TEMAT: Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 30 Maj 2018 22:52 #609675

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Tomek nikt Ci na to nie odpowie. Inaczej podlewasz pomidory w ziemi zwięzłej, a inaczej w piachu. Inna dawkę wody potrzebują przy 15 st, a inną przy dzisiejszym skwarze.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, tgrzebien

Zielone okna z estimeble.pl

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 30 Maj 2018 23:01 #609677

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Murarka wrote:
Ja w gruncie podlewam wiadro 10l na dwa paliki po 2 krzaki czyli ok. 5 litrów na jeden. Co 3-4 dni jak nie pada i przy tych upałach. Mam glebę zwięzłą, która dłużej trzyma wilgoć.
Mam pytanie: czy ściółkujecie między pomidorami np. skoszoną trawą w celu ograniczenia parowania ?

Nie masz co zrobić z trawą, to ją kompostuj. Pomidorom potrzebna jest dobra wentylacja,a nie hodowla pieczarek pod nogami .

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 30 Maj 2018 23:02 #609678

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
U mnie gleba gliniasta, wilgotna to idzie mniej wody. W folii jednak zdarza mi się podlać 2x dziennie - po ziemi, by ją trochę schłodzić. Gdy rośliny podrosną to będę podlewać rzadziej - nawet w upały.

Czy ktoś ma wypróbowany sposób na mszyce? Niestety dwa krzaczki pomidora są "zamszycone" koloniami szarych mszyc - na jednym aż się liście skręcają - próbuję je spłukiwać wodą, ale całkiem ich sporo. O dziwo nie atakują czubków tylko stare liście. A nie chcę używać środków owadobójczych, bo biedronki też są.
Ostatnio zmieniany: 30 Maj 2018 23:22 przez Lilith.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 30 Maj 2018 23:36 #609682

• tgrzebien
  • tgrzebien's Avatar
  • Gold Boarder
  • Tomek
  • Otrzymane dziękuję: 102
U mnie gleba raczej ciężka. Chociaż dzisiaj jedna z hortensji, która rośnie w słońcu przez cały dzień, była ochlapła. Nie podlewałem od sobotnich burz. Po podlaniu od razu stanęła na nogi.
Wynik badania gleby z 30.04.2018r. pH: 7,78, N-NO3: 15, N-NH4: <5, P: 30, K: 12, Ca: 1275, Mg: 72, Cl: <10, zasolenie 0,15.
Wykonanie wg zaleceń: 0,4 kg/10 m2 siarczanu potasu + 0,4 kg/10 m2 superfosfatu wzbogaconego + 0,4 kg/10 m2 saletry amonowej + torf kwaśny około 30 l/10 m2.
Po wysadzeniu podlewane nawozem z Biedry do pelargonii 3ml/l kranówki.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 31 Maj 2018 05:23 #609692

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Murarka wrote:
Mam pytanie: czy ściółkujecie między pomidorami np. skoszoną trawą w celu ograniczenia parowania ?

Ja ściółkowałam w ubiegłym sezonie, ale wysuszoną, czyli de facto sianem. Dobrze się to sprawdziło. Świeża trawa ułożona zbyt grubą warstwą zaczęłaby gnić.
W tym sezonie używam dębowych zrębków, zgodnie z ideą ogrodu "Back to eden".
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaskawel

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 31 Maj 2018 06:51 #609693

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Lilith :) spróbuj oprysku HT w stężeniu 5ml/l - u mnie mszyce po takim 2-3 krotnym prysznicu giną.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 31 Maj 2018 13:18 #609762

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
Kurcze muszę zrobić. Masakra z tymi mszycami. W sumie nie powinny atakować pomidorów a co roku 1-2 krzaki atakują.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 31 Maj 2018 14:18 #609772

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Lilith, masz tymol ? Jeśli nie, to wyślę Ci trochę gotowego koncentratu, żebyś miała na pierwsze opryski. Wysłałabym priorytetem w poniedziałek i we wtorek już będzie u Ciebie.
Dzisiaj bezlitosne słońce, nie mogłam opryskiwać niczego, a mszyce z różanych pąków zbierałam palcami ....

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 31 Maj 2018 14:47 #609774

• mk1a
  • mk1a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 841
niestety u mnie na mszyce jak jest inwazja a taka była 2 tygodnie temu tylko specyfik substratu 2 opryski i teraz róże już pięknie kwitną bez robactwa
i teraz tylko HT mam nadzieje wystarczy

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 31 Maj 2018 15:28 #609782

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Mirku, pamiętam inwazję mszyc w ubiegłym roku na wszystkich śliwach - nie widziałam zarysów liści, całe blaszki i ogonki liściowe były oblepione grubą warstwą nieruchomych zielonych mszyc. Największe drzewa opryskałam chemią, a najmniejsze dwa HT. Później z lubością patrzyłam, jak zwłoki spadają na ziemię ( niestety, niestety, pokryły pomidorowe i kalarepowe poletko ).

Ups, przecież to wątek pomidorowy :oops: Aby nie podpaść, zamieszczę tylko informację o krzaczku pomidorka Paw, u którego znalazłam jakiś czas temu dziwne, beżowe, zaschnięte piegi na najniższych liściach.

Za radą Szefa usunęłam najgorsze, a resztę opryskałam je w ubiegłym tygodniu PW 15ml/l. W sobotę dostaną HT.
No i mogę powiadomić, że zmiany nie rozprzestrzeniły się ani na pozostałe liście, ani inne pomidorki.
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2018 15:30 przez Adasiowa.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 31 Maj 2018 15:35 #609785

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
Adasiowa wrote:
Lilith, masz tymol ? Jeśli nie, to wyślę Ci trochę gotowego koncentratu, żebyś miała na pierwsze opryski. Wysłałabym priorytetem w poniedziałek i we wtorek już będzie u Ciebie.
Dzisiaj bezlitosne słońce, nie mogłam opryskiwać niczego, a mszyce z różanych pąków zbierałam palcami ....

Niestety muszę dopiero zrobić. Te mszyce teraz się pojawiły dopiero - najpierw tylko czarne ze skrzydłami, ale już pod liśćmi kolonie zwykłych - za małe na palce, bo takie szare. Zielonych jeszcze nie ma, ale obawiam się, że na koprze i mięcie się pojawią niedługo. Wieczorem je spłukuję by ich jak najmniej było.I szukam tych takich żuczków co to wierzchołki roślin zjadają - na nie pewnie też poskutkuje, bo w folii się pojawiają, a czasem ciężko je odszukać, bo zielone ;/
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2018 15:38 przez Lilith.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 31 Maj 2018 16:04 #609802

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
Pozwolę sobie dodać zdjęcia w nowym poście - może się przyda komuś, kto szuka przyczyny dziwnych objawów pomidora u siebie.

Tak wygląda krzak:

2.jpg

3.jpg

A gdy spojrzymy pod spód takich skręconych liści widzimy to:

1.jpg

Wpierw były tylko czarne mszyce ze skrzydełkami - one nie robią krzywdy roślinom. Potem pojawiły się bezskrzydłowe kolonie. Ciężko je czasem dojrzeć, a niektórzy np uważają, że mszyce pomidorów nie ruszają, a to nieprawda, bo widać skutki żerowania. Chyba 2 lata temu to młode sadzonki prawie zniszczyły (nie ma jakiejś plagi na całość uprawy, ale niektóre odmiany im smakują). Tym razem nie zaatakowały wierzchołków, ale zdarzało już się, że skręcały się same wierzchołki, a tam od spodu właśnie mszyce (były już i zielone i szare).
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2018 16:10 przez Lilith.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Agusiak

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 31 Maj 2018 16:30 #609816

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Lilith, to poproszę o adres na pw, nie ma na co czekać. Chyba, że źle zrozumiałam i tymol masz ;-), tylko preparatu nie.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 31 Maj 2018 19:18 #609839

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Kochani tez mam problem ze zwijającymi się liściami.Pomidorki wsadzone do gruntu około 20 maja. Trwała u nas susza a temperatura od tygodnia przekracza 30 stopni. Dodatkowo mszyce,które zwalczyłam opryskiem. Niepokoi mnie jednak wygląd pomidorów. Zaznaczam, że nie wszystkie tak źle wyglądają. Niektóre maja bardzo zwinięte liście ale i stożki wzrostu , wyglądają tragicznie. Nie wiem czy maja jakieś niedobory - młode liście są jakby jaśniejsze.Pomóżcie proszę w zdiagnozowaniu przyczyny.

kasionek2.jpg
kasionek.jpg
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2018 19:29 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak, Zielona

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 31 Maj 2018 20:57 #609874

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Kasieńko, u mnie tak zwinęły się wierzchołkowe liście podczas bardzo upalnej pogody, zawsze wieczorem. Jednak obfite podlanie zminimalizowało ten problem, więc może i u Ciebie to kwestia suszy - Twoje pomidorki, sądząc po wyglądzie ich postury, należą chyba do tych, które nie lubią zasobnej gleby, a taka ziemia podczas suszy gromadzi składniki pokarmowe w większym stopniu/stężeniu. Może warto byłoby podlać je jednorazowo dużą ilością wody, jeśli masz taką możliwość, oczywiście ....
Listki zwijają się i kurczą, bo być może zmniejszają powierzchnię transpiracji ....

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 31 Maj 2018 21:20 #609880

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Warto uprawiać znane odmiany. Jeśli co roku uprawia się dziesiątki nieznanych odmian należy się liczyć z niespodziankami i kłopotami. I do tego w glebie o nieznanym składzie. To tak, jakby ktoś ślepy chciał naprawiać zegarki :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2018 21:27 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Daro65

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 31 Maj 2018 22:00 #609887

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Aniu mam nadzieję, że masz rację. Jutro zerknę jak nazywają się te pomidorki.
Mieciu skład ziemi już znam , stosowałam sie nawet do Twoich zaleceń , ale pogoda płata figle i wychodzą kwiatki :blink:
Jestem na etapie wybierania swoich faworytów pomidorowych stąd sieje nieznane mi odmiany. Tobie zazdroszczę wiedzy i doświadczenia.Może za kilka lat też bede mieć takie piękne i zdrowe pomidorki.Taka mam nadzieję. :whistle:

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 31 Maj 2018 22:11 #609896

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Przecież już na pierwszy rzut oka widać, że te poskręcane pomidorki na zdjęciach wyżej są odmianami generatywnymi. Widać po kształcie liści. Ponieważ nie wykopiesz z ziemi nadmiaru nawozu to przelej porządnie te poskręcane pomidory deszczówką. Raz, drugi, trzeci, aby wmyć nadmiar nawozu głębiej w glebę i rozcieńczyć go. Nie bój się, nie utopisz pomidorów przy takiej pogodzie.Takie zdechlaki to najlepiej wysadzić oddzielnie w słabą glebę i nawozić przez fertygację albo uprawiać je w pojemnikach też fertygowane.
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2018 22:15 przez pomodoro.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.764 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum