TEMAT: Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych

Herbaty ziołowe 16 Paź 2017 20:14 #570034

  • tija
  • tija's Avatar
  • Online
  • Gold Boarder
  • Posty: 319
  • Otrzymane dziękuję: 484
Moja druga połówka nie może pić kawy ani herbat dlatego staram się jak najwięcej zrobić swoich .
Te pić może a co najważniejsze bardzo mu smakują mi zresztą też więc kombinuję/wymyślam mieszanki co by nudno nie było ;)

Dzisiaj od nie pamiętam kiedy pierwszy słoneczny dzień :happy4: większość czasu więc przeznaczyłam na prace w ogrodzie , herbatkę zrobiłam tylko jedną nawet na kolejną nie nastawiłam . Przemieliłam przefermentowane liście winogron wraz z suszonymi jabłkami , tych nie żałowałam . Nie czekając aż do końca się podsuszy , spróbowałam i jestem zachwycona . Jabłuszko z cytryną bo liście winogron dają posmak kwasku a lekko dosłodzona miodem smakuje idealnie . eM nie słodzi bo ma zakaz cukru ale zrobił mocniejszą i mówił że słodzić nie trzeba , że jest super.
Jutro nastawię kolejne liście winogron i zrobię kolejna porcję , a później spróbuję z listami malin .
Tak wygląda przed suszeniem .
forum1-57.jpg
Elki foliak, warzywa i zioła
Pozdrawiam cieplutko


Herbaty ziołowe 16 Paź 2017 20:24 #570036

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 12255
  • Otrzymane dziękuję: 7561
Bardzo aromatyczną herbatę uzyskuje się z fermentowanych liści róży. Z tym, że ta herbata potrzebuje czasu na dojrzewanie, tuż po wysuszeniu jest nijaka, dopiero po 6 miesiącach pojawia się w niej bardzo mocny owocowy zapach.

Polecam Ci również herbatkę z liści aronii i czeremchy. Bardzo smaczna jest też herbata z liści jabłoni i z liści gruszy, ale z nich najlepiej robić herbatę w maju. Bardzo smaczna jest też herbata z listków truskawek, najlepsze są stare, czerwone liście. Tak samo z jesiennych liści jeżyn herbata jest pyszna :)

Herbaty ziołowe 23 Gru 2017 11:54 #579588

  • bartek
  • bartek's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 4
Jeżeli chodzi o herbaty z gatunków roślin to ja mogę polecić (fermentowane) bergenię, kiprzyce, ałyczę. Z nie fermentowanych pijam kwiat lipy, liście głogu, oraz liść morwy( bardzo mi smakuje).
Ktoś z przedmówców pisał o herbacie z czeremchy. Ja chyba coś sknociłem. Fermentacja przebiegła dobrze, pojawił się ładny migdałowy zapach, suszenie też przebiegło sprawnie, ale herbata po zaparzeniu jest nijaka, bez smaku.
Zastanawiam się czy teraz można zebrać jeszcze jakiś surowiec na fermentowaną herbatę, prócz bergenii.Zaciekawiła mnie róża. Może ktoś podpowie czy pączki można by zebrać o tej porze roku i jaki konkretnie gatunek? Czy to może być też r. rdzawa czy r.pomarszczona.

Herbaty ziołowe 23 Gru 2017 18:19 #579604

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 12255
  • Otrzymane dziękuję: 7561
Zbieranie teraz pączków róż to chyba zajęcie dla sierotki Marysi jakiejś :happy: Pewnie z 10 hektarow róż by trzeba było oblecieć, żeby jakąś torebeczkę uskubać :) Polecam liście truskawek, malin i jeżyn, lekko przemrożone, zaczerwienione są pyszne po lekkiej fermentacji.

Nie wiem dlaczego czeremcha u Ciebie wyszła kiepska, może za wysoką temperaturę suszenia dałeś, jak długo fermentowałeś tę herbatę? Jak ją fermentowałeś, w garnku pod przykryciem czy w zakręconym słoiku? Była przemielona w maszynce do mięsa na granulki?

Herbaty ziołowe 17 Lut 2018 22:53 #590049

  • bartek
  • bartek's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 4
Co do czeremchy to liście porozrywałem na mniejsze fragmenty, ubiłem w słoiku, zakręciłem i ok. 30h w normalnej temperaturze pokojowej. Następnie suszyłem to też w temperaturze pokojowej.
Czy mogłabyś napisać krok po kroku jak przygotować taki surowiec z czeremchy oraz z pączków róży.

Herbaty ziołowe 17 Lut 2018 23:22 #590051

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 12255
  • Otrzymane dziękuję: 7561
Wszystkie herbaty robię z fermentowanych liści, które przepuszczam wcześniej przez maszynkę do mielenia mięsa.

Np. tutaj pokazałam takie przemielone liście:

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/7...wych?start=54#405054

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/7...ych?start=108#487865

Wydaje mi się, że powstałe granulki są estetyczne i łatwiej fermentują :)

Twarde liście, np z gruszy czy czeremchy przemrażam najpierw w zamrażaniku. Często łączę też liście mrożone ze świeżymi, gdyż nie zawsze jestem w stanie nazrywać odpowiednią ilość liści do fermentacji, a dla małej szklaneczki granulek nie chce mi się maszynki wyjmować :)
Ostatnio zmieniany: 17 Lut 2018 23:27 przez Hiacynta.

Herbaty ziołowe 18 Lut 2018 11:25 #590123

  • bartek
  • bartek's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 4
Hiacynto dziękuję za odpowiedź, masz ogromną wiedzę na temat herbat. Ja surowca mam pod dostatkiem więc będę próbował.

Wygenerowano w 0.396 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum