TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 19 Wrz 2023 20:39 #843233

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
Kasiu maliny w dużym słoiku jak są zrobione?
Maria
Ostatnio zmieniany: 19 Wrz 2023 20:44 przez koma.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 19 Wrz 2023 20:56 #843236

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10251
Są suszone w dehydratorze :)

20230916_122004.jpg

20230919_205153.jpg

Będą używane głównie do granoli. :yummi:
Pozdrawiam,
Kasia
Ostatnio zmieniany: 19 Wrz 2023 21:02 przez mymysteryy.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 20 Wrz 2023 08:04 #843248

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83501
Fajne urządzenie, podoba mi się idea konserwowania w ten sposób.
A we Wrocławiu najzimniejszy ranek od dawna, o 6.30 ledwo 10 stopni. Za to niebo bez jednej chmurki, słońce już zabrało się do roboty, ogrzewa i osusza rosę. Ma podnieść temperaturę do przyjemnych 20+ ;)
Niemiec straszy zimnym i nieprzyjemnym weekendem, za to obiecuje ponowne ocieplenie, jak okiem sięgnąć.
Może moje figi dojrzeją?

To nie na temat, pozwolę sobie jednak na totalną prywatę i prośbę o radę, bo nie znam się na pielęgnacji drzew (wiem, to nie owocowe, lecz pewne reguły dotyczą zapewne i ozdobnych).
Wczoraj dotknęła mnie taka katastrofa:

To moja wielka magnolia pośrednia, ma dwa główne pnie, ten na zdjęciach złamał się w miejscu kolejnego rozdwojenia. Zapewne gnił od dłuższego czasu, bo część rozszczepionego pnia jest poszarzała.
Odcięłam tak, jak byłam w stanie, by zabezpieczyć siebie, psy i rosnące na sąsiedniej rabacie azalie, zdaję sobie sprawę, że niefachowo. Jeszcze kawałek poniżej cięcia to praktycznie drzazgi. Co gorsza, pozostała, naprawdę wielka część jest połączona z głównym pniem w sposób budzący moje obawy.
Teraz pytanie: czy od razu odciąć wszystko? Czy spróbować tylko odciążyć konar, usuwając najbardziej wychylone gałęzie?
Ranę zabezpieczę "sztuczną korą", wiem, że i węgiel drzewny jest pomocny, ale to musi być sensowna płaszczyzna.

Poradzi ktoś coś?

Na pociechę jako środowy zapach- Desdemona, róże dopiero się rozkręcają do jesiennego kwitnienia.

Spokojnego dnia!
Ostatnio zmieniany: 20 Wrz 2023 13:12 przez Łatka.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 20 Wrz 2023 08:26 #843251

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
Noc chłodna.Rano tylko 7 stopni.Na niebie słońce,brak wiatru.
Wczoraj przez ok.godz padał drobny deszcz.

Dobrego dnia

20230920_073517.jpg
Maria

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 20 Wrz 2023 08:30 #843252

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
U mnie wczesnym porankiem termometr wskazywał 15,4*C.Jest piękne słoneczko choć coraz niżej i ciepełko wzrosło do 17,6*.Poewiewa spokojnie lekki wiaterek.Ogólnie jest jeszcze chłodno.Zgodnie z prognozą czeka nas spore ochłodzenie.Wszystkom spokojnego dnia. :flower1: :flower1: :bye: :coffe: :coffe: :) :)

001-876.jpg

002-698.jpg
Pozdrawiam Józek!!

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 20 Wrz 2023 10:48 #843255

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10251
Łatka wrote:
Fajne urządzenie, podoba mi się idea konserwowania w ten sposób.
Polecam. Jak już się ma, to człowieka kusi, żeby wszystko co ma.pod ręką w ten sposób przerobić na zimę. :wink4:

O poranku 12*C i wszechobecne mgły dodające uroku

20230920_071211.jpg

Teraz przyjemne 22*C i słonecznie.

Miłego dnia :coffe:
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, rozalia, koma, najemnik, Nimfa, Zygowa, del, ewakatarzyna, renmanka, JaKasiula, Grzebuła

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 20 Wrz 2023 13:04 #843258

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
U nas wczoraj prawie cały dzień padał deszcz. Dzisiaj póki co na niebie ani jednej chmurki. 22 stopnie.

DSC047971-2.jpg

:hug: :flower1:
Pozdrawiam Ewa

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 20 Wrz 2023 13:24 #843260

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Słoneczny dzień, lekki wiatr, wczoraj przed południem przeszedł deszcz, niestety niezbyt obfity.

Dziś zacząłem przerabiać dynie, tej drugiej przerobiłem połowę. Pierwsza sztuka to chyba krzyżówka galleuxa z czerwoną karocą, stąd te żebrowania.
IMG_20230920_103252.jpg

IMG_20230920_111042.jpg

A to efekt:
IMG_20230920_125915.jpg
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 20 Wrz 2023 15:08 #843262

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
W czym ta dynia w słoiczkach?

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 21 Wrz 2023 08:20 #843285

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Kolejny dzień ze świecącym od rana słońcem. Temperatura nad ranem dalej nie spada poniżej 10*. Wczoraj dałam radę :garden: nie ma w tym nic dziwnego, ale robiłam to w krótkich spodenkach i w krótkim rękawku, a przecież to już był 20 dzień września :)
Spokojnego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, rozalia, koma, Nimfa, Zygowa, ewakatarzyna, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 21 Wrz 2023 15:19 #843295

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8237
Mam prośbę, może nie na temat pogody ale wydaje mi się że miejsce dobre bo zaglądają tu osoby pielęgnujące swoje ogrody :garden: , chcę kupić nożyce elektryczne do żywopłotu, do przycięcia ponad dwumetrowe tuje około 10m długości i 2,5 metrowy jakiś krzew typowo żywopłotowy długości 15m, trochę zaniedbany więc i grubsze gałęzie do przycięcia. Może ktoś z Was miał podobną sytuację i podpowie model lub chociaż jaka moc nożyc.
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, rozalia, JaNina, ewakatarzyna

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 21 Wrz 2023 21:16 #843312

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29677
Łatka wrote:
Wczoraj dotknęła mnie taka katastrofa:

To moja wielka magnolia pośrednia, ma dwa główne pnie, ten na zdjęciach złamał się w miejscu kolejnego rozdwojenia. Zapewne gnił od dłuższego czasu, bo część rozszczepionego pnia jest poszarzała.
Odcięłam tak, jak byłam w stanie, by zabezpieczyć siebie, psy i rosnące na sąsiedniej rabacie azalie, zdaję sobie sprawę, że niefachowo. Jeszcze kawałek poniżej cięcia to praktycznie drzazgi. Co gorsza, pozostała, naprawdę wielka część jest połączona z głównym pniem w sposób budzący moje obawy.
Teraz pytanie: czy od razu odciąć wszystko? Czy spróbować tylko odciążyć konar, usuwając najbardziej wychylone gałęzie?
Ranę zabezpieczę "sztuczną korą", wiem, że i węgiel drzewny jest pomocny, ale to musi być sensowna płaszczyzna.

Poradzi ktoś coś?

Aniu trzeba odciąć cały ten konar na wysokości najwyższego rozwidlenia. Nie ma szans, to się nie zrośnie i nie zaleje, zbyt duża rana, a woda i mróz dokonają "dzieła". Jak odetniesz, będziesz widzieć czy rozszczepienie idzie jeszcze niżej, oby nie.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 21 Wrz 2023 21:17 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, rozalia, koma, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 22 Wrz 2023 00:31 #843317

• Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2344
Mam około 200 metrów żywopłotów. Mamy nożyce elektryczn do żywopłotu, dwoje. Starsze mają krókie ostrze, bo "tylko"40cm (chyba),te z dłuższym ostrzem "wysiadły", no zużyły się. Więc miesiąc temu kupiliśmy kolejne. Marka RYOBI, moc silnika 800 W, ostrze czyli długość robocza 65 cm, max grubość cięcia 34 mm. I co ważne a przy zakupie o tym się nie myśli, to żeby uchwyt nożyc był obrotowy, czyli żeby można go było przekręcić pod kątem w stosunku do reszty maszyny. Bardzo to ułatwia robotę, przynajmniej mój mąż tak uważa i szukał takiego urządzenia. Zaopatrz się jeszcze w porządny sekator z długimi rączkami oraz pilarkę na wysięgniku.
W czasie łowienia ryb trzeba zachować najwyższą ostrożność - szczególnie gdy się jest rybą.
Małgorzata

A u mnie w ogrodzie
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, rozalia, koma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 22 Wrz 2023 10:35 #843328

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Poranek przywitał temperaturą 17,4*C,choć czuć było takie powietrze jesienne tj.chłód i wilgoć.Nic jednak nie padało.Od rana też było słoneczko.Teraz zaczyna się chmurzyć i być może coś popada.Wszystkim spokojnego weekendu.Aktualna temperatura to 28,8*C. :bye: :bye: :bravo: :bravo: :coffe: :coffe: :) :)

002-699.jpg
dzisiejszy poranek
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, rozalia, bietkae, koma, bastis, Nimfa, JaNina, Zygowa, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 22 Wrz 2023 17:42 #843340

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie podobnie jak u Józefa, ale poranek chlodniejszy-10 stopni.Termometr w ciągu dnia wskazywał 28,ale odczuwalna trochę niższa. Od rana porywy silnego wiatru.Moze doczekam się deszczu bo na niebie z każdej strony nadciągają ciemne chmury.

20230922_172400.jpg

20230922_172338.jpg

20230922_172226.jpg
Maria

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 22 Wrz 2023 21:08 #843346

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
jagodka27 Dynię robię w zalewie z wody, octu, cukru, goździków i cynamonu.

Kolejny bardzo ciepły dzień, wieczorem spadło kilka kropel deszczu, podobno ma padać w nocy, ale ja w to nie wierzę :P .

Zebrałem dziś kolejną krateczkę dojrzałych pomidorów. Sugestia domowników jest taka, że cytrynek to bardzo słodki pomidor, znacie jakieś równie słodkie drobnoowocowe?

No i wczoraj zaczęliśmy wykopki ziemniaków.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 23 Wrz 2023 08:38 #843350

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83501
najemnik wrote:

No i wczoraj zaczęliśmy wykopki ziemniaków.

Czyli standard - zaczęła się astronomiczna jesień, wykopki. ;)

Po pochmurnym i dość ponurym piątku znowu słoneczna sobota, nocny deszcz trochę podlał miejski ogród, przyda się. Na razie 15
stopni, w przyszłym tygodniu jeszcze jakieś (chyba) resztki letniego ciepła - lecz nie ma co się łudzić, to końcówka.

Marysiu, co to za złocista róża? Bardzo efektownie wygląda na zdjęciu.

Alu, dzięki, że się odezwałaś w sprawie mojej biednej magnolii. :hug: Ja też czarno widzę szanse na uratowanie tego pnia, tyle, że na razie nie mam jak go ściąć, za duży kawał na mnie. I tak udało mi się nakłonić moją drugą połowę do odcięcia cieńszego, najbardziej wychylonego kolejnego rozgałęzienia, ciągnącego rozdarcie.

Róże nadal usiłują podtrzymać mnie na duchu, dzisiejszy zapach - Tranquillity.

Dobrej soboty.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 23 Wrz 2023 11:01 #843356

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5258
mymysteryy wrote:
Są suszone w dehydratorze :)

20230916_122004.jpg

Kasiu świetne urządzenie. Ja mam tylko taką zwykłą suszarkę do grzybów...
Jaką temperaturę ustawiasz w Twoim dehydrylatorze i ile czasu suszysz maliny?
Dasz przepis na Twoją granolę? Strasznego smaka mi narobiłaś...

Pogoda. Pod psem. 15 stopni i pada /leje.
Kozy zjadły wiadro ogórków, których już nie dałam rady przerobić. Drób dostanie gorsze pomidory. Lepsze ciągle czekają w kolejce do słoiczków, ale myślę też rozdać sąsiadom, bo winogrona będą nieługo dobre na soki... Ale tak... ja nie pracuję, siedzę w domu... Mam luz i czas na wszystko. Akurat.mymysteryy wrote:
20230919_205153.jpg

Będą używane głównie do granoli. :yummi:
Pozdrawiam Celina
Ostatnio zmieniany: 23 Wrz 2023 11:51 przez Łatka.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.851 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum