TEMAT: Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.)

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 11 Maj 2022 09:53 #802418

• brodus
  • brodus's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4820
A u mnie część lilii nie wychodzi a jak grzebię w ziemi to niestety nie znajduję cebul. Musiały zostać chyba zjedzone :-(
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, Eliza52, MARRY, ewakatarzyna, JaKasiula, renons

Zielone okna z estimeble.pl

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 11 Maj 2022 12:29 #802429

• Eliza52
  • Eliza52's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1540
Były to moje pierwsze posadzone cebule w życiu.- Jędruś każdy z nas kiedyś zaczynał. Teraz po latach to się wymądrzamy, Ty też będziesz się wymądrzał :hearts:

Paweł na 100% nie masz lilii, zostały pożarte. Szkoda,ja mam potwory podziemne to żadna cebula nie może być posadzona bezpośrednio do gleby. Najpierw sadzę wiaderko a potem do niej lilie
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY, Perełka, ewakatarzyna, JaKasiula, renons

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 11 Maj 2022 13:58 #802445

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 4781
Kupiłam po jednej cebuli wielu odmian ,a teraz ......
Te zasadzone z cebulek między liściowych. Tak samo robię z innymi....
Lilia czerwona, zobaczymy jak zakwitną wszystkie i czy warto było czekać :happy4:
Reszta tego lasu ,a są na dwóch rabatach...

Więc jak sadzić ,żeby było dobrze, a zwłaszcza lilie drzewiaste :happy: .....
Godecja to dobre towarzystwo dla lili i wspaniałe połączenie ,niezależnie od tego czy będzie to mix kolorów czy jednolita.
Ostatnio zmieniany: 11 Maj 2022 14:01 przez Perełka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, MARRY, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, renons

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 11 Maj 2022 14:25 #802447

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 9316
Imponujące "pola" liliowe !

W skrzyni ładnie wzeszły, ale pomysł z bratkami nie wypalił, musiałam je przesadzić bo blokowały lilie, teraz mogę dosadzić lobelie między nimi.

Wiaderka są dobre, choć wolę doniczki na rośliny wodne, powiększam tylko otwory, trzy duże cebule mieszczą się bez problemów.

MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, Perełka, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, renons, Rubia

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 11 Maj 2022 17:49 #802462

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
brodus wrote:
A u mnie część lilii nie wychodzi a jak grzebię w ziemi to niestety nie znajduję cebul. Musiały zostać chyba zjedzone :-(

Niestety, u mnie podobnie :sad2:, z około 20 cebul wysadzonych jesienią wyszło raptem 5 lilii.
Za to nie widzę już poskrzypki ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, MARRY, ewakatarzyna, Bobka, renons

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 11 Maj 2022 22:23 #802494

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 9316
Spokojnie, u mnie też nie wszystkie wyszły w tym białe martagony.
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, renons, Rubia

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 11 Maj 2022 23:42 #802500

• Rubia
  • Rubia's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 593
U mnie martagony sadzone w tym roku tez jeszcze nie wyszły. A sadziłam w koszyczkach, czyli raczej nie powinny być pożarte. Inne też ledwo-ledwo wyściubiają nosy z ziemi. Również niektóre z tych sadzonych jesienią albo nawet takie sprzed kilku lat. Trzeba cierpliwie czekać :)
Aha: o Conca d'Or jednak się martwię. Parę lat temu posadziłam ją bez żadnej osłony. Jeszcze nie wzeszła, a w pobliżu mój kot upolował nornicę. Zły to znak :(
Ostatnio zmieniany: 12 Maj 2022 00:18 przez Rubia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, MARRY, Perełka, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, renons

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 12 Maj 2022 08:42 #802515

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 4781
Jest bardzo sucho. Podlewam rabaty i czekam na opady ,gdyby tak noce zrobiły się cieplejsze i umiarkowanie, dogłębnie popadało nowe nasadzenia lepiej by sobie radziły.

Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, MARRY, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, renons

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 12 Maj 2022 10:13 #802520

• Bea612
  • Bea612's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4636
Moje zeszłoroczne martagony mają już około metra. Ale w drugim miejscu nawet do kolan nie sięgają...
Zielono mi i kwietnie
Pozdrawiam
Beata

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 12 Maj 2022 10:23 #802521

• olegowa
  • olegowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1841
Moje tegoroczne nasadzenia wyrastają jak same chcą. Jedne sięgają juz do kolana, a inne dopiero pokazują noski. Posadzone jednego dnia, niestety nie mogę powiedzieć które odmiany są wyrośnięte, a które się ociągają.
Znaczniki pięknie napisałam tylko pewnie złego mazaka użyłam :hammer:, bo dzisiaj wszystkie etykietki są czyściutkie :mad2: nawet zgodności nie będę mogła ocenić, bo lilii jest prawie 40 z 2 źródeł.
Pozdrawiam Zosia
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, MARRY, ewakatarzyna, JaKasiula, renons

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 12 Maj 2022 12:46 #802527

• Rubia
  • Rubia's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 593
olegowa wrote:
Znaczniki pięknie napisałam tylko pewnie złego mazaka użyłam :hammer:, bo dzisiaj wszystkie etykietki są czyściutkie :mad2: nawet zgodności nie będę mogła ocenić
W tamtym roku mnie cos takiego spotkało. Nowy mazak (z tych do pisania na plastiku, płytach CD, itp.) wypłowiał błyskawicznie. Jesienią zatem pisałam juz na plastikowych znacznikach zwykłym, miękkim ołówkiem 2H. Nie ma to jak stary, poczciwy grafit, napisy przetrwały zimę i jeszcze teraz są widoczne. :) A na wszelki wypadek przy zakupach internetowych przerzucam maile z potwierdzeniem zamówienia do archiwum, gdzie założyłam folder "zakupy ogrodowe". Jeśli cos poplączę, zawsze będę mogła sprawdzić, co właściwie zamawiałam, a potem szukac fotografii :) Można tez wrzucić zdjęcia kwiatów do wyszukiwarki i sprawdzać przez porównanie, chociaż to trochę więcej czasu zajmuje...
Ostatnio zmieniany: 12 Maj 2022 12:48 przez Rubia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, MARRY, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, renons

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 12 Maj 2022 14:19 #802537

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83520
Dziewczyny (i chłopaki ;) ), polecam taki pisak:

Wytrzymuje co najmniej dwa lata, sprawdzone.
Oczywiście, ołówek jest dobry, ale potrafi się zetrzeć mechanicznie.
Może dla pewności podpisywać tym i tym - po dwóch stronach? :think:

Co do wychodzenia lilii, nie traciłabym nadziei, u mnie rozstrzał od takich z pąkami kwiatowymi (mmartagony) po bordowe noski wyściubione spod ziemi.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, MARRY, Bea612, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, renons, Rubia

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 12 Maj 2022 22:57 #802597

• renons
  • renons's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1975
Co podgryza moją lilię?
IMG_20220512_125906.jpg
Życzę miłego dnia... Jędruś ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 13 Maj 2022 06:21 #802603

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Jędruś, w liliach doświadczenia nie mam, ale jako killer poskrzypki już zdążyłam zdobyć :devil1:
Poszukaj, czy czerwone cholerstwo nie kręci się wokół niej.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Łatka, Marlenka, Eliza52, MARRY, ewakatarzyna, Bobka, renons

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 13 Maj 2022 08:43 #802617

• Eliza52
  • Eliza52's Avatar
  • Platinum Boarder
Jędruś takie podgryzanie wygląda na ślimaki. Oprócz tego sprawdź na spodniej stronie liścia czy nie ma takich brudnych kupek, bo poskrzypka zostawia odchody, z których powstają następne poskrzypki i te odchody są najbardziej żarłoczne. i robią takie dziury
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, MARRY, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, renons

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 13 Maj 2022 10:00 #802626

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25503
Zebrałam 3 poskrzypki ina razie cisza .A lilie posadzone
teraz wiosną po dostawach ,jedne już są piękne a inne siedzą maleńkie czubki
nad powierzchnią ziemi .
Trzeba czekać :wink2:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 13 Maj 2022 11:00 #802634

• renons
  • renons's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1975
Eliza52 wrote:
Jędruś takie podgryzanie wygląda na ślimaki. Oprócz tego sprawdź na spodniej stronie liścia czy nie ma takich brudnych kupek, bo poskrzypka zostawia odchody, z których powstają następne poskrzypki i te odchody są najbardziej żarłoczne. i robią takie dziury

IMG_20220513_100807.jpg

IMG_20220513_100736.jpg

Znalazłem takie... z kolei metr dalej mam kokoryczkę na którą było sporo amatorów w ubiegłym roku... ale to muchy i larwy.
Zastanawiam się jak zapobiec temu wszystkiemu? :mad2:
A jeśli to Red Lady Poskrzypka, to skąd się cholera dowiedziała o liliach, jak nigdy wcześniej ich u mnie nie było? ;)
Już bym z tego wszystkiego wolał ślimaki... te przynajmniej dogonię. :rotfl1:
Życzę miłego dnia... Jędruś ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Eliza52, MARRY, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 13 Maj 2022 13:02 #802649

• Eliza52
  • Eliza52's Avatar
  • Platinum Boarder
Ty nie żartuj tylko ubieraj rękawice i zbieraj to dziadostwo, bo Ci wszystkie lilie wszamają, a jak nie masz rękawic :rotfl1: to chemią je załatwisz. Pozostaje pryskanie
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, renons

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Łatka
Wygenerowano w 0.718 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum