TEMAT: Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.)

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 11 Mar 2022 20:42 #796515

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25496
Mrozisko ,u nas ma być w nocy -10 ,na wsi wszystko siedzi ,nawet przebiśniegi nie
będą chyba kwitły .Wiosna cała zamrożona w doniczkach ani drgnie .
To lepiej ,że dostawy pod koniec marca chociaż jeden dostawca potwierdził dostawę po
25 marca ,drugi nie odpowiedział na maila ,chyba pakują ostro ;) cebule .
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, bietkae, Bea612, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 12 Mar 2022 08:38 #796559

• Rubia
  • Rubia's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 593
U nas w nocy było -10, w dzień +1, nie ma warunków, żeby sadzić lilie. Tymczasem te posadzone w doniczkach rosną, a wczoraj przyjechały cebule od Botanika. Te na pewno mogą bez problemu poczekać w lodowce na lepsze czasy. Jeszcze tylko przesyłka z LG nie nadeszła. Trochę jestem zła, bo w LG najwcześniej złożyłam zamówienie, w połowie lutego. Tymczasem w Botaniku jest teraz większość tych odmian, które zamówiłam w LG i miałabym już je w domu. Ech. :angry:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 12 Mar 2022 08:54 #796561

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83505
Rubio, nie niecierpliw się, ja w LG kupowałam bodaj 3 stycznia i też jeszcze głucho.
Tak więc kilka osób stoi w kolejce przed Tobą;)
Żaden problem, jak sama zauważasz, teraz i tak trudno posadzić, szczególnie jeśli się nie mieszka w najcieplejszych regionach.
Czekam jeszcze na trzy zamówienia. WL anonsowało, że wysyła, pewno przesyłka dotrze do paczkomatu w poniedziałek, a Lilypol to w ogóle nie wiem...zwykle dość późno wysyłają.
Cebule (chyba wszystkie) przychodzą z Holandii, szczęście, że nie ze wschodu, lecz kto wie - teraz transportowcy mają poważne problemy, choćby z kierowcami. Opóźnienie w dostawie to błahostka na tak zwanym tle ogólnym :(
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, Rubia

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 12 Mar 2022 10:46 #796577

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 4781
Z LG mam na skrzynce dokładnie przyjęte do realizacji, numer czterotysięczny,a wydawało mi się że zdecydowałam szybko :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: ,ale jeszcze domawiałam w międzyczasie :comp: Osobiście czy cebule mają leżeć u nich czy u mnie w zimnym garażu to wszystko jedno ,grunt by nie przyszły po terminie sadzenia :happy3: :happy4: i niewyrośnięte. Skupiłam się w tym roku na porównaniu cen i wyszło mi że tutaj kupię najwięcej. Wil Lilly też taki sam komunikat .Lilypol dokładnie milczy ...... Spokojnie to słowo klucz .....Cebule z kraju oranje już są wysyłane, czego dowodem są fotki przesyłek u nie których np cebule tomka. Spisałam każde zamówienie na osobnej karteczce i wystarczy odhaczyć ,a potem dopisać czy była zgodność odmianowa. Na ten sezon powinnam mieć nowych 30 odmian :coffe: Do tego trochę miododajnych i liliowców czyli sezon jak każdy inny i :search: Na pulpicie mam linki do źródełek liliowych i uczciwie trzeba przyznać co raz dodaję nowe :dance: ale z adnotacją zgodność odmianowa to nie jest średnia statystyczna i u niektórych ryzyk fizyk i np Orange Electric trzeba wziąć z przymrużeniem oka ....
Ostatnio zmieniany: 12 Mar 2022 11:03 przez Perełka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, bietkae, ewakatarzyna, Bobka

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 12 Mar 2022 11:16 #796580

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja się cieszę czym później tym lepiej ,jeszcze tylko cebule w lodówce :happy:
Mąż i tak mówi ,że znów parapety idą w ruch ha ha WL rzeczywiście nie odpisuje .
Nic to u nas ziemia kamień dzisiaj znów .
Ostatnio zmieniany: 12 Mar 2022 11:35 przez Bobka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, ewakatarzyna

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 12 Mar 2022 11:32 #796586

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Perełko, a gdzie upolowałaś Orange Electric? Obawiam się, że mi zanikły, chętnie bym odnowiła trudną przyjaźń z tą odmianą.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 12 Mar 2022 15:52 #796637

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
Kochana z pewnego żródła , z ogródka forumowej wróżki .Florio ma w swojej ofercie, ale ja już raz u nich kupiłam tę odmianę i :club2: :club2: .....
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, bietkae, ewakatarzyna

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 12 Mar 2022 16:30 #796642

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Buuu...czyli nie do zdobycia w tej chwili.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 12 Mar 2022 16:44 #796645

• mirzan
  • mirzan's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2482
To słaba, mało żywotna lilia.

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 12 Mar 2022 16:44 #796646

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
No przeleciałam trochę ofertę odmian dostępnych hurtowo i nie ma ....ale nikt nie zagwarntuje, że florio oferuje to co oferuje zanim nie zakwitnie :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: Spotkałam się też z nazwą odmianową Yellow i Red z tej rodziny ,tylko czy takie odmiany istnieją ?
Mireczku ,ale u niektórych jest i rośnie ,nawet całkiem niedaleko ode mnie jest, ale tam trzy psy biegają i raczej nie ma szans nawet poprosić o cebulkę.
Efekty zwiedzania eh
dutch-bulbs.com/liliums/p/4/
dutch-bulbs.com/amaryllis-hippeastrum/
Ostatnio zmieniany: 12 Mar 2022 16:58 przez Perełka.

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 12 Mar 2022 18:41 #796661

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
W poniedziałek ten powęszę w swoich sklepikach za Orange Elektric ;) :bye:

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 12 Mar 2022 19:21 #796671

• jaknieja
  • jaknieja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1832
Rubia wrote:
U nas w nocy było -10, w dzień +1, nie ma warunków, żeby sadzić lilie. Tymczasem te posadzone w doniczkach rosną, a wczoraj przyjechały cebule od Botanika. Te na pewno mogą bez problemu poczekać w lodowce na lepsze czasy. Jeszcze tylko przesyłka z LG nie nadeszła. Trochę jestem zła, bo w LG najwcześniej złożyłam zamówienie, w połowie lutego. Tymczasem w Botaniku jest teraz większość tych odmian, które zamówiłam w LG i miałabym już je w domu. Ech. :angry:

Lily Garden miało na stronie informację, że z wysyłką lilii ruszają od 14 marca, wg kolejności zamówień. Ja swoje składałam 9 stycznia i w sumie wolałabym żeby cebule dotarły do mnie początkiem kwietnia, kiedy już będę w stanie ocenić co nie przeżyło zimy i gdzie mogłabym je wcisnąć :whistle:
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, Rubia

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 12 Mar 2022 20:15 #796689

• Rubia
  • Rubia's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 593
Ech, te informacje... Zajrzałam dziś na strony Lily Garden i widzę przy lilii martagon „P320”, która zamówiłam, uwagę: „towar wyprzedany”. Mimo wszystko, liczę jednak na to, ze jeszcze te cebule przyjadą z Holandii i otrzymam, co zamawialam. Jest natomiast w ofercie martagon Albi Morning, której na pewno nie było wtedy, kiedy składałam zamówienie. Tej bym nie przeoczyła, gdyż szukam białej lilii martagon od czasu, kiedy kupiona w innym sklepie (otoczonym tutaj na forum złą sławą, i słusznie) okazała się azjatką Sweet Surrender. Moje zamówienie w LG zostało „przyjęte do realizacji”, wiec raczej już nie mogę go zmienić… Składać nowe, tylko na Albi Morning? Doczekam się w czerwcu… :angry:

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 12 Mar 2022 20:23 #796692

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29682
Spróbuj pisać, a w poniedziałek dzwonić i domówić do tego zamówienia, może się uda.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Bobka, Rubia

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 12 Mar 2022 22:17 #796716

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
No jasne, zadzwoń, mnie zawsze mile traktują.
Jeśli na stronie teraz jest uwaga o wyprzedaniu jakiejś odmiany, a w momencie, gdy zamawiałaś, było inaczej, to zapewne właśnie Ty, Rubio, wykupiłaś te lilie. B)
Moje zamówienie też "przyjęte do realizacji", a to z WL przejął już InPost.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Rubia

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 12 Mar 2022 22:25 #796717

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
Można dopisać lilie do zamówienia na faceebook jak ma się konto, na ich stronie podając numer zamówienia .Szybko odpisują czy można dodać. Napiszą też odpowiedzi na wszystkie pytania.
Statusy zamówień. Zamówienie przyjęte do realizacji. Status ten oznacza, że zamówienie jest przygotowywane do wysyłki lub odbioru. Wysyłka powinna nastąpić maksymalnie w przeciągu 24h roboczych.
Ostatnio zmieniany: 13 Mar 2022 00:12 przez Perełka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Rubia

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 14 Mar 2022 21:31 #796946

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Dotarła ciężka jak licho paka z WL.
Powiem tak: jakość to jakość.

Do zamówionych firma dołożyła w gratisie dwie cebule (bo nie cebulki) orientalnej Montezumy. Skąd wiedzieli, że o niej zapomniałam? :rotfl1:
Paka jest na tyle duża, że nijak nie wlezie do lodówki - trzeba się będzie brać za sadzenie. :crazy:
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY, Perełka, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 14 Mar 2022 21:57 #796951

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
Też dostałam :eek3: i gratis :thanks: .Nie wiem czy klombu na środku trawnika nie zrobię :rotfl1: :happy3: :happy4:
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY, ewakatarzyna, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Łatka
Wygenerowano w 0.663 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum