TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 26 Mar 2025 07:59 #874125

• Szafirek
  • Szafirek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11223
Na termometrze 3 stopnie. Słońce jest, ale takie przymglone. Bezwietrznie

IMG_20250321_133942.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, koma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Mirek19, Bobka, JaKasiula, Mejra, lusinda, AniaR

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 26 Mar 2025 08:12 #874126

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12492
:bye:

Stosunkowo ciepła noc z minimalną temperaturą na poziomie +9,2°C.
O poranku niebo całkowicie zachmurzone, słońce próbuje przebić się przez chmury, słaby wiatr, fachowcy zapowiadają opady deszczu na dzisiaj.

Mimo, że mamy już początek wiosny, gdy zwykle powinno się robić coraz cieplej, koniec marca i początek kwietnia przyniosą zupełnie inny typ pogody. Temperatura zacznie spadać i pojawi się okres, gdy nawet w pełni dnia w większości kraju zobaczymy mniej niż 10 st. C, a nocami chwyci lekki mróz. Do tego pojawią się częstsze opady. O wkroczenie do Polski trwałej, ciepłej wiosny na razie będzie trudno mówić :(

20250326_kw.jpg

Udanego dnia !
:flower2: :drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, koma, Szafirek, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Mejra, lusinda, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 26 Mar 2025 08:14 #874127

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 86927
We Wrocławiu też mglisto i pochmurno, niestety, wczorajsze słoneczne szaleństwa powtórzą się może dopiero pojutrze. Natomiast noc relatywnie ciepła, obyło się bez okrywania, po 6.30 było już 7 stopni. I tak stoi. :(

To coś żółtego choć z rabatki, Sugar Dipped, słodki?

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 26 Mar 2025 08:44 #874128

• AniaR
  • AniaR's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 621
Dzień dobry z Jeleniej Góry :) Wczoraj niestety słońce szybko się zmęczyło i o poszło do innych miejscowości, jak czytam. Tu pozostały jeno chmury i mżawka: czyżby jednak to zaklinanie na życzenie Łatki coś dało?
Dzisiaj na termometrze +5,5*C, lekkie podmuchy wiatru i morze szarości na niebie: baaardzo wyrównane i jednostajne, ale nie najgrubsze, sądząc po kolorze... ;)
Nimfa: kiedyś próbowałam z ananasem, ale wg innego przepisu: trzeba było odciąć piętkę z czupryną na jakieś 2 cm grubości od czuprynki, całość lekko podsuszyć (nie pamiętam ile to suszenie trwało: 1-3 dni, chyba nie dłużej :think: ... pamiętam, że ta piętka to taka podsuszona była a na krawędziach podwijała się, ale pod tą podsuszoną warstwą pod czuprynką wciąż żywa i mięsista, jak połówka jabłka po dwóch dniach po rozkrojeniu). Dalej, to piętkę zakopać do wilgotnego piasku, założyć klosz/worek i czekać. Nie pamiętam, czy był to piasek czy jednak zwykła ziemia, ale faktycznie poszedł. Nie pamiętam, co dalej się z nim stało, bo został u rodziców: czy zakwitł i umarł śmiercią naturalną, czy się znudził i poszedł w ludzi...
Łatka: Aniu, czuję ten słodki zapach jak tylko na niego spojrzę. Uwielbiam żonkile i narcyzy, niestety u mnie zupełnie się nie udają: chyba zbyt uboga i kwaśna ziemia... :(
Pozdrawiam serdecznie :bye: :bye: :bye:
Ostatnio zmieniany: 26 Mar 2025 08:47 przez AniaR.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mirek19, Bobka, JaKasiula, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 26 Mar 2025 09:57 #874134

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Trochę ad vocem, trochę nie na temat pogody: Aniu, może próbujesz z niewłaściwymi odmianami? Mnie na wsi też nie szło, aż się byłam zawzięłam. Przecież na pewno spotykasz czasem kwitnące żółte narcyzy (bo uparcie powtarzam, że żonkile to też narcyzy, podgrupa jonquilla) przy rozwalonych przedwojennych siedliskach? Na łąkach wprost? Tam ziemia też kwaśna i uboga.

Zresztą odkwasić łatwiej, niż zakwasić, a dać cebulkom "papu" też nie tak trudno.
Ostatnio zmieniany: 26 Mar 2025 09:58 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, koma, Szafirek, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, Mejra, lusinda, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 26 Mar 2025 10:03 #874135

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 45204
Poranek przywitał temperaturą w zakresie 6,2 do 10,8C na plusie.Podwiewa zimny wiaterek i to on znacznie obniża temperature odczuwalną,bo pomimo ponad 10+ jest zimno.Rano było sporo mgły a słoneczko wyjrzało jakąś godzinę temu.Ale nie grzeje przez cały czas,bo często jest zasłaniane przez przesuwające sie po niebie chmury.Teraz akurat zaszło całkowicie a termometr wskazuje +16,3*C. :coffe: :coffe: :bravo: :bravo: :bye: :bye: :)

IMG20250325080119.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 26 Mar 2025 10:05 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, koma, Szafirek, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Mejra, Grzebuła, lusinda, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 26 Mar 2025 11:33 #874136

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 55944
A u mnie ładny słoneczny dzień. Niebo co prawda lekko zamglone, ale nie ma co narzekać. Wysiewam sobie dzisiaj cebulę. Teraz jednak przerwa na koktajl. Na tarasie ma się rozumieć :)

IMG_0291.jpeg

Spokojnego dnia.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 26 Mar 2025 14:41 #874140

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 26833
W sumie to za wcześnie na podsumowanie dnia :woohoo: ,
ale jest od rana słonecznie ,bez wiatru.
Ugrzęzłam w porządkach domowych ,pikowaniu
pomidorków i papryki sobie i koleżankom
dwóm :woohoo: .
No cóż znalazł się argument na ich korzyść :devil1:
A już miałam tego tej wiosny nie zrobić :P
Powrót wczoraj znów od medyków :jeez:
Ale super ,mąż usłyszał dobrą wieść od chirurga . :)
Nie potrzeba zabiegu .
W drodze powrotnej z Lublina .
DSC04197.jpg

DSC04198.jpg

Zdjęcia z bardzo uczęszczanej trasy brr .
Musiałam mieć baczenie na EM by Go ciężarówki
,które jadą do Ukrainy nie zmiotły. :ohmy:
Ciężki to był dzień ,jak wszystkie prawie
od stycznia tego roku , ok 15
wizyt w gabinetach różnych ,lekarskich .
Teraz trochę oddechu do maja :jeez:
Dobrego popołudnia wszystkim życzę.
Edit
Od południa może nawet wcześniej ogromny szum samolotów gdzieś
dla oka niewidocznych
i wcale nie ustaje .
A wczoraj przeleciały 2 naszym zdaniem F16 dość nisko jak
jechaliśmy do Lublina .To był lot jak "błyskawica ."
Niespokojne czasy :(
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na rok 2025
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 26 Mar 2025 15:51 przez Bobka.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 26 Mar 2025 23:19 #874179

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9351
Niby słoneczny dzień, ale słońce takie zamglone, chłodniej jak wczoraj. W południe 14*, a od strony słonecznej słabiutko - tylko 20* - no słoneczko zamglone. ;)

Dziś dzień dalszego ratowania papryk, wszystkie wylądowały w tunelu i miały dzień SPA. :drink1:

Teraz jest 7*, mam nadzieję, że noc będzie bez przymrozku.

20250317_173413.jpg

Dobrej nocy. :sleep:
Pozdrawiam Ewa

Nowy rok, kolejne wyzwania, spełnianie najróżniejszych marzeń!!!
Ostatnio zmieniany: 26 Mar 2025 23:20 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mirek19, Bobka, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 27 Mar 2025 07:22 #874186

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12492

Raport z Legnicy -
Wczoraj w ciągu dnia lekko pokropiło
Noc z minimalną temperaturą +8,1°C.
O poranku niebo częściowo zachmurzone, słońce walczy z chmurami, rześkie powietrze, lekki wiaterek, target na dzisiaj +14°C.

Ciepłe poranki, lokalne opady deszczu i mgły, a wieczory chłodne — tak wygląda prognoza na nadchodzące dni w Polsce.
Wyż Manuela znad Atlantyku rozgości się nad krajem, przynosząc słoneczne chwile, ale też różnorodne warunki pogodowe. Synoptycy IMGW ostrzegają, że nocami temperatury mogą spaść nawet poniżej zera.

20250327_kw.jpg

Udanego dnia !
:flower2: :drink1:
Załączniki:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Ostatnio zmieniany: 27 Mar 2025 07:25 przez Mirek19.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, koma, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, lusinda, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 27 Mar 2025 07:32 #874188

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 55944
U mnie 6* na plusie. Nie jest tak ładnie jak wczoraj, ale słoneczko przebija się przez zamglone niebo. Dzisiaj dzień wyjazdowy, więc za dużo nie zrobię, ale może coś się uda zrobić.
IMG_0301.jpeg

Spokojnego dnia.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 27 Mar 2025 07:49 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, ewakatarzyna, Mirek19, Bobka, lusinda, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 27 Mar 2025 07:51 #874190

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
O, na Górnym zakwitły morele! :dance:
Nie mam żadnej w zasięgu wzroku, lecz wczoraj zrobiłam takie zdjęcie na ulicy:

Te dzikie śliwy kwitną wszędzie, często przesłaniając brzydotę mniej zadbanych miejsc. A patrząc z okna kuchni widzę u sąsiadów, że i szlachetne śliwy wystartowały.
Co do pogody, słońce wzeszło obiecująco, cóż z tego, skoro mniej więcej po siódmej skryło się za chmurami.
Noc z zdecydowanie dodatnią temperaturą, teraz +9 i bodaj nie ma szans na o wiele więcej. :( :( :(
Zamiast słońca - Love Day.

Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, koma, olegowa, JaNina, ewakatarzyna, Mirek19, Bobka, lusinda, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 27 Mar 2025 08:30 #874195

• AniaR
  • AniaR's Avatar
  • Senior Boarder
W jeleniogórskim nawet nie ma co marzyć o kwitnących tarninach! Jesteśmy na etapie żółtych, wypasionych kocurów na wierzbach... ALE - na szczęście - skowronki nie są tego świadome: wczoraj słyszałam jednego na własne uszy :dance: Słyszałam też szpaka udającego wilgę: dziwnie było tak patrzeć na szpaka gwiżdżącego pojedynczą sekwencję treli wilgi...

Dzisiejszy raport, to jakby przekleić z Legnicy: w nocy deszcz, ranek szary, a teraz wyszło słońce i odsłoniło się niebo. Nie wiem na jak długo. Termometr wskazuje +7,5*C a w słońcu 15*C. Lekki powiew wiatru.

Łatka wrote:
bo uparcie powtarzam, że żonkile to też narcyzy, podgrupa jonquilla
Moja wina! :) Podobnie z resztą ma się rzecz z rododendronami, różanecznikami i azaliami: każda azalia to rododendron, ale nie każdy rododendron to azalia. Może jednak powinnam użyć łacińskiej, nie spolszczonej nazwy: Rhododendron

Bobka wrote:
Niespokojne czasy :(
czasem nadzieja to wszystko, co mamy.

Ostatnio zmieniany: 27 Mar 2025 08:31 przez AniaR.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, olegowa, JaNina, ewakatarzyna, Mirek19, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 27 Mar 2025 14:02 #874235

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32858
Dzień pochmurny z krótkotrwałymi opadami.
Temperatura 10 stopni.

20250326_070411.jpg

Spokojnego dnia.
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Mikar, Łatka, JaNina, ewakatarzyna, Mirek19, Bobka, lusinda, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 27 Mar 2025 14:11 #874236

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Poranek prawie ciepły.O godz.5 30 termometr wskazywał +10,1*C.Bliżej Wrocławia pokazywało się dziwne słoneczko pokręcone w połowie zakryte i kolor czerwono-pomarańczowy.Później momentami wychdziło słoneczko pełne, aby po niedługim czasie schowac się.Zreszta tak jest do chwili obecnej.Podwiewa słaby wiaterek.Jest taki wczesnowiosenny czwartek.Na niebie sporo siwych pourywanych chmurek.Aktualnie jest +16,2*.Aha wczoraj wieczorem trochę mżyło.Rano było bez deszczu. :bravo: :bravo: :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)

IMG20250325122206.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 27 Mar 2025 14:14 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna, Mirek19, Bobka, lusinda, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 28 Mar 2025 07:15 #874281

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Dzień dobry z słonecznego, na razie zimnego Wrocławia!
Dobrze, że nie do końca uwierzyłam w "minimalnie +3" zapowiadane przez Niemca i otuliłam cytrynę na tarasie. No lekko przymroziło, przed szóstą na tarasowym termometrze -0,5, przy ziemi pewnie gorzej, trawa posrebrzona.
Oczywiście dzięki słońcu szybko się to zmienia.
Fajnego piątku!

Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna, Mirek19, Bobka, lusinda, AniaR

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 28 Mar 2025 07:52 #874284

• AniaR
  • AniaR's Avatar
  • Senior Boarder
Dzień dobry z Jeleniej Góry :wink2: Wczoraj ostatecznie słońce towarzyszyło nam do wieczora, mrugając spomiędzy chmur większych i mniejszych. W nocy przymroziło -1,5*C, a teraz błękit zapowiada kolejny słoneczny dzień :) A na mnie czeka ciąg dalszy walki z jeżynami... :jeez:

W ogrodzie - wrzośce w pełni kwitnienia...
20250327_155903.jpg

Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, JaNina, ewakatarzyna, Mirek19, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXI 28 Mar 2025 08:20 #874285

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Dane z godz.6 00-termometry wskazywały temperatuę w zakresie od 0* do +5,2*C.Na trawnikach i dachach pojazdów widać lekki szronik.Słoneczko świeci od rana i aktualnie jest już nawet od +8* do+17*.Na niebie sa niewielkie obłoczki,które nie zasłaniaja słońca.Podwiewa delikatny wiaterek.Zapowiada się ładny piątek.Wszystkim życzę miłego weekendu. :bye: :bye: :bravo: :bravo: :coffe: :coffe: :) :)

IMG20250326104635.jpg
własna"hodowla"tylko jeszcze nie wiem co to za grzybki. :rotfl1:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, JaNina, ewakatarzyna, Mirek19, Bobka, lusinda, AniaR

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.464 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum