TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 21 Gru 2025 23:06 #887018

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 61935
Oto jest pytanie ;)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, podjadek, Marlenka, CHI, Nimfa, Babcia Ala, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 22 Gru 2025 01:37 #887021

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16147
Filozoficznie zrobiło się w naszej pogodzie...Ale to prawda, że z każdym rokiem ten czas płynie szybciej od górskich strumyków...

Po kilku pięknych, słonecznych dniach, dzisiejszy rozwlókł się szarościami mgły po kątach. Znów woda skraplała się wszędzie, udając, że pada deszcz.

Na takie dni mam kominek...a w czasie przedświątecznym...miło jest w cieple domowego zacisza pomalutku "robić swoje". :hearts:

To z ogródka mojej przyjaciółki.

20251220_141827.jpg

A to kolejny zachód z wczorajszego dnia...zapewne robę się już nudna, ale natura zachwyca mnie ustawicznie...

20251220_145054.jpg

20251220_145035.jpg

Dobrej nocy. :sleep:
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."
Ostatnio zmieniany: 22 Gru 2025 03:00 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, podjadek, Adasiowa, Łatka, Marlenka, CHI, koma, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, Rumianek, IwonaJak

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 22 Gru 2025 07:51 #887025

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 95944
Ewo, Twoje zdjęcia absolutnie nie są nudne, przeciwnie, przynajmniej ja zachwycam się. I zazdroszczę, we Wrocławiu nie widać od zeszłego tygodnia nie tygodnia ani wschodu, ani zachodu słońca, w południe zresztą też go nie widać zza grubego kożucha chmur.
Poniedziałek w ogóle nie chce się zacząć, ja co prawda wstałam, ale słońce chyba nie. Zdjęcie zrobione kwiadrans temu.

Ciemności kompletne, tyle, że nadal dość ciepło, przed siódmą +5.
Prognozy zachowują się jak oszalałe wahadło zegara, a to mróz trzaskający, a to łagodna odwilż. Na wszelki wypadek ubrałam magnolię wielkokwiatową w największy możliwy wór z agrowłókniny - jeszcze się dało, z pomocą drabinki. I zobaczymy, co będzie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Marlenka, CHI, koma, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, lusinda, Rumianek, IwonaJak

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 22 Gru 2025 08:00 #887027

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
U mnie też dalej buro :( Na termometrze +3*. Dobrze, że dzisiaj Wnusie przyjadą, to będzie weselej :hearts:
Spokojnego dnia.
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Łatka, Marlenka, CHI, koma, Nimfa, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 22 Gru 2025 11:35 #887032

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 49719
Pogoda jest typowo jesienna.W nocy trochę padał deszcz.Poranek wstał z temperaturą +4,8*.Od rana też pokazała się mgła.Podwiewa mocniejszy chłodny wiatr.W powietrzu unosi się wilgoć .Nie ma żadnych onzak przejaśnień.POgoda jest raczej jesienna.Spokojnych przygotowań świątecznych. :coffe: :coffe: :bye: :bye: :bravo: :bravo: :) :)
IMG_20251221_111006.jpg
sadzonki ostróżek niebieskich w 4 odcieniach.
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, Marlenka, CHI, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, lusinda, IwonaJak

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 23 Gru 2025 15:15 #887070

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 68082
Dzień dobry :)
Jednym słowem: zimno !
Od wczoraj do Poznania zawitał chłód - pomimo, że na termometrze 3-4 stopnie, to dość silny lodowaty wiatr sprawia, że nawet gruba boba nie zabezpiecza przed odczuciem "wiecznej zmarzliny". Zachmurzone, szare niebo dopełnia obrazu szaro-burego krajobrazu za oknem, brak nadziei na najmniejszy opad śniegu, ale !!! i tak się cieszę, ponieważ to pierwsze od lat święta bez deszczu :)
Dzisiaj "szaleję" kulinarnie, chociaż to słowo stanowczo na wyrost - potrawy tradycyjne, skromne, choć mam nadzieję, że będzie smacznie.
Specjalnie dla Józia Krecika zamieszczam zdjęcie grzybków: tym razem odmrażanych prawdziwków, które zasilą jedną z wigilijnych potraw.
Aktualnie w domu roznosi się zapach pieczonego sernika, zakwas buraczany gotowy do dosmaczenia barszczu, a koty udają hibernację.
Pozdrawiam cieplutko ...

gruyczeniaforum4.jpg

gruyczeniaforum3.jpg
Żyj tak, jakby jutra miało nie być....
Ostatnio zmieniany: 23 Gru 2025 15:42 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Krecik stary, Łatka, Marlenka, CHI, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 23 Gru 2025 15:33 #887072

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 36350
Od kilku dni jak w nocy tak i w dzień mgła, sąsiedniej górki nie widać. I to by było tyle o pogodzie.

Gdzieś to czytałam, nie pamiętam gdzie, więc nawet nie wiem za kim powtórzę taką anegdotę:
"Spotkały się dwie koleżanki i jedna z nich zaczyna wymieniać co już zrobiła na święta: struclę makową, kołacz, uszka do barszczu, pierogi. Na co ta druga odpowiada, a ja zrobiłam sobie paznokcie" :rotfl1: :think:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 23 Gru 2025 15:37 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, Łatka, Marlenka, CHI, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 23 Gru 2025 15:41 #887074

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 68082
No dobra .... przyznam się .... :oops:
Pierwszy raz w życiu PRZED ŚWIĘTAMI poszłam do fryzjera :oops: :oops: :oops:
W końcu wigilia dopiero jutro ...
Żyj tak, jakby jutra miało nie być....
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Krecik stary, Łatka, Marlenka, CHI, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 23 Gru 2025 16:11 #887078

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 95944
A ja przyznam, że leciusieńko zazdroszczę osobom, które na wigilię "robią paznokcie".
Od kiedy sięgam pamięcią, taką sytuację miałam raz, w ubiegłym roku, gdy to - jak może ktoś tu pamięta - poniosło mnie pod krąg polarny na zaproszenie teściów mojej Agnieszki.
Pierwszą wigilię samodzielnie przygotowałam ponad pół wieku temu, miałam 16 lat a mojej mamie wypadł dysk.

Z wiekiem mam więcej czasu - odkąd nie pracuję zawodowo - za to siły i zdrowie topnieją niczym śnieg w odwilż. Trudno, ratuje mnie planowanie (kartka na lodówce B) ).

Nadzór kuchenny wszystko kontroluje i zwiększa dyscyplinę pracy:

Mam nadzieję, że przepełniony garami zlew nikogo nie oburzy - drugie tyle w zmywarce. ;)

A w temacie: nadal polarne zaiste mroki, do tego rano (???) solidnie mżyło, a przed chwilą posypało mokrym śniegiem. Zimniej, już teraz tylko +2, a to zdaje się na jakiś czas pożegnanie z dodatnią temperaturą.
Dobra, oddam ciepło za słońce.

Z serii "kwiaty zimowe":

Biedaczek malutki, blady i słabo falbaniasty, heroicznie kwitnie w tych mrokach (doświetlany).

Nie forsujcie zdrowia, pomalutku damy radę.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Adasiowa, Marlenka, CHI, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 23 Gru 2025 17:55 #887083

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Pogoda niestety nie świąteczna.Cały dzień szary a momentami ciemny.Podwiewał zimny wiaterek.Przymrozku nie było ale powietrze nasycone wilgocią do granic wytrzymałości.O 15 30 już ciemno pewnie do 8 dnia jutrzejszego.Już więcej nie narzekam aby nie psuć nikomu a i sobie jutrzejszego i następnych dni świątecznych.Aktualna temperatura wynosi +2,3*.U mnie w domu również ruch przeświąteczny w pełni.Wszystkiego miłego!!!!! :flower1: :flower1: :flower2: :flower2: :drink1: :drink1: :coffe: :coffe: :dance: :dance:
IMG_20251221_111209.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 23 Gru 2025 17:57 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Adasiowa, Łatka, Marlenka, CHI, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 23 Gru 2025 17:58 #887084

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 36350
Aniu, jak mnie ucieszył ten przepełniony zlew, nawet nie masz pojęcia. U mnie podobnie prawie zawsze, ale zdjęcia nie wstawię, bo kuchnię mam z lat 70-tych ubiegłego wieku. Żeby ją wymienić trzeba zerwać starą wylewkę i zrobić nową, bo stara podobno kafli nie utrzyma i będą pękać, a w starym zagraconym domu nie ma gdzie sprzętów z kuchni wystawić i koło się zamyka.

A w pogodzie "coraz lepiej" zaczęło dmuchać z płn.-wschodu i pada jakaś grubsza mżawka. Temperatura cały czas wolno w dół.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 23 Gru 2025 17:59 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Adasiowa, Łatka, Marlenka, CHI, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 23 Gru 2025 19:14 #887086

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Adasiowa wrote:
Pierwszy raz w życiu PRZED ŚWIĘTAMI poszłam do fryzjera :oops: :oops: :oops:
Aniu, ale dredy masz dalej?
Ja już dawno wrzuciłam luz na wszelakie Święta. Nie znaczy to, że wszystko olewam, ale Święta są dla nas, a nie my do Świąt. Najważniejsze kto jest przy stole, a nie to co na stole.
Pogoda okropna, ciemno, zimno i mokro, choć nic z nieba nie leci.
Czasem jednak dobrze popatrzeć co za oknem, bo zdarzają się goście :)

20251223_084608_Original.jpeg

Spokojnego wieczoru.
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Łatka, Marlenka, koma, MARRY, Nimfa, Babcia Ala, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 23 Gru 2025 19:24 #887087

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 37134
Mija kolejny pochmurny dzień.
Rano byłam na cmentarzu w B-toku.Trafilam chyba w najgorszy moment dzisiejszego dnia.Zerwał się silny wiatr,któremu towarzyszyły opady deszczu i śniegu.
Dzisiejsza noc ma być z temperaturą minus 10.
Na dzisiaj już koniec pitraszenia.Wyjmuje z piekarnika sernik i finisz.

20251223_191141.jpg

Spokojnej nocy.

20251221_145459.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Marlenka, MARRY, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 23 Gru 2025 21:20 #887090

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13533
Nie ma szansy na białe święta... Pogoda raczej jesienna. Chłodno, wieje i siąpi. Dla mnie w te święta najważniejszy będzie święty spokój i nawet paskudna pogoda mi tego nie zepsuje. Ale żeby lekko nie było, to działania przygotowawcze są nadzorowane :happy3:

cf9ebc48-c8f6-4a95-9186-cc1e4fe3fff1.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Adasiowa, Łatka, Marlenka, CHI, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, Lulu, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 24 Gru 2025 08:03 #887100

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 37134
Minus 9.Dzień pochmurny.
Miła niespodzianka. Zakwitła alokazja.

20251224_075410.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Adasiowa, Łatka, Marlenka, CHI, MARRY, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 24 Gru 2025 08:24 #887103

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13533
Chyba jest - 7 - chyba, bo odkąd nie mam mojej sunieczki Tosi, to w wolne dni nie mam powodu do wystawiania nosa na zewnątrz. Jest zielono i bardzo cicho (mieszkam w bloku), ma być dziś słoneczko, ale czy będzie? Dopijam poranną kawkę i kierunek kuchnia :drink1: , czyli ciąg dalszy. Od dziś przybywa dnia na "kurze stąpienie".

Do 1 marca zostało 67 dni :garden1:
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Adasiowa, Łatka, Marlenka, CHI, MARRY, najemnik, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Lulu, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 24 Gru 2025 09:58 #887107

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11033
Wróciła zimka,tym razem bez opadów minus 2 a w nocy ma być niżej więc trzeba zrobić dodatkowe okrycia dla róż.
Wszystko przyprószone i zmarznięte.

Jednak stroiki przed domem wytrzymały próbę porywistego wiatru.

Oleandry schowane do jasnego garażu.

DLA WSZYSTKICH RADOŚCI ZE ŚWIAT BOŻEGO NARODZENIA,
wytrwałości w czekaniu na wiosnę i oby nam wszystko dobrze rosło, kwitło i owocowało w tym NOWYM ROKU :hearts: :flower1:
MARRY
Ostatnio zmieniany: 24 Gru 2025 10:00 przez MARRY.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 24 Gru 2025 10:08 #887109

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
IMG_20251224_094119-2.jpg

Rano termometr wskazywał +0,3*.Mocniej wieje wiatr zresztą zimny jak podczas normalnej polskiej zimy.Teraz jest +0,7* i jednak słońce próbuje wydostac się zza chmur.Spokojnych przygotowań do rodzinnych spotkań. :coffe: :coffe: :bye: :bye: :bravo: :bravo:
Pozdrawiam Józek!!

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.934 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum