TEMAT: Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 07 Mar 2012 21:44 #4469

  • empuzka
  • empuzka's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • "Ten stąpa po różach, co po grządkach depce"
  • Posty: 141
  • Otrzymane dziękuję: 46
PONIŻEJ ZAMIESZCZAMY SPIS TREŚCI -kliknięcie w link przeniesie do szukanego przepisu


. SPIS TREŚCI


ZIELONE POMIDORY NADZIEWANE
SAŁATKOA Z POMIDORÓW (empuzka)
KISZONE TOMATY
KETCHUP DOMOWY Z PRZECIERU
KETCHUP DOMOWY Z POMIDORÓW
MOJ PRZEPIS NA KETCHUP (TERRI)
DOMOWY KETCHUP PIKANTNY
PRZECIER POMIDOROWY Z OREGANO I BAZYLJĄ
SOS POMIDOROWY Z ZIOŁAMI
SALATKA ZPOMIDORÓW I OGÓRKÓW
SOS POMIDOROWY Z KALENDRĄ (ADASIOWA)
SUSZONE POMIDORY W OLEJU
KETCHUP "włoskiej Mammy"
PRZEPIS NA PRZECIER (nati6)
ŚWIEŻE POMIDORY NA ZIME (nati6)
AROMATYZNY PRZECIER POMIDOROWY(Kerstin2309)
ZIELONA ADZIKA (Hiacynta)
KOKTAJLÓWKI W SŁOIKACH WED. KOZULI
KISZONE POMIDORY
POMIDORY W DELIKATNEJ ZALEWIE(Adasiowa)
KETCHUP 1 (otojolka)
KETCHUP 2 (otojolka)
SOS CUKINIOWO -POMIDOROWY
KETCCHUP Z POMIDORÓW Z SUSZONYMI SLIWKAMI(POMADORO)
LECZO DO SŁOIKÓW Z KIEŁBASĄ PATISONEM ,KABACZKIEM , CUKINIĄ, PAPRYKĄ I POMIDOREM
PRZECIER POMIDOROWY Z OREGANO I BAZYLJĄ
CHUTNEY POMIDOROWY Z JABŁKIEM (Terri)
CHUTNEY Z ZIELONYCH POMIDOROW (Terri)
POMIDORY SUSZONE Z ZIOŁAMI
KETCHUP LAGODNY (Terri)
CZERWONE PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW(Terri)
SŁODKI SOS CHILI (Kerstin2309)
SUSZONE POMIDORY BEZ CUKRU (Szymek)
SUSZONE POMIDORY (Emalia112)
PIECZONY SOS Z POMIDORÓW
ŻÓŁTA SALSA ,MOCNO OSTRA (Lucysia)
RATATOUILLE (whitedame)
POMIDORY KOKTAJLOWE W ZALEWIE WŁOSKIEJ Adasiowa)
SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW (Adasiowa)
SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW (Agusiak)
SALSA Z ZIELONYCH POMIDORÓW ( Emalia112)



Zielone pomidory nadziewane

Pomidorki koktajlowe nacinamy (tak na 1/3) w poprzek. W tę "paszczę" każdego pomidorka robimy wkładkę z roztartego czosnku, soli i grubo mielonego pieprzu i drobniutko posiekanej pietruszki.
Układamy pomidorki w słoiczku, można wrzucić kilka luźnych cząstek czosnku.
Słoiki zalać wrzącą solanką: na 3 litry wody — 250g 10% octu , 3 łyżki cukru, 2 łyżki soli, liście laurowe 3 szt, nasiona kopru włoskiego.
Pasteryzować 5 minut od zagotowania (pomidory powinny być jędrne).


24azyhh.jpg


używam ich jako jako przekąskę ale i do sałatek.
ROD-we 'hektary' empuzki




Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka
Ostatnio zmieniany: 01 Paź 2017 18:30 przez pszczelarz5.
Za tę wiadomość podziękował(a): Andzia1, bela, Maniaa


Zielone okna z estimeble.pl

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 07 Mar 2012 22:07 #4514

  • empuzka
  • empuzka's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • "Ten stąpa po różach, co po grządkach depce"
  • Posty: 141
  • Otrzymane dziękuję: 46
SAŁATKA Z POMIDORÓW

1kg twardych pomidorów
1 duża główka czosnku (6-8 ząbków)
3 średnie cebule
natka pietruszki
ZALEWA:
1L wody
3 łyzki cukru
1 łyzka soli
1 łyżka octu
Pomidory umyć i pokroić w poprzek w grubsze plastry.
W słoikach ułożyć pomidory przekładane czosnkiem, cebulą i posiekaną pietruszką.
Przygotować zalewę,wymieszać,doprowadzić do wrzenia,gotować 3 min.
Schłodzić, zalać pomidory. Pasteryzować 10 min. Potem tylko odlewamy zalewę i wykładamy na stół.


2igkieu.jpg
ROD-we 'hektary' empuzki




Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka
Ostatnio zmieniany: 30 Wrz 2017 21:15 przez pszczelarz5.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, zuzanna, EWA1, bela, Adasiowa, zanetatacz, Marysia80, Maniaa, agabeata

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 23 Sie 2012 13:26 #63475

  • zuzanna
  • zuzanna's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 18
  • Otrzymane dziękuję: 12
Zatrzymuję pomidorowy smak na zimę na różne sposoby ale najbardziej smakują mi suszone a następnie mrożone pomidory. Zaletą tego rozwiązania jest moim zdaniem skumulowanie podrasowanego nieco pomidorowego smaku. Zacznę od abecadła czyli pomidory muszę być podłużne, mięsiste i prawie pozbawione gniazd nasiennych w rodzaju San Marzano.
Kroimy wzdłuż na pół i małą łyżeczką oczyszczamy gniazda nasienne. Robię mieszankę, w skład której zawsze daję sól, cukier i pieprz a dodatkowo na co mam ochotę mogą być zioła, czosnek, otarta skórka cytrynowa itd. Zioła i czosnek oczywiście drobniutko posiekane albo roztarte a najlepiej suszone. Mieszanką lekko częstuję połówki w miejscu przecięcia. Układam na metalowych siatkach (własna kombinacja) ważne aby był przewiew jeżeli wkładamy więcej niż jedna blachę. Podsuszam parę godzin ( 3 - 4) w temperaturze ok. 100 - 120 stopni z termoobiegiem, przy lekko uchylonym piekarniku. Piekarniki bardzo różnie działają trzeba pilnować. Obserwować i sprawdzać stopień wysuszenia. Powinny być trochę mięsiste, nie tak bardzo wysuszone jak te w sklepach czy słoikach. Następuje kumulacja smaku. Wrzucam do torebek na mrożonki. U mnie po rozmrożeniu znikają jako chipsy ale można rozbić pasty, dodawać dla smaku do sosów, sałatek, zup itd.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, bela, rozalia

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 07 Wrz 2012 00:14 #67390

  • marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1306
  • Otrzymane dziękuję: 309
Kiszone tomaty:
Litr wody zagotować ,odstawić i dodać do niej:
1 łyżkę soli /dałam kamienną jak do ogórków/
2 łyżki cukru
1 łyżeczkę octu 25% /dałam łyżkę i ociupinę naszego 10%/
Pomidory umyć ,wysuszyć wsadzić do słoików /dałam wszystkie moje koktajlówe i trochę mniejszych egzemplarzy tomatów normalnych gatunków. Rosjanie kiszą też duże pomidory ja nie mam juz dużych słoików więc kombinuję z mniejszymi :jeez:
Do każdego słoika dodać kawałek chrzanu czosnek ,baldachy kopru,pieprz w ziarenkach,natkę pietruszki -gałązki,liście czarnej porzeczki,lub maliny/ ja dysponowałam malinowymi/
Zalać ciepławą zalewą zakręcić i czekać na ukiszenie.



Ogórki kiszone w tym samym dniu i już są mętne,a pomidorki jak kryształki :dance: już sie nie mogę doczekać :P
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D
Ostatnio zmieniany: 25 Wrz 2017 20:06 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 20 Wrz 2012 09:21 #70681

  • Roma
  • Roma's Avatar
Ketchup domowy z przecieru

3 litry domowego przecieru pomidorowego
- 1 litr domowego przecieru z jabłek
- 1 kg selera korzennego
- ¾ kg cebuli
- 3 strąki ostrej papryki
- sól, cukier
- do smaku można jeszcze dodać przyprawy: liść laurowy, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, goździki, 1 główkę czosnku, 10 dkg oleju słonecznikowego (lub sojowego).


Przygotowywanie ketchupu rozpoczynamy od obrania i pokrojenia na niewielkie kawałki cebuli i selerów. Całość zalewamy niewielką ilością wrzącej wody, delikatnie solimy i gotujemy do uzyskania miękkości. Następnie, ugotowane warzywa przecieramy przez sito, mieszamy z przecierem pomidorowym i jabłkowym. Do tego dodajemy drobno pokrojoną ostrą paprykę, a następnie wszystko dusimy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Aby uzyskać gęstą konsystencję sosu, zawartość garnka należy odparować, tak by sos stracił połowę swej objętości. Na koniec duszenia, dodajemy przeciśnięty czosnek i zmielone przyprawy aromatyczne, a następnie przyprawiamy całość solą i cukrem (do smaku). Sos (jeszcze gorący) przekładamy do słoików i zalewamy cienką warstwą oleju. Pasteryzujemy przez 15 min, wstawiając słoje do gorącej wody.
Tak przygotowany ketchup możemy spożywać bez obawy o łamanie zasad zdrowego żywienia.



Ketchup domowy z pomidorów
- 12 dojrzałych pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w ćwiartki
- 2 czerwone papryki
- 2 małe czerwone cebule obrane i posiekane
- 2 ząbeki czosnku
- 6 łyżek octu jabłkowego
- 1 łyżeczka melasy

- sposób przygotowania:
1. Umieścić wszystkie składniki w średnim garnku i dusić na słabym ogniu przez 45 min. Zdjąć z ognia i po ostudzeniu zmiksować, przetrzeć przez sito usuwając pestki. Ponownie zagotować
2. Po zagotowaniu wkładać do słoiczków na ciepło.Pasteryzować ok 15 min w temp 80st. Słoiczki stawiać do góry
dnem do wystudzenia.

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 05 Wrz 2013 19:44 #190803

  • Kasia1972
  • Kasia1972's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 824
  • Otrzymane dziękuję: 79
bela wrote:

a z tych pomidorków jak dojrzeją będzie sos pomidorowy z ziołami :)
WP_000258.jpg

Bela, czy możesz podac przepis na ten sos?

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 05 Wrz 2013 21:12 #190823

  • bela
  • bela's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 801
  • Otrzymane dziękuję: 2436
Kasiu robię tak jak przecier, kroję pomidorki do gara dodaję natkę pietruszki,liście bazylii ( lub oregano) liście selera przeciskam przez praskę czosnek i solę,jak mi się trochę pogotuje na małym ogniu( aby pomidory się rozgotowały i zioła) to przecieram przez przecierak do pomidorów i dalej daje na gaz aż woda częściowo odparuje i do słoików pasteryzuję 5 min. Nie podam dokładnych proporcji bo ja to robię na oko. Mam gotowy sos do gołąbków,spaghetti,bakłażanów zapiekanych z serem fetą, robię z niego też zupę pomidorową jest bardzo aromatyczna. :bye:
pozdrawiam Bożena
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasia1972, Terri

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 08 Wrz 2013 08:27 #191177

  • Terri
  • Terri's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 729
  • Otrzymane dziękuję: 684
Kasia1972 wrote:
Keczup, czy ketchup, może byc nawet sos, czy salsa pomidorowa - jak macie jakieś sprawdzone przepisy to podajcie proszę, bo na dzień dzisiejszy sporo mi dojrzało i nie przejemy - muszę przetworzyc.

mój przepis na ketchup, sprawdzony.... :)

2 kg pomidorów
25 dkg cebuli
0,5 kg jabłek
0,5 kg razem: korzenia pietruszki, marchewki, korzenia selera
25 dkg cukru
50 g musztardy( ja zawsze biorę Sarepską od Kamisa)
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka kminku(ja dałam zmielony)
po 2-3 ziarna pieprzu i goździków
Pomidory obieram ze skórki, kroję i zagotowuję; dodaję warzywa pokrojone i jabłka, potem to wszystko miksuję w garze na papkę.
Na koniec przyprawy, gotuję aż się trochę zagęści.
Na koniec gorące do słoików i odwracam do góry dnem.
Smacznego :)

Mam jeszcze inne przepisy sprawdzone, ale to chyba trzeba dać w innym dziale... :think:
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasia1972, Ganesh, Joane, bela, anetka6930, Emilia

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 09 Wrz 2013 19:39 #191446

  • Terri
  • Terri's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 729
  • Otrzymane dziękuję: 684
Ela wrote:
Terri,dzięki na przepis na keczup, :kiss3: jeśli możesz,to podaj inne sprawdzone przepisy,tu,albo w wątku kulinarnym . Mam nadmiar pomidorów i szukam możliwości jak najlepszego ich wykorzystania. Myślę,że w tym temacie też mozesz spokojnie,wszak to "pomidorowy zawrót głowy" i piszemy tu o wszystkim,co się tyczy pomidorów. :)
no to daję, te które robiłam... :)

Domowy Ketchup pikantny

składniki:
3 kg pomidorów
0,5 kg jabłek
0,5 kg cebuli
1 szklanka octu jabłkowego 5%
100 g cukru
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka kolendry mielonej
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

Pomidory obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki; cebulę i obrane jabłka pokroić w półplasterki.
Do dużego gara wlać 1/4 szklanki wody, wrzucić pomidory, cebulę i jabłka.Pogotować ok 1/2 godziny na wolnym ogniu, potem to zmiksować blenderem.
Dodać cukier, ocet jabłkowy, musztardę oraz przyprawy i dalej gotować ok godziny na wolnym ogniu, co jakiś czas pomieszać aby się nie przypaliło.
Zostawić pod przykryciem na całą noc i następnego dnia gotować jeszcze ok 1/2 godziny.
Przełożyć do słoików i pasteryzować ok 15 minut.

PRZECIER POMIDOROWY Z OREGANO I BAZYLIĄ

składniki:

1 kg pomidorów
2 łyżki cukru
1 łyżka soli grubej, morskiej
oregano i bazylia - świeże

Pomidory obrać ze skórki, pokroić i do gara; gotować aż się trochę rozgotują.
Dodać cukier, sól, oregano i bazylię.
Przetrzeć blenderem i gorący do słoików, pasteryzować 15-20 minut.


SOS POMIDOROWY Z ZIOŁAMI

składniki:

ok 4 kg pomidorów
2 pęczki świeżej bazylii
2 duże główki czosnku
tymianek
oliwa z oliwek

Pomidory obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę i do michy.
Bazylię grubo posiekać i dodać do pomidorów, czosnek można pokroić w kostkę( ja przecisnęłam przez praskę) i tymianek.
Wszystko wymieszać w misce, dodać trochę oliwy z oliwek.
Pomidory przełożyć do słoików i pasteryzować 20 minut.


SAŁATKA Z POMIDORÓW I OGÓRKÓW

składniki:

1 kg ogórków zielonych
2 średnie cebule
3-5 pomidorów
2 łyżeczki soli
2/3 szklanki octu
koper, taki jak do ogórków(baldach)
3-4 łyżki oleju

Ogórki, jak są małe to nie obierać ze skórki; duże obrać; pokroić je w plasterki i posolić i dać ocet- odstawić na 3 godziny.
Cebulę pokroić w talarki i zanurzyć na 2 minuty we wrzątku, odcedzić.
Pomidory pokroić w grubsze plastry.
Ogórki nakładać do słoików na przemian z pomidorami i cebulą, doda baldach kopru.
Do octu, który mamy z moczenia ogórków dodać 2 szklanki wody i powstałą zalewą uzupełnić słoiki dodając po pół łyżki oleju na słoik.
Pasteryzować 25 minut.

I to by było na tyle... :kiss3:
Za tę wiadomość podziękował(a): Joane, Ela, bela, rozalia, Szczypiorek

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 10 Wrz 2013 06:39 #191553

  • Terri
  • Terri's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 729
  • Otrzymane dziękuję: 684
Ela wrote:
Dzieki wielkie Hiacynto i Haniu! Z pewnoscia przydadzą mi się te przepisy,wyglądają pysznie. Jeszcze tylko dopytam ,Haniu ten sos pomidorowy z bazylią to bez gotowania,tylko tak na surowo do pasteryzacji? A ocet do sałatki z pomidorów ma być 10 %?
:
tak Elu, na surowo... :) tylko trzeba pasteryzować w słoikach.... :)
jeżeli chodzi o ocet to ja wzięłam winny, wydawał mi się delikatniejszy... :think:
w przepisie jaki podałam nie jest zaznaczone, ale ja wtedy biorę ten, który jest bardziej delikatny... :)

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 11 Sie 2014 18:59 #290888

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Kompoty ( a właściwie w moim przypadku: owoce w lekkim syropie ) robię wówczas, gdy na działce nastaje klęska urodzaju. A tak właśnie się stało w tym roku w przypadku papierówki i wiśni, które nazywam szklankami. Owoce ułożone w słojach zalewam gorącym delikatnym syropem ( kiedyś robiąc w ten sposób morele przesadziłam z ilością cukru ... wyszedł morelowy ulepek )i pasteryzuję 15-20 min. Część papierówek została w tym roku przerobiona także na mus - idealny do szarlotki :)))

A dzisiaj przepis na genialny "sos" autorstwa mojego męża Adama - ponieważ niedługo wysyp pomidorów Lima - warto mieć w spiżarni choć parę słoików.

Uwaga: poniższe proporcje koniecznie należy zwiększyć wg uznania i własnego apetytu ;)ilości zawarte w przepisie pomogą Wam zapoznać się z podstawowym smakiem.


]Sos pomidorowy z kolendrą



- 4 duże pomidory Lima
- garść ( męska ha ha ) startego korzenia selera
- posiekana biała część pora
- 1 mała papryka
- 2 cebule posiekane w grubą kostkę
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki przyprawy Maggi
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 paczki sproszkowanej słodkiej papryki
- sól, pieprz i KONIECZNIE ziarenka kolendry
( kolendrę uprawiamy na naszej działce, jest mało wymagająca, pięknie kwitnie białymi, koronkowymi baldachami i przyciąga owady; nasiona mają specyficzny i dość intensywny aromat)

Cebulę dusimy na niewielkiej ilości oleju; dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, zwiększamy płomień, wrzucamy kolejno seler, por i paprykę i mieszając dusimy warzywa do miękkości.
Tak przygotowane warzywka przekładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody, dodajemy ocet, Maggi i resztę przypraw - sól i pieprz do smaku, a jeśli chodzi o kolendrę ( którą należy dać obowiązkowo ) proponuję 1/2 łyżeczki do kawy.
Sos gotować na małym ogniu do częściowego odparowania płynu, nałożyć do czystych słoików i zapasteryzować.

Fantastyczny dodatek do makaronu, ryżu, podsmażonego boczku i .... wyjadania prosto ze słoika :)

A poniżej trochę wspomnień z ogórkomanii - kiszone, marynowane, z curry, a "piętro wyżej" marynowana papryka i czerwona kapusta z jabłkami.


04.jpg
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Ingrid, viola

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 31 Sie 2014 08:06 #295795

  • Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1466
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Suszone pomidory w oleju

Wstawiłam link do przepisu, bo od lat z niego korzystam. Wadą suszenia pomidorów jest ich objętość po :( z kilku kg uzyskujemy parę słoików, ale rekompensuje to smak.
Tak jak napisała autorka przepisu do suszenia nadają się pomidory podłużne, mające gruby miąższ, bo tylko miąższ się suszy, gniazda nasienne usuwamy.

Suszonepomidory.jpg



W trakcie przygotowań zostają nam środki, zawsze wtedy robię zupę pomidorową. Podduszam w rondlu gniazda nasienne, a z kilku kg jest tego sporo, przecieram przez sito i do zupy.
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Emalia112

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 31 Sie 2014 20:01 #296026

  • Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1466
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Krzysiu,
sos Adżika najprawdopodobniej zostanie wypróbowany, ale chyba z mniejszej ilości składników :)Czy pomidory przed przekręceniem w maszynce należy obrać ze skórki?
Świetna kompozycja zdjęć!


Adasiowa dziękuję :flower1: . Pomidorów nie obieramy.

:idea2: przepis pochodzi z czasów sprzed blendera, stąd ta maszynka do mięsa, może trzeba iść z postępem i spróbować nowocześniejszych urządzeń, wiem, że wiele młodych gospodyń nie posiada już maszynki do mięsa ;)
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 01 Wrz 2014 18:23 #296297

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Krzysiu,

a zatem raz kozie śmierć ;-) Zmniejszę także ilość czosnku w trosce o stan psychiczny najbliższych, a składniki zmielę właśnie w maszynce do mięsa ( na szczęście dostałam w prezencie ślubnym - a było to lat temu 20 - wersję elektryczną ), no tak, ale już nie zaliczam się do młodych gospodyń :)

Uwielbiam takie "smaczki", dziękuję !
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 19 Wrz 2014 16:08 #299919

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Po cichutku dorzucę swój sprawdzony przepis na keczup, który nazwałam keczupem włoskiej mammy - która dłuuugo stoi przy garnku i miesza w nim drewnianą chochlą :)

Keczup "włoskiej Mammy"

5 kg dojrzałych, miękkich pomidorów, np. Lima
50 dkg cebuli
25 dkg korzenia selera
25 dkg cukru
czubata łyżka soli
1/2 startej gałki muszkatołowej
po płaskiej łyżce: zmielonego pieprzu, słodkiej papryki,cynamonu,imbiru
1/2 łyżki curry
1/3 łyżeczki zmielonych goździków
2 łyżeczki Vegety
2 łyżeczki musztardy
100 ml octu 10%
szczypta soli

Pomidory ze skórką kroimy na kawałki, cebulę w kostkę, seler zetrzeć na wiórki.
Wszystkie warzywa dusimy razem do miękkości, a później przecieramy przez sitko.
Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia - właśnie ten etap trwa najdłużej - zanim odparuje płyn, mija kilka godzin. Gotując mieszamy, mieszając gotujemy, ..... a po kuchni rozchodzi się jeden z najpiękniejszych, kulinarnych zapachów. Możemy keczup próbować w trakcie przyrządzania - ale właściwy smak uzyskuje po mniej więcej miesiącu "leżakowania".
Gotowy keczup przekładamy do słoiczków, pasteryzujemy 15 minut i - nie odkrywając garnka, studzimy.

Z powyższej proporcji wychodzi ... 6 małych słoiczków :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, gralinka, viola

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 09 Sie 2015 23:43 #394778

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Wiem już jak się suszy pomidory. San Marzano obrodziła,ale czy ściąga się z nich skórkę.

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 10 Sie 2015 08:44 #394800

  • Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1466
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Emalio, pomidory suszy się bez gniazd nasiennych, skórek nie ściągamy. Kroimy na połówki, ewentualnie ćwiartki, wybieramy łyżką gniazda nasienne, które możemy wykorzystać na zupę pomidorową, przecier.... i suszymy takie łódeczki.

Sprawdziłam :P San Marzano będą świetne do suszenia :hearts:.
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich
Za tę wiadomość podziękował(a): Emalia112

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 31 Sie 2015 16:54 #399111

  • kiwi422
  • kiwi422's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 486
  • Otrzymane dziękuję: 167
o widzisz i tu wtopa na całego :club2: o wodzie zapomniałam trza dać trochę wody żeby ino gara nie spalić i chałupy z dymem nie puścić :rotfl1:


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.283 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum