TEMAT: W kamiennym kręgu

W kamiennym kręgu 04 Sty 2014 17:48 #212531

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4303
Danusiu
Dobrze, że zwróciłaś uwagę na ten żółty łan. Trudno było by zgadnąć, że to po prostu smagliczka ale to nie znana i popularna Alyssum saxatile ale Alyssum saxatile "Plena". Różnica duża , ta pierwsza za bardzo się rozrasta i strasznie się rozsiewa, ciągle trzeba plewić. Tą, pełną mam "od wieków" i ciągle jest piękna. Dobrze będzie ją odmłodzić, nawet mam parę ukorzenionych sadzonek.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

W kamiennym kręgu 05 Sty 2014 09:03 #212679

• Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 571
Na zdjęciu wyglądem przypomina sideritis spinulosa .Już myślałam że trafiłam .
Twoja smagliczka wygląda ślicznie .

W kamiennym kręgu 05 Sty 2014 10:19 #212686

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Przymierzam się do przedstawienia "umeblowania" ogrodu tj korzeni. Dlatego, że nie mam takich których nie da się ruszyć ze względu na ciężar, często zmieniają lokalizację i są swoistymi mebelkami

Ale na razie pokażę trzy kolosy, które sfotografowałam u Gienia Radziula /pytałam wczoraj wieczorem, czy mogę - mogę ! / A tego Mu zazdroszczę :
lokalizacja w lasach, siły i pomocne /silne/ dłonie

P9120774.JPG

P5300689.JPG

P5300680_01.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, ewa1953, VERA

W kamiennym kręgu 05 Sty 2014 10:48 #212694

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Mój ojciec kochał lasy i często przynosił takie różniste formy. Ciekawe, że zawsze potrafił dostrzec nawet w "najbrzydszym" konarze piękno, a po krótkim przybliżeniu mi swojego widzenia dostrzegałam owo i ja. :happy:
Twój kamienny ogród to arcydzieło, niektóre zdjęcia powodują napływanie łez z nadmiaru wrażeń.
Jesteś niesamowitą osobą, podziwiam...
Za tę wiadomość podziękował(a): waldek727

W kamiennym kręgu 05 Sty 2014 13:26 #212737

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Beatko

a Ty jesteś mistrzynią /psychoterapeutką / poprawiania nastroju, pomocną w wygrzebywaniu się z dołka. Walczyłam zawsze z kompleksami, niską samooceną - ale taka walka, przeważnie to syzyfowa praca.
Mój tato też w dużej części zaszczepił u mnie miłość przyrody, lasy, wody, ryby, grzyby, rośliny... a może to po prostu takie geny

W kamiennym kręgu 05 Sty 2014 13:36 #212739

• ewa1953
  • ewa1953's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Piękne korzenie .Ja też nie wyobrazam sobie ,żeby nie miec "takich stworów" w swoim ogródeczku.Chol.... dlaczego są takie ciężkie !!!!!/kilka udało mi sie przytargać jeszcze na starą działkę a przy przeprowadzce jechały jako pierwsze !/ Uczciwie przyznaję ,że zazdroszcze Ci przepięknych,fantastycznie skomponowanych głazów.Niestety mnie pozosatją tylko kamyczki a to nie daje takiego efektu :( no cóż jakoś sie z tym pogodziłam.
Ale korzennym znaleziskom nadal nie odpuszczam !

W kamiennym kręgu 05 Sty 2014 14:05 #212741

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Piękne są rumowiska skalne, które pokazujesz, obrośnięte kwiatami, z przyczajonymi smokami :)
Wielkie korzenie wśród kamieni przypominają mi właśnie smocze łby :lol: a na kamieniach gdzieniegdzie małe kuzynki smoków :)

W kamiennym kręgu 05 Sty 2014 15:22 #212753

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Ewogrod wrote:
Dala
dopiero doszło do mnie, że napisałaś "mieszkam niedaleko od Ciebie" .... a skąd ten wniosek ? Dolny Śląsk rozległy
A swoją drogą nie rozumiem dlatego wszystkie dane na forum są takie zawoalowane. Dlaczego nie pisze się np. Wrocław, Kraków,Świdnica, KŁodzko itd lub okolica jeśli ,to wieś? A nawet mała wieś, no to co ? wstyd, że się pisze na forum?
Ja też tak napisałam bo ........ jak wszyscy, to babcia też !Także, jak niewielu , podałam bez oporów wiek - ułatwia kontakt jeśli się wie, że np 18-latek "rozmawia" z 70-latkiem.

Ewo, nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzi :eek3:
W moim profilu jest precyzyjnie napisane, że mieszkam w Sobótce, a w Twoim, że na Dolnym Śląsku. Jakoś nie znalazłam nazwy miejscowości...Ale, tak czy siak, obie mieszkamy na Dolnym Śląsku, więc stosunkowo niedaleko od siebie ;)
A co do daty urodzenia, to nasze forum jest demokratyczne - chcesz, podajesz, nie chcesz, Twoja sprawa. Akurat nie wydaje mi się, aby była to kluczowa informacja w dyskusji o kwiatkach...
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

W kamiennym kręgu 05 Sty 2014 16:01 #212768

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Zwróciłyście dziewczyny, że te trzy potworne korzeniska, które dziś pokazałam nie są z mojego ogrodu ?
Gdybym nawet zdybała takie w pobliskim lesie, nie byłoby możliwe przywlec do ogrodu, nie ma kto, czym a w ogóle wjazd do lasu jest zakazany. Pozakładali rampy /zamykane/ i koniec ...
Ja jak mam trochę siły w lepszym okresie, samochodem pod las, a dalej na ścieżki taki wózeczek na zakupy - kupiłam w lumpeksie trochę większy, na walizki, dołożyłam podeścik, żeby pojazd był większy.
We wrześniu znalazłam /dla mnie piękny/ nie rozgałęziony ,nazwałam go "łeb dzika" .....dowlokłam go do samochodu, ale tu znów przeszkoda, nie mogę go podnieść do bagażnika. Dobrze, w tym czasie były grzyby, doczekałam się wreszcie , i jakiś grzybiarz się pojawił... i pomógł.
to ten z mniejszym przejacielem
PC070233.JPG

no i parę większych, ale nie wielkich
PC070230.JPG

PC070255.JPG

PC070250.JPG

PC070252.JPG
Załączniki:

W kamiennym kręgu 05 Sty 2014 16:17 #212777

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Dala
ależ to nie było skierowane do Ciebie, przecież napisałaś Sobótka, a przyznasz, że mało kto podaje więcej szczegółów,
Wytłumaczyłam się, że jak tak przyjęte, to ja też. Choć nie wiem czemu tak jest.
Myślałam, że domyślasz się skąd ten "Krąg", bo właśnie nie jest specjalnie daleko.
No dobra, korona mi z głowy nie spadnie / no bo i tak nie ma jej/ - gmina Lwówek Śl.

W kamiennym kręgu 05 Sty 2014 21:18 #212856

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
korzenie - dalszy ciąg
trzeba powiedzieć, to co nie zostało powiedziane na wstępie, a powinno być:
w ogrodzie głównie bylinowym właściwie nie ma miejsca na korzenie, chyba większa przestrzeń np przysypana korą czekająca na lokatora, lub jakaś płyta betonowa, czy jakieś miejsce ,które trzeba ukryć
- i skalniaki i korzenie zyskują na urodzie w swoim towarzystwie
- większe korzenie wykorzystuję do zasłonięcia /np.przekwitłych tulipanów , lub czegoś co chwilowo nie jest atrakcyjne/
lub osłonięcia przed nadmiernym nasłonecznieniem,
- osłonięcia od zachodu, bo stamtąd zacina deszcz /np.lewizje/
Dużo jest zastosowań dla korzeni na skalniakach, drobne np wykorzystuję jako znaczniki : uwaga ! tam są cebulki - nie kopać, tu wysadzone małe hosty - nie deptać !

PC280602.JPG

PC280607.JPG

PC280633_2014-01-05.JPG

PC070253.JPG

dcn
Za tę wiadomość podziękował(a): ewa1953, VERA

W kamiennym kręgu 06 Sty 2014 07:09 #212923

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
ciąg dalszy: mniejszy kaliber

PC280626.JPG

Obraz167.jpg

często mniejsze okazy wykorzystuję do osłony przed słońcem

PC220511.JPG

te zdjęcia to ten sam okaz , strasznie stary, zmaltretowany deszczami, słońcem, miałam wyrzucić...... przy sposobności malowania desek impregnatem "oliwka" ,maznęłam ten korzeń - no i stwierdziłam, że jest ciekawy
PC280623.JPG

PC280620.JPG

PC280616.JPG

by urozmaicić dywan karmnika korzeń "robi" za węża
P1020683.JPG

cdn
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA

W kamiennym kręgu 06 Sty 2014 07:46 #212924

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Jeszcze zastosowanie korzeni - zamiast wbitych w ziemię patyczków zaznaczających miejsce np cebul, wysadzonych maluchów często małe hosty jesienią, leży taki korzonek ......uwaga !

PC110279.JPG

byle jakimi okazami zaznaczone miejsca wysadzenia małych host
PC220513.JPG

PC220518.JPG

lewizja chroniona od zachodu przed zacinającym deszczem
P4250482_2014-01-06.JPG

no i koniec !
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a, chester633, VERA

W kamiennym kręgu 06 Sty 2014 09:23 #212933

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Piękne formy, nawet tych, Twoim zdaniem, najzwyklejszych korzeni :woohoo: Skojarzenia z baśniową fauną nasuwają się natychmiast :idea2:

Ja też jestem ich fanką. Nałogowo ściągam je do ogrodu, szczególnie chętnie z rodzinnych stron.
Od jesieni jeden czeka 130 km stąd, w ogrodzie siostry :devil1: Tylko trzeba mieć wtedy kompletnie pusty bagażnik kombi :devil1:

W kamiennym kręgu 06 Sty 2014 10:41 #212954

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
Rzeczywiście na tle kamieni zyskują na urodzie, wyglądają imponująco.
Cieszę się, że mój post "wyciąga z dołka", :hug: na mnie natomiast całe to forum tak działa. Od kiedy zaczęłam się w nim udzielać, przepadłam. Gary w zlewie czekają od wczoraj... :bye:

W kamiennym kręgu 06 Sty 2014 20:27 #213131

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Iwona
Wiem, o czym mówisz.... mnie do rozstroju nerwowego prowadzi widok jakiegoś wielkiego, ciekawego korzeniska ale NIEDOSTĘPNEGO, nic nie można zrobić...
Przy każdym spacerze w lesie uważnie patrzę pod nogi, jeśli nie grzyby to choćby korzonek - jak pokazałam na ostatnich fotkach maluchy też się przydają
Beata
właśnie , ja też się boję uzależnienia. Wiosna, co prawda likwiduje wszelkie zainteresowania, poza jednym... wiemy, jakim, grzebaniem w ziemi ,niczym jakiś jamnik !

W kamiennym kręgu 06 Sty 2014 22:01 #213159

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Tylko wiecie, u mnie okropnie wilgotny teren. Z (opuszczonego) ogrodu ciotki przywlokłam zwykły, cudny pieniek ze spróchniałą dziurą w środku. Tzn. dziura powstała na drodze próchnienia :wink4:
Był czysty, bielutki. Po pół roku u mnie zarósł grzybami, rozsypał się. Leży dalej na rabacie, ale w kawałkach.
Jak dziś wygląda moje hostowisko po wczorajszym deszczu? :eek3: Powinnam uprawiać rośliny bagienne :jeez:

W kamiennym kręgu 07 Sty 2014 08:38 #213207

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
Może to przypadek, jeśli był nadpróchniały... proces ten trwał nadal i wcześniej czy póżniej użyżnił glebę. :dazed:

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.676 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum