czas na pogaduszki i inne ważne rzeczy, a rano lepiej do mnie nie podchodzić przed kawą :happy4: .
Jutro muszę wstać godzinę wcześniej , bo wstawiłam auto do mechanika i parę dni będę jeździć z mężem, a on zaczyna pracę wcześniej. Świat jest stworzony dla skowronków
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, rozalia, PaulaPola, koma, Szczypiorek, Babcia Ala, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 06 Gru 2022 23:16 #818526

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29677
Aniu mam nadzieję, że Lutnia ma lekki stan zapalny, spowodowany porą roku i tego się trzymajmy. Głaski dla obu łaciatych :kiss3:

Beata też mam jeszcze kopiec roboty na dworze, martwi mnie to, bo ja teraz jak muł pracuję, wolno i po kawałku, nie dam rady rzucić się w wir i zrobić migiem.

Szafirku :hug: w sobotę sobie odbij.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 06 Gru 2022 23:21 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, Szafirek, Bea612, Szczypiorek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 07 Gru 2022 09:06 #818537

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Lutnia za moim pośrednictwem serdecznie dziękuje za dobre myśli, na pewno pomogły, bo jest duuużo lepiej, poczuwszy rano kota w ogrodzie już całkiem ozdrowiała, dobrze, że przytomnie wyprowadzam ją teraz na sznurku.
Babcia Ala wrote:
ja teraz jak muł pracuję, wolno i po kawałku

Alu, czemu "jak muł"? Mówi się: Pracuję z godnością. ;)

A znad mojego monitora taki rzadki ostatnio widok. :supr3:

Co prawda znad parku ciągnie wał czarnych chmur, jednak każda chwilka słoneczna na wagę złota.

Janko, prognozy są wyjątkowo niestabilne, podobno jakiś układ ścierających się frontów, nie wiadomo, który przeważy. Niemiec modyfikuje prognozę co kilkanaście godzin i to dość radykalnie, więc nie ma co się przywiązywać do tych proroctw na czas dłuższy niż 3-4 dni.

Dobrego dnia!
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, koma, MARRY, Bea612, Szczypiorek, Babcia Ala, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVI 07 Gru 2022 11:00 #818548

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie słoneczko już było.Właśnie robi się ciemno tylko od strony południowej widać pasy rozjaśnień.Tam jeszcze słoneczko swieci.Temperatura aktualna to +7,6*C ale chyba obniży się.Nocnych przymrozków nie było a rano termometr wskazywał+6,1*.Spokojnego dnia dla wszystkich. :bravo: :bravo: :bye: :bye: :) :)
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, koma, MARRY, Bea612, Szczypiorek, Babcia Ala, Mejra

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.705 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum