TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 16 Sty 2026 11:34 #888356

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 18550
Biedactwo :jeez: Trzymam kciuki :hug:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Krecik stary, Łatka, CHI, koma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, Mejra, lusinda, Sonka

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 16 Sty 2026 12:21 #888358

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 49716
Poranek był bez przymrozku z temperaturą +1,8*C ale pokazał się z lekkim szronem na dachach i częściowo na trawnikach.Jest pełne słoneczko,podwiewa lekki wiaterek i coraz mniej
śniegu.Właściwie są to zlodowaciałe resztki.Na częściowo słonecznym parapecie termometr wskazuje +14,2*C ,a w cieniu +5,7*C.Temperatury zmieniaja się jak minutnik w zegarku.Jest jak jest ajest nieźle. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :bravo: :bravo:
IMG_20260115_094524-2.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 16 Sty 2026 12:23 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, CHI, koma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, Mejra, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 16 Sty 2026 12:35 #888361

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13532
Aniu trzymam kciuki za Lutnię. Będzie dobrze, trzymajcie się ciepło :hug:
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Łatka, CHI, koma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, Mejra, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 16 Sty 2026 14:24 #888370

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16147
Aniu trzymajcie się, przesyłam głaski dla Lutni. :hug:

Słońce od rana, -3*C, bezwietrznie. Drogi dobrze odśnieżone, na chodnikach już trochę gorzej, na parkingach przydaje się łopata, którą zawsze w takich warunkach mam ze sobą. :dazed:

Wstawiam właśnie risotto z dynią, bedzie dobre na rozgrzewkę. :yummi:

adf82d90-31c3-4701-b023-f063963bf27d.jpg

1b2846f2-a91b-4eee-becd-e70dc653258b.jpg

Bezpiecznego ciepła na nadchodzące mrozy :hearts:
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 16 Sty 2026 14:24 #888371

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 37132
U mnie mróz nie odpuszcza.Na termometrze -11 odczuwalna -16.
Przewaga chmur,chwilami mocny wiatr poł-wsch.

20260116_140757.jpg

Aniu,smutna wiadomość, trzymam kciuki.
Maria

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 16 Sty 2026 15:00 #888372

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 61935
Aniu :hug:
Spieszę donieść, że się trochę przejaśniło i nieśmiało zaświeciło słoneczko. Na termometrze +3*.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 16 Sty 2026 15:12 #888373

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6492
Aniu przytulam Was :kiss3:

U mnie cały dzień mgła, więc nie wiem czy w ogóle było słońce.
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Łatka, CHI, koma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, Mejra, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 16 Sty 2026 17:02 #888378

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 36347
Aniu, skorupiakom i mięczakom :P mówimy NIE. Każdy miewa gorsze dni, zwierzaki też i wierzę, że to właśnie tylko gorszy dzień Lutni i wszystko szybko wróci do normy.

Rano było szaro, potem było istne mleko, po 15-tej trochę wyjrzało słonko. Niemiec straszy od jutra mrozami -11°C, noc w noc przez 2 tygodnie. O miesiąc za długa ta zima, zaczyna się to już mierznąć, a tu jeszcze luty przed nami.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, CHI, koma, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, zwykły chłop, Bobka, Mejra, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 16 Sty 2026 20:04 #888399

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30024
Podsumowanie dnia na wsi .
Było słonecznie z lekkim ok -8 .
Dla mnie bardzo zimno .
Powrót był dlugi ,co rusz przystanki :wink2:

DSC07066.jpg

DSC07048.jpg

DSC07082.jpg

Spokojnej nocy wszystkim życzę .
Prawdziwy przyjaciel okazuje miłość przez cały czas i jest bratem, na którym można polegać w chwilach udręki.
2026 rok .

Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 17 Sty 2026 07:55 #888413

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14130
Temperatura minus 10*C, zaczyna pokazywać się słońce ☀️.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Łatka, CHI, koma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, Bobka, Mejra, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 17 Sty 2026 08:47 #888415

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 49716
Poranek jest zamglony.Podwiewa mocniej zimny wiatr.Niebo zachmurzone całkowicie,bez jakichkolwiek przejaśnień.Jest zimno,mokro i ciemno.Aktualnie termometr wskazuje +1,2.Szronu nie ma jeszcze są pozostałości śniegowe. Spokojnego dnia dla wszystkich. :bye: :bye: :coffe: :coffe: ;) ;)
IMG_20260117_084526.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 17 Sty 2026 08:48 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Łatka, CHI, koma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, Bobka, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 17 Sty 2026 09:08 #888417

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 95942
We Wrocławiu zapowiadała się mroźna noc, wyszłam z samą Cytrą na mały spacerek o 20.30 i nad głową miałyśmy wygwieżdżone niebo, a pod nogami ślizgawicę i nawet na trawnikach chrupiące, trzaskające tafelki lodu w każdym zgłębieniu zrobionym ludzką czy psią stopą.
Ale widocznie trochę później otuliła łaskawie ziemie gęsta mgła, która teraz przerzedziła się tylko trochę. Jest takie +0, mroczno, widoczność tylko do najbliższej równoległej uliczki, czyli 90 m.

Przede wszystkim bardzo, bardzo dziękuję za wszystkie dobre życzenia dla Lutni :hearts: . Po podaniu leków "naprawiła się" na tyle, że zachowuje się prawie całkiem normalnie: je i żebrze oczywiście o żarcie, jest w stanie wleźć na kanapę, a nawet lekko podbiec (na smyczy, rzecz jasna). Co ważne, otrzepuje się, co nieodżałowanej pamięci dr wet. Sekula, psi osteopata ratujący nawet beznadziejne przypadki, uważał za moment kluczowy dla leczenia kręgosłupa.

Zaraz jedziemy na powtórkę zastrzyków.

Lutnia może nie do końca się na to cieszy B) .

Weekendu z spokojną pogodą życzymy.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 17 Sty 2026 09:29 #888424

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23022
Aniu :hug: Głaski dla Lutni. Może być tak, że źle stanęła lub gwałtownie się ruszyła, nadciągnęła sobie jakiś nerw (coś jak u nas rwa kulszowa) i "pies nie chodzi". Psie "starsze panie" tak mają. Moja Devina ma tylko 10 lat, a raz na jakiś czas robi mi taką jazdę. Pierwszy raz miałam akcję w sierpniu ubiegłego roku, o 2 w nocy. Objawy jak piszesz: pies nie chodzi, leje się przez ręce. Następnego dnia miałam o 6 startować do pracy w teren na kilka dni. Szybka decyzja jedziemy do weta. Chyba jechałam trochę za szybko, bo policja za mną zawróciła. Mina panów policjantów bezcenna, jak zamiast złapać pijanego małolata, zatrzymali starszą panią z psem. Na moje nerwowe "jadę z sunią do weta", usłyszałam "a to przepraszamy" :devil1:

Tak jak piszesz Devina dostała przeciwbólowe i steryd. Z samochodu do domu już poszła sama. Jak wróciłam, to suka była już zdrowa. :ouch: Następny raz było to trochę spokojniej, ale od razu USG, krew, prześwietlenie kręgosłupa. Wyszły zmiany w kręgosłupie zgodne z wiekiem i tyle. Czego Lutni i Tobie życzę. Będzie dobrze. :hug:

Niestety nie jestem w stanie wytłumaczyć Devinie, że jak lepsza pogoda i się lepiej czuje (podejrzewam, że jest meteopatką jak ja) to się nie szaleje...

Bogusiu jak zwykle piękne zdjęcia. Gratuluję nowych wyzwań i trzymam kciuki za realizację.

Teraz o pogodzie :wink4:
Zima była fajna:
10.01 było tak:
P1105205_may.jpg

Przez dwa ostatnie dni "pachniało przedwiośniem" czyli lód, trochę wody i błota, ale miejscami jeszcze na niektórych ścieżkach i w lesie śnieg:

P1155598_may.jpg

P1155631_may.jpg

P1155656_may.jpg

Wczoraj było na plusie jakieś 4-5 stopni. Za to dziś w nocy przymroziło - teraz jest -6 i słoneczko. Mam fajne lodowisko :mad2: dookoła. Jeszcze nie wychodziłam, ale muszę...

Za to kwitną amarylisy:
P1165707_may.jpg

Od lewej American Dream kończy 1 pęd, Tropical Sensation zaczyna 1 pęd, Papillo tylko dwa kwiaty, ale za to śliczne, Superstar w słońcu, nad nim Forest Sunset. W tle kończy Tarantula i LaPaz.

Spokojnego dnia.
Ostatnio zmieniany: 17 Sty 2026 09:31 przez CHI.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 17 Sty 2026 09:56 #888427

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 61935
Dzisiejszy poranek nieco chłodniejszy, bo -2*. Momentami można odnieść wrażenie, że słoneczko chce świecić ;) Nie chciałam nigdzie wychodzić, ale nie doszedł zamówiony słonecznik i muszę jechać dokupić w sklepie, bo już mam braki :(
Spokojnej soboty :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, CHI, koma, Nimfa, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, Bobka, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 17 Sty 2026 10:27 #888429

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 37132
Wczesnym rankiem było -14.
Po długiej przerwie na niebie słońce.Obecnie temperatura -10.Śniegu ponad 30 cm.

20260117_101242.jpg

Aniu,bardzo się cieszę,że z Lutunią jest lepiej.
Maria
Ostatnio zmieniany: 17 Sty 2026 10:28 przez koma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, CHI, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, Bobka, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 17 Sty 2026 11:40 #888444

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 36347
Mleko i +1°C. Niemiec "poprawił" prognozę na jeszcze "lepszą", a śnieg w ilościach homeopatycznych, chyba będzie źle po tej zimie. Czy Wasze serwisy pogodowe też tak pokazują, czy brak zgodności?
17.01.2026.png
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 17 Sty 2026 11:42 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, CHI, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Mejra, Chiarodiluna, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 17 Sty 2026 11:47 #888445

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14200
Aniu :kiss3:

Alu, u mnie to samo.

Tuż po świcie termometr wskazywał -12 stopni. Teraz mamy -2 i wreszcie pokazało się słońce.

Udanego weekendu :flower1:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, CHI, Nimfa, JaNina, renmanka, Babcia Ala, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 17 Sty 2026 11:49 #888446

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4062
Re: Babcia Ala

Owszem, podobnie,

ale Ty mi lepiej powiedz, czy te -15 przez wiele dni wybije te obrzydliwe, rude, spasione, bezskorupowe ślimaki, co to się na zimę zakopały w ziemi?

Czy też będę musiał kupić ten środek, co to go mi zarekomendowałaś na moim wątku?

ko.jpg
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Ostatnio zmieniany: 17 Sty 2026 11:50 przez Chiarodiluna.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, CHI, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Mejra, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.836 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum