TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 29 Gru 2023 15:47 #847861

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7056
Celinko, że mam jagodę dowiedziałam się dopiero w tym roku, jak pierwszy raz wydała owoce, nigdy jej nie okrywałam. Dobrze, że udało się ogarnąć ogrzewanie :) :)
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 29 Gru 2023 15:49 przez lusinda.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, bietkae, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 29 Gru 2023 17:07 #847867

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9865
U mnie z rana deszcz, a w ciągu dnia ciepło i słoneczko. Koty i pies już szaleją, bo wszędzie już u nas strzelają...
Na ogrodzie mokro jak i u Was, czosnek i cebulka śpią, tylko narcyzy mam wyrywne i pchają się na świat.
Celinko ja o swoim kompoście to nawet nie myślę, żeby ruszyć bo pewnie bardzo mokry i pewnie śpią w nim jakieś myszki czy jaszczurki - nie chcę im przeszkadzać, bo kilka lat temu miałam przykrą przygodę i myszkę niechcący umordowałam :cry2:
Ostatnio zmieniany: 29 Gru 2023 17:12 przez Marzenka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Armasza, Łatka, rozalia, bietkae, koma, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, JaKasiula, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 29 Gru 2023 17:14 #847869

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Moje kamczackie, a mam dwie, nigdy nie były okrywane i zawsze owocują.
Dzisiaj było 10* i świeciło słońce, więc nie wytrzymałam i poszłam trochę poplewić :whistle: Wiatr mocno dokazywał, ale pod krzaczkami porzeczek i agrestu chwasty powyrywałam. W sezonie trudno mi się pod te krzaczki dostać. Jutro jak pogoda pozwoli, to też wyjdę.
Spokojnego wieczoru :comp:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 29 Gru 2023 20:19 #847879

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5237
Może coś pomieszałam z okrywaniem. W każdym razie moje 3 sztuki tak ok. 3 letnie nie owocują. No może kilka owoców na jednej. Coś im nie pasuje i myślę, że tp samo co mnie: woda, glina i mróz.

Za to czosnki niedźwiedzie się wychylają. Oj muszę jutro przesiać trochę zrębek zrębek i je podsypać.

Marzenko przerzucałam roczną pryzmę, jest zbyt mokra i zbita na jakichkolwiek mieszkańców. Czekam aż mąż dorobi mizadaszenie, coś na kształt wiatki, by w końcu ta maź nabrała formy kompostopodobnej.

Pogoda: 7 stopni i wieje. A mnie nad łóżkiem skrzypi jakaś krokwia czy łata :think:
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, badzia, rozalia, bietkae, koma, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 29 Gru 2023 20:38 #847880

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29662
renmanka wrote:
Ewciu - będziesz tę jagodę jakoś okrywała?
Mnie w tamtym roku przemarzła, ale z tego co pamiętam Babcia Ala okryła i cieszyła się owocami. Nie wiem zatem czym i kiedy okryć? Co myślicie.

Ja okrywałam już kwitnącą na przedwiośniu i tylko na czas większych mrozów. Jagoda kamczacka jest obcopylna i nie każda odmian zapyla każdą, bo np. kwitną w różnym czasie. Celina zwróć uwagę czy kwitną jednocześnie, ja też mam glinę tak na głębokość szpadla, a poniżej takie żółte tłuste glińsko, w sam raz na cegły, ale borówki kamczackie i wysokie jakoś sobie radzą.

A w pogodzie, niby ciepło jak na tę porę roku, ale stale nieprzyjemny wiatr dmucha.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 29 Gru 2023 20:40 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, badzia, Łatka, rozalia, bietkae, koma, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, JaKasiula, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 29 Gru 2023 21:27 #847897

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11828
Dzień był cudny, było ok 10 stopni, świeciło słoneczko więc elektrownia na dachu zrobiła 5,95 kWh, dobre i to bo tak w ogóle rok słaby, ledwie 9 MWh czyli o 1 za mało. Pogoniłam do ogródka i przekopałam kawałeczek poplonowego żyta, jutro też idę bo bardzo lubię kopać, od razu widać co się zrobiło a nie tak jak w domu:ouch:
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, badzia, rozalia, koma, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 30 Gru 2023 08:09 #847914

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Ciekawie to wygląda. Ciąg głębokich niżów przynoszących wichury i opady. Trzaskających mrozów raczej nie będzie. Non stop cyrkulacja zachodnia.

www.msn.com/pl-pl/pogoda/mapy-pogody/pre...=winp1taskbar&zoom=3
Ostatnio zmieniany: 30 Gru 2023 08:13 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Armasza, rozalia, koma, Evien, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 30 Gru 2023 08:39 #847916

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Ciepło, 7°na plusie.
Za to coraz mocniej wieje, od czasu do czasu pada deszcz.
Podobno za tydzień ma przyjść zima. Zobaczymy ;)

Dobrego dnia :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Armasza, Łatka, rozalia, koma, Evien, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 30 Gru 2023 09:18 #847921

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, koma, Evien, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 30 Gru 2023 10:08 #847923

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32077
Od godziny przerwa w opadach.Jest bardzo mokro.Poziom wody w stawie bardzo wysoki.Niebo zachmurzone, wiatr,temperatura 7 stopni.

20231230_092940.jpg

20231230_092808.jpg

Niektóre cebulowe już się pokazały

20231230_093509.jpg
Maria

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 30 Gru 2023 12:14 #847928

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83449
koma wrote:

Niektóre cebulowe już się pokazały

No niestety, mniej, niż w ubiegłych latach, bo przyhamował je "atak zimy" początkiem grudnia, ale i tak wyłażą. A kto wie, co w kolejnych dwóch miesiącach nas czeka... Przysypuję korą, zrębkami, czym mogę, ale na razie mam mało gałązek, więc przyjdzie mi znowu taszczyć z parku (oczywiście połamane przez wiatr).

A dziś znowu pogoda towarzyszy koncertowi "Qattro staggioni" ;)
Mocno błyskało słońce, potem ulewa, potem mżawka, znowu mroczne chmury...Teraz łagodne przedwiośnie, +10 za oknem.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 30 Gru 2023 12:30 #847929

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Pogoda wiosenna zawitała od rana.Brak przymrozku a termometr o godz.7 00 wskazywał +7,6*C.Słoneczko świeci z małymi przerwami.Na niebie sa ciemnne chmury,wieje zimny wiatr.Aktualna temperatura wynosi 12,4*C na plusie.Spokojnych przygotowań do 2024r. :drink1: :drink1: :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)

003-507.jpg
Pozdrawiam Józek!!

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 30 Gru 2023 13:14 #847931

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Z mojego dzisiejszego plewienia wyszły nici :( Jest ciepło, ale leje i nawet jak przestanie, to nic to nie da, bo będzie za mokro. Siedzę więc w domu i smutno spoglądam za okno :dry:
Spokojnego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 30 Gru 2023 13:24 #847932

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8524
Janino przynajmniej sobie odpoczniesz...
Nie ma tego złego coby na dobre nie wyszło :teach:
U mnie wiosna świeci słońce ale wieje zimny wiatr.
Ostatnio zmieniany: 30 Gru 2023 13:46 przez jagodka27.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 30 Gru 2023 13:31 #847934

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7056
Rankiem Roztocze powitał drobny deszczyk, silny wiatr, +6. Potem pełne słońce, więc wyskoczyłam pograbić liście, na niebie przewalają się białe bałwany. Teraz znów kropi, +7, wiatr coraz silniejszy, od zachodu ciągnie po niebie szara zasłona, chyba będzie lało :( :(

Miłego dnia :bye: :bye: :coffe: :bravo:

Do wieczora pogoda zmieniała się jeszcze trzy razy. Zgrabiłam między deszczami kolejne liście, wycięłam resztki malin, u mnie też zostało jeszcze wiele do zrobienia :wink4:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 30 Gru 2023 16:32 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Krecik stary, Armasza, rozalia, jagodka27, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Bobka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 30 Gru 2023 14:35 #847939

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9865
Nie inaczej jest i u mnie - chłodnawo, wieje, dwa razy padał deszcz, zaświeciło słoneczko. Wszędzie już słychać te nieszczęsne petardy :sick:
Cebulowe pchają się na świat - krokusy, narcyzy - w razie przymrozków okryję igliwiem. Koty ciekawsko nasłuchują przygotowań :drink1:

411092212_2386699601529939_3355144007507798856_n.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, rozalia, jagodka27, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, JaKasiula, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 30 Gru 2023 14:58 #847943

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29662
Wygoniło mnie z ogrodu, leje. Byłam tam mimo dokuczliwego wiatru, lepiej już nie będzie, a ja jestem z robotą w lesie.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, rozalia, jagodka27, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, JaKasiula, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 30 Gru 2023 15:29 #847949

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5237
U mnie zaczyna właśnie padać. 6 stopni, więc się ochłodziło.

Ale było małe okno pogodowe z wesołym słońcem. Udało mi się przesiać taczkę zrębek i podsypałam czosnki niedźwiedzie. Grubsza frakcja poszła pod maliny.

Nie wiemczy też tak macie, ale ja uwielbiam przesiewać czy to zrębki, czy kompost, czy ziemię do doniczkowych. Mam świra na tym puncie, gdybym tylko miała materiał, to codziennie bym coś przesiała, gdzieś dołożyła. Niestety nie zawsze jest pogoda, a i zdrowie trzeba szanować. No i czas.
Mój dzisiejszy urobek :flower2:
20231230_130535.jpg
Pozdrawiam Celina

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.944 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum