TEMAT: UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 20 Maj 2023 17:17 #832656

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
whitedame wrote:
Grzebula, oberwij ten liść jak Cię denerwuje.
To nekroza, może przypalenie, może niedobór, żadna choroba grzybowa.
Jak szukasz chorób, problemów to patrz wyżej na stożki wzrostu.
Jak one rozwijają się prawidłowo to wszystko jest OK.

Teraz widzę, że uprawiasz w perlicie.
Fertygujesz regularnie?

Gdybym oberwał te liście to by zostala trochę więcej jak połowa wszystkich liści sadzonki to nie zaszkodzi rozwojowi rośliny, ewentualnie mniej owoców?
Na wierzcholkowych liściach nie widzę tych plam.
Fertyguje wydaje mi się regularnie. Gdy były w kubkach 200 ml miesiąc temu miałem problem z odpowiednim pH podłoża,.musiałem źle zakwasić pozywke i liście mieniły się na kolor fioletowy.
Odkąd są w 500 ml kubkach podlewam prawie tylko pożywką moze raz zwykła deszczówką. Nie czekam do opadania liści wolajacych o wodę. Generalnie rzadko potrzebują podlania, może raz na tydzień, nie notowałem.
Pozdrawiam Grześ
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 20 Maj 2023 18:00 #832659

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17541
Nigdy nie uprawiałam w perlicie więc się nie znam.
Moje w ziemi w kubasach, donicach rosną jak głupie.
Muszę wreszcie zacząć sadzić do gruntu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 20 Maj 2023 18:21 #832661

• TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1498
@Grzebuła

Twój problem z plamami na liściach ma podstawową przyczynę - jest nią uprawa w perlicie.

Jak wszystkie podłoża inertne perlit nie wybacza błędów ogrodnikowi.
W perlicie nie masz żadnej poduszki/bufora która twoje błędy może zamortyzować.
To największa wada perlitu w stosunku do klasycznych podłoży mineralnych.

Jak już parę osób pisało - dla mnie to też nie choroba a problem że czegoś za mało/za dużo coś za niskie/za wysokie.

Nie ma co kombinować bo i tak nie dojdziesz - wysadź / przesadź do klasycznego podłoża usuwając ile się da perlitu.
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, whitedame, Marlenka, jagodka27, del, ewakatarzyna, jack90, Grzebuła, Chajtarma

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 20 Maj 2023 18:45 #832662

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13653
Wszystkie grunciaki wysadzone - zostało 5 miejsc dla kangurków z Australii :)

pomidory_grunt_2023.05.20.jpg
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 20 Maj 2023 18:46 przez del.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Lilith, Marlenka, bietkae, jagodka27, Jaedda, ewakatarzyna, Mejra, Fina, Emilia, Chajtarma

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 20 Maj 2023 20:32 #832677

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
TomekD wrote:
@Grzebuła

Twój problem z plamami na liściach ma podstawową przyczynę - jest nią uprawa w perlicie.

Jak wszystkie podłoża inertne perlit nie wybacza błędów ogrodnikowi.
W perlicie nie masz żadnej poduszki/bufora która twoje błędy może zamortyzować.
To największa wada perlitu w stosunku do klasycznych podłoży mineralnych.

Jak już parę osób pisało - dla mnie to też nie choroba a problem że czegoś za mało/za dużo coś za niskie/za wysokie.

Nie ma co kombinować bo i tak nie dojdziesz - wysadź / przesadź do klasycznego podłoża usuwając ile się da perlitu.
Myślę, że nie odejdę jeszcze od perlitu, nie ma co się poddawać po jednym roku uprawy. Gdybym bardziej pilnowal pH pożywki na początku może rośliny byłyby silniejsze. Plamy występują póki co na dwóch sadzonkach przy 32 innych więc nie ma tragedii. Oberwę stopniowo po dwa liście później jeden ostatni by nie zestresować bardziej sadzonki.
Myślałem na początku uprawy by rozdzielić sadzonki na dwie wersje perlitu samego i sadzonek z gotowym podłożem, ale nie chciałem sobie komplikować późniejszego nawożenia i podlewania, może bym się pogubił.
Dziękuję wam tak czy inaczej za podzielenie się uwagą i radami.
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, ewakatarzyna, Babcia Ala, TomekD, Mejra

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 20 Maj 2023 21:57 #832688

• TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1498
Może nie napisałem tego wprost - nie namawiam ciebie do rezygnacji z uprawy w perlicie.
Tyle że jeżeli to twój pierwszy sezon z rozsadami - bezpieczniej było wybrać wersję klasyczną.

Z drugiej strony akurat w przypadku pomidorów wielkiego wow! dla uprawy w perlicie bym się nie spodziewał.
To samo mówią mi moje jak dzisiaj z nimi rozmawiałem na spacerniaku (rosną sobie klasycznie):

naspacerniaku.jpg
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Marlenka, Jaedda, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, Mejra, Grzebuła

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 20 Maj 2023 22:12 #832691

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorodne pomidorasy. Czy uprawiałeś je w domu i hartowałeś na dworze później,a może masz szklarnię i ją ogrzewasz? Jakie podłoże używałeś jeśli mogę wiedzieć? Ja do innych rozsad kupowałem z firmy Westland, nie byłem bardzo zachwycony, sporo większych kawałków twardych lub nie przekompostowanych, ale rozsady dały radę tak czy inaczej, uprawiałem nawet jednego pomidora na próbę i było dobrze, miał kwiatki, ale go pewnego dnia przesuszyłem ze względu na to, że miałem go na południowym parapecie i nie podlałem w porę w słoneczny dzień.
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, ewakatarzyna, Mejra

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 21 Maj 2023 07:42 #832711

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
:bye:

Wczoraj część grunciaków poszła do ziemi.
Przed wysadzeniem oprysk Miedzianem.

20230521_pom.jpg

:drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, whitedame, Marlenka, Jaedda, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mejra, DariaDB

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 21 Maj 2023 07:59 #832713

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17541
Wczoraj zaczęłam wysadzać do tunelu.
Moje tunele już nie mają zamykanych drzwi, po 9 latach wiatr podarły całą ścianę, więc ją odcięłam.
Zostało tylko zadaszenie, uprawa jest więc stricte gruntowa.
Ostatnio zmieniany: 21 Maj 2023 08:02 przez whitedame.

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 21 Maj 2023 10:41 #832724

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1683
W końcu idziemy na miejsce stałe :lol:
Miedzy innymi pięknie ukorzeniona Fatima od Pomodoro -dziekuje :hug:
Jeszcze długa walka
IMG_20230521_103656.jpg

IMG_20230521_103736.jpg
Pozdrawiam Patrycja.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Marlenka, Miragoral, bietkae, jagodka27, Jaedda, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mejra, Grzebuła

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 21 Maj 2023 13:04 #832730

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja jeszcze poczekam z wysadzeniem do gruntu na najbliższą sobotę, inne prognozy zaczęły notować spadki do 6-7 st nocą w okolicach piątku w rejonie Warszawy, nawet Interia . Sadzonki jeszcze kwiatów nie mają.
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 21 Maj 2023 13:05 przez Grzebuła.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Jaedda, del, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 21 Maj 2023 18:35 #832743

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzisiaj naciągnąłem siatkę cieniującą na poliwęglan - temperatura spadła o 4 stopnie :)
Łatwiej było podwiązywać pomidory.

poliweglan_2023.05.21_1.jpg

Po przesunięciu ścieżki, prawa strona trochę pod kątem. Jak będzie przeszkadzać, to przesunę podwieszenie

poliweglan_2023.05.21_2.jpg
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Lilith, Marlenka, jagodka27, Jaedda, ewakatarzyna, Babcia Ala, Grzebuła

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 21 Maj 2023 19:12 #832746

• Jaedda
  • Jaedda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3166
Moje już w gruncie. Widzę po działce że zieleń wybuchła. Mam nadzieję że dużego spadku temperatury już nie będzie.

Dwarfy purple heart i chocolate lighting oraz w rogu jeden tajemniczy pomidor od Babci

IMG_20230521_124725.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, Marlenka, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 21 Maj 2023 19:16 #832747

• Jaedda
  • Jaedda's Avatar
  • Platinum Boarder
I moje zdechlaczki:
FAV 18, wielmoża, w głębi rumba ożarowska i bycze serce ( też od Babci)

IMG_20230521_093831.jpg

Termin porodu mam na połowę sierpnia więc w tym roku wyjątkowo plan minimum i agrowłóknina w skrzyniach. Widzę że trzyma wilgoć i chwasty trochę w ryzach, ale nie jestem fanką tego rozwiązania.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, Marlenka, bietkae, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Grzebuła

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 21 Maj 2023 19:17 #832748

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
Jeżeli te z przodu, środkowy i po prawej to dwarfy, to przygotuj grubsze kijki :)
Wydaje mi się że to kijki bambusowe.
Jaedda wrote:

... i agrowłóknina w skrzyniach. Widzę że trzyma wilgoć i chwasty trochę w ryzach, ale nie jestem fanką tego rozwiązania.
Dałbym skoszoną trawę
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 21 Maj 2023 19:19 przez del.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Jaedda, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 21 Maj 2023 19:57 #832757

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
Dostałem takie pomidorki w prezencie i nie znam odmiany, coś pewnie karłowego. Wsadzone po dwie sztuki w tą jedną doniczkę 4.5 l i dopełniona zaledwie do połowy podłożem. Osoba która mi to zofiarowala wspomniała, żeby nic nie przesadzać, ale myślę że to jednak za mała doniczka na dwie rośliny, chyba że się mylę. Czy rozdzielenie tych pomidorów do dwóch osobnych 5 litrowych doniczek zaszkodzi im, jeśli już mają owoce?

IMG20230521194607.jpg
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, Marlenka, Jaedda, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 21 Maj 2023 20:00 #832758

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
To jakiś microdwarf.
Co do rozdzielenia na osobne donice, nie widzę przeciwwskazań.
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, PaulaPola, Marlenka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Grzebuła, Chajtarma

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 21 Maj 2023 21:58 #832775

• Jaedda
  • Jaedda's Avatar
  • Platinum Boarder
del wrote:
Jeżeli te z przodu, środkowy i po prawej to dwarfy, to przygotuj grubsze kijki :)
Wydaje mi się że to kijki bambusowe.

Dałbym skoszoną trawę

Kijki mam drugi sezon i tak w odwodzie jeszcze grubsze czekają :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.681 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum