TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 29 Lis 2023 14:13 #846343

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7057
Przez cały wczorajszy dzień i noc prószył śnieg, a dziś jest go tak z 10 centymetrów, trzeba odśnieżać. W nocy było -5, teraz -4, słońce co chwilę przebłyskuje między gałęziami. Wieje lekki wiaterek, fajna pogoda na spacer :P

IMG_20231129_122939.jpg

IMG_20231129_123128.jpg

Słonecznego dnia :hearts:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, rozalia, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 29 Lis 2023 15:38 #846344

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32083
Najniższa temperatura w ciągu dnia minus 4.Dzien bardzo ładny,bezwietrzny z dużą ilością słońca. Od wczoraj brak opadów śniegu.

20231129_133215.jpg

Ptasia stołówka często odwiedzana przez sikorki i sojki.Jutro dostaną nowy,większy karmnik.

20231129_132552.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, rozalia, MARRY, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 30 Lis 2023 07:54 #846368

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
U nas wczoraj też zaświeciło słoneczko. Dzisiaj też zapowiada się słoneczny dzień. Jest nieco cieplej, bo tylko -2*. W przyszłym tygodniu zapowiadają większe spadki temperatur, ale najpierw ma spaść śnieg, więc nie powinno być źle. Ja już niczego w ogrodzie nie zabezpieczam przed zimą. Co nie daje rady z mrozami niestety wypada :oops:
Spokojnego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 30 Lis 2023 07:54 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, whitedame, Łatka, rozalia, koma, MARRY, Nimfa, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 30 Lis 2023 08:11 #846369

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83459
A ja, upomniana przez jednego z forumowiczów, wczoraj jeszcze opatuliłam magnolię wielkokwiatową i mniejszy figowiec. Jeszcze dałam radę "z gruntu", bo jak trzeba będzie drabiny, to nie dam rady. Magnolia jest takim małym eksperymentem, jak przemarznie, trudno, i tak pąki pojawiają się dopiero u progu jesieni i w tym roku żaden się nie otworzył.
Też mniejszy mróz, zaokienny pokazuje teraz -1, a pompa nawet 0, ale śnieg nie topnieje, to raczej to pierwsze wskazanie prawdziwsze.
Trochę chmur i słońca nie widać, ale część nieba niebieska.

Muszę wypuścić moje burki do ogrodu, bo zlatują się gawrony i szukają, czego nie zostawiły na rabatach cebulowych. :hammer:
Dobrego dzionka!
Ostatnio zmieniany: 30 Lis 2023 10:16 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, rozalia, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 30 Lis 2023 10:47 #846374

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13654
U mnie od paru dni lekki mrozik, max do -5'C. I dosypuje śniegu :)

"Gorące klimaty" na RODOS :)

dzialka_2023.11.29_1.jpg

dzialka_2023.11.29_2.jpg
pozdrawiam,
Tomek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 30 Lis 2023 13:06 #846379

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Nocka minęła z lekkim przymrozkiem od-1do-3.Słoneczko wzeszło późno ale w pełnej krasie.Świeci do chwili obecnej.Termometr w słońcu wskazuje +14 ,w cieniu jest tylko +4.Nie wieje ,śnieg coraz szybciej topnieje i znów widać gołe brzydkie placki.Rano chodniki były śliskie,teraz są tylko mokre.Spokojnego dnia. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)

002-719.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 30 Lis 2023 16:31 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, rozalia, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 30 Lis 2023 13:27 #846380

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Wczoraj o dziewiątej wieczorem było minus 9 stopni, w nocy nie wiem, bo spałam.
Aktualnie termometr wskazuje 1 stopień poniżej zera. Prószy śnieżek. Na szczęście wiatr nie dokucza.

DSC048641.jpg

Byle do wiosny :flower1:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, rozalia, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, del, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 30 Lis 2023 15:05 #846388

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Szybko zaczęła się nam zima tej jesieni, ale jest pięknie :P Cały dzień słoneczny, -1, bezwietrznie. Słońce topi śnieg na dachu i tworzą się długie sople.

IMG_20231130_143055.jpg

Śniegu napadało i mój mąż mógł wypróbować nowy sprzęt do odśnieżania.

IMG_20231130_143329.jpg

Bardzo go cieszy, że w ciągu godziny zrobił pracę, która z łopatą zajęłaby mu ze dwa dni :happy:

IMG_20231130_143600.jpg

Ciepłego wieczoru :coffe:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 30 Lis 2023 21:16 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, rozalia, CHI, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, Bobka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 01 Gru 2023 11:05 #846427

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
W nocy był lekki. przymrozek w granicach -2-4*C.Poranek zachmurzony .Teraz jakby opadała albo się tworzy mgła.Przy gruncie było -2*.Nie ma wiatru i jak na razie nic nie pada ani nie sypie.Aktualnie temperatura waha się w granicach od 0*do +5,2*.Spokojnego Weekendu. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :)

001-903.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Łatka, rozalia, CHI, koma, MARRY, bastis, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 01 Gru 2023 11:47 #846429

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9867
Grudzień na Kujawach zaczął się przymrozkiem: w nocy - 9, teraz -5. Słoneczko pięknie świeci, śniegu jak na lekarstwo :search:

403618100_596790635882458_6628845726551367788_n.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Łatka, rozalia, CHI, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 01 Gru 2023 14:55 #846439

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Zazdroszczę błękitnego nieba, we Wrocławiu grudzień zaczął jako wyjątkowy ponuras, po dość zimnej (-4) nocy dzień chyba nie wstał, albo pokrywka ze smogu odizolowała słońce od miasta. Był moment, gdy coś tam w górze majaczyło, jak zachodzący księżyc - ale teraz szans nie ma, pada mokre i na pierwszy rzut oka też bure.
Tylko ptasia stołówka rozwesela serce.

Podobno w weekend ma nieźle sypać, uwaga na drogach!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, CHI, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 01 Gru 2023 16:17 #846441

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu, wspaniały pomysł, ptaszki oprócz stołówki mają też karuzelę w pakiecie. Ja na razie wystawiłam prowizoryczną podstawkę, a znajomy zbija mi karmnik.
Na Roztoczu dziś smętny dzień, ponury bez odrobiny słońca, dwa stopnie na minusie.
Na taki wieczór dobra książka i gorące kakao najlepsze :coffe: :coffe:
Pozdrawiam Ewa

św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 01 Gru 2023 16:40 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, CHI, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 01 Gru 2023 16:26 #846442

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Ewo, to taki plastikowy karmniczek z marketu, chyba dwa lata temu kupiłam po jednym do każdego z moich miejsc i po prawdzie mam nieczyste sumienie, bo w górach nie jestem w stanie regularnie dosypywać prowiantu.
Karmnik ma zaletę, że nie dostanie się kot, kuna czy łasica, a w mieście rabusiami są zimujące u nas gawrony - i ostatnio miejskie gołębie. Nie zamknęłam szczelnie pokrywki otworu do uzupełniania ziaren. jeden spaślak trzymał się pazurami brzegu i po prostu wsadził szyję w wewnętrzną część, wyjadając, ile wlezie. Nawet moich burków nieszczególnie się wystraszył.
Po lewej od karmnika wisi pojemnik na kule tłuszczowe, ale ptaki na razie chyba nie są strasznie głodne, póki mają słonecznik, gardzą czym innym.
Ostatnio zmieniany: 01 Gru 2023 16:28 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, CHI, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 01 Gru 2023 16:38 #846443

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Zima i duża ilość śniegu zaskoczyła w tym roku i ludzi i zwierzęta. A taka stołówka jest zachętą, dla tych dużych i małych ptaszków, masz zabawne ptasie widowiska przed oknem :happy4:

Jest 19, a na termometrze -7, oj chyba przymrozi tej nocy.
Pozdrawiam Ewa

św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 01 Gru 2023 19:25 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, CHI, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, Bobka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 01 Gru 2023 20:49 #846470

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Łatka wrote:
Podobno w weekend ma nieźle sypać, uwaga na drogach!
U nas sypie już parę godzin. Najpierw nieśmiało, ale teraz już nieźle. Na termometrze 0*, jednak na wysokości 3m jest +1*. Dobrze, że jutro sobota.
Spokojnej nocy :sleep:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, CHI, Nimfa, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, Bobka, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 02 Gru 2023 08:03 #846490

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
U mnie zaczęło serio padać, gdy wyprowadzałam suki wieczorem, musiało być po dziewiątej. I pada nadal, tak jest:

Na zaokiennym termometrze -3, na pompie -2, nie wiem, komu wierzyć. W każdym razie śnieg nie topnieje i jest bardziej puszysty, niż wieczorem. Chyba muszę wyciągnąć z domku narzędziowego szuflę. :jeez:

Spokojnej soboty, trzymajmy się!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, CHI, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 02 Gru 2023 08:52 #846492

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5237
No zima na całego. Na szczęście weekend, więc na męża spadło szuflowanie wybiegów dla drobiu.
Ja nagotowałam kaszki manny i wcinam z malinami. W połączeniu z tą bielą dookoła, znów czuję się jak mała dziewczynka. Chwilo trwaj!
Chyba musimy powiesić drugi karmnik, bo zadomowił się u nas dzięcioł i goni biedne sikorki. Dwóch może nie obleci, no chyba że sprowadzi rodzinę.

Udanego dnia.
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, CHI, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 02 Gru 2023 08:57 #846493

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Jak sypało, tak dalej sypie. Przed opadami taras był czysty, więc widać ile śniegu spadło

C4634609-B6A1-4145-B81D-9AC494B96BF3.jpeg

Wszystko przykryte śniegową kołderką, więc mrozy mogą nadchodzić ;)

088ACED7-2DAC-49AE-90F1-D6AAA3630D37.jpeg

Teraz jest -2*. Za chwilę wychodzimy odśnieżać podjazd. To taka zimowa rozrywka :)
Spokojnej, bezpiecznej soboty :bye:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, CHI, Nimfa, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, Mejra, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.569 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum