TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 19 Lip 2026 11:06 #896052

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 51020
Nocka zakończyła się z temperaturą 17,8*C,Poranek pokazał ze słoneczkiem,które licho świeciło do godz.10 z małymi przerwami.Teraz co chwilę spadają duże krople deszczu też z przerwami.Niebo zachmurzyło się całkowicie.Termometr teraz wskazuje 21,2*C.Przestało też wiać.Może to tzw.cisza przed burrza?Zobaczymy co bedzie dalej. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :bravo: :bravo:
IMG_20260719_092758341_HDR2.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 19 Lip 2026 11:10 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, koma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, Mejra, Sonka, Rumianek

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 19 Lip 2026 11:51 #896056

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 98255
We Wrocławiu zaczęło kapać pół godziny temu, krople duże, co z tego, gdy rzadziutkie. Nawet nie zmoczyło dokładnie desek tarasu, nie mówiąc o części osłoniętej zwisającym milinem.

Mroczno i znacznie chłodniej, przed tym "deszczem" termometr pokazywał 20 stopni. Sweter? :bad-idea:

Udanej wakacyjnej niedzieli.

Edit: chyba obraziłam jakiegoś świętego odpowiedzialnego za dostawę deszczu, bo chwilę po wysłaniu wpisu zaczęło lać rzęsiście ;) . W miejscu pokazanym na obrazku jest niewielkie obniżenie (każdy tam stawia stopę wchodząc po schodach) i utworzyła się kałuża, a teraz na niej bąble.
To słonko prywatne tarasowe dokładam, Hibiscus rosa chinensis New Apollo - bóg Słońca było nie było :flower1:

Ostatnio zmieniany: 19 Lip 2026 15:05 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, koma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, Mejra, Sonka, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 19 Lip 2026 14:10 #896070

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14416
Wczoraj nad Kielcami przetoczyły się dwie krótkotrwałe burze.

Aktualnie termometr w cieniu wskazuje 26 stopnie. Na niebie gromadzi się coraz więcej chmur. Duchota. W prognozach burze.

DwarfbeebalmpinkflowersPardomMyRoseingarden.jpg

:flower1:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, Bobka, Mejra, jack90, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 19 Lip 2026 16:30 #896074

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 37625
Był szkwał, były gradziny, niektóre wielkości śliwki węgierki i tak "pozamiatało" lilie. Wcześniej słońce prażyło jak wściekłe. Trzeci dzień z rzędu lilii nie wnosiłam do domu, ile można, nie mam na to siły, a dziś było najgorzej
IMG_20260719_162054884.jpg

Popieprzona ta pogoda, mam jej po kokardy. Na ogrodzie jeszcze nie byłam, kto oberwał tym gradem i jakie są zniszczenia, szczęśliwie nie trwało to długo, teraz pada, ale deszczu też już u mnie dosyć, stale wszystko mokre i rozmiękła ziemia. Kolejny weekend nic zrobić w ogrodzie nie można.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 19 Lip 2026 16:35 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, koma, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, Mejra, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 19 Lip 2026 17:07 #896075

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30642
Dzień dobry popołudniowo.
Piękny dzień ,słoneczno-deszczowy.
Polało po południu rzęsiście.
Deszcz bardzo potrzebny .
Dwie gatunkowo paniusie w jednej donicy.
Można?można ,pomimo różnic .
Dobrej niedzieli życzę.

20260719_125836.jpg

20260719_125912.jpg

20260719_125930.jpg
Prawdziwy przyjaciel okazuje miłość przez cały czas i jest bratem, na którym można polegać w chwilach udręki.
2026 rok .

Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, koma, JaNina, ewakatarzyna, Mejra, Sonka, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 19 Lip 2026 19:59 #896086

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
A u mnie wróciło słoneczko i wzrosła temperatura do 19,8.Wcześniej było tylko 17,1*.W sumie przez cały dzień kilkakrotnie ciapało ale nawet miernik wskazuje nie ilość liczbowa a tylko w :bravo: :bravo: :bye: :bye: :drink1: ilgoć.
IMG_20260719_193049718_HDR.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): leszek0921, koma, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, Mejra, Sonka, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 20 Lip 2026 06:09 #896106

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 63396
U mnie przez ostatnie dni było spokojnie. Owszem, przechodziły niewielkie burze i mocniejsze ulewy, ale z tego co czytałam o ekscesach pogodowych, to nie narzekam.
Dzisiejszy poranek zdecydowanie chłodniejszy, bo tylko 12*. Niebo jak na razie jest bezchmurne. W prognozie znowu opady :jeez:
Spokojnego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, Mejra, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 20 Lip 2026 07:33 #896113

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
We Wrocławiu też mocno chłodno jak dla mnie, przed siódmą ledwie 14 stopni. Z prognozy poznikały wszelkie temperatury powyżej 25, gdzie to zapowiadane gorące lato, no gdzie?

Godzinę temu zrobiłam zdjęcie błękitnego nieba, chyba to już historia, nadciągnęły chmurzyska.
Zwrócę tylko uwagę, że dominującą na obrazku rośliną jest papryka Bishop's Crown, która rośnie w doniczce współdzielonej z drzewkiem mandarynkowym (i cebulami hippeastrum) już trzeci sezon. W tym roku kwitnie dopiero, bo bardzo mocno została przycięta. Ma "pień" grubszy niż mandarynka.
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, Mejra, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 20 Lip 2026 08:56 #896117

• Rumianek
  • Rumianek's Avatar
  • Gold Boarder
  • działkowiczka z Warszawy
  • Otrzymane dziękuję: 1076
W Warszawie weekend zróznicowany - w sobotę lało prawie cały dzień, w zasadzie jeśli chodzi o ogrodowanie to dzień całkowicie stracony. Za to niedziela nadspodziewanie piękna i słoneczna, to był chyba trzeci raz tego lata, kiedy mozna było rozciagnąć sie na leżaczku i nawet troche opalić. Po 18.00 lunęło i popadało kilka godzin. To dobrze w sumie, bo działka podlana. szkoda tylko, ze dzis rano było 14 stopni :(

alldziaka.jpg

alldziaka2.jpg
Kamila
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 20 Lip 2026 13:11 #896119

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6656
Po wczorajszej nawałce pozostaje tylko posprzątać.
Moja szara reneta już teraz tylko dla kózek i do kominka.

IMG_20260719_191908_1.jpg
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, koma, JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, Mejra, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 20 Lip 2026 13:25 #896121

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
O rany, ale szkoda, Celinko! Akurat renety bardzo lubię i sporo kupuję jesienią i zimą, ale rozumiem, że swoje to co innego.
To może jeszcze napiszę, że choć na moim kawałku w Karkonoszach nic się nie stało, musieliśmy wrócić w sobotę wieczorem, gdyż ulewy przechodzące nad Kotliną Jeleniogórską zalały ujęcie wody i nie nadaje się w mojej wsi do użytku, nawet do mycia podobno (czego się dowiedzieliśmy lekko poniewczasie). Wracaliśmy bocznymi drogami i co chwila drzewa połamane jak zapałki, ledwo odciągnięte przez strażaków z nawierzchni. Niefajnie.
A we Wrocławiu na zmianę pochmurno i dość mocne słońce. Może ktoś z okolic Warszawy napisze, jaka pogoda, wieczorem przylatują moi z Finlandii i oby żadna nawałnica nie przeszkodziła w lądowaniu na Okęciu.
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, JaNina, ewakatarzyna, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 20 Lip 2026 13:56 #896122

• Rumianek
  • Rumianek's Avatar
  • Gold Boarder
  • działkowiczka z Warszawy
  • Otrzymane dziękuję: 1076
Łatko, na razie w Warszawie pogoda całkiem przyjemna, trochę chmurek, trochę słonka, na wczesny wieczór niewielkie prawdopodobieństwo deszczu, ale myślę, że nic z tego nie będzie.
Kamila
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, MARRY, JaNina, ewakatarzyna, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 20 Lip 2026 14:32 #896123

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
O godz.6 00 termometr wskazywał tylko 12,7*C.POdwiewał i nadal wieje mocniej zimny wiatr.Od również wzeszło słoneczko ale w tej chwili schowało się za siwe chmury,które coraz szerszym kręgiem zajmują niebo.Aktualnie niebo jest całkowicie zachmurzone..W osłoniętym cieniu termometr pokazuje 20,9*C ,a na osłoniętym balkonie jest 24,2*.Jeszcze dziś nie padał deszcz ale coraz bardziej zanosi się na opady.Spokojnego dnia i unirmowania pogody zyczę wszystkim. :bravo: :bravo: :bye: :bye: :coffe: :coffe:
IMG_20260720_083835708_HDR2-2.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, koma, MARRY, JaNina, ewakatarzyna, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 21 Lip 2026 10:01 #896138

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
We Wrocławiu chyba nastał schyłek października. :(
Mroczno, wieje, co przy temperaturze obiektywnej ledwie 16 stopni daje fatalne odczucie ziąbu.
Jedyna korzyść, że lilie i róże nie przekwitają tak szybko.

Ta botaniczna lilia złocista dała geny bardzo wielu orientalnym hybrydom - i jest chyba od wielu piękniejsza, prawda?
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, koma, MARRY, JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 21 Lip 2026 10:20 #896141

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10994
Lilia śliczna :)
A pogoda niekoniecznie. Pochmurno i co chwilę popaduje. Ja wiem ze deszcz jest potrzebny, ale słoneczko też jest mile widziane. Trochę martwię się o pomidory bo jak na razie w tym roku to są śliczne, wszystkie liście zdrowe i zieloniutkie od góry do dołu. Zawiązują też przyzwoicie. Jeszcze żadnym środkiem ich nie wspomagałem, ale obawiam się że przy tej wilgotności może się coś przyplątać.
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Łatka, koma, MARRY, JaNina, ewakatarzyna, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 22 Lip 2026 08:27 #896161

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Poranek zaczął się z temperaturą 12.8*C.Wzesło tez słoneczko i ciepełko wzrosło na tę chwilę do 32,5 w słońcu i 19* w cieniu.Podwiewa b.delikatny i ciepły wiaterek.Zobazymy co dalej.Warzywa i kwiaty podlane.Dziś ponowny oprysk ogórków DSMO albo jodyną.Miłego dnia i dobrej pogody. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :bravo: :bravo:
IMG_20260721_160449746_HDR3.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, koma, MARRY, JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 23 Lip 2026 07:27 #896172

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 38106
Rano 13 stopni.Nie pamiętam,kiedy był dzień bez deszczu.Pada cały czas z krótkimi przerwami w ciągu dnia i nocy.Czesto opadom towarzyszą silne porywy wiatru.

Spokojnego, dobrego dnia.

20260716_082244.jpg

20260722_063852.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, MARRY, JaNina, ewakatarzyna, Mejra, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 23 Lip 2026 10:31 #896175

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11531
W Jaworzu od wczesnego rana niebo straszy deszczem i w telefonie widzę że ma padać od godziny, ale szczęśliwie deszcz zwleka, ołowiane chmury nie przykrywają szczelnie nieba więc czasem wyjrzy słonko. I mam takie cudne lato :lol:
W tym przerwach mogę jednak coś zrobić w ogrodzie, bo chwasty bardzo się pchają do życia.

Maciuś poluje pod karmnikiem za to wylegiwanie się na trawniku jest specjalnością Lisi.

MARRY
Ostatnio zmieniany: 23 Lip 2026 10:32 przez MARRY.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Mejra, Rumianek

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.891 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum