TEMAT: Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych

Herbaty ziołowe 16 Paź 2017 20:14 #570034

  • tija
  • tija's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 318
  • Otrzymane dziękuję: 459
Moja druga połówka nie może pić kawy ani herbat dlatego staram się jak najwięcej zrobić swoich .
Te pić może a co najważniejsze bardzo mu smakują mi zresztą też więc kombinuję/wymyślam mieszanki co by nudno nie było ;)

Dzisiaj od nie pamiętam kiedy pierwszy słoneczny dzień :happy4: większość czasu więc przeznaczyłam na prace w ogrodzie , herbatkę zrobiłam tylko jedną nawet na kolejną nie nastawiłam . Przemieliłam przefermentowane liście winogron wraz z suszonymi jabłkami , tych nie żałowałam . Nie czekając aż do końca się podsuszy , spróbowałam i jestem zachwycona . Jabłuszko z cytryną bo liście winogron dają posmak kwasku a lekko dosłodzona miodem smakuje idealnie . eM nie słodzi bo ma zakaz cukru ale zrobił mocniejszą i mówił że słodzić nie trzeba , że jest super.
Jutro nastawię kolejne liście winogron i zrobię kolejna porcję , a później spróbuję z listami malin .
Tak wygląda przed suszeniem .
forum1-57.jpg
Elki foliak, warzywa i zioła
Pozdrawiam cieplutko


Herbaty ziołowe 16 Paź 2017 20:24 #570036

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11819
  • Otrzymane dziękuję: 7178
Bardzo aromatyczną herbatę uzyskuje się z fermentowanych liści róży. Z tym, że ta herbata potrzebuje czasu na dojrzewanie, tuż po wysuszeniu jest nijaka, dopiero po 6 miesiącach pojawia się w niej bardzo mocny owocowy zapach.

Polecam Ci również herbatkę z liści aronii i czeremchy. Bardzo smaczna jest też herbata z liści jabłoni i z liści gruszy, ale z nich najlepiej robić herbatę w maju. Bardzo smaczna jest też herbata z listków truskawek, najlepsze są stare, czerwone liście. Tak samo z jesiennych liści jeżyn herbata jest pyszna :)

Wygenerowano w 0.080 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum