TEMAT: Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 30 Lip 2016 15:06 #493800

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 1176
'Conca d'or'?

Zielone okna z estimeble.pl

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 30 Lip 2016 15:19 #493801

• kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Magdo - inny zestaw pytań poproszę.
Właściwie to wierzę Ci, bo ja wiem , że mam lilię (na tym moja wiedza się kończy niestety) :oops:

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 30 Lip 2016 15:28 #493802

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83466
Bardziej mi wygląda na High Tea - jeśli zewnętrze i brzegi płatków są prawie białe. Albo Honeymoon.
Alu, a dlaczego w doniczkach?

Doroto, Twój bordowy turbanek to Szeherezada - jak wysoko Ci rośnie?
Nie wiem, czy dla "oczekujących" to jakieś pocieszenie, ale tu, w górach, zakwitają mi dopiero pierwsze OT i orientalne.

Honeymoon
Ostatnio zmieniany: 30 Lip 2016 16:10 przez Łatka.

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 30 Lip 2016 15:43 #493804

• kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Bo ja "ogródek uprawiam mężem" :happy: , więc nie dyskutuję. A M, żeby mu się kamień ni obsypywał, obcina doniczki w połowie wysokości i umieszcza je w ziemi. Wtedy każda roślina ma swoje miejsce. :happy:

IMG_0032.jpg

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 30 Lip 2016 16:16 #493809

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
kokolidek wrote:
każda roślina ma swoje miejsce. :happy:

No tak, bardzo uporządkowane wrażenie robi ten ogródek "uprawiany mężem" ;)
Ja mam dokładnie odwrotnie, każde miejsce ma swoją roślinę.
Nie , co ja plotę, w każdym możliwym miejscu rośnie kilka roślin, przeważnie jedna na drugiej :woohoo:

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 30 Lip 2016 19:13 #493821

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
Kokolidku, jedno niedyskretne pytanie - co robi Pan Ogrodnik, jak mu się jesienią liście sypią na te kamuszki?

Łaciatku
Ale Ci zazdraszczam tego podwójnego kwitnienia. Tu już większość OT przekwitła, tak samo zresztą jak i orienty :(
'Honeymoon' jest zdecydowanie delikatniejszy kolorystycznie i sam kwiat w sumie też. 'High Tea' nie mam jeszcze to nie wiem :supr:

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 30 Lip 2016 19:25 #493823

• kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Magdziu - uschnięte wydmuchuje odkurzaczem ogrodowym na trawę, a później kosiarka "zbiera" przy koszeniu.
No chyba, że przytrafi mi się jakaś godzinka wolnego "za dnia" to zbieram w ramach gimnastyki (też chcę mieć swój wkład w utrzymanie "ogrodu") :)
Ostatnio zmieniany: 30 Lip 2016 19:26 przez kokolidek.

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 30 Lip 2016 21:12 #493847

• basow@
  • basow@'s Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 94
Łatka wrote:

w każdym możliwym miejscu rośnie kilka roślin, przeważnie jedna na drugiej :woohoo:[/quote]

Kurczę....skąd ja to znam???? :happy4:

Dziś rozkwitła Sorbonne i White American

IMG_5207-2.jpg

IMG_5213-2.jpg

IMG_5216.jpg

IMG_5212.jpg

Niestety tyko jednym kwiatem , ale chociaż mogłam stwierdzić ,że nie mam pomyłki. ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): mag, Łatka

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 30 Lip 2016 21:35 #493853

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Cudowna śnieżnobiała dłuuuga trąbka :hearts:
Kilka razy próbowałam z longiflorum - lecz były to historie miłosne z porzuceniem końcem wakacji - i bynajmniej nie ja się wynosiłam :placze:
Takie delikatesy nie mają szans w mojej glinie, muszę wyszukiwać harde sztuki, co twardą rzeczywistość biorą na klatę, że się wyrażę.

U mnie jest, jak jest, bo większość sporej jak na Wrocław nieruchomości to teren dzikich psich gonów, najgorzej jest wczesną wiosną, gdy towarzystwo (zielone, nie psie) dopiero wyłazi z gruntu. Co tam mogę, zastawiam plotkami - z miernym skutkiem, niejedna lilia została zdekapitowana przez rozpędzone psie łapy. Jako tako bezpieczne są lilie tuż przy pniach drzew - ale tu cień z kolei. Albo mając za plecami choć azalię jaką. Ale takich miejsc nie ma dużo, więc... ogrodnictwo piętrowe ;)
Czas, czas tu działa na korzyść roślin - jeszcze dwa-trzy lata i dzikusy staną się stateczniejsze.

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 30 Lip 2016 22:02 #493866

• basow@
  • basow@'s Avatar
  • Expert Boarder
Wszystkie trąbki jakie miałam , wyprowadziły się ode mnie. Teraz zamówiłam ponownie i zimę będą spędzać z orientalnym w garażu. Zobaczymy, czy ich nie zasuszę... :happy3:
Moja 45 kilowa suka owczarka niemieckiego też tratuje sporo roślin. Lilie również jej się udawało łamać. Mnie szlag trafiał , bo sezon z kwitnięciem do tyłu, ale lilie w obliczu zagrożenia wydawały cebulki potomne. Czyli nieraz nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. :happy4:

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 30 Lip 2016 22:26 #493881

• XYZ
  • XYZ's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Otrzymane dziękuję: 7401
Szkoda, że mój nie jest niedbaluchem :whistle:
Po deszczu:

30.07.16014.jpg

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 30 Lip 2016 22:35 #493888

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
mag wrote:
Łaciatku
Ale Ci zazdraszczam tego podwójnego kwitnienia.

O tak, Magdo, to jest pozytywna strona "rozszczepionej jaźni". Negatywna jest taka, że zawsze mam poczucie straty, wyjechałam z Wrocławia zostawiając ledwie co rozkwitłe Anastazje, wpadnę tam w następnym tygodniu na chwilę - i pewnie będzie po tak zwanych ptakach. Z kolei czy możesz sobie wyobrazić ból, z jakim niedzielnym majowym popołudniem wyjeżdżam stąd zostawiając kilkadziesiąt kwitnących rododendronów i azalii? I to dodatkowo z perspektywą tygodnia w pracy ;)

basow@, ONek to oaza spokoju (i posłuszeństwa) przy dwóch (dość) młodych beagle. Ja się staram jak najmniej roślin wykopywać, właściwie tylko dalie - bo jak grzebię w ziemi, to na pewno coś pouszkadzam. Nie mówiąc o tym, że jak jest sucho, to wszelkie grzebanie w mojej naprawdę garnkowej glinie wymaga kilofa :jeez:
Prawdziwie orientalnych mam mało, a te, co mam, przezimowały nieźle w gruncie - tu, w górach. Wybieram orienpety, bo maja najlepsze cechy roślin, od których pochodzą.

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 02 Sie 2016 20:06 #494474

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Cały czas pojawiają się nowe piękności - może Black Beauty ?; na niektórych znalazłam prawdziwe klejnoty ;-)

A poniżej portrecik lilii, której "paszczę" zamieściłam wcześniej do identyfikacji, a teraz pokazuję ją w całości - może tym razem uda się rozpoznać ? Niewysoka, o lekkim zapachu, bardzo wyraziste, duże znamię słupka :supr3:

Pozdrawiam cieplutko i liliowo :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): mag, XYZ

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 02 Sie 2016 21:16 #494500

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Aneczko, to azjatka, na nich się nie znam wcale, ale popatrz, może rozpoznasz ją w którejś z TYCH
Ostatnio zmieniany: 02 Sie 2016 21:18 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 02 Sie 2016 22:24 #494525

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
Aniu, ja bym tu raczej obstawiała L.A.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 02 Sie 2016 23:48 #494546

• XYZ
  • XYZ's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Otrzymane dziękuję: 7401
Jeszcze tylko te 3 i u mnie koniec, po liliach, do następnego roku:

2.08.16020.jpg

2.08.16025.jpg

2.08.16019.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): mag, Adasiowa, Łatka

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 03 Sie 2016 07:42 #494570

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Koniec z kwitnieniem, ale początek z planowaniem :dance: , czyli nadchodzi czas na zakupy!
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 03 Sie 2016 10:43 #494593

• basow@
  • basow@'s Avatar
  • Expert Boarder
mag wrote:
Aniu, ja bym tu raczej obstawiała L.A.

Dokładnie , tym bardziej ,że ona pachnie...

Ja jeszcze czekam na 2 lilie i też koniec na ten rok. Zakupy w 2 miejscach poczynione...Matko , gdzie ja to posadzę????
Ostatnio zmieniany: 03 Sie 2016 10:43 przez basow@.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Łatka
Wygenerowano w 0.470 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum