TEMAT: Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 01 Cze 2018 07:52 #609929

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Mieciu dziękuje za wskazówki. Deszczówki brak niestety , podleje kranówką. Tylko powiedź mi dlaczego one miały jasnozielone listki młode jakby im czegoś brakowało ? Dziwna odmiana.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 01 Cze 2018 08:19 #609935

• Daro65
  • Daro65's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 924
W okolicach Warszawy jest już sygnalizacja zarazy. Trochę mnie to zdziwiło, ale tam jednak trochę polało ostatnio. Pod Tarnobrzegiem ZZ póki co nie ma najmniejszych szans.

Pozdrowienia
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Ada

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 01 Cze 2018 08:26 #609939

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Daro, bardzo dziękuję za informację!!! Zamieszczam link do sprawdzania naszych lokalizacji. Ten sam link wklejam na I stronę tego wątku.

piorin.gov.pl/sygn/start.php
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 01 Cze 2018 08:29 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ada

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 01 Cze 2018 11:34 #609980

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13064
W moim województwie jest:
piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=LOKI
Ziemniak
Stonka ziemniaczana - Komunikat aktywny
Zaraza ziemniaka - Komunikat aktywny
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Agusiak

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 01 Cze 2018 11:47 #609982

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Chciałabym przypomnieć o jeszcze jednym, bardzo istotnym linku - możemy dodać go do swoich zakładek :

NIEZBĘDNIK OCHRONY ROŚLIN

A ten wątek forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...uncie-i-pod-oslonami przypinam "pinezką" - od dzisiaj jest zamieszczony na samej górze działu Warzywnik.
Ostatnio zmieniany: 01 Cze 2018 11:49 przez Adasiowa.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 01 Cze 2018 12:12 #609985

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
A ja dodam, że ze środków chemicznych dostępnych w handlu, najmniej szkodliwy jest REVUS. Prawie dwukrotnie mniej szkodliwy od soli kuchennej. LD- 50 ma 5000 mg/kg. I naprawdę jest skuteczny. Nie należy jednak zapominać o dodatku mocznika do oprysku, jako, że jest to środek wgłębny. Do tego zapobiegawczy i interwencyjny.

Przypominam też, że sygnalizacja dotyczy ziemniaków wczesnych. Musi minąć pewien czas zanim zarodniki z tych ziemniaków znajdą się w powietrzu. W powiatach o aktywnym komunikacie proponuję wykonać oprysk profilaktyczny przed spodziewanymi opadami deszczu. Później można stosować nasze środki.
Ostatnio zmieniany: 01 Cze 2018 12:17 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Daro65, Jan4, Adasiowa, patrycja, Agusiak

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 01 Cze 2018 12:53 #609995

• Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5500
U mnie ma niby jutro padać, ale nie będę dziś pryskać bo mnie szlag trafi jak okaże się że deszcz nie spadnie. Kupiłam Infinito bo nie dostałam u siebie Revusa ale jak coś to koledze udało się go kupić w Castoramie.
Pozdrawiam
Aga

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 01 Cze 2018 13:07 #609999

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
No popatrz, w mojej ( poznańskiej ) Castoramie uprzejmie poinformowano, że w tym roku wycofują się ze sprzedaży środków ochrony roślin .... w efekcie wszystkie niezbędne zakupy poczyniłam w sklepie ogrodniczym, a mocznik, szczęśliwie, mam z ubiegłego roku. Z tego, co pamiętam, dodajemy mocznik w stężeniu 0,5% do oprysków środkami wgłębnymi.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak, Ada

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 01 Cze 2018 13:12 #610000

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Daro65 wrote:
W okolicach Warszawy jest już sygnalizacja zarazy. Trochę mnie to zdziwiło, ale tam jednak trochę polało ostatnio. Pod Tarnobrzegiem ZZ póki co nie ma najmniejszych szans.

Dzięki za informację. Przyda się. Przyznam się, że jeszcze nie sprawdzałam komunikatów, bo nie sądziłam, że tak wcześnie może być zz. Ale wydaje mi się, że na jej rozwój na Mazowszu na razie nie ma szans. Trochę owszem polało, ale tydzień temu i krótko (niecały dzień). Od tego czasu codziennie jest około 30C i znów jest susza. Musiałam wczoraj podlać, bo mi nowo posadzone iglaki zaczęły schnąć.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Daro65, Agusiak

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 01 Cze 2018 14:47 #610017

• Daro65
  • Daro65's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 924
Tak jak pisał pomodoro - najpierw ZZ ucztuje na ziemniakach. Widziałem zarazę w pomidorach na początku czerwca, ale to był foliak ociekający wilgocią.

Pozdrowienia
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 01 Cze 2018 16:04 #610033

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4765
A zauważyliście że w tabeli www.abcochronyroslin.pl/media/media/uplo...ne_choroby_wykaz.pdf Infinito 687,5 SC jest na mączniaka rzekomego? Zapomnieli dodać ZZ ?
Piotr :)

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 01 Cze 2018 16:06 #610034

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Piotruś, oficjalnie w Polsce Infinito nie jest przeznaczone do zwalczania ZZ u pomidorów. Wszystko o.k.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 01 Cze 2018 16:27 #610042

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4765
Ale w ziemniakach chyba tak?
Edit. Chyba nie :)
Piotr :)
Ostatnio zmieniany: 01 Cze 2018 16:31 przez podjadek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 01 Cze 2018 20:39 #610089

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
pomodoro wrote:
... przypominam też, że sygnalizacja dotyczy ziemniaków wczesnych. Musi minąć pewien czas zanim zarodniki z tych ziemniaków znajdą się w powietrzu. W powiatach o aktywnym komunikacie proponuję wykonać oprysk profilaktyczny przed spodziewanymi opadami deszczu. Później można stosować nasze środki.
Ja nie będę stosowali na razie żadnej chemii. Tylko zalecane ekologiczne przez Ciebie środki PW i IF, ewentualnie jak zalecisz DMSM. Od kiedy stosować dodatek mocznika do oprysku i do jakich preparatów.
Ostatnio zmieniany: 02 Cze 2018 06:01 przez Jan4.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 01 Cze 2018 20:52 #610093

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Dodatek mocznika wskazany jest do środków działających kontaktowo - jeśli zatem będziemy używać np. PW także jako nawozu dolistnego dostarczającego roślinie wapń, to dodajemy mocznik.
W przypadku preparatów chemicznych : do wszystkich wgłębnych .
Ostatnio zmieniany: 01 Cze 2018 20:57 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Agusiak

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 01 Cze 2018 21:34 #610109

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Adasiowa wrote:
Piotruś, oficjalnie w Polsce Infinito nie jest przeznaczone do zwalczania ZZ u pomidorów. Wszystko o.k.

W Niemczech jest dopuszczony i w strefie przygranicznej dochodzić może do paranoi.

Mnie gierki minrolu nie interesują.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 01 Cze 2018 21:55 #610117

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
W ubiegłym roku, kiedy szukałam Infinito, nie wiedząc o tych gierkach, pytałam w dwóch sklepach o "Infinito na ZZ u pomidorów"; w jednym pani sprzedawczyni w ogóle nie wiedziała, o co mi chodzi, w drugim natomiast usłyszałam, że ten środek nie jest przeznaczony dla pomidorów.
W końcu w trzecim poprosiłam krótko o Infinito nie wdając się w szczegóły. Wzięłam od razu 2 opakowania.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 02 Cze 2018 06:31 #610148

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
Adasiowa wrote:
Dodatek mocznika wskazany jest do środków działających kontaktowo - jeśli zatem będziemy używać np. PW także jako nawozu dolistnego dostarczającego roślinie wapń, to dodajemy mocznik.
W przypadku preparatów chemicznych : do wszystkich wgłębnych .
O ile sobie przypominam do PW w czerwcu dodajemy mocznik 5 g/l a od lipca 3 g/l. Dodając mocznik do PW opryskujemy liście roślin tylko z jednej strony.
Do IF nie dodajemy mocznika.
Czy tak ma być?
Ostatnio zmieniany: 02 Cze 2018 06:33 przez Jan4.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.606 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum