TEMAT: Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 02 Cze 2018 08:05 #610154

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Nie robiłam oprysków IF, stosuję tylko PW ( i HT ), opryskując dokładnie całą roślinę wraz z palikiem. Jeśli są zawiązane pomidorki, one także dostają oprysk na okoliczność SZW.

Z tego, co pamiętam, oprysk spodniej strony liści był zalecany kiedyś przy Miedzianie zaraz po wysadzeniu rozsady w grunt.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 02 Cze 2018 10:11 #610172

• Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Adasiowa wrote:
Dodatek mocznika wskazany jest do środków działających kontaktowo - jeśli zatem będziemy używać np. PW także jako nawozu dolistnego dostarczającego roślinie wapń, to dodajemy mocznik.
W przypadku preparatów chemicznych : do wszystkich wgłębnych .
Aniu ja wcześniej nie dodawałam mocznika do PW myślałam że nie trzeba, możesz mi powiedzieć w jakiej ilości ten mocznik dodajemy u jak często?
Pozdrawiam
Aga

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 02 Cze 2018 10:36 #610178

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Zapewne zaszło jakieś nieporozumienie. Uściślijmy :

- obowiązkowo mocznik powinien być dodawany do oprysku, jeśli stosujemy oprysk wgłębnymi ŚOR . Mimo, że w rolnictwie stosuje się bardzo wysokie stężenia mocznika proponuję nie przekraczać stężenia 1 % [ od 0,5 - 1 % ]. W przypadku naszego PW możemy dodawać mocznik, ale tylko w celu użycia tego preparatu jako nawozu wapniowego . Roztwór mocznika 10 % ma pH 9, więc jest alkaliczny, a propionian wapnia jest aktywny mikrobiologicznie przy pH poniżej 7, czyli w środowisku kwaśnym. Zatem w przypadku użycia PW jako fungicydu występuje zasadnicza sprzeczność własności chemicznych propionianu wapnia i mocznika. Dodatek mocznika będzie likwidował właściwości przeciw grzybicze propionianu wapnia.

Cytat z karty charakterystyki mocznika
Inne parametry fizyczne i chemiczne
wartość pH 9 (100 g
/l
, 20 °C)
Ostatnio zmieniany: 02 Cze 2018 11:04 przez pomodoro.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 02 Cze 2018 17:47 #610280

• Bronekce
  • Bronekce's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1
Witam,
Ostatnio zauważyłem dziwne żółte plamy na górnych liściach pomidorów które uprawiam w szklarni. Czy ktoś może mi pomóc zdiagnozować chorobę bądź jakiś niedobór?
Pozdrawiam,

bronek1.jpg

bronek2.jpg
Ostatnio zmieniany: 02 Cze 2018 20:25 przez Adasiowa.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 02 Cze 2018 18:08 #610289

• Daro65
  • Daro65's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 924
Bronekce wrote:
Witam,
Ostatnio zauważyłem dziwne żółte plamy na górnych liściach pomidorów które uprawiam w szklarni. Czy ktoś może mi pomóc zdiagnozować chorobę bądź jakiś niedobór?
Pozdrawiam,

Katastrofalna chloroza moim zdaniem. Nie przyswajają żelaza zapewne. Gleba była "wapnowana" przed sadzeniem ?

Pozdrawiam

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 02 Cze 2018 18:57 #610298

• zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 396
Miałem to samo dwa lata temu jak beztrosko popiół drzewny wysypywałem przez pół zimy.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 03 Cze 2018 10:51 #610446

• Zarta
  • Zarta's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 450
U mnie w folii na dwóch odmianach pojawiła się SZW. Ale są to krzaki które rosną pierwsze od strony południowej więc może je przypiekło. Dostały rano prysznic z 1% saletry wapniowej.
Malachutowa Szkatułka

20180603_103525.jpg

I Anna Rusian

20180603_103732.jpg

Na Crnkovic Yugoslawian są początki niedoborów magnezu widoczne na dolnym liściu

20180603_103746.jpg

Reszta trzyma się dzielnie.
Na wczesnych ziemniakach jest już u mnie ZZ. Poobrywałam zarażone liście i czekam z opryskiem aż będzie sucho.
Ostatnio zmieniany: 03 Cze 2018 10:53 przez Zarta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, patrycja

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 03 Cze 2018 12:04 #610477

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Bałam się czekać na pierwsze objawy SZW i wczoraj zrobiłam profilaktyczny oprysk; czołgając się pod krzaczkami sprawdzałam, czy na owocach ( u mnie tylko w gruncie ) nie ma złowrogich plam - nie było - , ale pomna ubiegłorocznych plag chwyciłam za opryskiwacz. Jedyny ziemniak z sadzeniaka też dostał prysznic.
Pamiętam, że w zeszłym sezonie ludzie mieli kłopoty z tą chorobą właśnie u Anny Russian.

p.s. piękne psisko podziwia piękne pomidorki i papryczki :)
Ostatnio zmieniany: 03 Cze 2018 12:07 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zarta

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 03 Cze 2018 12:23 #610482

• Zarta
  • Zarta's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 450
Ja niestety przegapiłam ten moment, a szkoda :-(, więc piszę innym ku przestrodze. Nie wiem czy to wina odmiany czy miejsca. W zeszłym roku w tym miejscu rosły betalux i szach i też było to samo. Może po prostu tu im za mocno grzeje, bo nie pamiętam żeby ktoś się skarżył na SZW na Malachitowej :-).

PS: pesinka ma 5 miesięcy i nawet nie jest to wcielony diabeł a całe piekło w jednym psie. Swoją energią zasiliłaby nieduże miasteczko :lol:
Ostatnio zmieniany: 03 Cze 2018 12:24 przez Zarta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, patrycja

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 03 Cze 2018 12:31 #610486

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Na Malachitowej też zdarza się SZW. Większość "Rusków" nie lubi upałów.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 03 Cze 2018 13:31 #610508

• zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 396
To trzeba cieniować,czymś spryskać folię,ja stosuję ziemie zmieszana z gliną i daje radę do pierwszego deszczu,sama glina lepiej się trzyma,ale ziemia lepiej cieniuje.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 03 Cze 2018 13:50 #610511

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Ja też cieniuję glinę już od lat. Nic, ani wapno , ani siatka nie zdają egzaminu.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 03 Cze 2018 13:51 #610514

• Bronekce
  • Bronekce's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1
Gleba nie była wapnowana

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 03 Cze 2018 14:36 #610530

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
U mnie SZW pojawia się w gruncie ;/ za to w folii nie - folia jest lekko osłonięta, ziemia gliniasta, długo trzyma ciepło.

Za to pierwszy kwiatek odpadł niezapylony w tym roku, obawiam się, że będzie problem z zawiązywaniem. Mam wodę borową z apteki. 2 lata temu pomogła, ale nie pamiętam stężenia - ile jej na litr wody dodać ;/

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 03 Cze 2018 14:38 #610532

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Mirelko, bardzo proszę :)

BORASOL

A jeśli chcemy wspomóc rozwój gron kwiatowych i ułatwić pomidorom zawiązywanie owoców, proszę poczytać poniższą informację :)

Preparat na dobre wiązanie owoców o szybkim wchłanianiu.

- Borasol - opakowanie 100g - potocznie woda borowa, do kupienia w aptece.

- mocznik

Do Borasolu dodajemy odważone 40 g mocznika. Otrzymujemy 140 g koncentratu boru o przyspieszonym wchłanianiu.

Używamy do sporządzenia roztworu do oprysku w ilości 10 ml/l.

Zasady oprysku są identyczne jak w przypadku używania samego Borasolu czyli 2-3 razy w tygodniu opryskujemy kwiaty aż do zawiązania owoców.

Oczywiście możemy ten preparat stosować na wszystkie rośliny owocujące u których zauważymy niedobór boru.

Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 03 Cze 2018 14:45 #610539

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
Kurde to inny przepis był, na innym forum. Bo nie mam mocznika, a woda borowa jest w formie płynnej.
Dziękuję za ten przepis.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 03 Cze 2018 15:07 #610544

• Daros
  • Daros's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 115
Witam.
Jestem nową osobą na tym forum ale od jakiegoś czasu korzystam z cennych informacji które tu się znajdują. Pomidory w niewielkim namiocie foliowym uprawiam od kilku lat, ale zawsze był to wyścig: kto pierwszy ja, czy zaraza ziemniaczana. Zazwyczaj przegrywałem, bo najlepszym środkiem jaki mi zalecano w sklepach był miedzian. Natrafiłem na to forum, przeczytałem i wiem, że trzeba działać w inny sposób. Ale do rzeczy. Mam problem z moimi roślinami. Niepokoi mnie wygląd liści, część z nich jest poskręcana (najsilniej na odmianie bawole serce, słabo na odmianie perkoz, na koktajlowych tego nie widzę), na dolnej części trzech pomidorów zauważyłem szare zabarwienie. Sadzonki sam wyhodowałem. Przed wysadzeniem ziemię w dołkach zaprawiłem kurzym obornikiem, w ziemi znajdowałem niewielkie kawałki gruzu. Jeden raz robiłem oprysk z miedzianu, po zauważeniu nalotu na łodygach dwa dni temu opryskałem revusem w roztworze florovitu z siarczanem magnezu (doczytałem na forum). Przed posadzeniem próbowałem mierzyć pH wskaźnikiem elektronicznym ale nic nie wskazywało, więc stwierdziłem, że miernik nie działa (wskazówka ciągle wskazywała 7,5). Teraz zamierzyłem kwasomierzem Helliga i niestety wskazuje pH8.
Potrzebuję pomocy (czytając forum nie udało mi się znaleźć jednoznacznego rozwiązania).
1. Czy zabarwiona część łodygi to zaraza ziamniaczana i jak dalej postępować?
2. O czym świadczy nienaturalny moim zdaniem wygląd liści (zamieszczam zdjęcia robione rankiem).
3. Czy mogę obniżyć pH gruntu (myślałem nad podlewaniem roztworem kwasu np. .fosforowego lub wykopaniem dołków obok sadzonek i nasypaniem torfu). Będę wdzięczny za pomoc. Bardzo się napracowałem przy roślinkach i nie chciał bym, by poszło to na marne.
odyga-2.jpg

li-2.jpg

rolina-2.jpg
Ostatnio zmieniany: 03 Cze 2018 16:44 przez Daros.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 03 Cze 2018 16:21 #610556

• Wojsław
  • Wojsław's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2
Proszę o podanie (przypomnienie)czy można i w jakiej proporcji zastosować borax (czteroboran sodu, Na2B4O7 ) na rośliny,
Zwłaszcza, że można go a nawet trzeba zażywać (ale tylko czystośc chemiczna czda)najlepiej od producenta ( chempór, poch z tego co ja znalazłem), a nie tylko dystrybutora( firma na s ...)no i ci wszyscy na allegro, bez stosownego laboratorium i świadectwa jakości.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.470 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum