TEMAT: Narcyz (Narcissus)

Narcyz (Narcissus) 27 Kwi 2025 21:27 #876196

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 88090
Narcyzy teoretycznie nie są jadalne dla nornic, ale chyba nie wszystkie nornice o tym wiedzą. :crazy:
Ewuniu, ja bym zrobiła tak: większość zakupów, a przynajmniej bardziej popularne, łatwo dostępne i niezbyt drogie cebule wsadziłabym do gruntu, jednak narcyzy najlepiej się mają nie będąc ograniczanymi.
Ewentualnie droższe/rzadsze/bardzo ulubione włożyłabym do sporych doniczek i zadołowała w miejscu, gdzie nie ma przynęt dla gryzoni w postaci ich ulubionych roślin. A jak tylko ziemia rozmarznie (o ile zamarznięcie w ogóle będzie miało miejsce), to wyciągamy, wsadzamy w ładne osłonki i stawiamy na tarasie. Taniej i o niebo oryginalniej niż kupowanie "gotowców" przed Wielkanocą.
Ja tak robię od bodaj trzech sezonów. Nie z powodu gryzoni, tylko by mieć coś do zawieszenia oka.
Jeśli byś była zainteresowana jakimś importem, może końcem lata pomyślimy o wspólnym zamówieniu? Taka luźna propozycja.
Coraz bardziej lubię bialutkie. Teraz to już definitywny finał, lecz szukajcie, a znajdziecie... :teach:
Polecają się jako "napisy końcowe" sezonu:
Petrel, maleństwo, za to z (teoretycznie) jednej cebulki kilka pędów a na pędzie 2 lub 3 kwiatki.

Cheerfulness, białe i żółte; te żółte to sport, lubią bieleć, nawet na jednyym kwiatku bywają różne płatki.

O tu:

Ocean's Eleven, pełne, po dwa kwiatki na pędzie, który jest krótki i sztywny, dzięki czemu się nie pokłada.

White Marvel, lekko już przekwitający, pięknie pachnie.

A te wyrzucone/znalezione to najlepiej od razu posadź, ja tak robię przesadzając i nie mają mi za złe.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Narcyz (Narcissus) 27 Kwi 2025 21:31 #876197

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10220
Tak, one już od tygodnia w ziemi i już kwitną. :P
Pozdrawiam Ewa

Nowy rok, kolejne wyzwania, spełnianie najróżniejszych marzeń!!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna

Narcyz (Narcissus) 28 Kwi 2025 10:00 #876221

• Rumianek
  • Rumianek's Avatar
  • Senior Boarder
  • działkowiczka z Warszawy
  • Otrzymane dziękuję: 239
A to mój poeticus, na zakończenie sezonu, u mnie kwitnie jako ostatni. Tak się cieszę, ze po latach prób odtworzenia go w moim ogródku (bo mam wielki sentyment, jako że rósł na działce moich rodziców, gdy byłam dzieckiem) w tym roku ma tyle kwiatów! Zapach czuć juz od furtki :)
poeticus.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.945 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum