TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 15 Lut 2019 21:59 #643072

  • Jagoda254
  • Jagoda254's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 329
  • Otrzymane dziękuję: 1033
Witaj Janinko! :flower1:
Ściągnęły mnie do Ciebie zapachy, dokładne przepisy okraszone pięknymi zdjęciami - ciekawe i warte wypróbowania. Nastawiłam dziś podmłodę :bye: moje drugie podejście do upieczenia chleba z Twojego przepisu. A i wątek ogrodowy tez na pewno będzie ciekawy!
Serdecznie pozdrawiam Jagoda
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 17 Lut 2019 20:20 #643410

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Żeby nie powtarzać wpisów, to tylko informacja. Przepis na taki chleb

20190215_193837-2.jpg


20190215_193830-2.jpg

jest w wątku: Chleb domowy i bułeczki
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Łatka, Betula, Maggie, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 18 Lut 2019 18:31 #643558

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Dzisiaj nie będzie o gotowaniu. Było tak cudnie, że kolejny dzień można było pracować w ogrodzie. Na grządkach warzywnych właściwie nie było co robić. Dzięki temu, że jesień była długa, wszystkie grządki zostały przygotowane do zimy. Teraz jak śnieg zniknął, ukazał się taki widok.

20190218_111127.jpg

W oddali widać tylko zostawione pory. To jest 9 grządek szerokości 1,30 m i długości około 5,5 m i jeszcze 4 grządki trochę węższe i długości 2,8 m.
Zrobiłam też porządek na największym kwietniku. Na jesień rozłożyłam na nim kompost, teraz rozsypałam trochę suszonego kurzeńca, zagrabiłam i gotowe.

20190218_163449.jpg

Zapomniałam o najważniejszym. Wysiałam dwa rządki marchewki na pierwszy zbiór. A co. ;)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 18 Lut 2019 19:31 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Adasiowa, Łatka, CHI, Betula, Jaedda, Basia Rozyczka, Maggie, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 18 Lut 2019 18:46 #643565

  • Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 20114
  • Otrzymane dziękuję: 84044
Janinko, szalenie porządną masz tę rabatę kwiatową (może częściowo dlatego, że na razie pustawą :lol: )
A co tam - prócz róż - mieszka?
U mnie nie ma żadnego "i gotowe", bo muszę się poruszać jak primabalerina na pointach, wczesnowiosenne towarzystwo cebulowe już powypuszczało co najmniej listki. Mimo największej ostrożności, karczując ligustrowy żywopłot, wdepnęłam w kępę dziesięciocentymetrowych narcyzów :hammer:
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 18 Lut 2019 19:35 #643578

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Jest dużo: miodunki, lilie, liliowce, goździki brodate, łubin, krokosmie, czosnki ozdobne, marcinki. Będą oczywiście dalie. Sama już nie wiem co tam jest :think: Urośnie sie zobaczy :happy3:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 18 Lut 2019 19:36 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): merlin, Łatka, Dino_saur

Między kuchnią a ogrodem 19 Lut 2019 19:36 #643706

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Dzisiaj w ogrodzie byłam krócej, było ładnie, ale bardzo mocno wiało. To poszłam do kuchni i poczyniłam przygotowania do sezonu sałatkowego.
Z sera który robiłam w sobotę zrobiłam takie coś.

20190219_191257.jpg

To zwykły ser podpuszczkowy, dobrze obsuszony zalany oliwą. Dodałam jeszcze suszoną papryczkę Serrano i Pablano, suszone pomidory, tymianek i czosnek. Za dwa miesiące będzie dobry jako dodatek do zielonych sałatek. Oliwę też można wykorzystać w tej samej sałatce. :yummi:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 19 Lut 2019 20:08 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, Marlenka, Betula, Dino_saur, Jaedda, Basia Rozyczka, Maggie, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 19 Lut 2019 22:05 #643740

  • Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 20114
  • Otrzymane dziękuję: 84044
Widzę, że i śródziemnomorskie klimaty - odrobineczkę spolszczone - goszczą w Twojej kuchni.
czasem robię coś w tym stylu - ale ser kupuję od przyjaciół.
Jeśli mogę coś zasugerować - nieźle dodać kilka kaparków.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Dino_saur, JaNina

Między kuchnią a ogrodem 20 Lut 2019 08:55 #643792

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Z kaparami dobry pomysł, ale ten ser moczył się już w solance i jest dosyć słony. Jak będę robiła następny to zrobię lżejszą solankę i dodam kapary. :yummi:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka

Między kuchnią a ogrodem 20 Lut 2019 16:21 #643851

  • Aggi
  • Aggi's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 98
  • Otrzymane dziękuję: 184
Aleś się Janinko uwinęła z tą marchewką,ale ja też nie w tyle już obdziabałam jedną z rabatek i zaczęłam już przycinać krzewy.

Przyszłość zaczy­na się dzi­siaj, nie jutro.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 20 Lut 2019 20:52 #643896

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Jako, że dzisiaj trochę więcej czasu spędziłam w pozycji poziomej, to poprzeglądałam moje książki. W jednej z nich znalazłam przepis na cukinię która smakuje jak ananas. To Dom bez chemii, Joanny Tołłoczko. Cukinii mam zazwyczaj sporo to spróbuję. Wiem, że nasze kubeczki smakowe można łatwo oszukać. Jeżeli do czegoś gorzkawego dodać soli, to czujemy to jako słodkie. Sama testowałam to na rodzinie z tonikiem, który jest gorzkawy. Wszyscy stwierdzili, że po dodaniu soli, zrobił się słodkawy. I jeszcze, tego akurat nie testowałam, bo za dokładnie nie pamiętam. Po dodaniu bazylii do np. truskawek /chyba/ i jeszcze jakiś owoców, odczuwamy smak pistacji. Muszę poszukać. :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Betula, Jaedda

Między kuchnią a ogrodem 23 Lut 2019 17:34 #644373

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Ciąg dalszy przepisu ze str.2 z dnia 15.02.19.
Po siedmiu dniach wyciągamy paczuszkę z lodówki. Najlepiej, żeby poleżała trochę i nabrała temperatury. Chyba po 2 godzinach włożyłam paczkę do wody do wolnowaru, ale można to zrobić w piekarniku. Ja mam takie woreczki próżniowe w których można nawet piec.

20190222_085730.jpg

Nastawiłam 75 st. I tak się ogrzewało 4 godziny. Później wolno stygło, dalej w wodzie. Jak mięso było już całkiem zimne /wieczorem/, dałam je do lodówki na noc. Dalej w tym próżniowym worku.
Dzisiaj wyciągnęłam z worka. Tak to wyglądało.

20190223_074000.jpg

Wg mnie nieciekawie :happy:, ale po rozkrojeniu

20190223_074453.jpg


20190223_074506.jpg

Mięsko jak na schabik, bardzo soczyste, smaczne, aromatyczne. Wnusie wcinały, a Synowa poprosiła o przepis. Z galaretki, która była w worku zrobiłam sos. Niestety nie smakował mi. Ale w lodówce miałam jeszcze galaretkę po pieczeniu kaczki, więc dodałam. Rodzina wcinała, ale dla mnie było tylko zjadliwe. Resztę galaretki jutro do obiadu podam jako sosik.
I to tyle mojej wariacji na temat Śląskiego Nieba. Będzie jeszcze jedna, ale najpierw muszę uwędzić karkówkę.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Betula, Mamma, Dino_saur, Lunka, Szafirek, Basia Rozyczka, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 23 Lut 2019 19:42 #644398

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Jeszcze chciałam napisać o serze. Robiłam go 17.11.2018. Jest zaprawiony białą i niebieską pleśnią. Chyba najlepszy pleśniowy ser jaki zrobiłam. Dosyć mocny w smaku z bardzo wyraźną orzechową nutą. W wątku serowym poczynię wpisy o moich serach, ale muszę to ogarnąć.

20190223_191822.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 23 Lut 2019 19:42 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Mamma, Szafirek, ewakatarzyna, DariaDB

Między kuchnią a ogrodem 23 Lut 2019 20:05 #644400

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Mąż się postarał i dorzucił do sera swój wyrób. Piwo Marcowe zwane Koźlakiem

20190223_200041.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Mamma, Szafirek, Basia Rozyczka, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 23 Lut 2019 20:44 #644405

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3666
  • Otrzymane dziękuję: 16813
Janinko, cuda tworzycie. A my smakosze... jak tu do Ciebie zagladam to języka z podłogi nie mogę pozbierać :ouch:
Niestety z nietolerancjami pokarmowymi :ouch:
Nawet nie pokazuje tych cudowności Mariuszowi.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 23 Lut 2019 20:45 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 23 Lut 2019 21:13 #644414

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Mamma, wszystko ładnie i pięknie, ale na wiosnę to już bardzo czekam. Trochę ruchu się przyda. Bo tu piwko, tu serek, tam pieczyste i winko. A tu i tam rośnie. Ubrania się kurczą. :happy3:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma

Między kuchnią a ogrodem 23 Lut 2019 21:24 #644417

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3666
  • Otrzymane dziękuję: 16813
Tak, tak...ale to wszystko tylko przez te proszki...
Jednak jak zauważyłam to po Was wcale tego nie widać.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 23 Lut 2019 21:25 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 23 Lut 2019 21:31 #644421

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
No, to znaczy, że dobrze się maskujemy :happy3:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma

Między kuchnią a ogrodem 23 Lut 2019 21:34 #644423

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3666
  • Otrzymane dziękuję: 16813
:rotfl1:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.625 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum