TEMAT: Czytamy!!!!!

Czytamy!!!!! 05 Sie 2018 10:21 #620991

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8152
Kolejny raz Charles Martin -,, Prosto z serca ''. Czy da się naprawić, wynagrodzić ludziom wyrządzone przez nas krzywdy ? Co musi się stać , żebyśmy zatrzymali się w biegu i przejrzeli na oczy, tak prawdziwie i dostrzegli to co jest naprawdę cenne i ważne, najważniejsze w naszym życiu. Czy zawsze i czy każdy ma szansę na zmianę siebie i swojego życia. Zmianę na lepsze, na pokazanie światu, że jestem całkiem innym człowiekiem, że się zmieniłem, że się staram, bo w końcu zrozumiałem, dostrzegłem i wdrożyłem plan zmian w życie.
Robert
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka

Zielone okna z estimeble.pl

Czytamy!!!!! 07 Sie 2018 21:50 #621318

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
Jo Nesbo- Pierwszy śnieg :)
Robert

Czytamy!!!!! 09 Sie 2018 12:10 #621498

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
Natalia Nowak- Lewandowska - ,, Głód miłości ''.
Robert

Czytamy!!!!! 11 Sie 2018 08:26 #621706

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83496
Robercie, podziwiam Twoje tempo lektury! :eek3: :eek3: :eek3:

Dziś polecam coś chyba bardziej dla kobiet - choć i mężczyzna o ogrodniczych zainteresowaniach przynajmniej pewne partie tej powieści uzna za ciekawe.

Elisabeth Buchan - "Pomyśl o lilii".
To druga książka tej autorki, jaka przeczytałam - i wyznam szczerze, bardziej spodobała mi się "Zemsta kobiety w średnim wieku".
"Pomyśl o lilii" grzeszy pewnym przesłodzeniem, charaktery bohaterów nasuwają mi na myśl te pierwsze, nieme filmy: kobieta fatalna, kobieta-anioł (no, prawie), amant, zła macocha, ojciec-tyran... ;)
Te przesadne makijaże i przesadną mimikę aktorów z lat dwudziestych.
Ale akcja toczy się właśnie w latach dwudziestych-trzydziestych minionego wieku, z licznym retrospekcjami dotyczącymi pierwszej wojny światowej. Gdy dodam, że rzecz dzieje się na tak zwanej "wsi angielskiej", a jednym z głównych bohaterów jest angielski ogród... czy trzeba coś dodawać?
Ostatnio zmieniany: 11 Sie 2018 08:27 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Herbatnik

Czytamy!!!!! 12 Sie 2018 22:04 #621890

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu na swojskiej angielskiej wsi to ja najbardziej lubię swojskie morderstwo :happy: i Herculesa Poirota w akcji .
Był Ryszard Ćwirlej '' Tylko umarli wiedzą '' obecnie Ryszard Ćwirlej. ,, Masz to jak w banku '' . Napisał bym recenzję, bo i tym trochę się zajmuję, ale zdradziłbym finał . Jedno co mogę powiedzieć, to naprawdę warto zapoznać się z twórczością Ćwirleja. Jego książki to nie tylko kryminał. To także opis życia ludzi, którzy żyli na przełomie XX wieku. Znajdziemy tam wszystko. Nawet potoczne rozmowy rodaków naszych w codziennych sytuacjach. Takie nasze, swojskie. :)

Polecono mi ostatnio kilka tytułów. M.in : Azar Nafisi - Czytając Lolitę w Teheranie, Kimberley Freeman - Wzgórze dzikich kwiatów , Edyta Świętek- Cień burzowych chmur , Anna Herbich-Zychowicz - Dziewczyny z Syberii. Maria Paszyńska- Dziewczęta Wygnane.
II wojna światowa jest też poniekąd moją pasją. Kiedyś, kiedy byłem piękny i młody :happy: chciałem zostać nauczycielem historii, ale nic z tego nie wyszło. Może i dobrze, ale pasja pozostała. Lubię poczytać o tamtych czasach. Wnioski wysnuwam różne. Często jest to smutek, złości nie ma, bo jej nie powinno być. Smutek, że można było temu wszystkiemu zapobiec, kiedy był jeszcze czas. Czas na obudzenie się .
Robert
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH, zielonajagoda, Łatka, Ata

Czytamy!!!!! 18 Sie 2018 16:26 #622450

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
Remigiusz Mróz- ,,Hasgtag ''. :)
Robert

Czytamy!!!!! 23 Sie 2018 22:59 #623054

• Ata
  • Ata's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
Kończę właśnie ostatnią, czwartą z cyklu książkę Petera Wohllebena "Instrukcja obsługi lasu". Pozostałe - "Duchowe życie zwierząt", "Sekretne życie drzew" i "Nieznane więzy natury" też były genialne. Kociarzom polecam tegoroczną nowość Thomasa McNamee "O czym myślą koty - kocie sekrety oczami naukowców". Bardzo fajna rzecz.

A Poirota i klimat angielskiej wsi też uwielbiam :)
Ostatnio zmieniany: 23 Sie 2018 23:19 przez Ata.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Herbatnik

Czytamy!!!!! 23 Sie 2018 23:48 #623057

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
Joan Carol - ,, O człowieku, który stracił cień ''.

,,Czy można kochać kogoś, kto nie jest w stanie odwzajemnić uczucia, bo nie pamięta, że cię kiedykolwiek poznał?

W 1965 roku młoda neuropsycholog Margot Sharpe, początkująca badaczka, poznaje przystojnego, wykształconego, obdarzonego charyzmą Elihu Hoopesa, człowieka cierpiącego na ciężką amnezję. To spotkanie na zawsze naznaczy nie tylko jej karierę naukową, ale i ścieżkę życia.

O człowieku, który stracił cień to nadzwyczaj oryginalna opowieść o zakazanej miłości i tajemnicach psyche, napisana w precyzyjnym i zarazem emocjonalnym stylu charakterystycznym dla autorki. Dzieło wybitne i strukturalnie złożone, które zgłębia najciemniejsze zakamarki umysłu i ukazuje świetlistą prawdę o ludzkim sercu. ''
Robert

Czytamy!!!!! 24 Sie 2018 08:41 #623074

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Melanie Raabe "Pułapka" dobrze się czyta, :) można powiedzieć że autorka w pewnym momencie robi nam wodę z mózgu tak jak i głównej bohaterce ;), lubię takie nieoczywiste thrillery psych.

Teraz wertuję "Dziką kuchnię" i czytam "Gorączka kości" Val McDermid'a, zapowiada się dobrze.

Wcześniej był "Wielbiciel" Ch.Link i "Nocny śpiew ptaka" Eriksson Kjell, niebawem będą na charytatywnym bazarku dla piesełków.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Herbatnik

Czytamy!!!!! 26 Sie 2018 18:55 #623304

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
Jo Nesbo-,, Pancerne serce '' kolejna część przygód komisarza Harrego Hole.
Robert

Czytamy!!!!! 31 Sie 2018 19:37 #623777

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
Natalia Nowak- Lewandowska - ,,Wybór M ''/ Michalina, wracając wieczorem z pracy zostaje napadnięta. Lekarzom udaje się ją uratować, i o ile zdrowie fizyczne wraca do normy, to psychicznie jest w rozsypce. Funkcjonuje tylko dzięki lekom oraz mężowi – Igorowi, który bardzo ją wspiera. Początkowo ogarnięty wściekłością, chce na własną rękę znaleźć sprawców i wymierzyć im sprawiedliwość… Co sprawiło, że w pewnym momencie Igor odsuwa się od żony, zaczyna ją nienawidzić, brzydzić się nią?
Robert

Czytamy!!!!! 02 Wrz 2018 20:14 #623944

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
Mari Jungstedt- ,, We własnym gronie '' Cykl szwedzkich kryminałów.
Robert

Czytamy!!!!! 03 Wrz 2018 23:04 #624028

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
Jacek Piekara- ,, Miecz Aniołów '' cykl Inkwizytorski.
Robert

Czytamy!!!!! 10 Wrz 2018 00:04 #624554

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
Był Jacek Piekara ,, Łowcy dusz '' . Jest Jo Nesbo- ,, Pragnienie '' :)
Robert

Czytamy!!!!! 17 Wrz 2018 09:45 #625129

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
On Rhett Butler ona Scarlett O' Hara. Czyli ,, Przeminęło z wiatrem '' :)
Robert

Czytamy!!!!! 19 Wrz 2018 21:58 #625306

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
Camilla Lackberg- Pogromca lwów. Nic nie może wiecznie trwać. W przypadku serii książkowych koniec jest jak najbardziej wyczekiwany.
Robert

Czytamy!!!!! 19 Wrz 2018 23:31 #625310

• mirzan
  • mirzan's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2479
ZACK, to tytuł i imię bohatera szwedzkiego kryminału, bardziej brutalnego niż książki Nesbo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Herbatnik

Czytamy!!!!! 23 Wrz 2018 20:49 #625658

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
Katarzyna Bonda - Florystka. Ostatni tom o profilerze Hubercie Meyerze.
Robert

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.813 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum