TEMAT: Nalewki - dzielimy się przepisami.

Nalewki - dzielimy się przepisami. 11 Wrz 2017 17:41 #564377

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Spróbuj jeszcze raz zrobić.Nalewka z pigwowca wymiata.Jak ktoś nie lubi kwaśnych żeczy to może pić inne nalewki.Ja tam w życiu bym nie oddała mojej nalewki za sklepowy badziew.Uwielbiam.Ostatnio po prostu więcej rozcięczam sok i jest mniej kwaśna.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak, Barborka


Zielone okna z estimeble.pl

Nalewki - dzielimy się przepisami. 11 Wrz 2017 18:08 #564385

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3185
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Lucysiu mi ta nalewka z pigwowca smakuje ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Nalewki - dzielimy się przepisami. 12 Wrz 2017 10:32 #564476

  • EWA1
  • EWA1's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 129
  • Otrzymane dziękuję: 73
Mikar wrote:
A możesz podać przepis na napój wyskokowy z czarnego bzu.




owoce czarnego bzu 20 l
cukier 5 kg.
kwasek cytrynowy 40 g.
drożdże z pożywką

Przepraszam ale często nie zaglądam . Napojem wyskokowym nazywam wino z czarnego bzu (owoce) Nie każdemu smakuje ale dla mnie i koleżanki dobre.
Na butlę ok. 35 l:
Miałam takie wiadro od farby 20 l.Zerwać dojrzałych owoców ale oczywiście można trochę więcej,
obieramy , zielone i takie bordowe odrzucamy .
Wrzucamy do dużego garnka i zalewamy 5 l. wody gotujemy jakieś 15 min. Studzimy i wlewamy wszystko do baniaka .Rozpuszczamy 3 kg cukru w 5 l. wody i dodajemy kwasek cytrynowy i to wlewamy i na koniec dodajemy drożdże .
Po tygodiu rozpuszczamy reszte cukru , po 2-3 tyg. odrzucamy owoce i jak ktoś lubi słodkie to dodajemy cukru i zostawiamy do fermentacji ,
aż przestanie pracować i rozlewamy do butelek.
Moje długo stało , co niektórym może być za słabe .
Za tę wiadomość podziękował(a): Mikar, Betula

Nalewki - dzielimy się przepisami. 16 Maj 2018 18:57 #606608

  • Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1624
  • Otrzymane dziękuję: 8497
Lucysiu ,a można prosić o przepis na wino z kwiatów czarnego bzu :hug: Właśnie zaczyna kwitnąć, a Ty tak go zachwalałaś więc chętnie i ja bym go popróbowała .
pozdrawiam Grażyna

Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu.
Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
(Marina Schinz)

Nalewki - dzielimy się przepisami. 16 Maj 2018 19:31 #606613

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Już lecę po przepis :fly:

Wino z kwiatów czarnego bzu
40 baldachów,2 l. wody,2 garście rodzynek,2 cytryny sparzone,obrane z albedo i pokrojone zostawić na 3-5 dni.
2 l. wody zagotować z 1.5 kg cukru,ostudzić.Moszcz odcedzic do balonami.Wlać cukier i 2 l. soku pomarańczowego + opakowanie drożdży spożywczych.Zaparzyć 10g czarnej herbaty,odcedzić i wlać przestudzoną do balonu.
Gdy fermentacja prawie ustanie zagotować 2 l.wody i 1.5 kg cukru.Ostudzone dodać do balonu.Jak tylko przestanie pracować zlać aż pod korek.Można przed zabutelkowaniem potraktować pirosiarczanem lub doprowadzić do 80st C.żeby wybić drożdże.
Smacznego. :drink1:
20180516_215027.jpg
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 16 Maj 2018 21:52 przez lucysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, Betula, Pestka

Nalewki - dzielimy się przepisami. 16 Maj 2018 21:00 #606655

  • Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1624
  • Otrzymane dziękuję: 8497
Dziekuję :kiss3:
A ten sok pomarańczowy to wycisnąć ze świeżych pomarańczy ,czy może być taki z kartonu
pozdrawiam Grażyna

Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu.
Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
(Marina Schinz)
Ostatnio zmieniany: 16 Maj 2018 21:02 przez Pestka.

Nalewki - dzielimy się przepisami. 16 Maj 2018 21:27 #606675

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Ja dawałam kartonowy,tylko nie nektar.Córka zawsze kupuje fajny bez cukru i 100% .Poszukaj podobny.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Za tę wiadomość podziękował(a): Pestka

Nalewki - dzielimy się przepisami. 17 Maj 2018 07:19 #606713

  • Mikar
  • Mikar's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 207
  • Otrzymane dziękuję: 124
Ten przepis wg. mnie jest bardziej profesjonalny.
www.klubwiniarzy.pl/index.php/winiarstwo...kwiatow-czarnego-bzu

Nalewki - dzielimy się przepisami. 17 Maj 2018 09:52 #606748

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Każdy robi wg.gustu.Ja swój znalazłam u osóbki która robiła różne eko.Zrobiłam i mi podpasował.
Na drożdżach spożywczych robię też wino z ryżu:ciociosan i z mniszka.Zawsze mi wychodzą mocne i smaczne.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2018 09:53 przez lucysia.

Nalewki - dzielimy się przepisami. 01 Lip 2018 16:41 #616148

  • XYZ
  • XYZ's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Posty: 3740
  • Otrzymane dziękuję: 7401
Trzy muszkieterki - wiśnia, czereśnia, czarna porzeczka:

PICT0021-11.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, Betula

Nalewki - dzielimy się przepisami. 18 Sie 2018 20:36 #622476

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1917
  • Otrzymane dziękuję: 6443
Kilka lat temu zrobiłam nalewkę truskawkową na śmietanie (wg przepisu Biotita). Właściwie to kierowała mną ciekawość,ale wyszła pyszna.
Niedawno czytałam,że Spółdzielnia mleczarska w Oleśnie zaczęła robić takie nalewki wg starej receptury i cieszą się powodzeniem.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

Nalewki - dzielimy się przepisami. 19 Sie 2018 23:40 #622622

  • Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1206
  • Otrzymane dziękuję: 2391
Przepis na dereniówkę ktoś ma?
Pierwszy raz obrodziły moje derenie jadalne, owoców nie ma dużo. Za mało, żeby było na sok albo dżem, w sam raz na nalewkę.
W czasie łowienia ryb trzeba zachować najwyższą ostrożność - szczególnie gdy się jest rybą.
Małgorzata

A u mnie w ogrodzie

Nalewki - dzielimy się przepisami. 21 Sie 2018 15:40 #622762

  • musssli
  • musssli's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 323
Ja robiłam 3 dni temu. Dałam ok 550g i zalałam spirytusem pół na pół z wódką, żeby wyszło ok 70%, owoce muszą być bardzo bardzo dojrzałe.
do odstawienia na miesiąc. A ciąg dalszy napiszę jak sobie przypomnę jak to ma być :D
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

Nalewki - dzielimy się przepisami. 21 Sie 2018 21:22 #622803

  • Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1206
  • Otrzymane dziękuję: 2391
To czekam na ciąg dalszy.
Na jednym dereniu akurat owocki dojrzewają a dwa czekają jeszcze.
W czasie łowienia ryb trzeba zachować najwyższą ostrożność - szczególnie gdy się jest rybą.
Małgorzata

A u mnie w ogrodzie

Nalewki - dzielimy się przepisami. 22 Sie 2018 10:08 #622834

  • Danuta
  • Danuta's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 292
  • Otrzymane dziękuję: 995
Mój przepis na digestivo, czyli swojska nalewka na kwiatach krwawnika, którą robię co roku pod koniec sierpnia.
Kwiaty zbieram właśnie teraz ,przy słonecznej pogodzie - same białe "łebki"

Na szklankę kwiatów- pełną, ubitą
3/4 l spirytusu
1 szkl. wody
3 łyżki miodu

Miód rozpuszczam w przegotowanej wodzie, dodaję do spirytusu i zalewam kwiaty krwawnika. Nalew zostawiam na 8 tygodni, co jakiś czas potrząsam słojem. Po tym czasie zlewam nalewkę. Musi trochę jeszcze postać- im starsza tym lepsza. Bardzo dobrze się sprawdza przy niestrawnościach itp.
Za tę wiadomość podziękował(a): zielonajagoda, Betula

Nalewki - dzielimy się przepisami. 27 Sie 2018 00:19 #623328

  • bluetoth
  • bluetoth's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 1
  • Otrzymane dziękuję: 3
Ode mnie troszkę hardcorowa nalewka, pieruńsko mocna. Może też służyć jako lekarstwo albo dodatek do espresso.

1. 0.5 kg zielonych orzechów włoskich (pod skórką muszą być białe a nie zdrewniałe)
2. kilkanaście łyżek miodu
3. kilka/naście (w/g uznania) łyżek cukru
4. 0.5 litra spirytusu
5. 0.5 litra wódki

Orzechy przekroić na pół, miód i cukier rozpuścić w lekko podgrzanej wódeczce, byle nie za mocno bo volty uciekną :-)
Wszystko umieścić w naczyniu, np. 3 litrowym słoju, odstawić w ciemne miejsce i... zapomnieć na minimum 2 miesiące.
Po tym czasie zlać drogocenny płyn do butelek i.... znowu odstawić w ciemne miejsce.

Teoretycznie nasz trunek już nadaje sie do spożywania (kuracji, leczenia), ale jeśli ktoś ma silny charakter i wytrzyma jeszcze kilka miesięcy to na pewno nie będzie żałował :-)

Smacznego
Mirosław
Za tę wiadomość podziękował(a): merlin, Betula, Black Rose

Nalewki - dzielimy się przepisami. 08 Paź 2019 17:14 #677865

  • Barborka
  • Barborka's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 79
  • Otrzymane dziękuję: 571
Nalewka z aronii

Aronie oczyścic z szypułek, wymyć i zamrozić na co najmniej 24 godziny (im dłużej się mrozi tym lepiej, owoce tracą swą cierpkość)

- 2,5 kg rozmrożonej wcześniej aronii
- 400 szt liści od wiśni (40 dkg) - ja daję na oko
- 3 l wody
- 1,5 kg cukru ( w oryginale 2 kg ale nie lubię zbyt słodkich nalewek)
- 2 torebki kwasku cytrynowego
- 1,5 l spirytusu

Owoce, liście i cukier zalać 3 litrami wody i gotować 15 minut. Odstawić na 24 godziny. Po tym czasie całość przecedzić, dodać kwasek cytrynowy i spirytus. Nalewkę rozlać do butelek, najlepsza jest po kilku miesiącach leżakowania.


nalewka-2.jpg
Pozdrawiam

Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, pszczelarz5, Betula, Black Rose

Nalewki - dzielimy się przepisami. 10 Lut 2020 21:51 #692382

  • Lana
  • Lana's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 415
  • Otrzymane dziękuję: 877
Bardzo proszę o pomoc w obliczeniu ile procent alkoholu ma moja nalewka

3 l syropu ( 4 kg pigwy + 3 kg cukru )
1,5 l spirytusu - 95%
05,l spirytusu - 60%
1,5 l wódka 40%
Ostatnio zmieniany: 10 Lut 2020 22:07 przez Lana.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.439 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum