TEMAT: UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 19 Maj 2023 22:15 #832569

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
pomodoro wrote:
Grzebuła wrote:
Tylko czy te prognozy się sprawdzą to jest pytanie, gdybym potrafił jeszcze analizować pogodę satelitarną, mógłbym być bardziej pewny decyzji

Sadź Kolego. www.msn.com/pl-pl/pogoda/prognozamiesiec...=C&ocid=winp1taskbar

Ja już w piątek zaczynam wysadzać. Ten piątek. Wcześniej już wysadziłem 12 krzaków Czekisty. Wygrzewają się :) nakryte butlami PET.

Wczoraj jeszcze widziałem optymistyczne prognozy w pogodzie przesłanej przez Ciebie Pomodoro to jest minimum 10^ po tej sobocie. Dzisiaj sprawdziłem tą samą stronę i już zmieniła się prognoza temperatur na przyszły weekend, bo u mnie 8 st. w nocy pod rząd dwa dni z rzędu i jestem jeszcze trochę zdezorientowany, czy sadzić w tą sobotę. Stelaż już prawie gotowy, tylko podwiązać sznurki i skombinować jeszcze długie podpory pod koktajlowe wysokie
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 19 Maj 2023 22:16 przez Grzebuła.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Zielone okna z estimeble.pl

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 19 Maj 2023 22:25 #832574

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
U mnie też w przyszły weekend przewidują w nocy 8*. To jednak jeszcze cały tydzień, więc prognozy mogą się zmienić.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, del, ewakatarzyna, Grzebuła

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 19 Maj 2023 22:25 #832575

• tija
  • tija's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3071
Moje do gruntu najbliższy termin początkiem czerwca , co by się nie stresować że duże że już powinnam sadzić , nie latać jak kot z pęcherzem że korzenie naprodukowane z doniczek zaraz pouciekają , poświęciłam dwa dni poprzesadzałam całe towarzystwo do dużych doniczek. Wcześniej się nie da , trzeba było kombinować :jeez: Mogą dalej rosnąć, kwitnąć a nawet owocować a ja mam spokój a to bezcenne. Poczekam , nie pierwszy nie ostatni raz .
Elki foliak, warzywa i zioła
Pozdrawiam cieplutko
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Marlenka, del, ewakatarzyna, Grzebuła

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 19 Maj 2023 22:26 #832576

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25485
Zobacz wpis koleżanki tutaj
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...czesc-xvii?start=918
Nick JaNina :) :bravo:
Ja też miałam wysadzać ,wszystko zależy też od regionu .
W ub roku na pewno było to wcześniej ,u mnie
(ale też po 15 maja ) ,wszystkie
pięknie urosły .
Nie żebym Tobie coś sugerowała.Sam musisz coś wykalkulować
U każdego lekko jest inaczej z tą nieszczęsną
pogodą .Ale urosną urosną ,nie martw się .
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, ewakatarzyna, Grzebuła

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 19 Maj 2023 22:39 #832577

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3709
Ja wysadzam większość jutro, ale sprawdzałam pogode na nastepny weekend i ma być 5 stopni :( mam nadzieję, ze to soe zmieni bo inaczej będzie trzeba okrywać skrzynie.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Marlenka, del, ewakatarzyna, Izzaa, Grzebuła

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 20 Maj 2023 07:12 #832591

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13653
No i zacząłem wczoraj pod wieczór - poszła pierwsza część pomidorów do gruntu.
Dzisiaj kontynuacja. Dodatkowo wysadzę paprykę i bakłażany.
Noc była ciepła, bo z rana było +12'C.

wysadzenie_2023.05.19_1.jpg

wysadzenie_2023.05.19_2.jpg

wysadzenie_2023.05.19_3.jpg
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 20 Maj 2023 07:13 przez del.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, bela, Lilith, rozalia, Marlenka, bietkae, jagodka27, JaNina, efta18, ewakatarzyna, Emilia

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 20 Maj 2023 08:49 #832609

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie 8 rano już 16 stopni , a miało być w nocy 9 ciekawe.

Za to na dwóch pomidorach zauważyłem coś niepokojącego, próbuje znaleźć w sieci i narazie bez skutku.

IMG20230520083747.jpg

Pojawia się to na starszych liściach, nie pryskalem pomidorów niczym i może to był błąd bo przebywały ciągle pod daszkiem w deszczowej aurze, a te dwa pomidory były na brzegu skrzynki i mogły z wiatrem dostać pare kropli. Na spodzie liści podobnie wyglądają bez szarego nalotu
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 20 Maj 2023 08:50 przez Grzebuła.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, del, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 20 Maj 2023 09:04 #832613

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
Póki co odizolowalem rośliny, zastanawiam się czy nie trzeba pozbyć się roślin i opryskać revusem pozostałe
Jestem blisko stwierdzenia, że to brunatna plamistość liści, tylko, że brakuje mi w tych objawach żółtych otoczek brązowych plam. Plamki nie wchodzą na nerw tylko pomiędzy.
IMG20230520090138.jpg
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 20 Maj 2023 09:29 przez Grzebuła.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 20 Maj 2023 11:37 #832623

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
To na pewno nei jest brunatna plamistość liści pomidora, jakieś niedobory prędzej. Z BPL walczyłam w tunelu i przez to jest od tego czasu "niepomidorowy". Przy brunatnejzaczyna się od żółtych plam, potem te ściemnienie, a od spodu widać nalot.
Ostatnio zmieniany: 20 Maj 2023 11:49 przez Lilith.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 20 Maj 2023 11:41 #832624

• efta18
  • efta18's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 792
U mnie już gruntowe nareszcie w miejscu docelowym :thanks: już miałam dość podlewania tego wszystkiego

IMG20230520102041.jpg

Poziom wód gruntowych zdecydowanie się podniósł bo po obfitych opadach deszczu tunelowe poszły mocno w górę mimo ,że ja podlewałam jakieś 1.5 tygodnia temu

IMG20230520102424.jpg

IMG20230520102649.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Marlenka, del

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 20 Maj 2023 11:53 #832625

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
Lilith wrote:
To na pewno nei jest brunatna plamistość liści pomidora, jakieś niedobory prędzej. Z BPL walczyłam w tunelu i przez to jest od tego czasu "niepomidorowy". Przy brunatnejzaczyna się od żółtych plam, potem te ściemnienie, a od spodu widać nalot.[/Quake]

Może to efekt zimnych nocy i temperatur w dzień 12 st. , Izolowanie sadzonek jest zbędne mam rozumieć? Widzę że brakuje pomidorów składników mimo że nawoziłem jakieś 5 dni temu ale temperatura niska robi swoje tak myślę. Tak czy inaczej zasilę dzisiaj pożywką pomidory.
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): del

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 20 Maj 2023 11:59 #832626

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
Zasil je dolistnie, bo kij wie czy w podłożu nie ma za dużo już wszystkiego, jeśli było zimno i nie pobierały. Ja sobie BPL przyniosłam z kupnymi sadzonkami - wyleczyło mnie to kupowania sadzonek do folii, wolę robić swoje, długaśne i głebiej wkopać.

Dzisiaj plamnuję coś gruntowych wysadzić, bo się męczą. Z pożywką z kristalonu siew 20 marca to za szybko. Na innych nawozach to siejąc 10 marca, sadzonki na początku czerwca nie miały pączków. A te już mają teraz.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, Grzebuła, Chajtarma

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 20 Maj 2023 12:09 #832627

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29664
Grzebuła wrote:
Póki co odizolowalem rośliny, zastanawiam się czy nie trzeba pozbyć się roślin i opryskać revusem pozostałe
Jestem blisko stwierdzenia, że to brunatna plamistość liści, tylko, że brakuje mi w tych objawach żółtych otoczek brązowych plam. Plamki nie wchodzą na nerw tylko pomiędzy.
IMG20230520090138.jpg

potwierdzam to nie jest BPL. Ja bym nie utylizowała, sadzonki mają teraz bardzo trudny czas, ciężko stwierdzić czy to jest fizjologiczne czy np. podobne do wirusa, ale na razie nie ma wektorów, które go przenoszą, więc nie. Na razie wysadzaj i obserwuj.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, Marlenka, del, Grzebuła

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 20 Maj 2023 12:33 #832629

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13653
Skłaniałbym się ku alternariozie - taką, też odpowiedź dostałeś na sąsiednim forum.
pozdrawiam,
Tomek

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 20 Maj 2023 12:36 #832630

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
Aj, nie odczytałem Twojego Lilith postu i podlałem umiarkowanie nawozem kristalonu z potasową saletra. Zapomniałem że istnieje opcja dolistna, pierwszy rok uprawiam, ale trudno.
Nie wiem czy chce wysadzać jeszcze bo w przyszły weekend zapowiadają 5 i 7 st. Czortt wie czy nie będzie mniej czy więcej, wczoraj wieczorem pisali 8 st.
Pozdrawiam Grześ

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 20 Maj 2023 12:52 #832631

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie widzę tu słojów drewna jak przy alternariozie

IMG20230520125034.jpg
Pozdrawiam Grześ

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 20 Maj 2023 14:02 #832637

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4169
Czego się nie robi dla pomidorów, przewaliłam 320 kg agromixu, tzn. popakowałam, załadowałam w swoj mały samochodzik i przywiozłam do domu, teraz rozładunek ... :jeez: sama :ouch:
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): Grzebuła

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 20 Maj 2023 15:57 #832646

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17541
Grzebula, oberwij ten liść jak Cię denerwuje.
To nekroza, może przypalenie, może niedobór, żadna choroba grzybowa.
Jak szukasz chorób, problemów to patrz wyżej na stożki wzrostu.
Jak one rozwijają się prawidłowo to wszystko jest OK.

Teraz widzę, że uprawiasz w perlicie.
Fertygujesz regularnie?
Ostatnio zmieniany: 20 Maj 2023 15:59 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Grzebuła, Chajtarma

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.881 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum