TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 24 Gru 2025 11:22 #887111

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 95944
Józiu, a co to jest "normalna polska zima"? Ta z 1981 czy może zeszłoroczna? I w Suwałkach czy w Środzie Śląskiej? B)

Dziś w każdym razie takie radosne widoczki - od mniej więcej dwóch godzin. :dance:

W prognozach oziębienie tuż tuż, dość mocne, jak na Wrocław - wniosłam do kuchni doniczkę z rozmarynem i do ganku ciemiernik niedawno kupiony jako "kwiat zimowy".

A propos kuchni, Alu, była remontowana w 2012 w ten sposób, że miałam przez chyba dwa tygodnie kuchnię na tarasie, latem, elektryczną kuchenkę, kredensy wyniesione i zakryte grubą folią, wodę z ogrodowego węża ;)
Na zdjęciu nie widać śladów psich pazurów na frontach szafek - i wszechobecnych kudłów, a są. Nic to. Nie jestem jakąś głupawą celebrytką, tylko normalną i intensywną użytkowniczką kuchni, to miejsce, gdzie spędzam najwięcej czasu, o tej porze roku na pewno.

Teraz musiałam na chwilę przysiąść - przy kuchennym stole oczywiście, więc pozdrawiam wigilijnie.

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 24 Gru 2025 11:33 #887112

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 68082
JaNina wrote:
Aniu, ale dredy masz dalej?

Nie Janeczko, z dredami pożegnałam się jeszcze pracując w Zoo. Teraz mam praktyczną, krótką fryzurkę :)
Pozdrawiam wszystkich bardzo, bardzo serdecznie i przede wszystkim cieplutko, bo nocą temperatura spadła "grubo" poniżej zera, co w praktyce oznacza, że na termometrze mamy -4 stopnie. Pomijając fakt, że wieje silny wiatr, to widzę również piękne, bezchmurne niebo i słońce, co samo w sobie jest już ewenementem, ponieważ od ładnych paru lat wigilia bywała deszczowa i ponura.
Stan "hipolitów" na dziś: różne fazy rozwoju, więc nie nudzę się ;-)

Jeszcze raz dużo spokoju i dobrych myśli :hug:

gruwigilia.jpg
Żyj tak, jakby jutra miało nie być....

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 24 Gru 2025 12:06 #887114

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16147
Wigilia biała i mroźna, -5*C, słońce cały czas próbuje się przedrzeć przez chmury, ale chyba mu się nie uda.

Czas biegnie swoim tempem, przed chwilą złożyliśmy życzenia urodzinowe wnusi, dziś nad ranem skończyła dwa latka. :hearts:

Składam też życzenia samego zdrowia i radości ze zbiorów w nadchodzącym sezonie nam wszystkim, a dodatkowo Ewom i Adamom, aby wszystko pięknie nam się doliło w ogrodach. :hearts:

20240724_0822081.jpg

20251224_093603.jpg

20251224_093614.jpg

Samych dobrych chwil na ten radosny dzień!! :hug:
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 24 Gru 2025 12:09 #887115

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 36350
Ewo, co oznacza słowo "doliło", nie znam roztoczańskiego dialektu
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Marlenka, CHI, Nimfa, ewakatarzyna, Mejra, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 24 Gru 2025 13:48 #887117

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 49719
Aniu nie pamiętam roku ale w szkole podstawowej w 2 lub 3 klasie mogł to być 1959-1961r. w styczniu zmroziło b.mocno.Temperatury sięgały nawet -22-25*C.Zaczęło brakować w szkołach opału więc zaplanowano w całym kraju w szkołach podstawowych cały luty wolny od zajęć szkolnych .Luty okazał się jednak prawie czerwcem z temperaturą przez 3 tygodnie sięgającą nawet 18* na plusie.Balismy się,że skrócą nam te dodatkowe wakacje ale nie.I ta zima została w mojej pamięći do dziś. :rotfl1: :rotfl1: :bravo: :bravo: :bye: :bye:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 24 Gru 2025 13:49 przez Krecik stary.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 24 Gru 2025 15:27 #887118

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 56635
Było tak. Pamiętam, że w lutym na motocyklach ludzie jeździli w koszulkach z krótkim rękawem. Trybuna Ludu nie pisała wtedy o " ociepleniu klimatu " :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 24 Gru 2025 15:28 przez pomodoro.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 24 Gru 2025 16:05 #887119

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4127
Mroźno, nie jakoś tragicznie ale wigilijny spacer na działkę nie był najprzyjemniejszy.
Wesołych Świąt :)
cccbf4d1-bd1f-4304-ae7c-1804117dc52c.png

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 24 Gru 2025 18:56 #887125

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6950
Tak u mnie było jak pierwszej gwiazdki wypatrywałem :)
Bez śniegu i mroźno.

20251224_165144.jpg
Piotr :)
Ostatnio zmieniany: 24 Gru 2025 18:58 przez podjadek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, Łatka, Marlenka, CHI, najemnik, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mejra, Grzebuła, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 24 Gru 2025 23:02 #887130

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 5919
Wesołych Świąt :) Pod Warszawą na słupku rtęciowym termometru w tym momencie wykazuje 12 stopni mrozu. :ohmy: Pozostałości po wczorajszym niewielkim opadzie śniegu prawie już śladu nie widać, a szkoda bo śnieg zawsze kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia.

Wszystkiego dobrego, zdrowia, miłości, cierpliwości i spokoju wewnętrznego życzę Wam Mili forumowicze,

Grzesiek, Grzebuła ;)

Liczę, że przygotowania Wam się udały do Wigilii i spędziliście ją w radosnym nastroju.
Pozdrawiam, Grzesiek.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 24 Gru 2025 23:26 #887131

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Grześ, cieszę się, że się odezwałeś, bo nie raz myślałam co u Ciebie.
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Marlenka, CHI, MARRY, Nimfa, ewakatarzyna, Mejra, Grzebuła, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 25 Gru 2025 00:02 #887132

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 5919
Postaram się poprawić i więcej udzielać. Szczerze, trochę chciałem odpocząć od ogrodowych spraw, zresetować się. Zbyt też ambitnie podchodzę do tych spraw chyba i przejmuje się swoimi porażkami.
Czasami tu wpadałem, ale bez interakcji w dyskusję, także nie zapomniałem o forum ;) choć przyznaję mogłem od czasu do czasu coś napisać,.chociaż w wątku pogodowym.
Pozdrawiam, Grzesiek.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 25 Gru 2025 01:46 #887134

• Mejra
  • Mejra's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7419
40km na południe od Krakowa -6 st.lekko poprószyło.. ;)

IMG_20251225_014459.jpg

Przyjemnego świętowania :)
Pozdrawiam,Anka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 25 Gru 2025 09:55 #887136

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13533
Siedzę w fotelu, patrzę na choinkę i na słoneczko za oknem. Był duży mróz w nocy, bo ok - 10 :pinch: Jakoś te temperatury nie zachęcają do wyjścia :supr: W prognozach styczniowych duże mrozy - nawet do -19 :dry: Chyba dam do kiełkowania kilka ostrych papryczek :bad-idea:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Marlenka, CHI, MARRY, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mejra, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 25 Gru 2025 11:10 #887137

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
U mnie nic nie poprószyło, było -7°C, teraz -5°C, na radarze widzę, że południe pod grubą warstwą chmur, czyli dzień do dnia podobny, tylko temperatura spadła, ale chociaż ten dokuczliwy, silny, przenikający wiatr, który wczoraj wiał, ustał.
Miłego świętowania.
Grzebuła wrote:
Postaram się poprawić i więcej udzielać. Szczerze, trochę chciałem odpocząć od ogrodowych spraw, zresetować się. Zbyt też ambitnie podchodzę do tych spraw chyba i przejmuje się swoimi porażkami.

Wszak ćwiczenie czyni mistrza, a poza tym nie wszystko zależy od ogrodnika, dużo od pogody, a niektóre rośliny i tak nie będę w danym rejonie zdrowo rosły, ja tak mam np. z bobem, a ostatnio czytałam, że na glinie choroby grzybowe bardziej atakują, a ja i tak będę próbować, bo moim głównym celem nie są ogromne plony, ale radość z kontaktu z naturą. Przemilczę tutaj ilość gryzoni w tym roku :jeez: Ale w ogrodnictwie można się realizować kreatywnie, a to najlepsza opcja po papierach księgowych - wśród roślin głowa odpoczywa. :bye:
Alicja
Ostatnio zmieniany: 25 Gru 2025 11:22 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, Marlenka, CHI, MARRY, Nimfa, ewakatarzyna, zwykły chłop, Mejra, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 25 Gru 2025 12:14 #887140

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 95944
Brawo, zgadzam się z Alą w 100%, nasze amatorskie ogrodnictwo to nie wyścigi ani zawody. A już w przypadku osób, którym zależy przede wszystkim na ogrodzie ozdobnym, jak mnie, można by rzec: trening znoszenia porażek z uporem, wszak często wyhodowanie dorodnej róży czy piwonii z sadzonki trwa kilka lat. A szlag może je trafić = przepraszam = w jedną mroźną noc wiosenną.
W tym roku w zasadzie nie zabezpieczałam hortensji ogrodowych i pewnie przyjdzie ciąć do ziemi lub prawie do ziemi - a kwiaty w formie wspomnień z przeszłości.
Bo i u mnie w tę świąteczną noc było -8, kto wie, co się wydarzy w styczniu.

Na razie mróz się utrzymuje na poziomie -5 i to mimo burych chmur.

Trochę sobie chyba zaszkodziłam jedzeniem (nie ilością), na zewnątrz mnie nie ciągnie, popatruję za to na otwierający się kielich Terra Mystica.

Na razie wydłużenia dnia nie widać i przez lupę, trzeba się jakoś podnosić na duchu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Marlenka, CHI, MARRY, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mejra, Grzebuła, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 25 Gru 2025 19:30 #887147

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 22838
U mnie wczorajszy dzień był słoneczny i zimny z mrozem -7 w dzień i -11 w nocy. Dziś w dzień trochę cieplej i piękne słońce a teraz -12 stopni.

Miłego świętowania. :hearts:
Pozdrawiam Marzena
Ostatnio zmieniany: 25 Gru 2025 19:31 przez Marlenka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, CHI, MARRY, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mejra, Grzebuła, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 25 Gru 2025 20:56 #887151

• Sonka
  • Sonka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2515
Szyby mrozem malowane. W dzień - 7. Miłego świętowania. Pozdrawiam cieplutko

IMG_20251225_083956.jpg

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 25 Gru 2025 22:47 #887153

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9764
Spóźnione życzenia Świąteczne dla Oazowiczów.

Przyszedł mróz, wczoraj w nocy -12, bez okrywy śnieżnej to sporo dla roślin.

W dzień słonecznie i bez chmur. Teraz ok. -5 na parapecie, przy gruncie pewnie z -6.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, CHI, MARRY, Nimfa, ewakatarzyna, zwykły chłop, Mejra, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.966 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum