TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 23 Lip 2026 15:36 #896177

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 37625
renmanka wrote:
Po wczorajszej nawałce pozostaje tylko posprzątać.
Moja szara reneta już teraz tylko dla kózek i do kominka.

IMG_20260719_191908_1.jpg

U mnie w niedzielę też nie było ciekawie, ale do przyjęcia na klatę, chałupa i drzewa stoją. Celinko, Twoja Szara Reneta w miejscu szczepienia z podkładką nie wytrzymała. U mnie tak padła morela kiedyś i to jest wina podkładki na której ta jabłoń jest zaszczepiona. Niestety szkółkarze wciskają nam to, co oni mogą najłatwiej rozmnożyć, czyli te podkładki, których produkcja jest najprostsza. Moja morela była zaszczepiona na Siewce Rakoniewickiej, która jak się potem okazało jest krucha i padła w miejscu szczepienia jakby kto siekierą urąbał, a załatwił ją kiedyś huragan Fabienne.

Dziś pogoda kwietniowa, dobrze że śnieg nie pada. Co rusz polewanie z wiadra, a to nie Śmigus Dyngus, chłodno jak na lato i stale wszystko ociekające wodą i mokre, ciepłoluby stoją smętne.
Na zdjęciu uszkodzone owoce brzoskwiń, na razie twarde jak kamień, uszkodzone sobotnim gradem.
IMG_20260722_024029530.jpg
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 23 Lip 2026 15:42 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Jan4, Łatka, koma, pszczolka, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, lusinda, Rumianek

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 23 Lip 2026 16:02 #896178

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 63396
U mnie przechodzą krótkotrwałe ulewy. Leje, a po chwili świeci słońce. Teraz właśnie kolejna ulewa :jeez: Jest zimno, bo tylko 18*. W ogrodzie nic nie zrobię, bo wszystko mokre. Dobrze, że wczoraj zrobiłam sporo.
Z początkiem tygodnia miałam wnuki u siebie. Bawiliśmy się świetnie :happy:

20260721_132533_Original.jpeg

Spokojnego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Krecik stary, Łatka, koma, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, lusinda, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 23 Lip 2026 16:43 #896180

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6656
Tak Alu, ona chrupła w miejscu szczepienia. W ogóle kiepsko owocowała, ale była taką ozdobą sadu, no nic, zastąpię ją wiśnią.

U mnie 16 stopni. Co chwilę pada lub zawiewa deszczem. Nic nie napiszę odkrywczego. Czuję w kościach jesień. Obym się myliła.

Słońca nam wszystkim życzę. I 10 stopni więcej.
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, koma, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 23 Lip 2026 18:41 #896182

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 98255
Nie napiszę nic oryginalnego - chłodno, cieplejsze momenty tylko przy (dość rzadkich) przebłyskach słońca. Od rana przetaczają się zwały chmur, generalnie co najwyżej rosząc ogród, ale późnym popołudniem przeszła krótka ulewa. Z jednej strony niebo siwe...

z drugiej połatany bękit.

Niech Was omijają groźne pogody!
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Krecik stary, koma, MARRY, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 24 Lip 2026 20:11 #896211

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Dzisiaj o wiele ładniejszy dzień od wczorajszego, lato w wersji "soft". Noc dość chłodna, o wpół do siódmej tylko 13 stopni, ale potem przyjemne ciepło dość prędko wyparło zimnicę. Maksymalnie chyba 23. Dużo słońca.

Czy wszyscy powyjeżdżali na wakacje? :think: :think: :think:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, koma, JaNina, ewakatarzyna, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 25 Lip 2026 08:54 #896227

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 37625
Elektronika zmierzyła przy gruncie 8°C :jeez: , teraz słońce, które przykrywają chmury pietra wysokiego - cirrus. Przy biurku bez skarpet zimno mi w nogi, bo drzwi na dwór otwarte.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 25 Lip 2026 08:55 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, koma, JaNina, ewakatarzyna, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 25 Lip 2026 12:11 #896230

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 51020
Poranek zaczął się z temperaturą 14,2*C ale też pokazało się słoneczko i o goz.7 było już 22*.Aktualnie termometry wskazują 31,6*na nagrzanym balkonie i w cieniu 25*.Jest gorąco ,podwiewa tez delikatnie ciepły wiaterek.Niebo jest niebieskie choc pokazuja się białe obłoczki..Miłego i spokojnego weekendu. :bravo: :bravo: :coffe: :coffe: :bye: :bye:
IMG_20260723_180711446_HDR2.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, koma, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda, Sonka, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 25 Lip 2026 15:41 #896235

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Piękna letnia sobota.
Noc znowu dość zimna (to już chyba tak będzie?), a potem od rana bezchmurny błękit. Ze dwie godziny temu samochodowy termometr podawał, że mamy 27 stopni, może tak być, jest mi ciepło. :lol:

Motyle hurmem zlatują się do budlei.

Na tarasie dodatkowe słonko.

Prace ogrodowe od kilku dni w odstawce, jeszcze do poniedziałkowego wczesnego poranka mamy nasze fińskie dzieci, więc raczej korzystam z ich towarzystwa. Nie wiadomo, kiedy następny raz się zobaczymy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, koma, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda, Sonka, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 26 Lip 2026 17:53 #896273

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 38106
Po chłodnych i deszczowych dniach wróciło lato.
Dzień upalny,słoneczny z lekkim powiewem wiatru.

ANIOM wszystkiego najlepszego z okazji imienin.

20260726_171626.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda, Sonka, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 26 Lip 2026 19:46 #896277

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 63396
Denerwuje mnie ta pogoda, albo starość, albo już nie wiem co. Znowu coś pyli na co mam uczulenie, do tego ten okropny wiatr i zmiany pogody :jeez: Samopoczucie takie, że szkoda pisać.
Trzeba się cieszyć drobnostkami, innego wyjścia nie ma.
Sikorki sobie w zimie wysiały, to sobie, tak jak ja w warzywniku, plony zbierają ;)

IMG_2660.jpeg

Spokojnego wieczoru, bez bólu głowy :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, koma, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda, Sonka, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 26 Lip 2026 19:52 #896278

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Śliczna niedziela, odpowiednia do pełni lata.
Od rana błękitnie i złoto, temperatura owszem, wzrosła do 30 stopni, ale nie wyżej i przy dość suchym powietrzu to było cudne.
A teraz od zachodu coś nadciąga, ciemno po tamtej stronie.
Wiatru nie ma, przeciwnie, nie drgnie ani listek. Cisza przed burzą?
Spokojnego wieczoru!

Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, koma, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda, Sonka, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 26 Lip 2026 21:54 #896283

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 18558
Witam kochani :hearts:
Dziś przyjemny deszczyk i tyle co do pogody ;)
Dawno mnie nie było, ale jak to czasami w życiu bywa...dzieję się :whistle:
Fajnie by było nadrobić zaległości na forum i porobić zdjęcia, ale...
Wpadłam do piwnicy i się potłukłam :oops: a skręcona kostka mnie uziemiła w łóżku :jeez:
No, cóż...tak naprawdę dziękuję Bogu, że żyję.
Ale kochani ostrzeżenie. Uważajcie na siebie, bo najwięcej wypadków jest w domu.
Ludzie w domu czują się bezpiecznie i przez to są mniej uważni. Ja też popełniłam ten błąd i mam nauczkę.
Dobrze, że tak się to skończyło.
Pozdrawiam serdecznie :hearts:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Łatka, koma, JaNina, ewakatarzyna, lusinda, Sonka, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 26 Lip 2026 22:36 #896287

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17276
Witajcie Kochani, mnie nie było chwileczkę, ale już wróciłam. :hearts:

Marlenko, czy już wszystko dobrze z Twoją kostką??

Pogoda na Roztoczu letnia, przyjemne ciepło, temperatura koło 30*C. Wieczór bardzo ciepły, obecnie jest 22*C, miło posiedzieć na tarasie. :P

c7e47feb-2768-4a29-a282-d7cca6c49174.jpg

ae37821a-c280-409c-ad43-96987a0a52f0.jpg

A temu to chyba coś się pomyliło...

9efdf006-d14e-4a75-ad9b-f003ecd82e41.jpg

Dobrych snów. :bye: :sleep:
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Krecik stary, Łatka, koma, JaNina, ewakatarzyna, Sonka, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 27 Lip 2026 07:15 #896291

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Ewo, rododendron to chyba Cunningham's White, one mają tendencję do skromnego wznawiania kwitnienia latem.

Dziś zupełnie inaczej niż wczoraj.
Wstałam bardzo wcześnie, bo pociąg mojej fińskiej rodziny odjeżdżał 5.40. Było tak ponuro, że Lutnia nawet się nie obudziła, gdy krzątaliśmy się znosząc manele do samochodu (a mają tego dużo, sprzęt na tygodniowe zgrupowanie kendo pod Włoszczową). Termometr samochodowy po piątej pokazywał 20 stopni.

Od mniej więcej kwadransa coś kapie z tych ciemnych chmur, nie na tyle, by rzeczywiście nawodnić ogród, co to, to nie.
Ten tydzień dla mnie trochę stresujący, życzę Wam spokojniejszego i korzystnego ogrodowo.

Ostatnio zmieniany: 27 Lip 2026 07:17 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Krecik stary, koma, JaNina, ewakatarzyna, lusinda, Sonka, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 27 Lip 2026 08:36 #896298

• Rumianek
  • Rumianek's Avatar
  • Gold Boarder
  • działkowiczka z Warszawy
  • Otrzymane dziękuję: 1076
W Warszawie weekend całkiem uroczy, dużo słońca i wreszcie ciepło. Wczoraj było ok. 30 a dziś ma być 21 stopni, na razie świeci słońce, zobaczymy co bedzie dalej.

alldalia.jpg

pomodoro.jpg
Kamila
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Krecik stary, Łatka, koma, JaNina, ewakatarzyna, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 27 Lip 2026 11:11 #896306

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 51020
Rano za oknem termometr wskazywał 17,4*C.Po pokazaniu się słoneczka temperatura szybko urosła do 27,8*C.Po jakimś czasie zaczęło mocno wiać i niebo zachmurzyło się całkowicie.Teraz znów pokropiło już po raz chyba 5.Z jednej strony są szare chmury,z innej widac niebo rozjasnione.Pogoda jest raczej jesienna.WIatr jest chłodny i przy braky słońca robi się zimno.Aktualnie termometr wskazuje 24,1* ale odczuwalna jest w granicach 15* przy zimnym wietrze.Mimo wszystko spokojnego i miłęgo dnia. :bravo: :bravo: :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)
IMG_20260727_0930378172.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 27 Lip 2026 11:12 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Łatka, koma, JaNina, ewakatarzyna, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 27 Lip 2026 21:06 #896323

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 38106
Do południa słonecznie,upalnie i duchota.Nie trwało to długo. Zerwał się silny wiatr, burza i intensywne opady deszczu.
Spokojnej nocy.

20260727_183205.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Krecik stary, Łatka, JaNina, ewakatarzyna, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 28 Lip 2026 08:33 #896331

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13631
O ile niedziela na działce była cudowna, tak wczorajsze, kilkuotne ulewy uniemożliwiły działania.
Lilie mimo wszystko dają radę- razem z kwitnącym tytoniem ozdobnym zamieniają działkę w Sephorę ;)
69ebf08b-45b6-43e0-b135-fcc9dd27d1a2.jpg

156e44dc-af3f-4f16-9a33-78d2068c3203.jpg

Do 1 marca zostało 216 dni :drink1:
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 28 Lip 2026 08:34 przez Marzenka.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Łatka, JaNina, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.577 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum