TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 25 Kwi 2023 09:20 #829864

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
Znowu zimno. Wysadzone rozsady nakryłam włókniną, rozsadnik zamknięty na cztery spusty i dodatkowo okryty, truskawki okryję dzisiaj. Hmm, imieniny Zośki ciągną się w nieskończoność.

IMG_20230425_083350.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Ostatnio zmieniany: 25 Kwi 2023 09:43 przez Nimfa.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 25 Kwi 2023 11:36 #829869

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Pada. Ochłodziło się - tylko 7 stopni. Straszą przymrozkami :(

DSC02732.jpg

Ciepełka :hug:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Krecik stary, Łatka, rozalia, PaulaPola, koma, jagodka27, Szafirek, Nimfa, JaNina, del, Mirek19, gregon, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 25 Kwi 2023 15:23 #829881

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Niezbyt przyjemna pogoda :( W niedzielę było tak pięknie i ciepło. I komu to przeszkadzało :unsure:
Już w niedzielę wieczorem było widać co nadciąga

F6DBC950-A700-4079-B741-8894D14E9102.jpeg

Wczoraj mieliśmy trochę szczęścia, bo mocne deszcze nas omijały. Dzisiaj też nie pada, ale wieje zimny wiatr. Przez te ciągle zmiany pogody jestem nie do życia :jeez:
Spokojnego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Krecik stary, rozalia, PaulaPola, koma, jagodka27, Szafirek, Nimfa, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra, Emilia

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 25 Kwi 2023 15:47 #829884

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83484
JaNina wrote:
Niezbyt przyjemna pogoda :( W niedzielę było tak pięknie i ciepło. I komu to przeszkadzało :unsure:

No właśnie.

U mnie też tak sobie, choć ciut lepiej, niż wczoraj, nawet błyska słonko. teraz 13 stopni. Najgorzej, że rzeczywiście zapowiada się zimna noc z jutra na pojutrze. Oby tylko nie "mniej niż zero". :(

Przy takiej mokrej aurze grzyby szaleją, szara pleśń zbiera śmiertelne plony wśród moich tulipanów. Według reguł sztuki powinnam i tę resztkę wyrzucić i zrobić trzyletnią pauzę...ale czy wtedy w ogóle doczekałabym takich widoków?

Ciepło, wróć!

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 25 Kwi 2023 18:30 #829899

• tija
  • tija's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3071
Było miło ale się skończyło . Poranek 4 na plusie całkiem znośny w sensie, nie wiało, nie lało :supr: pojechała do miasta i nawet na zakupy nie wychodziła tak lało :supr3: zaliczyła tylko to co mus, na szczęście, po powrocie do domu okazało się , że nas jednak to chmurzysko ominęło , u nas po prostu se padało a to już do przyjęcia :lev: pomimo jakotakiej pogody zielone siedziało w foliaku, musi się hartować, nie mogę mu zagwarantować, że pod koniec maja bądź początkiem czerwca będą lepsze temperatury :think: na zewnątrz 8 na plusie w foliaku 13 , całkiem spoko :bye: :flower2:
oaza2-23.jpg
Elki foliak, warzywa i zioła
Pozdrawiam cieplutko

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 25 Kwi 2023 21:07 #829918

• gregon
  • gregon's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4133
Witam.
Podczas zeszlotygodniowej odwilzy stopnialo sporo. W weekend wrocila jednak zima nie odpusci szybko. Dzis rano -6, w poludnie kilka stopni na plusie i tak ma byc conajmniej tydzien. W takich warunkach snieg pratycznie sie nie topi. Obecnie w warzywniku 1,2m, a na rabacie kwiatowej przed domem 3m gora lodowa. Akurat tam plug zwalal snieg spod domu. Nawet czosnek niedzwiedzi pod domem sponiewieralo... Pozostaje sie cieszyc urokami zimy i cierpliwie czekac ;)

IMG_20230423_114555.jpg

IMG_20230424_161924.jpg

IMG_20230425_184357.jpg

IMG_20230425_183554.jpg

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniany: 25 Kwi 2023 21:09 przez gregon.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Łatka, rozalia, bietkae, koma, Szafirek, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, renmanka, Mirek19, JaKasiula, Mejra, Emilia

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 26 Kwi 2023 06:53 #829928

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32085
Od wczoraj pada nie tylko deszcz,ale deszcz że śniegiem. Rano temp.1 stopień.

20230426_063623.jpg

20230426_063347.jpg

Dzisiejsza noc ma być na minusie.Wszystkie rozsady ze szklarni muszę przenieść do domu.W jadalni stół już zajęty przez pomidory.

20230425_073744.jpg
Maria

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 26 Kwi 2023 07:02 #829929

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13657
Marysiu, piękne sadzonki :bravo:

U mnie +6'C, duże zachmurzenie. Na razie nie pada.

Miłego dnia :coffe:
pozdrawiam,
Tomek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 26 Kwi 2023 07:28 #829934

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
U mnie trzy stopnie na plusie, ale za to pięknie świeci słońce na bezchmurnym niebie. Dwie najbliższe noce mają być „zerowe”, więc włączę ogrzewanie w inspektach i trochę je opatulę. Na szczęście ciepłoluby stoją jeszcze na strychu.

0B8612FC-C67E-485B-83D0-027FF085E93E.jpeg

Miłego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Krecik stary, Łatka, rozalia, bietkae, koma, Szafirek, Nimfa, del, ewakatarzyna, Mirek19, gregon, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 26 Kwi 2023 07:51 #829941

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
:bye: :coffe:

Poranek słoneczny, choć na liczniku tylko +4,8°C, w prognozach brak opadów na dzisiaj.
Jak wskazują średnioterminowe prognozy pogody, na temperatury powyżej 15°C trzeba będzie poczekać co najmniej do 3 maja.
Według prognoz Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej, zarówno ostatni weekend kwietnia, który rozpocznie tegoroczną majówkę, jak i kolejne dni upłyną pod znakiem chłodu, wilgoci i zachmurzenia :(

Legnica, 26.04.2023 r

20230426_leg.jpg

Miłego dnia
:flower2: :drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Krecik stary, Łatka, rozalia, PaulaPola, bietkae, koma, Szafirek, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 26 Kwi 2023 10:01 #829959

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
B)
W nocy było +7,4*C.Poranek słoneczny ale z zimnym a w cieniu mroźnym powietrzem.Temperatura spadła do+6,8*.Ok.godz.7 40 przy gruncie termometr wskazywał 7,1- 6,8*.Teraz zbierają się jakieś chmurki i zasłaniają słońce.W cieniu temperatura odczuwalna jest bliska 0.Wiatr wieje dość mocno i to właśnie on tak mocno obniża temperaturę. :bravo: :bravo: :bye: :bye: :coffe: :coffe:

003-452.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Łatka, rozalia, bietkae, koma, Szafirek, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Mirek19, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 26 Kwi 2023 10:07 #829961

• tija
  • tija's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3071
Poranek słoneczny po raz pierwszy nie spojrzałam na termometr :supr3: za to teraz 10 na plusie ale na zawietrznej, od strony zachodniej wiatr lodowaty, przeszywający. Pomidory wyniosłam do foliaka , coraz więcej skrzynek bo towarzystwo się rozrasta :jeez:
W mnożarce dosiane 3 odmiany pomidora , 2 varie i jedna kudłata :hearts: dwie już na wierzchu , trzecia lada moment, sprawdzałam :search: zawsze niech jedno grono zawiążą będzie dobrze nasionka się odnowi.
oaza1-22.jpg
Elki foliak, warzywa i zioła
Pozdrawiam cieplutko
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, bietkae, koma, Szafirek, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mirek19, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 26 Kwi 2023 10:59 #829970

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29668
O wschodzie słońca 2 stopnie na ścianie na wysokości 2m, kolejne dwie noce mają być chłodniejsze. Teraz typowa "skandynawska pogoda" - "wyprane" niebo, pędzące nie wiadomo gdzie porozrywane chmury i przeszywający lodowaty wiatr. Zamiast wynosić z domu te rozsady, to małe kapustki i groszki dla wnuków, z dworu wstawiłam do szklarni, nie miałam sumienia zostawić ich na tym lodowatym wietrze. Ogólnie to tak trochę do bani :(
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Łatka, rozalia, bietkae, koma, Szafirek, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra, Emilia

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 26 Kwi 2023 12:19 #829977

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83484
Babcia Ala wrote:
Ogólnie to tak trochę do bani :(

Nawet nie trochę, wydaje się, jakby wiosna zbiegła w niewiadomym kierunku. O 6 rano ledwo +3, na wysokości tarasu, bo przy ziemi to nie wiem. A kolejne dwie noce mają być jeszcze zimniejsze. W związku z tym dwie godziny latałam po ogrodzie z włókniną, osłaniając lilie i hortensje. A pod wieczór ewakuacja ciepłolubnych z tarasu. :jeez:
Teraz świeci słońce, ale bez szału, w cieniu tylko 7 stopni, a ciągną czarne chmury.

Cieszmy się każdym promykiem, nie ma ich w tym roku w nadmiarze.

Ostatnio zmieniany: 26 Kwi 2023 14:55 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, rozalia, bietkae, koma, Szafirek, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, gregon, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 26 Kwi 2023 14:26 #829986

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 4781
Wczoraj lało i wiało ,a dziś skutek -połamane tulipany i potargane piwonie. Dałam pod rośliny trochę żarełka i na tyle ten deszcz się przydał. Przesadziłam hosty, ale z całymi bryłami z dołka do dołka na szpadlu, żeby obyło się bez babrania w błotku. Posadziłam lilie tyle udało się zrobić. W foli pomidory i ogórki dały radę. Truskawki ładnie rosną i na razie nie wynoszę doniczek niech sobie wiszą pod folią. Dziś 9 stopni i pochmurnie. Siedzenie w ciepłym domu po południu niby luksus ,ale taki gorzki i trudno o optymizm .
Tu jeszcze słonko i hostowy sprinter, podczas gdy inne w blokach startowych
Ostatnio zmieniany: 26 Kwi 2023 14:27 przez Perełka.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, bietkae, koma, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, gregon, JaKasiula, Mejra, Emilia

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 26 Kwi 2023 16:17 #829998

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1683
U mnie ciągle zimno ,nie dziwię się że sadzonki słabo rosną. Słońca jak na lekarstwo. Było dwa dni gorąca to roślinki wystrzeliły a teraz znów,zimno ,szaro pada i wieje lodem. 5st. Tak mnie dziś wywiało pod szkołą że leżę pod kocem. Majówka też zapowiada się zimno. :dry: będzie zimówka a nie majówka :happy4:
Pozdrawiam Patrycja.
Ostatnio zmieniany: 26 Kwi 2023 16:18 przez Lulu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, rozalia, bietkae, koma, Szafirek, Perełka, JaNina, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 26 Kwi 2023 17:33 #830015

• Mejra
  • Mejra's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6750
Patrząc na zdjęciagregona to wcale to ochłodzenie mi nie przeszkadza.. :supr3: :supr3: ;)
U mnie teraz 8 st.słońce ,chmury,jakaś mżawka.
Na dwie kolejne noce zapowiadają po 0st.

IMG_20230426_172909.jpg
Pozdrawiam,Anka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVII 27 Kwi 2023 07:01 #830057

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13657
Nędzne +4'C i dosyć duże zachmurzenie.

Miłego dnia :coffe:

edit:
znalazłem na necie fajnie przedstawiony cykl życia owocu truskawki :)

truskawka.jpg
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 27 Kwi 2023 07:31 przez del.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Krecik stary, Łatka, Miragoral, koma, MARRY, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mirek19, Lulu, Emilia

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.722 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum