TEMAT: Ogród Aguniady cz. 3

Ogród Aguniady cz. 3 06 Lip 2015 10:02 #385939

  • hanya
  • hanya's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3913
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Dla Nisi najlepsze życzenia :kiss3: Pavlova mniam, wspaniale, że umiesz robić takie pyszności :bravo: ja na szczęście nie umiem i nie zamierzam się uczyć :happy:
Szybkiego poniedziałku :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady cz. 3 06 Lip 2015 12:45 #385996

  • inag1
  • inag1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 996
  • Otrzymane dziękuję: 631
Serdeczne życzenia imieninowe dla Nisi i zaległe urodzinowe również. :hearts:
U nas od rana od czasu do czasu trochę pada i się ochłodziło. Deszczu jednak zdecydowanie za mało.
Zdjęcia bajeczne. :bravo:
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 3 06 Lip 2015 20:47 #386104

  • Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Wybaczcie, ale jestem dziś nie pisata :supr: Może jutro.
<Nisia dziękuje>

Tylko obraz, nie w formie...

















Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 3 06 Lip 2015 20:53 #386109

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Agnieszszko :)
Wybacz, że zamieszczę moje zdjęcie w Twoim wątku ( w razie czego poprosimy Hiacyntę o usunięcie ), ale wydaje mi się, że poszukiwałaś dzielżana kolorystycznie zbliżonego do Moerheim Beauty ...

To Helena Red, późniejsza odmiana, ale chyba równie atrakcyjna ? Obie odmiany rosną też na naszych rabatkach :)


Uśmiechnij się chociaż .... nie sposób być w rewelacyjnej formie 24 godziny na dobę ... jutro będzie lepiej :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada

Ogród Aguniady cz. 3 06 Lip 2015 20:57 #386110

  • Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Aniu, pięknie dziękuję - jest idealny!
Chciałabym je podsadzić krwawnikiem Terracotta... chyba będzie przepięknie :)
Uśmiechnięta jestem, ale coś mi doskwiera codzienność... urlopu w ogrodzie mi trzeba...
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 3 06 Lip 2015 21:43 #386129

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Połączenie z tym krwawnikiem będzie strzałem w dziesiątkę :bravo: A z dodatkiem kocanek piaskowych ( żółtych lub pomarańczowych ) to już marzenie dla oczu i nosa :)

Zdjęcia - jak zawsze - bardzo nastrojowe i mimo lipca - dziwnie nostalgiczne - ale to mi bardzo odpowiada ... dziękuję :kiss3:
Jak tylko odzyskasz siłę do życia, to poproszę o pomysły na przyrządzenie fasolki szparagowej ;- )
pozdrawiam cieplutko, a dla Sarusi :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 3 07 Lip 2015 08:14 #386213

  • Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Aneczko, ta pomarańczowa kocanka piaskowa - cudeńko!
Będę szukać, ale do tej pory chyba nie wpadła mi nigdzie w oko...
Zdjęcia nieco nostalgiczne, ponieważ szukam takiego światła, które nie dawałoby zbyt mocnych kontrastów.
W pełnym słońcu zdjęcia wychodzą bardzo niekorzystnie i do niczego się nie nadają, więc w zasadzie poza porankiem i złotą godziną wieczorem, nie wychodzę z aparatem na ogród.

Pomysły na fasolkę szparagową? Jeśli podaję ją jako dodatek jarzynowy do drugiego dania, to zwykle jest albo polana uprażona na maśle bułeczką, albo z dodatkiem płatków masła, albo saute.
Bardzo często dodaję ją do sałatek, np. do sałatki nicejskiej (lepsza zielona).
Można włożyć ją do zupy jarzynowej (w towarzystwie papryki, marchewki, cukinii i pomidorów).
Mnie pasuje także z grzybami leśnymi, np. kurkami. Podgotowuję fasolkę, smażę kurki na maśle z ziołami, mieszam i zajadam z pajdką świeżego chleba z masłem :)
I na koniec, fasolkę można podać jako dodatek do gulaszu z wołowiny... do tego gnocchi i jesteśmy w niebie :)
No dobra, to co ja przygotuję następnym razem z fasolki? :)

Dobrego wtorku wszystkim!
Ostatnio zmieniany: 07 Lip 2015 08:34 przez Aguniada.
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 3 07 Lip 2015 08:27 #386216

  • gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Posty: 8603
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Kupuję dziś fasolkę! To postanowione! :)
My uwielbiamy taką saute - co cieszy mnie niezmiernie... gdyby jeszcze nie to obcinanie końcówek i paluchy posiekane w prążki :silly:
Pozdrawiam - Gosia
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 3 07 Lip 2015 08:28 #386217

  • dodad
  • dodad's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Posty: 4100
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Aga, apetytu mi narobiłaś na fasolkę, chyba dziś będzie na obiad.
Wczoraj naleśniki z serem i borówkami, mniam, dziś trzeba coś zielonego.
Ja zdjęc w tej chwili wcale nie robię. Ostre słońce a wieczorem głęboki cień. Z ostatniej serii może dwa zostały, reszta wylądowała w koszu. Poczekam na jakieś lekkie chmurki ;)
Miłego dnia :)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 3 07 Lip 2015 08:38 #386219

  • Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Gorzaciu, ja też lubię saute, tylko musi być odpowiednio posolona i raczej miękka.
Jeśli jest pod czymś, to może być al dente.
To dziś fasolkujemy!
(ja tez uwarzyłam wczoraj zupę kalafiorową - dziś dziecko zmiksuje, zrobi grzanki i tez jest co jeść)
Dorotka, bardzo lubię fasolkę szparagową. A Ty wolisz żółtą czy zieloną, czy może bez różnicy?
Bardziej od fasolki lubię chyba tylko szparagi, ale te się już praktycznie skończyły... widziałam kilka dni temu przez okno samochodu na straganie przy Hali Banacha pęczki po 15zł. Myślę jednak, że nie warto - zapewne są już mocno łykowate.
Naleśniki mniam mniam.
Ze zdjęciami mam podobnie! Jeśli nie rano czy wieczorem, to w ogóle.
Miłego!
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 3 07 Lip 2015 08:47 #386222

  • dodad
  • dodad's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Posty: 4100
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Preferuję żółtą ale i zielona wchodzi ;) Najbardziej lubię mamuta - takie płaskie, szerokie wstęgi. Gdzieś już widziałam, trzeba dziś przejść przez ryneczek.
Fasolkę bardzo lubię lekko podgotowaną, potem wsypaną do rondla z odrobiną oliwy z oliwek i kilkoma ząbkami czosnku. Do tego pół szklanki wody, dusić chwilę, na końcu wsypać pół pęczka posiekanej pietruszki - palce lizać. Można surową od razu rzucić na oliwę ale wtedy trzeba dość długo dusić.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 07 Lip 2015 08:48 przez dodad.
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 3 07 Lip 2015 08:50 #386223

  • Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2491
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Dołączam do fasolko-żerców- też dzisiaj mam. Dorotki sposobem . Najlepsza
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 3 07 Lip 2015 08:51 #386224

  • gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Posty: 8603
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Litości, kobiety! :rotfl1: Muszę wytrzymać do popołudnia, a już jęzor na brodzie! :tongue2:
Pozdrawiam - Gosia
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 3 07 Lip 2015 09:08 #386226

  • Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dorotkowego sposobu nie znałam - wypróbuję go na pewno! :dance:
Brzmi znakomicie :)
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 3 07 Lip 2015 11:11 #386258

  • Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4321
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Ja fasolkę robię najprościej jak umiem..ugotowaną wrzucam na patelnię, gdzie najpierw zrumieniłam na masełku bułkę tartą, chwilę mieszam i podgrzewam, a pod sam koniec dodaję nieco tartego żółtego sera, na chwilkę aby tylko się roztopił i połączył z fasolką.

Pozdrawiam- humorek i samopoczucie dziś lepsze..? Może głowa CIę boli od upałów.. :unsure: ? :kiss3:
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 3 07 Lip 2015 19:39 #386399

  • PanM
  • PanM's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 138
  • Otrzymane dziękuję: 25
gorzata wrote:
gdyby jeszcze nie to obcinanie końcówek i paluchy posiekane w prążki :silly:

Ja czesto ide na latwizne. Nozyczki sie swietnie sprawdzaja:)
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 3 07 Lip 2015 20:50 #386420

  • gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Posty: 8603
  • Otrzymane dziękuję: 1935
PanieM - jesteś genialny! :lol:
Pozdrawiam - Gosia
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 3 07 Lip 2015 21:39 #386435

  • magdala
  • magdala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4524
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Dzieki za pyszne pomysły :)
Ja uwielbiam fasolkę, ale ta z dodatkiem kurek.... O matko...
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.657 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum