TEMAT: Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.)

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 30 Kwi 2022 19:12 #801455

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Wypatrywałam i wypatrywałam i wypatrzyłam raptem 5 lili (w tym trzy rosnące już wcześniej u mnie).
Więcej za to znalazłam czerwonego cholerstwa :mad2:
To ich dzieło
IMG_20220430_112854.jpg

Oczywiście utłukłam wszystkie :whistle:
Ostatnio zmieniany: 30 Kwi 2022 19:24 przez JaKasiula.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, MARRY, Ninia, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 01 Maj 2022 09:25 #801508

• Eliza52
  • Eliza52's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1540
Ja właśnie odwołałam zamówienie z Florio z dnia 04.04(zażądałam zwrotu pieniędzy). Żadnego kontaktu, nie odpowiadają na maile, bo niby tak dużo zamówień. No i dobrze, bo jakbym dostała pomylone tak jak Rubia to była by rozpacz. Ja nie mam miejsca na pomyłki, co tam ja nie mam już wcale miejsca w ogrodzie :rotfl1: Na to konto zamówiłam w Sklep- nasiona 18 sztuk, a co może miejsce się znajdzie :)
Na dodatek wczoraj spisałam na straty 4 letniego klona, tak potwory podziemne podgryzły korzenie, że usechł, a kwitnącą wiśnię kolumnową też musiałam przesadzić, bo został jej kawałek korzenia to może się przyjmie.

Ninia a spróbuj na mrówki proszek do pieczenia. U mnie działa tylko sprawdzaj pod kamieniami czy nie składają jaj.

No to idę sprawdzić poskrzypkę
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Ninia, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Rubia

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 01 Maj 2022 10:53 #801516

• Rubia
  • Rubia's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 593
Wyjaśniła się sprawa wyglądu mojej rzekomej Night Rider. Czarna nie jest na pewno, taka sobie sympatyczna azjatka :) Raczej nie cynobrowa, jak na zdjęciu, bardziej w kolorze skórki mandarynek, tych najciemniejszych. Pojdzie pomiędzy róże miniaturowe.
100_1395.jpg

Jeśli tylko jest taka możliwość, zakupy internetowe robię za pobraniem. Gdyby sklep totalnie zawalił sprawę, przynajmniej nie stracę pieniędzy. Ale jeśli dostanę nie to, co zamawialam - przecież nie wyrzucę, bo jakże to tak? Szukam więc jakiegos miejsca, którego i tak u mnie brakuje :drool:
Poskrzypki na razie nie dają znaku życia. Za to ślimaki... :placze: Postraszona Waszymi postami, poszłam sprawdzać: znalazłam 4 pieńki (jeśli tak można nazwać łodygi lilii skasowane tuz przy ziemi) i 2 potwory bezskorupowe, które właśnie zaczynały konsumować kolejne. Od góry :evil: A to wynik jednego tylko obchodu...
Ostatnio zmieniany: 01 Maj 2022 11:02 przez Rubia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Eliza52, MARRY, Ninia, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 01 Maj 2022 12:32 #801527

• Eliza52
  • Eliza52's Avatar
  • Platinum Boarder
Rubia Twoja lilia to może być Pearl Red ale to zupełnie inna lilia jak ta którą zamawiałaś :happy:
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Rubia

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 01 Maj 2022 13:00 #801531

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 9316
Wreszcie wychodzą z ziemi, nie wszystkie, ale wychodzą. Najbardziej boję się o Speciosum, wprawdzie rabata jest wydzielona, ale zauważyłam grzbiety ziemi, jak po nornicach, a nie dałam im koszyków. Czy u kogoś już wychodzi?

A na marginesie - w LG sprzedaż lilii trwa, jeszcze coś można dokupić :woohoo: .
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Eliza52, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Rubia

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 01 Maj 2022 16:53 #801548

• Anika
  • Anika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1444
Przyłapana na gorącym uczynku :club2:

SAM_3711.jpg
Ania
Za tę wiadomość podziękował(a): Eliza52, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 01 Maj 2022 17:19 #801554

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83520
Ja tam nie robiłam zdjęć, tylko rozgniotłam dwie, złączone gorącym uściskiem. Wcale nie na lilii, tylko na młodej szachownicy cesarskiej, tak że robiąc przegląd, nie pomijajcie i innych liliowatych.
Za tę wiadomość podziękował(a): Eliza52, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 01 Maj 2022 21:09 #801577

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25503
Na mrówki boraks :hammer:
Lilie powoli wychodzą ,niebawem zdjęcia im porobię.
Na wieloletnich ,które pięknie wyszły, zero poskrzypki jak
na razie .Oby oby nie zapeszyć :happy4:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 05 Maj 2022 17:07 #801816

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Ja dziś ubiłam drugą - w mieście, bo na wiejskich liliach trzy. Stawiam na to, że większość szkód wyrządzają u mnie młode pomrowy. jednego unicestwiłam, gdy robił to:

Generalnie nie jest źle, martagony bardzo podrosły, jest szansa, że zaczną kwitnąć początkiem czerwca, albo i prędzej, o ile będzie nadal ciepło.
Za tę wiadomość podziękował(a): lonia, Eliza52, ewakatarzyna, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 05 Maj 2022 17:13 #801817

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
A ja dzisiaj znalazłam dwie... ale kolejne lilie :dance: :dance: :dance:
Za to poskrzypki ani jednej :dance:
Może wszystkie okoliczne ubiłam już?
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, lonia, ewakatarzyna

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 05 Maj 2022 19:39 #801832

• lonia
  • lonia's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 210
Ja dzisiaj uśmierciłam ok. 10 sztuk poskrzypki.
Mieszkam na terenach gdzie uprawia się szparagi
na których poskrzypki królują.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 09 Maj 2022 22:15 #802246

• renons
  • renons's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1975
Lilie - kupione i wsadzone w sierpniu, ścięte w listopadzie... pachniały jeszcze w grudniu... przezimowały i właśnie się pokazują, a dookoła wysiałem Godecję.
Będzie się działo :)

IMG_20220509_195714.jpg
Życzę miłego dnia... Jędruś ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Łatka, Marlenka, Eliza52, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 09 Maj 2022 22:25 #802252

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Spora część ma nawet potomstwo.

Jak dla mnie, rosną strasznie rzadko, znając siebie, na tym pięknym obszarze upchnęłabym jeszcze dwa razy tyle. :happy4:

Pilnuj ich przed ślimakami i poskrzypką. :teach:
Ostatnio zmieniany: 10 Maj 2022 08:08 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Eliza52, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, renons

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 10 Maj 2022 08:02 #802292

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2664
Oj, ja też nie lubię pomyłek. A w liliach miałam ich już sporo :( Pan mi nawet powiedział, że to klienci mieszają w kartonach i on za to nie będzie odpowiadał. Wkurzył mnie i więcej u niego nie kupuję. Po pierwsze od tego jest żeby pilnować a po drugie brałam te cebule , które były identyczne jak cała masa innych w tym kartonie więc raczej nie namieszane, tylko celowo ponawieszał zdjęcia z ciekawymi odmianami na zwykłe lilie.
Nie wiem co to takim oszustom z tego przyjdzie, jak tylko zniechęcają klientów?
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, Eliza52, ewakatarzyna, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 10 Maj 2022 12:55 #802324

• Eliza52
  • Eliza52's Avatar
  • Platinum Boarder
Jędruś na zdjęciu widać 15 lilii, na Twoim miejscu dokupiłabym jeszcze 30 i dopiero wtedy by się działo.

Kilka lat temu na Targach Ogrodniczych w Barzkowicach nakupiłam tulipanów - przepiękne kolory i wzory. Falbanki, turbany i co? wiosna okazało się że wszystkie są ŻÓŁTE i jeden gatunek.
Od tamtej pory nie kupię żadnej cebuli w takich miejscach, a tym bardziej lilii w sklepach w których pan mówi że mieszają klienci. Znam to bo u nas też tak mówią sprzedawcy. Owszem w wysyłkowych też są pomyłki ale to są pomyłki a nie naciąganie klienta, tak mi się wydaje.
Ostatnio zmieniany: 10 Maj 2022 12:56 przez Eliza52.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, ewakatarzyna, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 10 Maj 2022 15:02 #802329

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Eliza52 wrote:
Jędruś na zdjęciu widać 15 lilii, na Twoim miejscu dokupiłabym jeszcze 30 i dopiero wtedy by się działo.

Ha ha, jakie jednomyślne jesteśmy z Elizą. :lol:

Jędruś, jak się przekonałeś, nadal jak najbardziej można dosadzać cebule, ale jeśli, to radzę dobrych sprzedawców.

Odmianowe martagony sięgają mi już dobrze nad kolano i mają widoczne pąki, ale i gatunek, czyli lilia złotogłów, choć oczywiście nie tak okazała, niebawem zakwitnie.

Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Eliza52, MARRY, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 10 Maj 2022 16:44 #802337

• renons
  • renons's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1975
Weź się teraz Jędruś wytłumacz coś tak mało posadził i dlaczego tak rzadko. :club2:
Do dzieła zatem... :)
W tym miejscu posadziłem ok 30 sztuk... w zalecanych odległościach... książkowo wręcz.
Były to moje pierwsze posadzone cebule w życiu.
Za rękę jak przedszkolaka prowadziło mnie wtedy grono złożone z Łaciatej Ani, Herbacianego Roberta, Chilloutowej Gosi i paru innych dobrych duszyczek za co mają moją wdzięczność. :hug:
Nie miałem jeszcze wtedy pojęcia, czy mi się to będzie podobać, czy nie?... jednym słowem czy "zatrybi".
Jak po trzech miesiącach walnęło kolorami i kształtami a potem zapachniało, to już wiedziałem, że tak. :)
Dokupiłem więc kolejnych i sadziłem... w innym miejscu, bo tutaj już miałem porobione kurhany na zimę.
Na wiosnę nic nie dosadzałem... nic nie było widać.
Sytuacja zmieniła się jakiś czas temu, jak zaczęły się pierwsze pokazywać.
"Czując przez majtki", że może być za "rzadziutko" sypnąłem zdrowe ilości nasion Godecji, która kolorystycznie powinna zgrać się z liliami.
I to już wszystko. Po sezonie wyjdą braki, a może nowe pomysły?
Gwoli wytłumaczenia się, dodam jedynie, że wszystko to robiłem z jak najniższych pobudek licząc na ochy i achy :rotfl1:
Życzę miłego dnia... Jędruś ;)
Ostatnio zmieniany: 10 Maj 2022 17:17 przez renons.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, Eliza52, MARRY, olegowa, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 11 Maj 2022 09:06 #802414

• Eliza52
  • Eliza52's Avatar
  • Platinum Boarder
MARRY wrote:

A na marginesie - w LG sprzedaż lilii trwa, jeszcze coś można dokupić :woohoo: .

Dzięki kochana za twoją radę :rotfl1: dokupiłam 42 szt :jeez: i po co było pisać? hahahaha
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, MARRY, ewakatarzyna, brodus, JaKasiula, renons

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Łatka
Wygenerowano w 0.832 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum