TEMAT: Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.)

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 03 Mar 2022 17:58 #795661

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83503
Cały Benex, cały on. :rotfl1:
To ja pozwolę sobie pokazać cebulki Lilium pumilum.

Jak widać, nie są wielkie - ale to lilia drobna. Większość ma dwa nosy, więc dużo sobie obiecuję. Tylko gdzie to teraz upchnąć... :think:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Bea612, ewakatarzyna, Bobka, jaknieja

Zielone okna z estimeble.pl

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 07 Mar 2022 07:14 #796087

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25494
Mam nadzieję ,że cebule otrzymane do końca marca mogą czekać z wysadzeniem do polowy kwietnia ?Na balkonie w mieście w pudle ?skrzynce z wiórami? w czym ? ;)
Wcześniej się nie da niestety ,wyjazd :)
Co na klawiaturze do komputera włączyłam ,że wszystko podkreśla mi sie na czerwono? :( ;)
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 07 Mar 2022 07:30 przez Bobka.

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 07 Mar 2022 07:36 #796092

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Jak nie ma wyboru, to zostaw je w pudle, choć lepiej w lodówce, przecież na wyjazd opróżnisz ją z większości jedzenia. Koniec marca albo początek kwietnia mogą być jednak za ciepłe na balkon.

Edytor tekstu podkreśla czerwono, bo pewnie nie masz go ustawionego na język polski, tylko np. angielski. Musisz wejść w ustawienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Bobka

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 07 Mar 2022 07:42 #796094

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
I tyle dni w lodówce ok będzie ?super :dance:
A dziękuję Aniu na Ciebie zawsze można liczyć :hearts:
Zaraz wejdę w ustawienia w komputerze . :)

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 07 Mar 2022 07:47 #796099

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Może nie lilie, ale inne cebule trzymałam w pudle na warzywa w lodówce nawet sporo ponad miesiąc.
Przecież rok temu nie było mnie w Polsce prawie 5 tygodni, a wcześniej już coś tam kupiłam. W w miarę stałej temperaturze i ciemności na pewno będzie im lepiej, niż na zewnątrz.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 07 Mar 2022 21:11 #796179

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Przyszła paczuszka ze sklepu Botanik.
Jak zawsze świetnie zapakowane, grama plastiku:

Otworzyłam tylko jedną paczuszkę. Cebule może nie gigantyczne, lecz przyzwoitej wielkości, poza tm czyste i zakładam, że jak zwykle zgodne z zamówieniem.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, MARRY, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, Rubia

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 08 Mar 2022 13:22 #796236

• Rubia
  • Rubia's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 593
Do mnie dziś dojechały cebule zamowione we Florio. Najciemniejsze lilie: Blacklist i Night Rider. Cebule ładne i wyglądają na zdrowe, ale… Latko, miałaś racje: ich się nie da przechować, żeby posadzić w czerwcu. Wszystkie maja już całkiem spore łodygi, takie na 5-6 cm. Jeszcze dziś posadzę je w doniczkach, potem dołączą do innych moich doniczkowych – jeżeli zakwitną, będzie to grupa najwcześniej kwitnących. :)
Na lilie z LG i Botanika jeszcze czekam.
Ostatnio zmieniany: 08 Mar 2022 13:24 przez Rubia.

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 08 Mar 2022 15:46 #796247

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Rubio, jeśli o tej porze firma wysyła lilie z takimi przyrostami, przepraszam, trochę marnie to świadczy o cebulach. Podejrzewam, że są z zeszłego sezonu, wiele miesięcy trzymane w chłodni.
Cóż, pewnie jakoś tam i tak zakwitną.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, Rubia

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 08 Mar 2022 17:22 #796251

• mirzan
  • mirzan's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2481
5-6 cm to nie żadne łodygi. Sadź normalnie do ziemi na grządce I zakwitną w terminie.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, Rubia

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 08 Mar 2022 19:47 #796271

• Rubia
  • Rubia's Avatar
  • Expert Boarder
Ja nie mam doświadczenia z sadzeniem lilii na wiosnę, nigdy nie kupowałam orientalnych, mam Azjatki i OT, które zawsze sadziłam jesienią. Dopiero w ubiegłym roku posadziłam trochę cebul w czerwcu, z bardzo dobrym rezultatem. Dzisiaj sprawdziłam, moje lilie w ogródku jeszcze nie zaczęły kiełkować, nawet te, które mam od kilku lat. Zimno u nas i paskudnie. Posadziłam zatem cebule do doniczek, niech się ukorzeniają i nabierają koloru. Zielonego, oczywiście, bo teraz to straszne bladawce. Nieraz już kupowałam w sklepach ogrodniczych na początku lata pojedyncze lilie w doniczkach, wyrośnięte już i z pięknymi pakami, przesadzanie do gruntu wcale im nie szkodziło. Te moje pewnie nie będą takie piękne, ale liczę na to, ze poradzą sobie i zakwitną.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 08 Mar 2022 21:07 #796279

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Rubia wrote:
moje lilie w ogródku jeszcze nie zaczęły kiełkować, nawet te, które mam od kilku lat.

No i słusznie robią, gdyby się pchały na powierzchnię, dowodziłoby to zgoła szaleństwa. .
Dziś sadząc powojnik przypadkowo dokopałam się do jednej cebulki, chyba z sadzenia rok temu - na głębokości 15 cm. Mądra lilijka.

Nie wątpię, że można wysadzić lilie pierwotnie wsadzone w doniczki, sama tak robię z otrzymanymi na przykład w prezencie. I że zakwitną też nie wątpię.
Moja krytyczna uwaga odnosiła się wyłącznie do tego, że lilie z świeżego "kopania" raczej nie mają w ogóle widocznych pędów.
W każdym razie już sam fakt, że znowu bierzemy cebule do rąk, że szukamy im miejsca zamieszkania, sadzimy - ile dobrej energii się wytwarza, nie sądzicie?
Za tę wiadomość podziękował(a): Malkar, bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, renons, Rubia

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 08 Mar 2022 22:21 #796288

• Rubia
  • Rubia's Avatar
  • Expert Boarder
Bo cebule właśnie budzą się z uśpienia, chcą pokazać swoje możliwości – więc trzeba im w tym pomóc. A wtedy rzeczywiście tworzy się dobra energia. :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, renons

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 09 Mar 2022 17:00 #796362

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Dziś była prawie wiosenna pogoda, może chłodno-wiosenna, ale zawsze.
Do dołków poszło 10 lilii drobnych, jak zaplanowałam. Teraz myślę nad miejscem dla L. leichtlinii
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, renons

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 10 Mar 2022 20:56 #796423

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11833
Wczoraj przygotowałam podłoże i doniczki dla ostatnio zakupionych cebul, nawet znaczniki zrobiłam i włożyłam je w dilerki dla zabezpieczenia. Miałam w planie włożyć cebule do doniczek i zostawić w pudle pod dachem. Dzisiaj wyszłam do ogrodu i zmieniłam zdanie, wykopałam dołki, włożyłam cebule i znaczniki, nasypałam drobnej kory na wierzch i przykryłam poletko fizeliną ( 3 warstwy ). U mnie jak zawsze, plany to jedno a z wykonaniem bywa różnie :rotfl1:
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 10 Mar 2022 21:31 #796424

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Elu - a ja wsadziłam wczoraj i dziś cebulki botanicznych lilii oczywiście do dołków w gruncie i niczym nie nakrywałam. Nic im nie będzie. Niby z piątku na sobotę ma być u nas -5, ale przez kilka godzin ziemia nie przemarznie, nawet ta warstwa kilkucentymetrowa przykrywająca cebule.
5 sztuk L.leichtlinii przywiozłam w góry, ale tu - no niestety, ziemia ścięta mrozem, muszą poleżeć w lodówce.

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 10 Mar 2022 22:14 #796428

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11833
Do sadzenia cebul właściwie to mimo zimna namówiło mnie słoneczko i śpiewające kosy :) Lilie nakryłam bo za kilka dni będę koło tego miejsca robiła porządki w powojnikach więc aby nie deptać to wolałam nakryć. Kupiłam fajne bolce do przytwierdzania fizeliny to była okazja je wykorzystać. Jutro w doniczki włożę begonie ale to już bez żartów, będą w chłodnej kotłowni.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 11 Mar 2022 20:05 #796501

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
A ja czekam na cebule mają być po 25 marca ,to dobry czas chyba ?

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 11 Mar 2022 20:36 #796512

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Raczej tak - chyba, że znowu znad akermańskich stepów coś przywieje i nas zmrozi. :(
Serio, to na sadzenie lilii dobry każdy czas z miękką ziemią. Po prostu zakwitną około 100 dni później.
Jedynie martagony zdecydowanie lepiej sadzić jesienią. No i lilie białe, ale to inna historia.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Bea612, ewakatarzyna, Bobka

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Łatka
Wygenerowano w 0.843 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum