TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 25 Lut 2025 08:20 #872471

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 88287
AniaR wrote:

Łatko - Aniu: jeśli chodzi o godziny wyjazdu z Karkonoszy, żeby ominąć korki, to z przykrością muszę Ci powiedzieć, że najpewniejszym czasem jest niedziela 7-8 rano... :dry:

No tak, jeszcze lepiej o 4-5 rano na przykład. :silly:
Aniu, "przerabiam temat" od nieomal ćwierćwiecza z dużą regularnością przemieszczając się trasą Wrocław-Sosnówka, z wariantami. Na pewno objechałam tą drogą kulę ziemską, przypuszczam, że więcej niż raz. Radykalne zwiększenie ruchu nastąpiło z oddaniem szybkiego połączenia z północną Polską, nie mówię już o Wielkopolanach czy Ślązakach, zawsze przyjeżdżających, teraz co któraś rejestracja to Zachodniopomorskie, a nawet Gdańsk. Cóż, jak wiadomo, gdzie jeden zyskuje, drugi zwykle jakoś traci. Zwłaszcza ktoś stojący jedną nogą w miejskim ogródku, drugą 120 km dalej, na obsadzonym zboczu górskim.
A propos miejskiego ogródka, niebo nad nim na krótką chwilę o świcie zaróżowiło się. Teraz zaś pokryte dość szczelnie chmurami. Tarasowy termometr wprawdzie od świtu wskazywał +3, lecz trawa była pobielona, czyli zimna ziemia nadal się nie ogrzała.
Ale raczej zimie już dziękujemy. Wczoraj widziałam pierwsze pszczoły.

Zdjęcie z wczoraj, dziś się pozamykały, niestety.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, mymysteryy, koma, Szafirek, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Mirek19, Mejra, lusinda, Sonka, AniaR

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 25 Lut 2025 08:39 #872472

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12767
AniaR wrote:

W Jeleniej Górze +3,5*C, brak wiatru, brak słońca, za to dużo chmur: chyba będzie padać...

:bye:

Meldunek z Legnicy -
plusowa noc, aktualnie czujnik balkonowy pokazuje +5,7°C.
Niebo całkowicie zasnute chmurami, słabe powiewy wiatru, w prognozach brak opadów na dzisiaj.

Wszystko wskazuje na to, że niebawem czeka nas zwrot w pogodzie i całkowicie pożegnamy zimę. Pierwsza dekada marca ma przynieść bardzo wysokie temperatury, nierzadko przekraczające 15 st. C. W połączeniu z dużą ilością słońca sprawi to, że poczujemy prawdziwy podmuch wiosny.

Wyraźny spadek temperatury nadejdzie – i to tylko na "chwilę" – na początku wiosny meteorologicznej, czyli na początku marca. Na "chwilę", bo zaraz potem znów nastąpi wzrost temperatury i ma ona szansę zbliżyć się nawet do 20 stopni.
Marzec 2025 ma być znacznie cieplejszy od normy wieloletniej, z prawdopodobieństwem około 70-90 procent.
Wiosna 2025 w Polsce zapowiada się na wyjątkowo suchą, sytuacja pod względem suszy jest najgorsza w ostatnich 10 latach.
Optymizmem poleciało... :happy4:

Udanego dnia !
:flower2: :drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 25 Lut 2025 09:34 #872476

• AniaR
  • AniaR's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1030
Łatka wrote:

No tak, jeszcze lepiej o 4-5 rano na przykład. :silly:

No nie śmiałam proponować tej pogańskiej godziny... :evil:

Mirek19 wrote:
Wiosna 2025 w Polsce zapowiada się na wyjątkowo suchą, sytuacja pod względem suszy jest najgorsza w ostatnich 10 latach.

No i znowu nie zakwitną nasze piękne sudeckie storczyki (obecnie: palczyki) bzowe (Dactylorhiza sambucina)... :placze:
Ostatnio zmieniany: 25 Lut 2025 09:35 przez AniaR.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 25 Lut 2025 11:21 #872482

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Wielka szkoda, ostatnio rzeczywiście ich nie widuję, przypisywałam to głównie dewastacji pobliskich łąk.
Z drugiej strony bywając w maju w mojej ulubionej Umbrii widuję ich mnóstwo, zwłaszcza w niepodkaszanych gajach oliwnych. Zresztą zdjęcia gdzieś tam są, w moim wątku podróżniczym. A zimy są tam na pewno bezśnieżne, zaś deszcze mają zwykle charakter ulewny. No i sporo cieplej. B) Myślałam, że taki cieplejszy klimat im sprzyja.

Na temat: jakby jaśniej, słońce walczy, termometr na pompie mówi, że +10.
Ostatnio zmieniany: 25 Lut 2025 11:22 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, mymysteryy, koma, Szafirek, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Mejra, lusinda, Klarkia25, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 25 Lut 2025 12:27 #872485

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1572
AniaR wrote:
No i znowu nie zakwitną nasze piękne sudeckie storczyki (obecnie: palczyki) bzowe (Dactylorhiza sambucina)... :placze:
Aż musiałam sprawdzić.. i znam go, u nas na łąkach i koło bagien bardzo często go można spotkać :) Ups..Wasz stoplamek nie ma plamek, nasz ma, to inny ;)
A w temacie - ciepło, wysiane sałaty stoją na zewnętrznym parapecie
Pozdrawiam, Milena
Ostatnio zmieniany: 25 Lut 2025 12:49 przez Klarkia25.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, mymysteryy, Łatka, koma, Szafirek, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Mejra, lusinda, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 25 Lut 2025 14:12 #872487

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13590
Trzeci mglisty poranek. Aktualnie niewiel chmurek. Minimalny wiatr. 10 stopni powyżej zera.

Cars_driving_on_the_road_in_the_city_in_the_fog_in_the_early_morning.jpg

Park_in_the_morning_on_a_foggy_February_day_view_of_the_bicycle_path_among_the_trees.jpg

:flower1:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, mymysteryy, Łatka, koma, Szafirek, Nimfa, JaNina, Mirek19, Mejra, lusinda, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 25 Lut 2025 21:08 #872517

• Szafirek
  • Szafirek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11234
Witajcie!
Dawno mnie nie było. Pozdrawiam starych znajomych :hug: , widzę też nowe osoby :bye: .
U mnie dziś wiosennie. Rano co prawda przymrozek, ale potem bardzo przyjemnie. Słoneczko co jakiś czas też wyglądało.
W ogródku roślinki powoli wyłażą. Trochę jestem zdziwiona, w tym roku wyjątkowo ich mało. Mam nadzieję, że cebulki nie zostały zeżarte :mad2:

IMG_20250225_142326.jpg

Najpierw tutaj zajrzałam, a teraz idę dalej buszować, bo podejrzewam, że u Ani to już kwitnienia krokusów w pełni (nawet w Tatrach już pojedyncze krokusiki kwitną)
Miłego wieczoru!

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 25 Lut 2025 21:27 #872522

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 56807
Widziałam dzisiaj w TV reklamę środka na alergię. Jak zaczynają się te reklamy to znaczy, że wiosna tuż tuż. :lol:
Rano był przymrozek, później pełnia słońca, później całkowite zachmurzenie i na koniec znowu się trochę przejaśniło. Było ciepło, więc zapachy z kominów się nie rozchodziły. Powycinałam trochę krzaków. Mam przygotowany niezły stosik do rozdrobnienia.
Znalazłam dzisiaj wschodzący szczypiorek :)

20250225_135803.jpg

Spokojnej nocy.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 26 Lut 2025 07:57 #872533

• AniaR
  • AniaR's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1030
Witam serdecznie z mokrej Jeleniej Góry: +3,5*C, wiatru brak, deszcz przestał padać: może jednak wychynie trochę optymizmu spod chmur? Kosom wilgoć nie straszna: drą się na całego. :lol:

Łatka wrote:
Wielka szkoda, ostatnio rzeczywiście ich nie widuję, przypisywałam to głównie dewastacji pobliskich łąk.
Z drugiej strony bywając w maju w mojej ulubionej Umbrii widuję ich mnóstwo, zwłaszcza w niepodkaszanych gajach oliwnych. Zresztą zdjęcia gdzieś tam są, w moim wątku podróżniczym. A zimy są tam na pewno bezśnieżne, zaś deszcze mają zwykle charakter ulewny. No i sporo cieplej. B) Myślałam, że taki cieplejszy klimat im sprzyja.

Myślę, że kilka czynników nakłada się na siebie: niewątpliwie brak wypasu/koszenia łąk, podsiewanie łąk i pastwisk innymi roślinami, niszczenie łąk kserotermicznych przez np. zalesianie, wieloletnia susza zmusza storczyki do zmiany stanowisk, na np. północne stoki. A, no i zapomniałam o czynniku ludzkim: np. na takim All-coś-tam-coś-tam - częste są oferty sprzedaży polskich storczyków z tzw. upraw własnych (???). Dlatego też "storczykowi ludzie" trzymają w tajemnicy stanowiska tych kwiatów, żeby żadna nędza nie poszła z łopatką i nie wykopała...

Klarkia25 wrote:
Aż musiałam sprawdzić.. i znam go, u nas na łąkach i koło bagien bardzo często go można spotkać :) Ups..Wasz stoplamek nie ma plamek, nasz ma, to inny ;)

Zapewne masz na myśli palczyka szerokolistnego Dactylorhiza majalis Kwitnie troszkę później niż majowy, ale zwykle kwiatostany ma znacznie większe, a ich kolor rwie oko. Piękne są!

Pozdrawiam serdecznie :bye: :bye: :bye:
Ostatnio zmieniany: 26 Lut 2025 08:00 przez AniaR.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 26 Lut 2025 08:28 #872534

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11672
Noc z temperaturą około zera, teraz 3 na plusie i mocno zaciągnięte niebo z odorobiną mgły. Na słońce dziś nie liczę, ale jeśli będzie cieplej, to może coś się da w ogrodzie porobić.
A odnośnie Storczykowatych, to u mnie w pobliskim lesie rośnie sporo kruszczyków rdzawoczerwonych. :)

20200713_173740.jpg

Miłego dnia :coffe:
Pozdrawiam,
Kasia

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 26 Lut 2025 09:35 #872539

• Szafirek
  • Szafirek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11234
Pochmurno, temperatura 2 stopnie. Sennie i leniwie. A co tam! mam ferie, mogę sobie dziś poleniuchować :happy3:
Miłego dnia!

IMG_20250218_182602.jpg

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 26 Lut 2025 09:39 #872540

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 56807
U mnie cieplej, bo nad ranem było +4 na termometrze. Niebo zaciągnięte, ale słońce próbuje się przebić. Jeszcze trochę poczekam i pójdę się zakolegować z rozdrabniaczem ;)
Spokojnego dnia.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 26 Lut 2025 10:04 #872544

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12720
U mnie też sporo cieplej i jakby wiosennie. Na spacery z psem mnie "ciągnie" wcześniej, to i więcej czasu wolnego sę zrobiło i zaczęłam już działać w ogrodzie. Ale jak to ja, zaczynam od metamorfozy grządek ozdobnych.
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 26 Lut 2025 10:29 #872547

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21048
Noc na lekkim minusie,teraz delikatnie na plusie.
Słonecznie,ale słońce jakby za mgłą.
A na porannym spacerze po ogrodzie odkryłam :dance:
IMG_20250226_085000722-2.jpg

Udanej środy :bye:
Ostatnio zmieniany: 26 Lut 2025 10:30 przez JaKasiula.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 26 Lut 2025 11:12 #872548

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10462
Czuć oddech wiosny.
Słońce od rana ładuje energią moje przedszkole przy oknie. Noc na maleńkim plusie, zawiewa dość mocny wiatr, obecnie +3*.

Patrzę na zdjęcia Waszych kwiatów w ogrodach i trochę mi żal, bo u mnie wygląda to tak, jakby wielka stopa rozdeptała wszystko co siedzi w ziemi. Jest brzydko.

Wczoraj większość dnia bawiłam z rozsadzaniem koleusków i sianiem cebuli. Dobrze, że nasiona cebul są większe... :tongue2: :devil1:
Dziś prace ogrodowe: przycinanie, porządkowanie i planowanie. :wink4: :crazy:

Jest super na dworze, pogoda świetna. Co chwilę wpadam do domu i zdejmuję kolejną bluzę, został krótki rękaw i kamizelka. :P

20250226_110437.jpg

20250222_140649.jpg

Dużo słońca. :coffe: :bye: :drink1:
Pozdrawiam Ewa

Nowy rok, kolejne wyzwania, spełnianie najróżniejszych marzeń!!!
Ostatnio zmieniany: 26 Lut 2025 13:06 przez lusinda.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 26 Lut 2025 12:09 #872549

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 45638
O godz.6 30 termometr wskazywał 5,8* i 4,9*na plusie.Trochę pomżyło ale nie udało się nic nałapać deszczówki.Od godziny wwyszło słoneczko a termometr podskoczył do 16,4*w cieniu i w słońcu do 18,8*C.Pogoda spokojna nie ma wiatru.Na niebie sporo obłoków które momentami chowają słońce.Jest ciepło choć sporo wilgoci.W ogródku na razie nie można nic robić.Natępne nasionka pomidorów i papryki kiełkują więc praca w domu. :coffe: :coffe: :bye: :bye: :) :)

IMG_20250226_115943.jpg

IMG_20250226_120051.jpg
Pozdrawiam Józek!!

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 26 Lut 2025 16:07 #872551

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33428
O świcie 5 na minusie.
Dzień piękny,słoneczny z temp.11 stopni na plusie.W kilku miejscach na działce leży jeszcze trochę śniegu.

20250226_155146.jpg

Ostatnie dzisiaj promyki zachodzącego słońca.

20250226_154857.jpg
Maria

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 26 Lut 2025 16:31 #872552

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Słońca to zazdroszczę, u mnie nie pojawia się od przedwczoraj.
W nocy dodatnia temperatura, kopiąc dołek pod piwonię nie natknęłam się już na kryształki lodu w ziemi. Teraz +10, można chodzić bez czapki B) . Ale buro. Dobrze, że choć pojawiają się takie rozweselacze:

Spokojnego popołudnia!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, mymysteryy, Szafirek, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mejra, lusinda, AniaR

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.859 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum