TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 21 Wrz 2026 12:34 #898513

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64128
Zimno. Teraz mam tylko 9*, bo przed chwilą przestało padać. Teraz pewnie trochę się ociepli, do marnych 12*. Miałam przed południem niezłą ulewę, połączoną z bardzo silnym wiatrem. Musiałam sobie w domu światło włączyć, bo tak ciemno się zrobiło.

IMG_2881.jpeg

Teraz jest chwilowa przerwa w dostawie wody. Pojadę sobie na basen, tam wody też sporo, ale przynajmniej cieplejsza jest :happy:
Spokojnego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 21 Wrz 2026 18:18 #898529

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 18439
Leje z przerwami cały dzień. Była też burza z piorunami. Dwukrotnie przemokłam, zbierając grzyby. :rotfl1:

Jest 9*C, ciemnica. Lodowaty wiatr sypie kroplami grubego deszczu, kolejna chmura zaciągnęła niebo.
Przemarzłam, trzeba jakieś malinki, cytrynki i inne rozgrzewacze popić. ;)

cbbc1428-106b-415d-aa76-0ccab2f5adde.jpg

W lasach wysyp czerwoniaków.

e52e34ad-13c2-4b65-a136-b440b59fc07d.jpg

Dobrego wieczoru. :coffe:
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Sonka, Klarkia25, Borowska

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 21 Wrz 2026 19:59 #898532

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 38422
Ewo, u Ciebie jest tak mokro, że aż kałuże stoją? U mnie mimo moczenia liści pod drzewami jest suchy beton, a zimno okropnie.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 21 Wrz 2026 19:59 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 21 Wrz 2026 20:05 #898533

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 98878
Również nad moim ogrodem około trzeciej po południu przeszła rzęsista ulewa, a prócz niej kilka razy kropiło, jakby się wprawiając. Mimo przebłysków słońca (zza sinych chmur) termometr zaokienny nie chciał pokazać więcej niż 14 stopni. Teraz 11, niby i tak lepiej, niż bardziej na wschód.

Jeszcze podobno ma wrócić lato, może i "babie", ale dość ciepłe. Hibiskusy nadal kwitną na tarasie.

Spokojnej nocy!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda, Klarkia25

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 21 Wrz 2026 20:47 #898534

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 18439
Leje porządnie. Lasy już są mokre i wszędzie grzyby. I nieważne ile osób się zjedzie, każdy grzybiarz będzie zadowolony. :wink4:

Mam nadzieję Alicjo, że i u Ciebie w końcu zacznie padać.

Obecnie jest 9,6*C. Dalej pada. Dziś zrobiłam kilka słoiczków papryki.

fef2fd86-1b5c-497b-9d6c-5b96e484fd6d.jpg
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."
Ostatnio zmieniany: 21 Wrz 2026 20:48 przez lusinda.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 22 Wrz 2026 10:18 #898543

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 51630
Poranna temperatura z godz.6 30 wynosiła 12,2*.Było i jest zimno z mocniejszym b.zimnym wiatrem.Niebo zachmurzone całkowici, a w nocy trochę pociapało.Dalej jest zimno i wieje.Na słoneczko raczej przynajmniej teraz nie ma szans.Mimo wszystko spokojnego dnia .Moze w sobote w las....? :coffe: :coffe: :bye: :bye: :bravo:
IMG_20260920_114806_HDR2.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 22 Wrz 2026 10:38 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop, lusinda, Rumianek, Klarkia25, Borowska

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 22 Wrz 2026 18:04 #898562

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Dziś deszcz w symbolicznej ilości, ale niezbyt przyjemnie. O siódmej 9 stopni, o drugiej po południu 17. Tak wyglądało:

Może i jesień wyłania się zza horyzontu, ale niedługo chyba ogłosi odwrót.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, lusinda, Sonka, Rumianek, Klarkia25

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 22 Wrz 2026 18:36 #898566

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
U mnie pada i to nie symbolicznie. Od wczoraj spadło 50 l wody na m2. Na szczęście nie pada bez przerwy, więc jakoś to wszystko gdzieś się wchłania ;). Temperatura, no cóż, jesienna, bo nie przekroczyła 12*. Jutro chyba napalę sobie w kominku.
Spokojnego wieczoru :coffe:
Janina

Między kuchnią a ogrodem

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 23 Wrz 2026 11:10 #898585

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Jak wczoraj napisałam, to tak dzisiaj zrobiłam, czyli zapaliłam w kominku. Nie miałam zimno, bo 22*, ale tak jakoś nieprzyjemnie, wilgotno, czy coś ;)
Za oknem pogoda taka listopadowa bardziej. Na termometrze zewnętrznym, niecałe 10*. Wszystko mokre, bo w nocy chyba znowu padało.
No cóż, jesień mamy.
Spokojnego dnia :bye:
Janina

Między kuchnią a ogrodem

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 23 Wrz 2026 15:20 #898587

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Poranek smutaśny,zimny i mokry.O godz.6 30 termometr wskazywał 8,4*C.Dziś jest spokojniejszy wiatr i mniej zimny.Teraz jest 17,8*JesWidać też troche słoneczka ale ciągle się chowa.Na niebie sa niewielkie przebłyski niebieskie.No i jakby co jest coraz smutniej tak w ogródkach jak i na drzewach.Coraz więcej liści na kompost.Miłego dnia i spokojnej pogody. :coffe: :coffe: :bye: :bye: :bravo: :bravo:
IMG_20260922_0834432.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, lusinda, Rumianek, Borowska

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 23 Wrz 2026 15:50 #898588

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14280
U nas dzisiaj rano było tylko 6 stopni, na szczęście dzień cieplejszy i do tego ze słońcem. Często pada, uprzątam już warzywnik. Cieszę się dojrzewającymi malinówkami, które mam pierwszy raz z drzewka sadzonego w 2020 roku. Może opłaciło się jej otulenie w wiosenne przymrozki, a może rośnie w takim miejscu, że mróz jej nie dosięgnął, bo inne drzewa owocowe, choć otulone owoców nie miały.

Malinwka.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Ostatnio zmieniany: 23 Wrz 2026 15:51 przez Nimfa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop, lusinda, Borowska

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 23 Wrz 2026 18:38 #898594

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
JaNina wrote:
Jak wczoraj napisałam, to tak dzisiaj zrobiłam, czyli zapaliłam w kominku.

Też wczoraj leciutko przepaliłam w kominku, w (bawełnianym) swetrze marzłam siedząc przy komputerze.
Dziś chyba powtórzę czynność, rano - czyli przed siódmą - było ledwo 8 stopni. Trochę się zmartwiłam, bo wniosłam z tarasu pod dach tylko storczyki, hibiskusy & co dalej "na wolnym wybiegu". Kwitną, choć kwiaty mniejsze i słabiej wybarwione.
Dzień do połowy mocniej pochmurny, potem dosłownie było widać, jak wiatr odgania wał chmur na wschód i koło czwartej na tyle podeschła trawa, że :garden: .

Trochę różnych kwiatków jeszcze cieszy.

Dobrego wieczoru!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, lusinda, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 23 Wrz 2026 21:34 #898602

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Od niedzieli wieczora niby pada, tj. w niedzielę to nawet kropieniem nie można było nazwać. Potem się trochę rozkręciło, przechodzą takie krótkotrwałe fale deszczu. W sumie od niedzieli spadło tyle ile w kilka godzin nocnych z czwartku na piątek, tj. ok 15 l/m2. Zimno, w poniedziałek i wtorek "oszkliwie", dziś było odrobinę milej, za to noc ma być b. zimna. Okryłam paprykę podwójną zimową włókniną, bo miałam taką możliwość, inaczej bym to "chromoliła". Jak ją nakryłam, to zaczęło "padać", tj. zmoczyło liście. Zostawiłam elektronikę OUT/IN poza włókniną i pod z opcją zapamiętywania min i max, zobaczymy co pokaże.
Alicja

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 24 Wrz 2026 07:07 #898605

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 19277
Witajcie.
U mnie w nocy
20260924_034452.jpg

A przy porannej kawie taki widok na wschodnim niebie:

20260924_063840.jpg

Ranne zorze powstają wtedy, gdy promienie nisko leżącego słońca oświetlają od dołu podstawę chmur nadciągających z zachodu – i stąd bierze się ludowa mądrość, że zwiastują zmianę pogody na gorszą.
Od soboty ma się poprawić a od poniedziałku wyraźnie ocieplić.

Oby moje pomidory, ogórki i dynie dotrwały.
Ostatnio zmieniany: 24 Wrz 2026 07:11 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, lusinda, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 24 Wrz 2026 08:37 #898606

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Ha, to te moje wczorajsze chmury przez noc przepełzły chyba nad Górny Śląsk. B)
Dzisiejszy ranek nieco cieplejszy, o 6.30 9 stopni, a jak wyszło słońce, zaraz się zaczęło mocniej ocieplać. Chmury - kolejne - też są, lecz porozrywane, a nie taka zbita ściana. I jakby mniej wilgoci, może wywieszę pranie na zewnątrz? :bad-idea:

Cały czas główkuję, co schować do domu, gdy znowu porzucę ogród. Tym razem na krócej, lecz jedna noc z bardzo zimnym zakończeniem może załatwić moje wrażliwce tarasowe. Z drugiej strony - im więcej energii słonecznej dostaną teraz, tym lepiej zniosą zimę i początek wiosny.

Te to najwyżej zakończą sezon i pójdą do piwnicy...

ale moje "uprawy" ;) mogłyby jeszcze dojrzeć, nie?

Dobrego dzionka!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, lusinda, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 24 Wrz 2026 12:52 #898612

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Poranek zaczął sie z temperaturą 8,6*.Później na chwilkę pokazało się słoneczko.Jest bezwietrznie.Deszcz w zasadzie tylko pokropił i zaczęło tez mocniej podwiewać.Niebo w tej chwili całkowicie zachmurzone.Teraz termometr wskazuje 13,4*Pogoda typowo jesienna i być może popada trochę więcej.Smacznej kawki i miłego dnia!! :bye: :bye: :coffe: :coffe: :bravo: :bravo:
IMG_20260924_090233.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 24 Wrz 2026 12:55 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 24 Wrz 2026 16:14 #898621

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
W nocy przy gruncie elektronika zapamiętała 6°C, pod dwoma warstwami włókniny 7°C. Słońca był brak, tylko chwileczkę, nieprzyjemny wiatr, a teraz "polywo". Miały być tylko 2 noce zimne, ale Niemiec zmienił zdanie i w sumie pokazuje 4 zimne noce, 1 była dziś, 3 mają być od niedzieli.
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, MARRY, JaNina, ewakatarzyna, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 24 Wrz 2026 16:59 #898622

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
U mnie znowu pada. W ciągu dnia były momenty ze słoneczkiem, ale nic to nie dało, bo było po prostu zimno. Jutro też ma padać i temperatura ma być podobna.
Przepraszam za trochę prywaty ;). Alu, tyle jest

20260924_144509_Original.jpeg

Przykryłam, żeby nie zmokło.

Spokojnego wieczoru :coffe:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, MARRY, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.800 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum