TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 17 Maj 2024 08:17 #857834

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
Grzebuła wrote:
Tak, Aniu , masz bystre oko

Grzesiu, "bystre oko" to miałam pół wieku temu, dziewczęciem będąc, teraz zostało mi hm, pewne doświadczenie wynikające z obcowania na co dzień z kilkudziesięcioma powojnikami (a uśmierceniem w ciągu 25 lat pewno dwa razy tylu). Poza tym wiem mniej więcej, co można w ostatnich czasach kupić, w Polsce przynajmniej. ;)

Jeśli spodobały Ci się powojniki, zapraszam do udziału w wątku tematycznym. Jest tam też spis odmian, które prezentowali uczestnicy forum w ciągu ponad 10 lat.

A na temat - bez większych zmian w stosunku do wczoraj. Pięknie, tylko wietrznie. Czwartkowym popołudniem musiałam przejechać spory kawałek niecierpianą przeze mnie trasą Wrocław-Kłodzko i moim nielekkim samochodem nieźle miotały podmuchy, jeszcze sporo silniejsze, niż w mieście. Ale i tu dmucha od rana, to wiatr wysusza ziemię, nie ciepło, nie tak znowu wielkie.
Niemiec obiecuje podobną pogodę przynajmniej do końca maja.
Udanego weekendu!

Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2024 08:19 przez Łatka.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 17 Maj 2024 08:41 #857837

• Szafirek
  • Szafirek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10960
Wczoraj rano wydawało się , że będzie letni, upalny dzień, ale z biegiem dnia wiatr robił się coraz zimniejszy. Szału nie było, a momentami po prostu zimno.
Dziś słonecznie, bezchmurnie, nie wiem, ile na termometrze, bo nie chce mi się podejść do okna :tongue1:

IMG_20240516_104543.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, mymysteryy, Łatka, koma, vegetella, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 17 Maj 2024 08:46 #857838

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
@Aniu przepraszam, jeśli poczułaś się urażona owym sformułowaniem. Nie miałem złych intencji, czasem napiszę coś bez wczesnego zastanowienia. Stąd często edytuje posty :lol: W szkole popełniałem masę błędów językowych w pisemnych pracach, teraz wydaje mi się, że jest lepiej.

Jest słonecznie, wietrznie, o 6 nad ranem 9 stopni ciepła .C

Mam właśnie odczucie stanu podgorączkowego, ostatnio mało sypiałem, słaba regeneracja i dodatkowe te wiatry w dzień.
Liczę, żeby coś grubszego z tego nie wynikło, bo wkrótce sadzenie pomidorów. Wezmę zwiększoną dawkę witaminy c i omegi 3
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2024 08:53 przez Grzebuła.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, Szafirek, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Emilia

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 17 Maj 2024 09:24 #857844

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
E tam, Grzesiu, ja tylko sobie żartuję, trochę smutno żartuję, bo rzeczywiście kiedyś miałam doskonały wzrok, kiedyś. Teraz, całkiem niedawno, przeżyłam tydzień grozy, bo moja kuzynka-okulistka w zawoalowany sposób dała mi zrozumienia, że mogę całkiem stracić wzrok w prawym oku. Na szczęście diagnostyka, na którą mnie skierowała, wskazała na bardziej optymistyczny wariant.
Nie obrażam się o głupstwa, to tak w ogóle. A do uczestnictwa w dyskusji o powojnikach zapraszam serio, wszystkich, którzy je lubią.
To może dedykuję Ci Burma Star - "czarna" gwiazda. Z pszczółką.

I brawo za pracę nad tekstem pisanym, błędy popełnia każdy (ja, zawodowiec, również, jak najbardziej). Nie każdy je chce poprawić.
Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2024 09:27 przez Łatka.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 17 Maj 2024 10:20 #857846

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4170
Uwielbiam powojniki, aż muszę lecieć do swoich i sprawdzić jak się mają.
Dziękuję Aniu za przyznanie, iż dużo ich ubiłaś, dla mnie to w pewnym sensie pocieszenie ;)

A co do pisowni - słyszeliście że wprowadzili ostatnio zmiany? :unsure: np. ludzie i tak nie wiedzieli jak się pisze -by, -bym razem czy osobno a teraz jeszcze pozmieniali, ja już sama nie wiem :think: :jeez:

Pogoda ostatnio piękna, trochę wietrzna ale do wytrzymania, częściowo pomidorki nawet nie w szklarni a na tarasie i dają radę :) w nocy też na tarasie :)
Pozdrawiam
Emilia

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 17 Maj 2024 10:58 #857847

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7074
Na Roztoczu kolejny słoneczny dzień, 21*.
Wieje bardzo silny, zimny wiatr, miota drzewami w lesie i przenosi tumany piasku wysuszonej ziemi.

Wczoraj podlewałam truskawki, pięknie dojrzewają i potrzebują wody, bez podlewania będę zbierać rodzynki :(

Mam pytanie: podpowiedzcie, co najlepiej wytępi mszyce, pojawiają się w bobie, na koprze i kwiatach. Jest sporo wpisów na ten temat, ale na pewno macie wypróbowane sposoby i proszę podzielcie się nimi ze mną :)

Pytam tutaj, bo wiele osób tu zagląda i może ktoś mi pomoże :search:

20240517_103555.jpg

Udanego dnia :garden: :garden1: :garden1:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 17 Maj 2024 11:17 #857850

• Szafirek
  • Szafirek's Avatar
  • Platinum Boarder
Emilia wrote:

A co do pisowni - słyszeliście że wprowadzili ostatnio zmiany? :unsure: np. ludzie i tak nie wiedzieli jak się pisze -by, -bym razem czy osobno a teraz jeszcze pozmieniali, ja już sama nie wiem :think: :jeez:

Tak, będzie dużo zmian, większość ułatwiających pisownię. Na pewno łatwiej będzie tym, co zaczynają naukę. Natomiast reszta musi się nauczyć nowych zasad. Będzie trochę zamieszania. Zmiany mają wejść od stycznia 2026 roku, ale nie bardzo wiadomo, jak pisać do tego czasu :jeez: .
Dla zainteresowanych wrzucę link (jeśli popełniam błąd, to proszę administratorów o wyrzucenie linku , ale nie mnie z forum :hug: ).
rjp.pan.pl/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3...R83M&mibextid=xfxF2i
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Grzebuła, Emilia

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 17 Maj 2024 11:21 #857851

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4170
Lusinda - właśnie sobie oglądam na YT Telewizja Kablowa Koszalin, seria filmików "Ogród na miarę" z dnia 11-05-2024, w którym Paweł (znamy się i przyjaźnimy :) ) opowiada o różnych gnojówkach i naparze z pokrzywy lub wrotyczu właśnie na mszyce.
Pozdrawiam
Emilia
Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2024 11:33 przez Emilia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, koma, Szafirek, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 17 Maj 2024 12:33 #857853

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Poranek zaczął się z temperaturą 14,3*.Również słońce pokazało się od razu.Dalej podwiewa zimny wiatr i znacznie obniża icpło odczuwalne.Aktualnie termometr wkazuje 28,2*.Słoneczko jakby bledsze ale nie jest źle. :garden1: :garden1: :bye: :bye: :coffe: :coffe: ;) ;)

002-767.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2024 12:34 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, koma, vegetella, Szafirek, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Grzebuła, Emilia, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 17 Maj 2024 12:42 #857855

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10251
Noc była ciepła, teraz też fajnie, bo 21 *C. Jedynie bardzo silne porywy wiatru są trochę uciążliwe. Zapowiadane są opady deszczu.

20240517_093507.jpg

Miłego popołudnia :coffe:
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, koma, vegetella, Szafirek, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Grzebuła, Emilia, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 17 Maj 2024 12:45 #857856

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Ewo, jadalne rośliny warto próbować pryskać czymś eko, jeśli masz mszyce na różach czy innych ozdobnych, lepiej od razu wziąć "Substral 2 w 1". Od razu zapobiega wszelkim grzybowym, dla których mszyce są środkiem transportowym.

Wczoraj słuchałam pani profesor z Rady Języka Polskiego, tak naprawdę zmiany dotkną profesjonalistów, np. projektujących oprogramowanie robiące korektę tekstu, pewnie i nauczycieli, zwłaszcza polonistów, dla "szarego człowieka" problemów nie widzę. Reforma wg mojej oceny idzie raczej w kierunku ujednolicenia (pisowni rozłącznej i łącznej oraz użycia wielkich liter).
Na pewno w okresie przejściowym nikt głowy nie urwie, jak ktoś napisze "po staremu".
Nie ma mowy o likwidacji polskich znaków diakrytycznych (ł, ń, itd.) czy historycznie uzasadnionej pisowni, jak to wieść gminna czasem głosiła.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, koma, Szafirek, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Emilia, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 17 Maj 2024 12:45 #857857

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Dzisiaj pogoda całkiem inna niż wczoraj. Jest po prostu zimno, bo nie grzeje słoneczko. Niebo całkowicie zasnute chmurami, a że dalej wieje ten przerażająco zimny wiatr. Mam nadzieję, że pod wieczór spadnie trochę deszczu.
Jest pięknie zielono :)

IMG_7707.jpg

Spokojnego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 17 Maj 2024 13:20 #857859

• Szafirek
  • Szafirek's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu, tak, wszystko się zgadza, ale ja i polonistka, i korektorka więc dla mnie to ważny temat.
A faktycznie poza szkołą i książkami nikt błędów nie wytyka (przynajmniej nie powinien), więc większości ten temat nie zainteresuje.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, mymysteryy, Łatka, koma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 17 Maj 2024 13:52 #857861

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
Na Podlasiu słoneczny dzień, temp.21 stopni,wieje silne wietrzysko.Susza potworna.
W skrzynce z pelargoniami,która stoi na balkonie,pliszka uwiła gniazdko i są już małe.

20240517_121102.jpg
Maria

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 17 Maj 2024 14:41 #857866

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
No to piękna niespodzianka i rodzina się powiększyła :woohoo:

Dziękuję za odpowiedzi na temat mszyc, dużo czytałam i słuchałam.
Miałam nadzieję, że może ktoś ma przetestowany sposób i się nim podzieli ze mną.
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, koma, Szafirek, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 17 Maj 2024 15:05 #857869

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29677
Kasiu, tak noc była ciepła :rotfl1: całe 7 stopni. Rano trochę świeciło słońce, wyniosłam pomidory, potem przyszły chmury. O 11.00 sprawdziłam prognozę, Niemiec pokazał 5-10 litrów na 1 m2 deszczu w ciągu godziny, pomidory i inne do domu. Od 12.00 padało, nie aż tyle jak Niemiec straszył, ale teraz upał jak jasna cholera całe 11 stopni, a Niemiec pokazuje, że jest 15o :crazy: . Teraz tam byłam - po prostu zimno.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2024 15:07 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Łatka, koma, Szafirek, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 17 Maj 2024 20:44 #857896

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Godzina 20.25 jest 14*, ale jak wychodzi się na dwór czuć mroźne macki które pełzają po ciele...

Dalej ziąb, w kominku od godziny wesoło buzuje ogień i w domu jest już przyjemnie.

Wyszłam na dwór, bo mieszkając na samej górce, daleko od zabudowań, mam piękną perspektywę. A w oknie, przy którym piszę na kompie, często rozgrywają się zachwycające spektakle.

Na zdjęciu może tego tak nie widać, ale w rzeczywistości jest bajecznie.

20240517_201344.jpg
Pozdrawiam Ewa

św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Szafirek, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Lilu

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XIX 17 Maj 2024 22:23 #857914

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25494
Eh ten net ;)
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2024 22:39 przez Bobka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Szafirek, Nimfa, ewakatarzyna, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.954 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum