TEMAT: Zwalczanie karczowników, nornic, kretów

Zwalczanie karczowników, nornic, kretów 26 Mar 2012 19:32 #16458

• Kocina
  • Kocina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 181
Rącznika nigdy nie miałam, bo jest trujący, a do mojego ogródka ściąga całe okoliczne kocie towarzystwo i bałam się, że się potrują.
Sadziłam za to cesarskie korony, zimowity i czosnki - wszystko to miało odstraszać krety i nornice. I guzik. Omijały je co prawda, ale nie bardzo szerokim łukiem.

Za to nornicowe granulki zimą + kot dają niekiedy takie efekty:
Pozdrawiam ciepło - Ogródek Marty
FO Oaza na Facebook'u

Zielone okna z estimeble.pl

Zwalczanie karczowników, nornic, kretów 26 Mar 2012 20:58 #16525

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Na nornice sposobu nie mam, szkód mi na razie nie wyrządzają ale na kreta mam doskonały i co najważniejsze sprawdzony sposób.W puszce po piwie powiększam dziurkę niemal do średnicy puszki i zakładam ją na pręt metalowy. Dociskam pręt do denka puszki tak, żeby powstał taki dziubek na środku denka i wtykam ten zestaw w kretowisko. Tak kombinuję, żeby pręt wszedł w korytarz kreci. Działa to w ten sposób, że puszka osadzona na pręcie dynda na wietrze i stuka o pręt i robi hałas kretowi. Skutek - kret został przepłoszony do sąsiada :whistle:
Za tę wiadomość podziękował(a): Kocina

Zwalczanie karczowników, nornic, kretów 26 Mar 2012 21:17 #16536

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
U mnie krety buszują tylko zimą, a wtedy wtykam w ziemię takie piszczące ustrojstwo i grzecznie się wynoszą ;)
W sezonie mam od paru lat rączniki, ale czy to one odstraszają krety - nie mam pojęcia!
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Zwalczanie karczowników, nornic, kretów 26 Mar 2012 21:37 #16552

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
W „ Maja w ogrodzie” reklamowali olej rycynowy na przeczyszczenie dla kretów – ma je to niby zniechęcać do stołówki :rotfl1:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Zwalczanie karczowników, nornic, kretów 26 Mar 2012 21:43 #16559

• Kocina
  • Kocina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 181
Olej wlewa się w korytarze, czy jak? Według Mai? :)
Może to kretom śmierdzi ;)
Pozdrawiam ciepło - Ogródek Marty
FO Oaza na Facebook'u

Zwalczanie karczowników, nornic, kretów 26 Mar 2012 21:54 #16565

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2547
Nie - roztworem olejowym pryska się trawnik z kretowiskami, :whistle: to zanieczyszcza kreci pokarm - dżdżownice, pędraki itp. :club2: Krecik nie chce ich żreć bo śmierdzą i ma problemy żołądkowe - dlatego się wynosi. :evil: Tak to mniej więcej przedstawiła Maja.

OOO... znalazłam ten nowoczesny preparat polecany przez Maję na allegro:

allegro.pl/pozegnanie-z-kopcem-kreta-kre...ety-i2233224298.html

:woohoo: :woohoo:
pozdrawiam
Ela
Ostatnio zmieniany: 26 Mar 2012 22:00 przez muchazezlotym.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kocina

Zwalczanie karczowników, nornic, kretów 26 Mar 2012 22:36 #16596

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Niby to dobre rozwiązanie ale ma swoje wady;
1. drogi
2. krótkotrwały
3. krzywdzący kreta. Olej rycynowy jest bardzo silną trucizną i trzeba znać dawkę, jaka nie zabije kreta a tylko spowoduje niestrawność.
Naprawdę polecam puszkę na pręcie. Można ją przenosić w dowolne miejsce na działce, jest tania a działa nawet zimą. Mam działkę wielkości 30a i nie mam krecich kopców tam gdzie sobie tego nie życzę.

Ciekawa jestem jaki wpływ na dżdżownice ma ten specyfik proponowany przez Maję...

Zwalczanie karczowników, nornic, kretów 07 Kwi 2012 02:10 #21618

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Od jutra codziennie zgrzewkę puszek, żeby była broń na kreta. :drink1: Słowo daję, tak zrobię. :ouch:

Zwalczanie karczowników, nornic, kretów 07 Kwi 2012 09:18 #21640

• Roma
  • Roma's Avatar
Tylko uważaj bo łatwo wpaść w nałóg :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

Zwalczanie karczowników, nornic, kretów 07 Kwi 2012 13:26 #21696

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
A jak wkładałaś zestaw do ziemi to czułaś, że trafiasz w ziemię czy w korytarz? U mnie jest jedna na 30a i działa. Jesienią zbudowałam kompostownik i zestaw umieściłam obok niego, żeby kret nie zasadzał mi się na moje dżdżowniczki. Początkowo rył mimo puszki ale cierpliwie rozwalałam mu te kopce i dał za wygraną. Jako ciekawostkę dodam, że wcześniej puszka sterczała w warzywniaku, myślałam, że będę musiała zrobić drugi zestaw, bo wróci ale ku mojemu zaskoczeniu nie wrócił. Teraz kopie pomiędzy warzywniakiem a kompostownikiem ale tam akurat mu pozwalam, a niech coś ma od życia :rotfl1:
Warto też wcisnąć mu zestaw centralnie w kopiec, taki największy oczywiście po rozgarnięciu go (będzie widać dziurę.

Zwalczanie karczowników, nornic, kretów 07 Kwi 2012 14:12 #21708

• Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 571
Z hałasującymi urządzeniami na kreta trzeba pamiętać że rozmieszczamy je zawsze od środka działki , nie po obrzeżach , i sukcesywnie przenosimy na skraj, jeżeli zaczniemy od obrzeży to ogłupimy zwierzątko zamykając mu drogę ucieczki i efekt będzie taki że krecik narobi nam dużo kopczyków i nie wyniesie się.

Zwalczanie karczowników, nornic, kretów 07 Kwi 2012 15:51 #21725

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Uśmiałam się do łez :rotfl1: Rącznik jest rośliną trującą więc jeśli ktoś ma małe dzieci to raczej odpada. Jeszcze jedno, krety chyba raczej nie jedzą ani korzeni ani tymbardziej liści. Zapach, który może ewentualnie odstraszać też raczej wydziela się nad powierzchnią ziemi. Jaki z tego wniosek chyba nie muszę pisać :)
Z rozpuszczalnikiem pomysł niczego sobie, pamiętasz o tym, że konwencja genewska zabrania stosowania broni chemicznej ;) :rotfl1:

Zwalczanie karczowników, nornic, kretów 07 Kwi 2012 16:45 #21735

• Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 571
W sprzedaży jest środek usypiający krety na amen , stosuje się go np, na boiskach. Są to płatki karmy ze środkiem usypiającym , Dwa lata temu miałam plagę kretów , kupiłam w hipermarkecie karmę i zaczęłam stosować , nie wie czy jakiegoś uśpiłam natomiast zauważyłam ze karma przez jakiś czas znikała, a potem krety grasowały i karma zostawała w korytarzach , karbid działa krótko, pisałam wcześnie o czarnym płynie niesamowicie cuchnącym , zapach wsiąka w ziemie i utrzymuje się bardzo długo.Na krety jak na razie wg, mnie najskuteczniejszy środek. Można go znaleźć na stronie Brossa

Zwalczanie karczowników, nornic, kretów 07 Kwi 2012 17:06 #21738

• wawik
  • wawik's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 26
Ja proponuję polubić krety.
Krety nie są szkodnikami, a mają w przyrodzie spełnić określoną funkcję.
Żywią się turkuciami. Dużo krecich kopców świadczy, że turkuci mamy pod dostatkiem, a właśnie turkucie trzeba niszczyć. :hammer:
Ostatnio zmieniany: 07 Kwi 2012 19:12 przez wawik.

Zwalczanie karczowników, nornic, kretów 19 Maj 2012 22:36 #38244

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Dostałam od sąsiadki sadzonki rośliny z ładnymi różowymi listkami, podobno odstrasza krety. Sprawdzam :flower:

Zwalczanie karczowników, nornic, kretów 31 Maj 2012 14:46 #41929

• dorotak6
  • dorotak6's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3
O masakra ;) To nie tylko ja walczę...
Mój kret też na puszki reaguje, ale 40metrów dalej na końcu działki już ryje.

Mój problem to nornice, w zeszłym roku nie miałam psa, to rozkładałam jedzenie dla kotów przy dziurach nornic, koty przychodziły i łapały. Dzięki temu miałam jakieś warzywa.
A teraz okupacja rabatek z kwiatkami :placze:
W tym roku,był już olej napędowy na skarpecie, bez czarny, włosy moje i psa, jakieś środki chemiczne których miały się nażreć i wielkie G...!!!
Macie jeszcze jakieś konkretne sposoby, a nie sprawdzone przezemnie? :angry:
Wszystko jest w powietrzu, kilka razy dziennie chodzę i zadeptuję korytarze, bo kwiatki mi wypadną.

Zwalczanie karczowników, nornic, kretów 31 Maj 2012 14:57 #41934

• dorotak6
  • dorotak6's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3
O masakra ;) To nie tylko ja walczę...
Mój kret też na puszki reaguje, ale 40metrów dalej na końcu działki już ryje.

Mój problem to nornice, w zeszłym roku nie miałam psa, to rozkładałam jedzenie dla kotów przy dziurach nornic, koty przychodziły i łapały. Dzięki temu miałam jakieś warzywa.
A teraz okupacja rabatek z kwiatkami :placze:
W tym roku,był już olej napędowy na skarpecie, bez czarny, włosy moje i psa, jakieś środki chemiczne których miały się nażreć i wielkie G...!!!
Macie jeszcze jakieś konkretne sposoby, a nie sprawdzone przezemnie? :angry:
Wszystko jest w powietrzu, kilka razy dziennie chodzę i zadeptuję korytarze, bo kwiatki mi wypadną.

Zwalczanie karczowników, nornic, kretów 31 Maj 2012 15:02 #41936

• Poll
  • Poll's Avatar
Szeroka dyskusja toczy sie na ten temat w dziale hosty, w wątku forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...ych-gustuja-gryzonie . Jak do tej pory, niestety, jedynymi sposobami są ... Normix i pułapki na krety. :flower1:
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2012 15:03 przez Poll.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.850 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum