TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 23 Lis 2023 12:01 #846043

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32083
Ja o wyjściu z domu nawet nie myślę. Schody,polbruk to lodowisko.
Obecnie temperatura -1.
Porywisty wiatr, padającym śniegiem z drobnym deszczem maluje na zamarzniętym stawie zmieniające się wzory.

20231123_090017.jpg

20231123_085958.jpg

20231123_071741.jpg
Maria
Ostatnio zmieniany: 23 Lis 2023 12:01 przez koma.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 23 Lis 2023 19:01 #846059

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Chyba wszystkich wywiało :dry:
Wieje bardzo mocno, a w nocy ma być chyba jeszcze gorzej. Gdyby nie ten wiatr, to byłoby całkiem przyjemnie. Momentami nawet słoneczko świeciło. Na szczęście nas "lodowiska" nie zaatakowały.
Spokojnego wieczoru :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 23 Lis 2023 21:15 #846068

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7061
A u nas odwilż, dmucha strasznie, a że nasza chatka stoi na solidnym wzgórku to trzeba było część okiennic pozamykać, bo niechybnie wiaterek by coś urwał. Teraz jest 7 stopni a wiatrzysko jeszcze większy. Za to w domku spokojnie pali się w kominku, koty wylegują się w pierzynach a ja sprawdzam jakie jutro prognozy. Raczej do ogrodu wyjść się nie da. Spokojnej i ciepłej nocy dla wszystkich :bye:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 24 Lis 2023 00:13 #846078

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29668
JaKasiula wrote:
Ewa, kochana jak się cieszę, że jeszcze u kogoś będzie niezrobione :drink1:
Ja zdążyłam jedynie wykopać dalie, posadzić czosnek i trochę kwiatów cebulowych. Reszta się zrobi, kiedyś :oops:

Ja mam w 100% niewykonane jesienne prace, cebula i czosnek niezasadzone, obornik niewywieziony, na korzeniowe zagon nieprzygotowany, to te najważniejsze prace, które jak nie zrobione, to potem czkawką się odbijają, bo na ciepłolubne, jakoś wiosną da radę, pod warunkiem, że nie leje i nie wieje non stop, co coraz częściej się zdarza. Jeszcze nałapaną wodę muszę wylać, tylko nie wiem gdzie, bo wszędzie mokro i zebrać kapustę pekińską i kalarepę do dłuższego przechowania, a i wykopać dalie. We wrześniu było mi za ciepło, w październiku 10 dni byłam chora, potem śmierć mojego brata, a potem zaczęło wiać i lać. Mimo najszczerszych chęci nic nie dało się zrobić, a dziś chce głowę urwać :jeez: , a potem Niemiec prorokuje zimę z mrozem w dzień i w nocy, więc mówiąc żargonem: pozamiatane.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, Marlenka, CHI, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 24 Lis 2023 08:30 #846085

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Nocka minęła bez przymrozku.O godz.6 00 termometr wskazywał +7,1.Teraz swieci słoneczko więc temperatura rosnie,przynajmniej na wskaźnikach bo odczuwalna jest niższa.Po śniegu już nie ma śladu.Prawdopodobnie w nocy trochę padało ale nieznacznie.Coraz mocniej wieje wiatr to troche osuszy glebę.W namiocie zaczyęła kiełkować sałata,czosnek jeszcze nie wzszedł.Zyczę spokojnego dnia. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)

001-899.jpg

002-718.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, rozalia, Marlenka, CHI, koma, MARRY, bastis, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 24 Lis 2023 09:04 #846086

• EwG
  • EwG's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1729
Krecik stary wrote:
Prawdopodobnie w nocy trochę padało ale nieznacznie. :)
U mnie lało całą noc. A od rana mocno wieje.
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa

Podlasie
Strefa: 6b

Cierpię na nieprzerwany brak miejsca do uprawy, brak wolnych parapetów oraz brak czasu ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, CHI, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 24 Lis 2023 11:15 #846092

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
A u nas, po wczorajszym chłodzie z marznącą mżawką - dzisiaj piękny, słoneczny dzień z temperaturą +4*, chociaż w nocy wiało i padało. Mam jeszcze resztę buraczków w ziemi i codziennie sprawdzam nocne temperatury, czy mogą tam jeszcze zostać, by przedłużyć im żywot. Jak było -7, to je bardzo okryłam i jest ok. Może na święta będą świeżutkie na barszcz?
Taka gościni sobie mieszka w moim ogrodzie

wiewirka.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 24 Lis 2023 13:09 #846093

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83471
Śliczna wiewióreczka.
W zeszły weekend zauważyłam, kto mi objada młode igły na sosnach w rododendronowie. Taka sama spryciula, tylko w ciemniejszym wdzianku, jak to w górach.

A we Wrocławiu cztery, no, może trzy pory roku, bo lato jednak nie... Ale piękny, promienny ranek przy niskiej temperaturze (+2), następnie grobowe chmury podświetlone nadal słonkiem, potem lodowa krupa mieciona wichrem, a teraz :

Jak widać, papryczki, przynajmniej Bishop's Crown, wcale nie są takimi wrażliwcami, -1 zniosły nie straciwszy ani listka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, rozalia, Marlenka, CHI, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 24 Lis 2023 18:52 #846098

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Poranek u mnie pochmurny, dalej mocno wiało, dwa stopnie na plusie. Cały dzień był dodatni, przebłyskiwało słonko, padała drobna zmarzlina, po południu wiatr się uspokoił. Wieczorem 3 stopnie na plusie, ale maż mówi, że czuje się mróz.
Słonko pięknie chowało się za lasem.

IMG_20231124_1605032.jpg

IMG_20231124_160544.jpg

IMG_20231124_160600.jpg

Miłego wieczoru piątkowego :bye:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 24 Lis 2023 18:58 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, rozalia, Marlenka, CHI, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 25 Lis 2023 08:17 #846118

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32083
W końcu przestało wiać. W nocy spadło trochę śniegu.Jest ładnie,biało,ale pochmurnie.Troche przejaśnia się,są szanse na słońce. Temperatura 0 stopni.

20231125_080026.jpg

20231125_075820.jpg

20231125_075732.jpg

Życzę spokojnego,pogodnego dnia.Do porannej kawki,jeszcze ciepłe, kruche ciasteczka.

20231124_093754.jpg
Maria

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 25 Lis 2023 08:58 #846119

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
O, Marysiu, to raz w życiu ja mam więcej śniegu! :rotfl1:

Wszystko to napadało przez noc, przyjechaliśmy koło 6 wieczorem "suchą szosą", chwilę później zaczęło prószyć. Na mojej wysokości nawet zimnej, niż u Ciebie, bo -1. Powiedziałabym, że najładniejsza wersja zimy, leciutki mrozek, tyle, że utrzymuje się dekoracja do kolejnej wersji Opowieści z Narnii - brak tylko słońca. Gdyby zaświeciło, mogłaby sobie taka zima trwać, byle nie dłużej, jak dwa miesiące. No, 10 tygodni. :lol:

Czego wszystkim życzę.
Ostatnio zmieniany: 25 Lis 2023 09:49 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Malkar, Krecik stary, rozalia, Marlenka, CHI, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 25 Lis 2023 09:35 #846120

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Popruszyło krupami śniegowymi ale sam snieg utrzymuje się tylko na dachach samochodów.Rankiem temperatura wynosiła od+2do+5*.Przed chwilką wyszło słoneczko ale szare chmurzyska już go zakryły.Zaczyna też mocniej wiać.Przejaśnienia pojawiają się tylko od południowego wschodu.Aktualnie termometr wskazuje +5,8*.Wszystkim życzę spokojych dni. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)

001-900.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, rozalia, Marlenka, CHI, koma, MARRY, bastis, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 25 Lis 2023 11:28 #846128

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 9312
Po silnych wiatrach ani śladu, trochę poprószyło, ale śnieg się nie topi -1; przetrzymamy to dzielnie, zima też ma swoje uroki ...

A to z wczoraj, niektórym nie śpieszno zasypiać.

A to dla przypomnienia.

MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, Marlenka, CHI, koma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 25 Lis 2023 11:39 #846129

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25488
:flower1: W mieście niebo zaciągnięte .Rano była
śliczna pierzynka ze śniegu ,ale już jej nie ma .
Mokro przykry ziąb .
Dobrej soboty życzę .
:bye:
Wspomnienie lata :garden:

Kapryśna modelka :devil1:

Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 25 Lis 2023 11:39 przez Bobka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jan4, rozalia, Marlenka, CHI, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 26 Lis 2023 10:36 #846179

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 9312
Poranek zimny - odczuwalna -6, cienka warstwa śniegu, ale dzień będzie pogodny przedziera się słonko.
Może spacer się uda.

Pogodnej i ciepłej niedzieli :hearts:
MARRY
Ostatnio zmieniany: 26 Lis 2023 10:47 przez MARRY.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, Marlenka, CHI, koma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 26 Lis 2023 16:46 #846188

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Od rana 1 stopień na minusie, niestety przez cały dzień odczuwalne tak minus 10, silny wiatr, trochę słonka. Teraz minus 2, zimno.
W takie długie wieczory fajnie powspominać lato.

IMG_20220727_1516521.jpg

IMG_20220729_130753.jpg

Po żniwach czapla biała miała stołówkę na polu obok domu.
Videoframe_20231126_162138_com.huawei.himovie.overseas.jpg

Ciepłego wieczoru :)
Pozdrawiam Ewa

św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 26 Lis 2023 16:50 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, Marlenka, CHI, koma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 26 Lis 2023 21:00 #846192

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Ewo, ależ masz urodziwe i zdrowe lilie, zapraszam do dzielenia się widokiem tych piękności w odpowiednich wątkach!
A na temat: co prawda dzień praktycznie minął, ale w Karkonoszach był taki, jak "za dawnej zimy", leciutki mrozek, trochę słońca i "na całej połaci śnieg".

To jest wiaderko po 10 kg nawozu do rododendronów, zasypane całkiem:

Mój taras w czapach:

I wcale nie tak nisko zawieszona Cytra po brzuch, a miejscami po szyję w puchu:

Spadło przez weekend około 30 cm, w górach alert lawinowy. Drogi odśnieżone tak sobie, na powiatowych błoto pośniegowe, dopiero na krajowej czarna nawierzchnia.

Trzymajmy się ciepło!
Ostatnio zmieniany: 26 Lis 2023 21:02 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Malkar, Krecik stary, rozalia, Marlenka, CHI, koma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 26 Lis 2023 21:13 #846196

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
U mnie w ciągu dnia też było -1, a teraz jest -3. W ciągu dnia było jak w kalejdoskopie. Chmury, słońce, śnieżyca. Była też zadymka. Wyszłam tylko dosypać nasion skrzydlatym.
Ja jeszcze lata nie wspominam, bo lubię zimę :whistle: Taką prawdziwą ze śniegiem i mrozem. Byle nie za długo ;)
Na razie chcę odpocząć, a jak odpocznę, to zatęsknię za latem i pracą w ogrodzie.
Zresztą teraz jest "tysz piyknie" :)

20231122_140839.jpg

Spokojnej nocy :sleep:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, Marlenka, CHI, koma, Nimfa, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.848 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum