TEMAT: Wszystko to co najpiękniejsze jeszcze jest przed nami. Lilie 2025

Wszystko to co najpiękniejsze jeszcze jest przed nami. Lilie 2025 22 Kwi 2025 21:55 #875844

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 89387
Marzenko, u mnie też takie są, a niektóre - mam nadzieję - dopiero się pokażą. Nie tracę nadziei, bo wylazło wiele takich, które miałam za stracone po zeszłym roku.
A martagony, jak napisałam, pokazują pączki.

Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, CHI, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wszystko to co najpiękniejsze jeszcze jest przed nami. Lilie 2025 22 Kwi 2025 22:06 #875847

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 20584
Miałam jednego martagona, ale jakoś go w tym roku nie widzę. A chyba powinien być największy.
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka

Wszystko to co najpiękniejsze jeszcze jest przed nami. Lilie 2025 22 Kwi 2025 22:12 #875850

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Buuu... A zapewniłaś mu zasadową glebę? W kwaśnej nie chce żyć. :(
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Bobka

Wszystko to co najpiękniejsze jeszcze jest przed nami. Lilie 2025 22 Kwi 2025 22:20 #875852

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 20584
Rósł razem z pozostałymi liliami, kwitł przez dwa lata, a jaka tam jest ziemia to nie wiem. Jutro go poszukam.

Jednak jest i to dwa pędy. :)
IMG_20250423_071027.jpg
Pozdrawiam Marzena
Ostatnio zmieniany: 23 Kwi 2025 20:34 przez Marlenka.

Wszystko to co najpiękniejsze jeszcze jest przed nami. Lilie 2025 23 Kwi 2025 21:23 #875904

• EwG
  • EwG's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2248
W tym roku lilie bardzo mi się rozmnożyły. będzie za chwilę las B)

Lilie2025.jpg
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa

Podlasie
Strefa: 6b

Cierpię na nieprzerwany brak miejsca do uprawy, brak wolnych parapetów oraz brak czasu ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna, Bobka, Grzebuła

Wszystko to co najpiękniejsze jeszcze jest przed nami. Lilie 2025 23 Kwi 2025 21:52 #875913

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 5498
Istna dzicz. Moje poletko co roku ma dosadzane lilie, ale takie buszu to nie mam. :woohoo: W jakich odcieniach koloru? Róznorodne?

O akurat przypomniałem sobie, że nie zrobiłem oprysku na poskrzypkę liliową :idea2:
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 23 Kwi 2025 21:54 przez Grzebuła.

Wszystko to co najpiękniejsze jeszcze jest przed nami. Lilie 2025 23 Kwi 2025 22:47 #875916

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Grzesiu, a widziałeś już Czerwone Zło?
Nie wiem, co działa na poskrzypkę - najlepiej to :hammer: . Oczywiście mam na myśli pojedyncze egzemplarze, choć prawdę mówiąc rojów nie widziałam nigdy. Tym niemniej nawet jedna potrafi narobić okropnych szkód.
Czym chcesz pryskać? I czy to działa prewencyjnie? :think:

Wszystko to co najpiękniejsze jeszcze jest przed nami. Lilie 2025 23 Kwi 2025 22:53 #875918

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja osobiście jej nie zauważyłem, ktoś z gości w święta poinformował mnie, że zauważył doglądając. W ubiegłym roku parę Lili miałem podjedzonych.
Myślę zastosować mospilan.
Pozdrawiam Grześ

Wszystko to co najpiękniejsze jeszcze jest przed nami. Lilie 2025 23 Kwi 2025 23:16 #875919

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
No tak, mospilan. To ciężka armata, najpierw bym poobserwowała, czy dziadostwo rzeczywiście jest. Rzuca się przecież w oczy. A już na pewno widać ślady żerowania - również odchody larw są sygnałem, że źle z liliami.
Szczęśliwie udaje mi się dość skutecznie wyłapać draństwo, mimo że mam przecież sporo lilii do nadzorowania.

Wszystko to co najpiękniejsze jeszcze jest przed nami. Lilie 2025 24 Kwi 2025 06:34 #875924

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
Jeśli tak mówisz to się powstrzymam i spróbuję wyłapać i obserwować.
Skubańce maja system obronny w postaci śluzowatej powłoki z tego co wyczytałem w sieci. Więc nie wszystkie opryski kontaktowe mogą działać na nie. Mospilan jest wgłębny i układowy więc może być skuteczniejszy. Na razie się wstrzymam.

Mam lilie w jednym miejscu więc łatwiej mi o unieszkodliwienie przeciwnika. Na malwach mam podobnego przeciwnika ale bardziej pomarańczowego z czarnymi cętkami. On też jest trudny do.zwalczenia.
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 24 Kwi 2025 07:13 przez Łatka.

Wszystko to co najpiękniejsze jeszcze jest przed nami. Lilie 2025 24 Kwi 2025 21:23 #875975

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 33176
Ten system obronny w postaci śluzowatej powłoki, to już mają chyba larwy :think: Dorosłe to czerwone chrząszcze i widać je z daleka. A na te larwy to działa woda z sodą oczyszczoną, skuteczność prawie 100%.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 24 Kwi 2025 21:24 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna, Bobka, Grzebuła

Wszystko to co najpiękniejsze jeszcze jest przed nami. Lilie 2025 29 Kwi 2025 12:27 #876305

• Rubia
  • Rubia's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 661
U mnie na razie najbardziej okazałe są martagony. Rosną na zielniku, z daleka od pozostałych lilii, razem z ziołami, które wolą glebę raczej zasadową, niż kwaśną. W ubiegłym roku kwitły mi tylko Claude Shride i Peppard Gold, posadzone kilka lat temu. Młodsze nie miały kwiatów. W tym roku zapowiada się, że zakwitną również te z serii Morning: Pink Morning, Manitoba Morning i Snowy Morning, oraz cebulka kupiona jako Albiflorum. Bardzo jestem ciekawa białych, rosną już trzeci sezon, lecz cebule były chyba za małe, żeby zakwitnąć. Niektóre cebulki już się podzieliły, poza pędami kwiatowymi jest sporo niedużych wyrostków. Teraz codziennie wszystkie sprawdzam i starannie wybieram te śliczne, czerwone żuczki, które postanowiły urządzić sobie w moich liliach stołówkę i miejsce lęgowe...
IMG_20250429_094929kopia.jpg
Ostatnio zmieniany: 29 Kwi 2025 12:39 przez Rubia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Wszystko to co najpiękniejsze jeszcze jest przed nami. Lilie 2025 29 Kwi 2025 22:45 #876322

• EwG
  • EwG's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2248
Grzebuła wrote:
Istna dzicz. Moje poletko co roku ma dosadzane lilie, ale takie buszu to nie mam. :woohoo: W jakich odcieniach koloru? Róznorodne?

Mam kilka rodzajów.
Najbardziej lubię czerwone jednolite lilie. Niestety kiedyś mi wszystkie padłu i teraz eksperymentuję.
W ubiegłym roku były takie:

Lil1.jpg

Lil2.jpg

I takie niższe różowe azjatki
Lil3.jpg

Na tylnym planie Fredo i Pink coś tam (chyba)

Lil4.jpg
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa

Podlasie
Strefa: 6b

Cierpię na nieprzerwany brak miejsca do uprawy, brak wolnych parapetów oraz brak czasu ....
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY, ewakatarzyna, Babcia Ala, Grzebuła

Wszystko to co najpiękniejsze jeszcze jest przed nami. Lilie 2025 01 Maj 2025 20:18 #876435

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 10138
Spieszę "odszczekać" krytykę jakości cebul lilii Rubrum Uchida - wszystkie siedem wyszło, żyją.
MARRY
Ostatnio zmieniany: 01 Maj 2025 20:19 przez MARRY.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Grzebuła

Wszystko to co najpiękniejsze jeszcze jest przed nami. Lilie 2025 01 Maj 2025 21:25 #876439

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Ano właśnie. :lol:
Uchida zawsze wleką się na końcu peletonu. A dodam, że i inne z późno sadzonych (z holenderskiego zamówienia na przełomie marca i kwietnia) też dopiero wysadzają nosy na powierzchnię. Nie szkodzi, będzie dłuższy sezon. Gorzej, że przysłane mi lilie królewskie (dużo, dodali drugie tyle gratis) są jakieś...dziwne. Znaczy, wszystko się zgada, wygląd listków, ich kolor - tylko że pędy ledwo, ledwo, a już widać maleńkie pączki kwiatowe. A przecież lilie królewskie to potęga. Mieliście coś podobnego kiedyś?
Przy okazji: najmocniejszy z moich martagonów, ale jaki??? Ja go nie sadziłam między liliowcami, może one to lubią?

A nie dogadzam mu nijak, bo liliowce tylko raz wczesną wiosną dostały Azofoskę "z rozrzutu".
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Grzebuła

Wszystko to co najpiękniejsze jeszcze jest przed nami. Lilie 2025 01 Maj 2025 21:31 #876440

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
Obyło się bez oprysku, melduję. Zgniotłem je przez palcami przez folię i narazie ni widu ni słychu. :search: Lilie odratowane :hearts: Trzeba obserwować czy nie wypoczwarzyły się kolejne, ale nie zauważyłem czarnych jaj, jeśli to dobrze nazywam pod spodem liści. Pamiętam z ubiegłego roku, ze było to w konsystencji maziste, bleee :tongue1:
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 01 Maj 2025 21:32 przez Grzebuła.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Wszystko to co najpiękniejsze jeszcze jest przed nami. Lilie 2025 01 Maj 2025 22:08 #876445

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Grzesiu, to "czarne maziste" to bynajmniej nie jaja, larwy jednym końcem ciała żrą lilie, drugim ...cóż, zostawiają tę substancję :sick: , a przemianę materii mają bardzo szybką.
Też dziś :hammer: jedną dorosłą (w rękawiczce akurat byłam :lol: ) Na razie uszkodzeń nie widzę, ale to dopiero początek.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, Grzebuła

Wszystko to co najpiękniejsze jeszcze jest przed nami. Lilie 2025 02 Maj 2025 14:25 #876472

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 27786
Co by tu powiedzieć by było dobrze :rotfl1: .
Chyba nic po za tym ,
że drogi gatunek ,,że leżą od ....że zmieniały często miejsce ,
że pora biegiem je ratować ,tu i teraz .
Ale wciąż po za moim spojrzeniem
są za mną ,za 5 literami (plecy ) :club2:

DSC04552.jpg

PS A Ania Łatka mówiła tutaj ,szybko wysadzać ,był to kwiecień . :wink2:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na rok 2025
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Łatka
Wygenerowano w 0.356 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum