TEMAT: Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 08 Paź 2022 11:54 #815369

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6394
  • Otrzymane dziękuję: 30085
Chciałabym zrobić ketchup/keczup dla moich wnuków, który schodzi w ilościach hurtowych ;), ale kupiony. Który przepis będzie najbardziej przypominał ten gotowy ze sklepu, dzieci mają 3,5 i 6 lat. Proszę pomóżcie, bo od wczoraj tu żegluję po tym naszym forum i nadal nic nie wiem, pewnie w tym czasie keczup byłby już gotowy.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 08 Paź 2022 11:55 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fina


Zielone okna z estimeble.pl

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 08 Paź 2022 19:56 #815383

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1355
Nasz sprawdzony przepis jest taki.
5kg pomidorów
40 dag cebuli
6 ząbków czosnków
10 dag cukru
3 łyżeczki soli
3/4 szklanki octu 10proc
Przyprawy
20 ziaren pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
Pół gałki muszkatołowej
6 goździków
Listek laurowy
Pomidory,cebulę i czosnek pokrojone gotujemy z godzinkę blendujemy i przecieramy przez sito potem odparowujemy do momentu bablowania.dodajemy cukier i sól.
Przyprawy rozgniatamy i gotujemy kilka minut w occie. Cedzimy przez sitko do gotowanych pomidorów i jeszcze trochę odparowujemy aż zacznie bąblowac tak że strzela z garczka.
Potem rozlewanie i krótka pasteryzacja.
Opcjonalnie do gotowania papryczka ostra jak ktoś lubi 1 szt.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lila25, Babcia Ala

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 08 Paź 2022 20:07 #815385

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Alu, nie wiem czy masz juz jakis przepis, ja robię tak:
4kg pomidorów
1kg jabłek
1/2 kg cebuli
10 ziaren ziela ang.
4 liście laurowe
2 szklanki cukru
6 łyżeczek soli
3łyżeczki pieprzu
1 szklanka octu, daję mniej bo nie lubię gdy ocet zdominuje smak,
6 łyżeczek ostrej papryki-pomijam bo mój 3-letni wnuś zjada cały zapas :lol:
pomidory, jabłka w ósemki, cebula w kostkę, gotować ok. 2 godziny, przetrzeć przez sito ja miksuję po prostu. Dodać wszystkie przyprawy, pogotować jeszcze do pożądanej konsystencji. Przełożyć do słoiczków i zapasteryzować, w zasadzie jeśli nakładamy wrzące to zassie i tak.

To przepis oazowy, nie pamiętam czyjego autorstwa. Swoja drogą co te maluchy tak gustuja w keczupie :think: zje wszystko byle umaczane w nim :happy:
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 08 Paź 2022 22:06 #815394

  • JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3808
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Alu, co prawda tylko z dodatkiem koncentratu pomidorowego, ale bardzo smaczny forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...nie?start=378#777410
Moje dzieciaki stwierdziły, że nie jest zły ;) (według nich oczywiście najlepszy keczup to keczup ze sklepu)
Ostatnio zmieniany: 08 Paź 2022 22:15 przez JaKasiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Babcia Ala

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 18 Sie 2023 12:23 #841109

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Przed Wami kolejny sezon zagospodarowania pomidorowych plonów. Oprócz tradycyjnych przecierów, soków i koncentratów oraz wszelakiej maści sałatek i kombinacji z innymi warzywami możecie śmiało wykorzystać moje ubiegłoroczne odkrycie, jakim jest pommarola, czyli sos pomidorowy w iście włoskim stylu. Może zostaną Wam jakieś pomidorowe nadwyżki, więc gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.

POMMAROLA

3 kg pomidorów
3 cebule
3 marchewki
2 łodygi selera naciowego lub kawałek korzeniowego
duuuży pęczek natki pietruszki
3 garście ( :) ) bazylii
czosnek
kilka łyżek oliwy
sól, pieprz, szczypta chili i oregano
do smaku ocet balsamiczny

Warzywa kroimy ( marchewkę starłam na tarce ) i wszystkie ( z wyjątkiem bazylii ) umieszczamy w garnku. Gotujemy niespiesznie do momentu, kiedy składniki się rozpadną i wówczas przecieramy całość przez sito i dalej gotujemy około 30 minut - niech sobie gęstnieje.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną bazylię i ocet balsamiczny, nakładamy do słoików i pasteryzujemy 30 minut.

Pozdrawiam cieplutko :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek, Bobka, JaKasiula, Fina

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 18 Sie 2023 12:35 #841113

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 7017
  • Otrzymane dziękuję: 25588
Aniu witaj :) :flower1: Właśnie jestem na etapie sosów .
Lubimy bazylię ,oregano mniej ,ale w Twoim składzie na sos, powinien być lekko wyczuwalny ? ?
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 18 Sie 2023 12:39 #841114

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Bogusiu :hug:
Dodatek oregano możesz spokojnie pominąć na rzecz większej ilości bazylii lub czosnku. W oryginalnym przepisie nie było np. właśnie oregano i sosu balsamicznego, ale każda modyfikacja receptury to nasz wkład własny w uzyskanie nowego smaku.
A sos naprawdę wart polecenia :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobka

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 18 Sie 2023 12:41 #841116

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 7017
  • Otrzymane dziękuję: 25588
Super Aniu ,lubimy sos balsamiczny ,to ominę oregano :) :hearts:
Pięknie dziękuję za przepis :flower1: :flower1:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 21 Sie 2023 17:15 #841425

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6394
  • Otrzymane dziękuję: 30085
Jak robicie sok pomidorowy pitny? Uznałam, że przecier zrobię po upałach, ale mam pomidory, które muszę przerobić już, a nie chcę dodatkowo "podgrzewać atmosfery" domowej :P
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 21 Sie 2023 17:15 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Bobka, Grzebuła

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 21 Sie 2023 18:53 #841437

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Aluszka, co prawda nie robiłam nigdy soku pomidorowego, a jedynie soki owocowe: używałam sokownika ( z owoców zmieszanych z cukrem, pod wpływem pary, wypływał sok, który od razu zlewałam do wyparzonych słoików lub butelek ). Może w taki sam sposób obrobić pomidory, tylko nie dodawać cukru, a napełnione butelki zapasteryzować.
Mnie natomiast interesowałby sposób na Twój pyszny koncentrat pomidorowy, taki bardzo skondensowany :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobka

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 21 Sie 2023 21:53 #841458

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6394
  • Otrzymane dziękuję: 30085
Jak zrobię w sokowniku, to będzie dodatek wody, myślisz, że będzie smaczny taki sok pomidorowy?
Koncentrat - jak przecier tylko trzeba odparować, długo to trwa, potem jak już gęste i z garnka są stale "erupcje wulkanu", to wstawiam do piekarnika, czasem na chwilę uchylając drzwiczki, żeby para wyszła.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Bobka

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 21 Sie 2023 22:00 #841460

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Aluś, jeśli dasz pomidorki mięsiste, o zwartym miąższu, to ten dodatek wody dobrze zrobi sokowi. Zawsze jeszcze możesz odparować taki sok w garnku na gazie. Generalnie tej wody jest naprawdę niewiele, tyle co ze skroplonej pary wodnej.
Teraz wykorzystuję kupne Limy - przeciery z nich mają bardzo ciekawy, czerwony intensywnie kolor. Spróbuję z jednej partii zrobić taki koncentrat. Dziękuję za podpowiedź :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, Bobka, Grzebuła

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 21 Sie 2023 22:26 #841467

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1917
  • Otrzymane dziękuję: 6443
Ktoś kiedyś na forum napisał i ja stosuję ten przepis od kilku lat. Po włożeniu pomidorów do garnka i podgrzaniu odlewa tą "wodę", a gęstą resztę dalej odparowuje. Ten odlany sok można wypić na bieżąco, lub poddać pasteryzacji na potem.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, Bobka

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 21 Sie 2023 23:48 #841469

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3573
  • Otrzymane dziękuję: 7726
Lepszym sposobem jest odparowywanie tej samej "wody" bo się nie przypala tak łatwo jak pulpa a cały smak zagęszcza się wielokrotnie. Po niemal całkowitym odparowaniu dodaję przetarte pomidory, mieszam i pakuję w słoiczki.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Babcia Ala, Bobka

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 22 Sie 2023 06:52 #841473

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Ta „woda” to jest smak. Jeżeli ją odlejemy, to w pozostałej pułapie tego smaku już zabraknie. Natomiast jeśli ją odparujemy, to smak zostanie i się skoncentruje.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kaja, Bobka

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 22 Sie 2023 11:31 #841499

  • Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Posty: 1162
  • Otrzymane dziękuję: 4678
Ja robiłem w tym sezonie dwa razy sok.
Za pierwszym podejściem blenderem zmiksowałem chwilę ze skórką pomidory z dodatkiem łyżki oliwy na 3 kg pomidorów, później doprowadziłem do wrzenia, odczekałem, aż ostygnie i znowu blenderem kilka minut . A pozostałe nasiona i skórki oddzieliłem z takim urządzeniem :

IMG20230822110305.jpg

Można sitkiem przecierać, ale metoda mało skuteczna , może za geste sito miałem.

Dodałem pół łyżki soli, łyżkę cukru, pół litra wody i po ponownym zagotowaniu gotowałem jeszcze 4 minuty. Gotujący się sok nalewałem do do butelek, zakręciłem, odstawiłem bez odwracania i pasteryzacji . Robiłem to pierwszy raz, raczej metoda powinna być poprawna, ale 100 procent nie mam pewności, okaże się po pewnym czasie.

Drugim razem dostałem takie urządzenie na korbę starodawne

IMG20230820132549-2.jpg

Chociaż tutaj dużo skórek odeszło i nasion praktycznie sam sok i było go mniej oraz rzadszy, mniej dodałem wody . Użyłem na końcu jeszcze blendera minutę bo sok jakiś był w postaci pulpy, a po zblendowaniu wyszedł mi odpowiedni .

Chyba zostanę przy pierwszej metodzie, bo szkoda mi odrzuconych skórek, które zawierają w sobie witaminy i nadają gęstości soku plus otrzymujemy go więcej .

Robiłem pierwszy rzut z dodatkiem dwóch średnich papryki chilli jak ktoś lubi na ostro może dodać . Żadnego pieprzu nie dałem. Może następne doki zrobię z bazylią . :bye:

P S . Z ciekawości sprawdziłem i otworzyłem ostatnio robiony sok i usłyszałem pyknięcie, więc raczej odpowiednio się zawekowały.
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 22 Sie 2023 12:05 przez Grzebuła.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Babcia Ala

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 22 Sie 2023 13:52 #841512

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 7017
  • Otrzymane dziękuję: 25588
Sok pomidorowy robię z dodatkami :
bazylia
czosnek
sól
tabasco ciut
Bazylia na 5 min przed końcowym zagotowaniem soku :)
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Grzebuła

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 22 Sie 2023 15:00 #841515

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Grzebuła wrote:
......szkoda mi odrzuconych skórek
I słusznie, że Ci szkoda ;) Nie trzeba ich jednak wyrzucać, bo można je wykorzystać. Ja skórki z pomidorów suszę i później rozdrabniam na mąkę. Robię tak też ze skórkami bakłażana i papryki. Mieszam je razem.
A tak na marginesie - po co cukier do soku, przecież nasze pomidory są słodziutkie :yummi:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, Bobka, Grzebuła


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.432 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum